• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Растения за Дискусови аквариуми

Започната от JayCutler, 19.01.2010 18:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

JayCutler

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fnl536a.jpg&hash=2d56cb9c3c1872293b1ad9f9ac5263b893d62329

Кратка информация за Дискусите:
- произход на Дискуса: Краля на Аквариумните  риби,  този изящен cichlid е родом от речната система на р.Амазонка. Един от най-големите и най-стабилните биотопи на нашата планета. За пръв път Дискусите са представен през далечната 1930г.80 години по късно те  още се смятат за едни от най-трудно поддържащите се и скъпи риби.

Тези риби са намерени в различните части на огромната речна система на река Амазонка.В общи линии се срещат три типа водна композиция покрай нея:
1- глинена-жълта или "бяла" –в горните части на Амазонка;
2- ,,Черната вода" (близо до Рио Негро)-в централния регион;
3- зеления-жълт или "чистата вода"- в долните части.
Различните типове на водата приютяват различни по окраска Дискуси, но главно водата е с много ниско съдържание на минерали, по наше му е ,,мека".При стойностите на pH везните се накланят повече към киселинния характер, особено близо до региона- ,,Черната вода" , където много от днешни колоритни "Красавци" са намерени.
Кръглите тела на Дискусите са свързани към техния навик да се скриват в силно зеленясало или незащитено дървовидно коренище.Това ги прави истински щастливи и поражда в тях спокойствие-много важен фактор свързан с нормалния  растеж и развитие.
Първите признати видове Дискуси са: Symphysodon aequifasciata(общият дискус) и S. Discus(Heckel или червен диск), всеки с неговите собствени подвидове.
S. aequifasciata(разполага с  9 ясни тъмни ленти на тялото) има 3 разпознати подвида:
Първите са: S.aequifasciata -aequifasciata Pellegrin (известен като Зеления Дискус от централна Амазонка) , вторите са: S. Axelrodi- aequifasciata Shultz ( Кафявия Дискус от долните части на Амазонка) и накрая S.haraldi aequifasciata Shultz (синия Дискус от горна Амазонка).
S. Discus(притежавайте 3 ясни тъмни ленти на тялото) има 2 разпознати подвида : те са: S. Discus (известен като Heckel или червения Дискус от Рио Негро на север по Амазонка) и S. discus willischwartzi Burgess (ананасовия Дискус от Рио Abacaxis, на юг по Амазонка).
Стотици (или може би хиляди) разцветки, които можем да намерим днес в зоомагазините, произлязат от кръстосване на естествените подвидове и видове. Голямото разнообразие, което намираме днес е резултат от внимателно размножаване и подборен процес. Точно поради тази причина се засилва все повече търсенето на Дискусите.Крайният резултат е все повече и повече хора отглеждат и развъждат нови видове с което превръщат Дискуса в риба, която има най-много хибриди в историята на днешната акваристика. 
Източник: Dr. Axelrod's Atlas of Freshwater Aquarium Fishes
Дискусите и аквариумните растения:
Дискусите обичат аквариумните растения .За тях най-голям интерес представляват растенията, които се намират над водата понеже образуват сенки в които Дискусите обичат да се крият.Водните течения не би трябвало да бъдат много силни въпреки,че Дискусите са речни риби те обитават главно речните брегове където речното течение е нищожно.За онези от вас които смятат, че трябва да подържат 31.1 и нагоре градуса по C.  – това не е вярно!Температури в порядъка на 27.8-28.9 градуса по C са приемливи за нормалното развитие на Дискуса. Аквариумните растения, които ще изброя нямат особено голям проблем да живеят в аквариум с такава температура.
Растения за Дискусови аквариуми:
Не само прибавянето на аквариумни растения помага да се подобрят кислородните  нива, но също така подобрява качествата на водата за вашият Дискус.Ето и някои растения за Дискосув аквариум (имайте на предвид, че тези растения се развиват добре в аквариум с Дискуси, но не са намерени в южно Американския регион.):
Anubias barteri ''coffeefolia''
Anubias Afzelli
Anubias Barteri
AnubiasCaladafolia
Anubias Heterophylla
Anubias Nana
Crinum (water Onion) Thaianum)
Crinum Natans
Cryptocoryne Beckettii
Cryptocoryne Balansae
Cryptocoryne Petchi
Cryptocoryne Wendtii (Green)
Cryptocoryne Wendtii De Witt (Red)
Amazon Broadleaf (Echnidorus Bleheri)
Ozelot (Ech. Ozelot)
Pennywort (Hydrocotyle leucocephala)
Temple (stricta) Hygrophilia Corombosa)
Hygro (Hygrophilia Polysperma)
Java Fern (Microsorum pteropus )
Java Fern, Lace Windelov
Saggitaria Subulata (Narrow Leaf)
Jungle Vallisneria
Italian Vallisneria

В заключение ще кажа, че това са имената на някои от растенията, които се използват за Дискусови аквариуми.Аквариуми с високи температури и евентуално по ниско осветление.
Надявам се да съм бил полезен на някои.
Поздрави от  Мирослав Христакиев

discus87

 *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*
Всичко за тези риби ми е полезно  :-)

JayCutler


Similar topics (5)

20825

Публикации: 27
Прегледи: 12496

3205

Публикации: 18
Прегледи: 8115

17178

Публикации: 15
Прегледи: 5407

40404

Публикации: 9
Прегледи: 6362

45763

Публикации: 2
Прегледи: 2866