• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 10:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с растенията

Започната от malomir, 14.09.2005 00:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

malomir

Нещо не мога да схвана какво става с тези мои растения.От преочетенето тук явно имам недостик на калий.В смисъл има дупки на някои от растенията-Алтернатера Хигрофила.Взех 5 стръка Людвигия от 1 месец постоянно когато бъркам в аквариума се вадят от грунда и забелязвам че нямат никакви корени.А пък растат.Това нормално ли е?И от тази черна брада направо съм се видял в чудо.Не искам да презапускам наново аквариума защото нямам възможност в момента пък и си мисля че няма да има смисъл защото явно някъде греша.Сменям вода всеки 3 дена по 1/5 от количеството.Осветление по 11 часа на ден и хакам Флорина.Това въобще става ли за нещо.Даите ми акъл как да сложа калии ама ми обяснете като на първолак-количество,пропорций и т.н.Помогнете.А всичко беше толкова хубаво :twisted:

WOLF

Значи за черната брада мисля, че ще трябва по-честа смяна на водата тоест всекидневна. За светлината мисля, че 11 часа са ти много при условие че имаш проблеми с алгите, в такъв случай ще трябва да я намалиш до 8-9 часа на ден. А от Флорената по колко слагаш, възможно ли е предозиране?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

dave

Да не ти се е натрупала твърде много органика в грунда и да е хванал путя към анаеробност?

Има един много елементарен тест за окисляемост с калиев перманганат - не е от голяма полза в читав аквариум, но при сериозен невървеж е добро начало на разследването за без пари.

Ако не е обсъждана вече във форума ще я изкопая.

Stas

Цитат на: "dave"Има един много елементарен тест за окисляемост с калиев перманганат - не е от голяма полза в читав аквариум, но при сериозен невървеж е добро начало на разследването за без пари.

Ако не е обсъждана вече във форума ще я изкопая.

Нямам спомен да е обсъждан подобен тест. Я потърси и кажи какво прави.

miTko

Интересно! Това не съм го чувал.  :) Давай!
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

От уроците по химия ми се върти в главата, че калиевият перманганат се нагряваше, докато стане зеленикав калиев манганат или нещо от сорта, а после го вкарваш в средата, която ще тестваш за кислород и ако има, понеже полученият манганат е много неустойчиво съединение, веднага се свързва със свободните кислородни атоми и става пак перманганат. Но може и да бъркам, а и сигурно има и други подробности.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

tishovsx

Дерзайте, може пък чичко Менделеев да се е пообъркал, или е пил повече мастика... :P
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

kraltchev

О!  И аз искам да чуя за какъвто и да е тест за органика!

Дейв, колко е чувствителен/нечувствителен тия ефтиния?

--Николай

ico

май с  флорена си докарах черна брада  макар да слагах малко  :(
но след няма и 6 месеца брадата изчезна така че търпение  :wink:
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

dave

Цитат на: "Stas"
Цитат на: "dave"Има един много елементарен тест за окисляемост с калиев перманганат - не е от голяма полза в читав аквариум, но при сериозен невървеж е добро начало на разследването за без пари.

Ако не е обсъждана вече във форума ще я изкопая.

Нямам спомен да е обсъждан подобен тест. Я потърси и кажи какво прави.

За да не трябват точни везни се прави наситен разтвор на калиев перманганат - има го във всяка аптека за стотоинки.

Въпросната чорба (разтвор) има две важни свойства - много силен окислител е, и когато окисли някого много й личи - покафенява, та чак избелява.

Проблемът с окисляемостта на водата и акваристиката е следния: ако във водата има много недоокислени вещества - органични и не само, то водата е лоша. Лоша е, защото въпросните вещества се свързват с кислорода и той намалява до положение съвсем да свърши. Лоша е за растенията защото без да е полезна за тях е чудна храна за алгиите. Лоша е и за животинките, защото при разлагането и се получават разни отрови - амоний, нитрити а сигурно и по-страшни.

Та на темата: за да се разбере доколко е замърсена водата в 50мл от нея се капва капка наситен разтвор на калиевия перманганат. Дава му се примерно час да окисли каквото му се изпречи на пътя и се гледа цвета на разтвора. Ако е загубил жизнерадостния си пембян цвят - не е добре. Това е в общи линии. В статията е описано много по-подробно.

http://vitawater.ru/aqua/hydro/okisl.shtml

Ако руският е проблем ще трябва да пишем по-сериозно резюме на Български  :D

dave

Цитат на: "kraltchev"О!  И аз искам да чуя за какъвто и да е тест за органика!

