• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 10:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Растения за 40 литров аквариум!

Започната от Ronaldo44, 11.06.2009 11:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ronaldo44

Искам да ви попитам какви растения  да сложа в 40 литровия си аквариум ??Потърсих за такава тема но не намерих и затова сега ви питам защото ми изглежда  много безвкусен този аквариум без растения!! Приемам всякъкви съвети и критики!!

petkob

Нищо чудно, че няма подобна тема. Какво значение имат литрите? Просто гледаш да има някаква пропорция, тоест растенията да не са с прекалено големи листа, защото ще направят аквариума да изглежда малък. Иначе слагаш каквото ти харесва. Дългият ръст не е проблем, понеже във всеки аквариум бездруго се налага кастрене в един момент.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Ronaldo44

Благодаря за съвета ще си помисля какви растения да си сложа !

stenli

По-добре помисли над въпроса, какво осветление ще използваш, какъв грунд да сложиш, ще поддаваш ли ЦО2 /по-скоро не/, какви риби ще гледаш. В темата за рибките беше писал, че има вариант за златни, което е трудна комбинация с растения. След като осигуриш тези неща, избери растенията по изискванията им, а не дали ти харесват или не. Общо взето по-красивите растения са по-капризни, иначе всички щяхме да имаме само невероятни растения. Беше споменал, че ще има 60малки рапанчета и колко големи. По-добре забрави за тези рапанчета, а си намери кварцов пясък, фракция 2-4мм.

barabata

За растенията е от голямо значение и какво е осветлението. Повчето растения с малки листа изискват относително силна светлина, подаване на CO2 и торове.

Най-стабилно се гледат бавнорастящи растения със слаба светлина. Неприятното е че са по-скъпички.
Бързорастящите веднага си показват ако нещо има липсва и съответно ако продължи да си липсва дадения компонент (светлина, тор, ...) си се скапва също така бързо. Но затова пък са по-евтини.

За най-добър ефект е добре да опишеш условията в твоя аквариум (размери?) - светлина (каква е, колко вата, колко дълго светиш на ден, ...), грунда - (какъв е като вид, едрина на зърната , дебелина на слоя грунд), колко и какви риби има в аквариума и колко често и по колко вода сменяш ...
Всички тези неща са свързани едно със друго .

И за ориентир :  Какви растения можем да гледаме при осветление под 0,5 Вт/Л


П.п. Според мен е по-правилно да се казва "около 0,5 Вт/Л" , а не "под 0,5 Вт/Л", защото около е малко под или над тази стойност , но не много.
Ако запаля един светодиод пак съм с осветление "под 0,5 Вт/Л" ама не мога да ги гледам тия растения ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Ronaldo44

това за златните риби беше просто да видя дали е добре с тези риби !! Еми мисля да си сложа 1 мъжка и 2 женски молинезий , 1 мъжки и 2 женски хелера , 2 мъжки и 2 женски гупи , 2 бели сомчета  и 1 мъжка и  женска бети и 2 мъжки и 2 женски неончета ! Всъщност преди малко като бях на центъра ми саобщиха че няма да зареждат валиснерий и борчета повече ! Това много ме разсърди и мисля да си взема около 4-5 изкуствени растения .  Ще им купя лампа за биуро който са около 20-25W . А и искам да ви попитам 1 мой приятел понеже няма интернет ме помоли да попитам дали може от морето да се вземат растения и да се измият много добре за да може да се сложи в аквариум

barabata

Задръж с купуването на ПВЦ растения - това е голяма глупост ....

Потърси някой колега от Добрич - се ще се намери да ти даде някое друго растение или ако ти се идва до Варна се уговори с някой друг колега от тук да ти даде някое друго растение ...

Има начини просто бъди по-търпелив.

Ако нямаш растения лампа може и да не пускаш освен ако искаш да си гледаш рибите, а е станоло тъмно примерно.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Ronaldo44

Еми добре благодаря! Пък и без това май ще ходя в Кипър и може да видя там за някое растение ако не намеря в бългрария !! Благодаря за съвета  barabata

stenli

От България няма викаш, че и до Кипър стигна :-D

Ronaldo44

да баща ми е в кипър и това лято ще ходя при него

Similar topics (5)

6354

Публикации: 6
Прегледи: 4256

32525

Публикации: 19
Прегледи: 6896

12362

Публикации: 51
Прегледи: 20230

33666

Публикации: 0
Прегледи: 2013

57509

Започната от I am me


Публикации: 7
Прегледи: 2571