• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 09:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблеми (очаквани :)) в аквариум с дискуси

Започната от beonedge, 25.05.2014 12:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

За аквариума и параметрите които меря : пуснат е отдавна (над година) не помня точно , 1000л по размери. Филтрация 3 Сън Сън @2000 л/ч пълни с медия само (Сипоракс и Биохоум Ултра) + вътрешен Eheim pick up (не помня точен модел , около 600л/ч) . Температура 28.5С . Обитатели 20тина малки дискуса , 10тина воални  анциструса , 10тина червен неон , 30тина родостомуса , ред чери - много са (никой не ги яде още)  :)
Параментри които съм измерил -> Кh 6~6.5 Ph 6.5~6.9 (това са измервания преди изкл на осветлението ) , NO2 NO3 теста който имам (Продак) ми ги показва към 0 .
Рибите ги храня 4-5 пъти дневно . Вода  сменям всеки ден по 10 % прекарана през акт въглен . Сифониране - веднъж месечно .ЦО2 подавам 1 час преди вкл на осв и спирам 1 час преди изкл . Колко подавам - отварям и гледам родостомусите , когато започнат да се издигат към повърхността , стъпка назад :)
Светлина - 100 тина 1W cree (топло и студено бели ) - те светят 5 часа . 2 модула х 30 W всеки ( всеки е 8 сини cree + 2 червени) - светят по 3 часа .
Проблемите са няколко -1) по мъховете ми се почвяват зелени нишковидни  2) някъде виждам ,че почва да се появява черна брада 3)растенията - на някой листата им се разлагат (стават прозрачни) Със червени стрелки съм отбелязал изгнили листа .
Торове имам - изи лайф и акуаформула , но не слагам понеже се стахувам от бум водорасли . През ден почнах да инжектирам 10мл глутаралдехид в/у брадата .
Ето снимки за да се ориентирате за състоянието на аквариума :











Имам купена RO система , но все не остава време да я монтирам :)
Та така , ще съм благодарен ако помогнете със съвет какво да почна да променям за да елеминирам текущите проблеми , или насоки къде бъркам в концепцията :)
Поздрави
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Penta

Всичко което правиш е толкова грешно, че не знам откъде да започна. Според мен знаеш как би трябвало да е в растителен аквариум, просто се опитваш твоя да е за дискуси.
По реда по който пишеш ти, отговарям как би трябвало да е в аквариум с растения (ти си знаеш как трябва да е за дискуси) :
Температурата е   :-! но няма как ясно.
Имаш тест за нитрати/фосфати, знаеш че са нула а не добавяш макро торове. Това е основна храна за растенията.
Водата не трябва да се сменя всеки ден и не се прекарва през въглен - убиваш им витамините на растенията.
Не се сифонира, макар и веднъж месечно.
Подаването на CO2 само влошава положението на изгладнелите растения - те CO2 не ядат и не дишат. Той служи да синтезират хранителни вещества от азот и фосфор, а такива при теб няма !
Осветлението не го разбрах точно, трябва да е 8 -10 часа общо. Слабичко ми се вижда, много слабо.
Торове знаеш че се ползват, купил си, но не слагаш.
Водата във Варна знаеш че е кофти, купил си RO система, но не я слагаш. Задраскай я тази твоя концепция и започни от начало.
Малко съм груб може би, за което се извинявам.

beonedge

А, аз нямам проблем с тона ...поне не и когато става въпрос на нет общуване :)
Относно активния въглен - ползвам го за да изчистя водата от хлор . РО ще я монтирам (оттам смятам да почна) но от това което съм чел , 2 са факторите които прецакват мембраната - хлор и частици от акт въглен . Затова смятам водата да я прекарам така - акт. Въглен-> филтър 5 микрона-> РО мембрана
Относно торенето -в началото почнах с микро и ЦО2 -едвам са отървах от водорасли :) оказа се (според мен) че при малко (за аквариума растения) не се тори . Сега , аз не съм спец по отглеждане на растения , и не мога да преценя кога растенията стават достатъчно за да почна да подавам микро/макро .
Както и да е - може ли линк откъде си поръчвате макро елементи ( писах на колега във форума който има обява , но не ми отговори )
Относно сифонирането - малко трудно без , аз гледам да чистя по откритите пространства . Ако не се чистят , предполагам за 2 месеца ле се акумулират поне сантиметър ..."боклуци"
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

petko

Цитат на: beonedge - 25.05.2014 13:58
Относно торенето -в началото почнах с микро и ЦО2 -едвам са отървах от водорасли :) оказа се (според мен) че при малко (за аквариума растения) не се тори . Сега , аз не съм спец по отглеждане на растения , и не мога да преценя кога растенията стават достатъчно за да почна да подавам микро/макро .
Определено си гладуват растенията,но наистина ми се вижда слабичко осветлението.Количеството на растенията не определя дали да се тори или не,а само дозата която да се слага.Може да се почне с 1/3 от предписаната доза.

