• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 12:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Размножаване на водните растения

Започната от NO CARRIER, 11.03.2008 15:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Искам да опитаме да направим една тема, с указания как да се размножават различните видове растения. Ще напиша това, което знам и ще помоля останалите да допълват. Аз или модераторите ще променяме първото мнение, като допълваме информацията, а излишните мнения ще трием.

Ротала, Лимнофила, Егерия, Лудвигия, Бакопа - израслото в повече и това над повърхността на водата се отрязва и се засажда в грунда. Старите растения могат да се отстранят и да се заменят със свежите.

Сагитария, Валиснерия, Криптокорина - пускат издънки отстрани. Препоръчва се при първоначално засаждане, Сагитарията и Валиснерията да се слагат на групички от няколко, без да се прекъсва връзката между тях.

Ехинодорус - изкарва дълги ластуни, след като коренчетата покарат достатъчно, се отрязват от майчиното растение и се засаждат самостоятелно. Ехинодорус тенелус изкарва странични издънки, които се отделят от основното растение.

Анубиас - покаралите странични издънки се отчупват и се прикрепват на корен, камък или се поставят до ризомата в грунда, без тя да се покрива.

Явански мъх - откъсва се излишното и се закрепва за корен или камък.

Микрозориум - от листата покарват нови растения, които се откъсват и се закрепват за корен или камък.

Дъбче - размножава се, чрез дъщерни растения и може да се остави да плува свободно на повърхността.

Роголистник - излишното се откъсва.



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

theater

В този ред на мисли, някой има ли представа как се размножава Болбитис?
140л - харацини
http://starividri.org

Violeta

Размножава се чрез делене на коренището, при това на двете части трябва да има не по-малко от 5 листа.

Това е информация от сайта, раздел Растения.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Живко

Лимнофила, бакопа, кабомба, а предполагам и останалите дългостеблени се рамножават чрез издънки. Като сагитарията примерерно. Някои от дългостеблените се рамножават само, ако са опрашени надводните цветове.
Ние разчитаме на инстинкта за оцеляване на растенията и ги размножаваме изкуствено, чрез подкастряне.

Анубиас съм размножавал екстремно, като подрежа почти всички листа на растението и оставя само 4-5 на върха. Стеблото и корените се оставят непокътнати. Стеблото може да се нацепи и с бръснарско ножче, на няколко места. Мощните корени и здравото стъбло, лесно изхранват младите растения, които бързо избиват от нацепеното с ножа и откъснатите листа.
Предполагам, че ще стане номера и без да се късат листата. Просто трябва да се цепне стъблото на няколко места с ножче. Това обаче е предположение. Другото си е личен опит.

За ехинодоруса съм чел, че е възможно едно растение да се раздели на две, като се оставят по равни части корени и на двете нови растения. Не съм пробвал. Все нямах подходящо растение, забравях, а и ехинодоруси вече не гледам. Някой ако има излишен може да се пробва....
Никой не се е родил научен.

syrfist_bg78

Адаш(Живко)  аз имам излишно и сьм пробвал става с разделяне на две равни 4асти.

Stas

Ехинодорусите:
Освен чрез ластуни могат да се размножаване и с разделяне, но не на две равни части и не прозиволно. Когато забележиш, че има 2 точки на нарастване се разделя корена с ножче така, че във всяка от двете половини да остане по една точка на нарастване. Точката на нарастване е мястото в основата на растението, от което излизат новите листа.

По този начин съм размножавал ехинодорус тропика, ехинодорус блехери.

Червена нимфея:
размножава се като пуска встрани нови издънки, които се вкореняват и образуват грудки. Когато се появят 4-5 листа от новото растение може да се прекъсне връзката с майката и да се извади новото растение. Склонността на нимфеята към пускане на издънки се влияе от някои специфични торове.

Заурурус:
Размножава се като пуска ластуни под грунда и от тях излиза ново растение. Издънки могат да се появят и във всяка друга точка от стъблото на растението. Насилственото размножаване е като се отреже стъблото някъде - след това горната част се засажда, а от старото стъбло тръгват издънки.

lz3cv

Кринум - размножава се чрез дъщерно растение от луковицата. Когато дъщерното стане достатъчно голямо, майчиното растение започва да не може да го изхранва и да линее. Това е момента за отделяне и засаждане на друго място.
Изпробвано с Кринум каламистратум. Новото растение вече е самостоятелно от няколко месеца.

miTko

Кладофора - косматата топка се къса с пръсти на 2(примерно) части внимателно. Рязането не е добра идея.
Разни мои АКВАРИУМИ 

lamia

Здравейте.Искам да попитам...Имам валиснерия.Вече има издънки.Въпросът ми е....Ако засадя още едно-две коренчета валиснерия ,какво ще стане,когато почнат да се размножават,след като са едно до друго?Или по-добрия вариант е  да ги засадя на известно растояние едно от друго и да чакам издънките да прокарат и..да "запълнят" празното пространство?
С растенията ми е по-трудно ,отколкото с рибите....

mita4eto2404

Да, засади ги на известно растояние едно от друго, после издънките ще попълнят мястото, ако видш някоя издънка да е тръгнала нанякаде кадето неискаш да е , просто леко я изместваш без да я делиш от майчиното растение в желаната посока. Тва валиснерията никне като гъба, ако я оставиш без да я пипаш ще превземе всяко свободно крайче от аквариума ти  ;-)

lamia

Мерси за отговора...Той ме навежда на една друга мисъл.....Моята валиснерия я имам от доста време,а досега има само 2 издънки.Намира се в срещуположния край на аквариума срещу филтъра.Той не ,че прави кой знае какво течение,но ..гигантската ми криптокорина,която се намираше срещу филтъра изгни и впоследствие разбрах,че е било заради течението-не обичала никакво......Възможно ли е валиснерията ми да не расте заради течението,което предизвиква филтъра?


FHM

Искам да попитам след като вече има израстаци по микрозориума кога да ги откъсна и да ги закрепа за ново място ?

ata_nas

Нека да поизраснат малко т.е. да се образува и нещо като ризома на върха на старото листо, и тогава отрязваш и закрепваш!

FHM

Цитат на: ata_nas - 18.01.2009 16:51
Нека да поизраснат малко т.е. да се образува и нещо като ризома на върха на старото листо, и тогава отрязваш и закрепваш!
Ем те израстаците представляват коренчета и на накой от тях има и листа за сега по 1 малко листенце

ata_nas

Съжалявам, че не мога да постна снимка - преди няколко дни изхвърлих поне 20 стари листа!

Similar topics (5)

13488

Публикации: 2
Прегледи: 2657

2162

Публикации: 4
Прегледи: 3011

12074

Публикации: 10
Прегледи: 5071

36351

Публикации: 15
Прегледи: 5918

2270

Публикации: 3
Прегледи: 2759