• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.08.2020 08:08

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

продължена тема "анубиас"

Започната от Raven, 02.06.2005 00:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

ми тои е много лесен и няма никакви особени изисквания,само дето расте бавно и не обича особено силна светлина защото лесно хваша водорасли.
моите анубиаси пък хванаха ксенококус- зелени точки- точно преди снимките :evil:
именно защото бяха под светлината.иначе анубиаса е известен като неубиваемо растение.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Само дето моите барбуси конхониус успяха да му отхапят едно младо листо. Е тва не го вервах. Ама на снимките за конкурса може да се види...

kraltchev

От това което съм видял изглежда че ако водата се подменя често, около 50% на всеки 3-4 дни, и се тори силно с всичко (азот=10 мг/Л, фосфор=0.5 мг/Л, калий поне 30 и желязо и микроелементи) то анубиаса расте доста бързо и дори изложен много силна светлина (1 - 1.5 вата на литър) не хваща водорасли.  Но такива условия изискват много точно торене и никакви пропуски в подмяната на водата.

По-лесно е растението просто да се сложи под буйни растения така че върху него да не пада много светлина.  Дори да е съвсем обгърнат от растения анубиаса не умира така че в сянка е може би най-лесно да се пази здрав и чист, но бавно растящ.

--Николай

MAKAPOB

Появяват се дупки по листата.Отначало са съвсем малки все едно са рязани с нож.После стават големи и областта около мястото има кафяв цвят.Това от недостиг на елементи ли е.Ще дам снимка

NO CARRIER

Мерси за окуражаващите постове. Сега дилемата е бутилка Пещерска или Анубиас.  :twisted: Иначе веднага съм му намерил място в ъгъла, под роголистника.  :P

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

Цитат на: "MAKAPOB"Появяват се дупки по листата.Отначало са съвсем малки все едно са рязани с нож.После стават големи и областта около мястото има кафяв цвят.Това от недостиг на елементи ли е.Ще дам снимка


това е класическа липса на калий,ако отмират по този начин целите листа може и на азот да е липса,все пак анубиаса рядко проявява липса на някакви елементи защото е много бавно растящ и ако нещо не му стига той просто забавя растежа си още и гледа да си съхрани листата.
при теб  този признак се е появил заради цъфтежа сигурно- в момента расте по бързо и не му стига храната.
при мен анубиаси са проявявали признак на липса на желязо когато са цъфтели- новите листа излизат бледи с тъмнозелена жилка.
добави някакъв тор със съдържание на калйй,аз слагам калиев нитрат,но ако имаш много риби по добре сложи калиев сулфат,или някакъв фирмен тор с повече калий.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

Анубиасът ми е любимото растение  :D

Споделям мнението на кралчев, че при подходящи условия анубиасът расте доста бързо - до едно листо на десетина дни. Според мен обаче тия условия задължително включват богат хранителен грунд - растението определено не вирее толкова добре, когато е закачено за корен или камък.

Колкото до това, което каза рейвън, че младите листа се раждат бледи при липса на вещества... ами че те се ли раждат бледи по принцип? После си потъмняват.

Raven

при липса на желязо листата се появяват бледозелени почти жълти с ясно изразени тъмнозелени жилки и си остават така и като остареят.

нормалните листа излизат бледозелени без изразени жилки.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

Е, значи поне желязо не ми липсва. Ръждивите тръби на ВиК-а се отплащат  :wink:

Забелязвам обаче, че на любимия ми екземпляр А.b. barteri задните му листа почват бавно да жълтеят и да окапват едно по едно. Не бързо, по 1 на месец. Те верно са малки и сгърчени, защото го взех в доста лоша форма - около 3 пъти по-малки от сегашните, но ми се струва, че още им е рано. Иначе новите си израстват както трябва и все по-едри. Дали има някаква по-специална причина за това жълтеене?