beonedge

Добре , щом казвате че е малко светлината , явно е така . Да внеса повече яснота, ето точни данни : белите диоди са 95 (тези които са по периферията на аквариума са с оптики по 60градуса , другите са без ), сини(роял блу) - 5  , червени - 5 , 2 модула по 30W сини+червени т.е. Във ватове идват към 95+15+15+60 т.е. 185В.Поръчал съм още 30 бели ,10 червени и 2 по 30 В т.е. Общо ще станат към 300W ( това би трябвало да е към 500W пури ) . Като ги сложа ще видя има ли промяна . За торенето - ще прочета по-подробно как стои въпроса с макро торовете и ако намеря , ще пробвам .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

rakim

Аз ще си позволя да не съм съгласен с много от изказванията.Този аквариум определено иска сифониране ,не знам какво ще се случи на аквариум с малки дискуси без да се сифонира...всъщност точно това което е в момента.Сифонирай празните пространства има доста такива и се вижда че е пълно с мизерия ,ако трябва по повърхностно но сифонирай и то всяка седмица а не на месец.СО2 не ти трябва,а начина по който го дозираш е абсурден.Защо да не сменя вода всеки ден? Според мен само това държи аквариума съвсем да не ,,цъфне,, Торене на аквариум с малко растения и дискуси....не бих го правил.Като цяло си избрал труден тип аквариум и аз лично не съм виждал такъв без брада...дискуса си е най мизерната риба.Спри СО2 и си сменяй вода,даже по повече.... и тогава виж как ще се развиват нещата.Растенията които имаш и количеството им според мен се торят достатъчно от рибите и смените на вода.
540л Южна Америка

Wetdream

Rakim ти е дал много точен съвет.
Моето мнение е следното- орентираи се към по хард стайл(корени и по малко растения )
С дискуси този стил ще ти е по лесен за поддържане....а и дискусите ще са по добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F47%2F11733_956.JPG&hash=39826d0d7ecbb1fb61009315c975eef4b2f47e10

Penta

Вариантите са два:
- Много растения, CO2 , повечко светлина, без сифониране и слабо торене. Растенията да консумират остатъците от храната на калпазаните
- Бавен аквариум със малко растения Анубиас и криптокорини , малко CO2 , чести смени на водата, слабо осветление и т.н.т.
Разбирам че дискусите цапат много, но филтрацията мисля е добра и ако няма нитрити не се престаравай със "стерилизацията" на водата.
Успех :)

beonedge

Благодаря на всички за съветите . Засега ще изчакам да видя кои растения ще се развиват и ще подавам по малко ЦО2 . За торене - по нататък ще пробвам с топчета ( JBL) .
Надявах се да разбера защо се получава развитие на растения на скокове т.е. тръгват добре , после листата им стават прозрачни и гният , след време пак се надигат ( това ми се случи с три растения - heteranthera zosteriolia - тук долните листа потъмняваха / nymphoides taiwan / proserpinaca palustris Cuba )
За heteranthera zosteriolia четох че трябва интензивно торене , което аз не мога да си позволя и затова го изхвърлих .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

rakim

Penta объркваш човека само и пишеш врели - некипели.
540л Южна Америка

borislav

Да се обадя и аз по въпроса, като човек, може би, получавал търсения  от теб резултат и гледащ дискуси в няколко аквариуми с растения. Основният проблем при тези аквариуми е високата температура и високите нива на замърсявания и отпадъци. Почти всички растения издържат на тези температури ,ако им се осигури много силно и качествено осветление,СО2 и микроелементи (макроелементите са достатъчни от отпадъците), за да се засили целия им метаболизъм. Някой растения, много рядко, просто не растат добре в тези условия и трябва да пробваш с други. Бавнорастящите растения, като анубиасите трябва да са на сянка ,защото ще се покрият с ксенококус .
Освен хелените си вземи и други охлюви да чистят листата и стъклата-нериптерони и неритини например. Използвай торене основно от грунда. Може и да не сифонираш ,ако дъното ти е плътно залесено- със елиохарис или сагитария сибулата напр.(търся си сагитария ,че я раздадох всичката преди години), ако обаче филтрите не дърпат боклуците е добре да ги сифонираш. Сложи много растения основно бързорастящи и няколко специализирани лум. лампи , за да се обогати спектъра. Смяната може и да е през ден по 20-30% .Храненето е добре да е по-малко и често, за да няма остатъци,ако храниш със собствена кайма слагай повече желатин.
Малко дълго стана ,има и сигурно други неща...,ако има нещо питай пак. Успех!
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

evgeni200

СО2 доставя първия и основен по важност макроелемент въглерод ( С ).
Въглерода изгражда веригата за която се свързва всичко останало.

Светлината регулира количеството подаване на макро(включвайки тук и СО2) и микроелементи.

Прочети темата на колегата и обърни внимание на подбора растения:
http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/akvariumat-na-change-rasteniya-i-diskusi-!/90/


Публикациите са слети: 26.05.2014 14:19

Относно микро и макроелентите:
http://aquariumbg.com/statii.php?statia=126

beonedge

За храненето - гледам поне веднъж (сутрин , когато са най-гладни) да е суха , а каймата я давам замръзнала на кубчета , те си я чоплят докато се разтопи и не се запрашава толкова водата .
Относно предложението да пусна други охлюви - не ми изглежда да имат някакъв шанс за оцеляване :)


I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

shnufito

Вземи си ампулария няколко броя,но да са по-едри.При мене живеят с хелени и се справят добре с остатъците от не изядената храна.

beonedge

Е, аз неритини взех да пробвам дали чистят ксенококус . Иначе за остатъчната храна хелените са супер - направо покриват дъното като килим там където е останала кайма
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Similar topics (5)

36351

Публикации: 15
Прегледи: 5918

7192

Публикации: 14
Прегледи: 5613

796

Публикации: 16
Прегледи: 7827

6561

Публикации: 13
Прегледи: 6367

962

Публикации: 19
Прегледи: 7413