• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.08.2020 03:03

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Растенията не вървят!

Започната от ivanpz6, 20.05.2019 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivanpz6

Здравейте! Роталата ми не върви , и не зная защо ! Отделя се от корените и се скапва (тоест от маслено зелена става кафява-дори черна и се отскубва от корена) в началото торех с Тетра планта мин по 10 мл на всяка смяна .. Сифонирам на 2 седмици , сменям вода всяка седмица 30-40 процента, осветлението ми е 18 W фабричното. От какво се получава ?

wire

Колко е голям аквариумът?
Добавяш ли СО2?
Защо сифонираш толкова често?
Защо добавяш това количество тор?
Имаш ли други растения? Какви? Как са те?
Имаш ли водорасли?
Лампата - обикновена лум. пура, лед, спектър/цветна температура, колко часа светиш?
Тестове правил ли си?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

metcheto

По-добре да ториш 3 пъти седмично по 3мл, отколкото 10мл на един път. И 40% смяна на вода е много, 25% са напълно достатъчни. Относно сифонирането няма смисъл на 2 седмици един път да сифонираш, намали го на един път месечно. И обясни по-добре за аквариума, торенето, светенето и обитателите!
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

ivanpz6

Здравейте аквариума ми е на RS - 500B- 55 литра
Филтрацията е касетъчен филтър с дебит 600л/ч пълен със 180 грама сипоракс мини и още един вътрешен с дебит 300л/ч с гъба и 60 грама сипоракс.
Осветлението е фабричното 18W лед общо 12 диода 8 (топлобели) 2(сини) 2(червени).
Грунда ми е речен с фракция отдолу 2-3мм отгоре около 4-5мм отзад е с дебелина около 5см.
Освен роталата , която вече остана само стръкове ... имам анубиас нана( развива се добре) и от днес 2 стръка Криптокорина криспатула.
Не подавам Со2 , светя по 8 часа , водорасли имам единствено ксенококус (поне аз мисля , че е това) по стъклата и то са само точици , които чистя всяка седмица с гъба. Сифонирам защото преди месец ми умряха 3 рамирези  в рамките на 4 дни и не бях сифонирал до тогава.Тестове не съм правил от както е стартиран аквариума на 11.01.2019. Тук водата ни е твърда :) Обитателите са 3 рамирези 6 серпи 6 резбори еспей и 2 анциструса (най-вероятно утре ще се разделя със Серпите) Днес добавих разборите, защото исках нещо по-малко от серпите .. Но сега като гледам аквариума толкова цветен ми се иска да ги оставя , въпреки че ще стане доста пренаселено... Може би ще допълня разборите до 10 и това ще е !

wire

Имаш достатъчно риби, пробвай да спреш торенето за 1-2 месеца и виж как ще се държат тогава растенията. Роталата може да изкара добре и без допълнително торене. Предозирането на някои вещества води до блокиране на приема на други. Щом мислиш, че рибите ти са умрели от натрупана органика, следователно повече амоняк и нитрити, няма нужда да ториш допълнително.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

ivanpz6

Положението си е все същото.. Даже по-зле.. Растениятя си гният един ехинодорус и една криптокрина са на път да си заминат.. Явно проблема е друг :) странното е, че и в двете акви положението е таковя утре ще постна снимки :)

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk


Lightning_boy

Корените им как са? Изгнили ли са и те или се развиват добре?
Нещо не е наред щом и в двата аквариума китките гният ...
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

NO CARRIER


Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

wire

Значи си продължаваш по същата схема да си ториш, сменяш водата, светиш и сифонираш? Какво очакваш да се промени?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

ivanpz6

Напротив в големия ми аквариум, не е торено никога, а в малкия след като ме посъветва не съм сифонирал или торил само седмична смяна на вода. Нещо се случва и не зная какво.. В малкия аквариум се появява ксенококус също..
Иска ми се да се ставаше с магия.. Бих се радвал някого да има идея какво се случва, криптокрината си вървеше супер до преди седмица.. Корените мисля, че са здрави!

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk


Lightning_boy

Ксенококуса при мен го оправих от спектъра на светлината. Черната брада си е проблем, ама намалих светенето и сякаш се спъна.
Това по листата на анубиаса ксенкокус ли трябва да е? Нещо много големи петна ми се струват за ксенококус...
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

ivanpz6

Всички освен ехинодоруса са от малкия ми аквариум.. Не знам какво е това по анубиаса, ксенококус има по стъклата и то доста всяка седмица го мия и стържа иначе положението е страшно.. Не мога да си обясня само защо не вървят растенията.. Спрях торенето, не съм сифонирал от 2 месеца и положението е трагично. Да отбележа, че под грунда нямам никакъв субстрат, свята средно около 8 часа на ден като плавно съм увеличавал светоденя.

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk


Smelly fish

Иване, мерил ли си си pH една седмица след смяна на вода и преди новата смяна? Може да ви е твърда водата, но е важно какво става с нея в аквариума. Ако вкисва бързо и pH пада под 6,5 за седмица, може и от това да са ти мрели рибите. Сега като сифонираш често, рибите ще са добре, но растенията- зле. Трябва да сифонираш най- много 1 път в месеца. За да не мрат рибите- варовик във водата и разреждаш сифониранията. Това работи само ако ти пада бързо pH иначе съвета ми е неприложим. Виж все пак премери я тая вода.

ivanpz6

В интерес на истината никога не съм правил тестове на аквариумите ми и не съм си купувал.. Явно е крайно време да взема да купя .. зная само , че водата при мен от водопровода е твърда GН ~10,5, KH ~9, pH 7.4 данни от 2007 на NO CARRIER :)

NO CARRIER

Не смея да се обадя, щото изобщо не съм сигурен. Това по анубиаса ми прилича на някакъв вирус, но за другите не знам дали не липсва светлина.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.