Raven

по 1 на месец е нормално особено за лошо расли стари листа.
някъде бях чел че съотношението израстване- отмиране при нови-стари листа на анубиас нана е около 3 към 1 в полза на новите листа.
на всеки 3-4 излезли нови листа би трябвало да отмира по един стар.

наната е наи адаптираният към подводен живот анубиас - неговата скорост на растеж е практически еднаква и в палудариум и в аквариум,останалите анубиаси растът много по бързо на сухо.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

Абе пробвах я една нана в саксия, обаче само в началото растеше добре. После съвсем спря за 2 месеца -нито едно листо. Като го върнах в аквариума обаче веднага тръгна отлично.

MAKAPOB

Ако сложа корал или черупки от миди рапани.Някъде пишеше , че корала давал калции

http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=26976
ето и снимката правих я набързо затова е толкова зле

miTko

Цитат на: "raven"по 1 на месец е нормално особено за лошо расли стари листа.
някъде бях чел че съотношението израстване- отмиране при нови-стари листа на анубиас нана е около 3 към 1 в полза на новите листа.
на всеки 3-4 излезли нови листа би трябвало да отмира по един стар.

наната е наи адаптираният към подводен живот анубиас - неговата скорост на растеж е практически еднаква и в палудариум и в аквариум,останалите анубиаси растът много по бързо на сухо.

Добре де, наната е ясна, обаче в литературата дават, че Anubias barteri var. angustifolia расте маалко по-бързичко.Някой гледа ли такъв, може ли да сподели? Щото ми писна от водораслите по наната, дали да не я посменя малко?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Цитат на: "MAKAPOB"Ако сложа корал или черупки от миди рапани.Някъде пишеше , че корала давал калции

http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=26976
ето и снимката правих я набързо затова е толкова зле


аз имах предвид калий не калций,различни неща са.
всъщност сега като гледам това по скоро е липса на азот щом е по старите листа.
ако нямаш подхранка някаква в пясъка под анубиаса и не добавяш никакви торове във водата ,растението гладува и затова гледа да хвърли старите листа за да съхрани новите.
при анубиасите няма никакъв смисъл от течни торове във водата ,затова по добре му сложи таблетки или глина в корените и мисля че ще се оправи.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

Аз чак сега видях снимката на болния анубиас - някои от листата на моите имат същите дупки, оградени с малко кафяво - получават се когато нещо се нарани листото - я охлюв съм смачкал отгоре, я ксонококуса съм се опитал да изстържа с нокът... Като гледам така ти дупки не се разширяват и листата си живеят.

_Kirilov

Нищо , че е доста стара темата - да споделя нещичко ...
По - интересното при мен е , че изкарват средно по 1 лист за 2 седмици без да слагам нищо във водата. Една седмица разтваря и расте новият лист - след още една седмица се оформя по цвят и размери като останалите и на следващата почва пак нов да излиза

Асен Евгениев

Цитат на: _Kirilov в 14.10.2012 20:08
изкарват средно по 1 лист за 2 седмици без да слагам нищо във водата

И при мен е така. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

papura

   Анубиас Авзелии е много красиво и любимо растение. Отглежам го като фокусна точка в аквариума от седем месеца, като в началото забелязах застой, а след четвъртия месец досега е изкарал две листа. Предполагам, че в началото се е акомодирал и е развивал кореновата система, тъй като го отглеждам в грунд, който при мен е смесен около 0,7 - 1 см. Двете нови листа излязоха бързо, като имам предвид, че са големички и всеки ден се наблюдава как се развиват и се изпъват. Харесва ми окраската на листата и как пробива с корени обвивката на листа и след това буквално забива дебелите си корени между камъчетата. Допуснах невнимание, за което през ноември, котгато слънцето започна да навлиза в аквариума (предполага затова), го нападнаха алги, които сега изглеждат по-вяли, но все още стоят на старите листа.
    :-)
   Скоро поставих под листата му и един Анубиас бартери.
40l, молинезии