Дейв, колко е чувствителен/нечувствителен тия ефтиния?

--Николай

Ами за добре поддържан аквариум теста на водата не би трябвало да помръдне.
Под добре поддържан аквариум да се разбира:
 - заработил биофилтър;
 - смяна на 1/3 от водата веднъж/дваж седмично;
 - прилично количество рибета (според критериите на Sera например);
 - рибетата да не се прехранват.

Точността му може да се повиши предполагам, като се увеличи водата за тестване на 100 / 200 / 400 мл при тестване с все същата 1 капка.  Химиците да коментират :-)

Сигурно и някакво титруване е приложимо ако човек е склонен да чака по час между отделните капки :shock:

Грунда е нормално да е доста по-мръсничък от водата над него. Тестването на вода взета със спринцовка от дъното дава по-полезни резултати. Просто така описания в статията метод реагира на относително високи нива на окисляемост.

Stas

Звучи много интересно! Ще взема да го направя.

miTko

По-нататък пише, че не отчитат влиянието на pH и други неща...Чудя се как ли ще влияят на теста любимите ни торове, които си забъркваме сами. :wink:  Но и аз ще го пробвам! :lol:
Разни мои АКВАРИУМИ 

penchod

Ох, и аз да си споделя проблема, растенията ми растът като луди, само дет, четох, четох и хептем се омотах, значи сигурен съм само за Явайския мъх, Анубиасите и Валиснерията, всичко друго вече ми е пълна боза, Лудвигия ли имам или Хигрофила, Егерия или нещо друго, Бакопа или трето и онова в ъгала Кабомба ли е или Лимонофила, или нещо ама съвсем друго, е утрепайте ме не мога да ги класифицирам мам.... им. Иначе да не им е уроки, даже се размножават и разклоняват всичките, с изключение на онова дет му викам Бакопа, то си расте и дебелее и расте на самотно стръкче(не знам дали е нормално), а Лудвигията или Хигрофилата, вече взе да оцветява най горните листа и ако стане кат оная Хигрофила на Нот, ще пратя снимки.

penchod

Искам да попитам, нормално ли е всичките видове, които изброих, че не мога да идентифицирам, да пускат "въздушни корени".

tishovsx

IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

dido


miTko

За да не отварям нова тема, обърнете внимание на тази статия от същия сайт:
http://vitawater.ru/aqua/hydro/biotest1.shtml
Разни мои АКВАРИУМИ 

Stas

Нормално е Пенчо, но да не ти казвам какво ще стане след около 2 месеца! Ще се озъбиш.

penchod

Дано не си прав! Надявам се да ме подминат проблемите, все пак аквариума е 3 годишен, друг е въпроса, че е по-сериозно залесен от три месеца...

Stas

Аз минах през точковидни водорасли, цъфтеж на водата, зелени нишковидни, синьо-зелени и сега като капак забелязах 2-3 снопчета брада.

penchod

А, то точковидните не ги броя даже, с това чудо по Анубисите, и с тея зелените, дето са като налеп по грунда и каманите не мога да се преборя и това е 9 Анциструса и никакъв резултат... Брада и аз си имах преди 2 месеца, и ако не почна пак да сменям водата 2 пъти седмично пак ще имам, изобщо схемата е дискуси>неизбежно много органика>смени на водата или водорасли.

Raven

точковидните ги ядът единствено скаридите в комбинация с охлюви планорбис /обикновенните кафяви охлювчета/
аз имах няколко анубиаса със зелени точки- сложих ги в развъдния на скаридките ,и за 1-2 месеца ги полираха.
но трябва да са много скариди.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

patter

Допълнение: скаридите трябва да са много и да са ГЛАДНИ :-). При мен в общия аквариум има зелени точковидни, зеленясване на камъчетата по грунда и черна брада "за цвят" по анубиаса. Там има около 50 скаридки и разни рибета, които получават храна. Резултатът - скаридките се изхитряват да хапват от осатъците на рибите и водораслите са им за десерт - хапват само младо-крехко-сочно :-). Като цяло водораслите не се увеличават, но и не се изчистват. Анубиаса си пусна скоро ново листенце, което изглежда много добре - или още не са го атакували водораслите или скаридките ги чистят още в зародиш.

В скаридарника  е идеално чисто, но пък и параметрите на водата са по-различни - няма толкова органика. (т.е. май отвреме на време има, щом се появяват планарии :-( )

penchod

Така, та както писах по-горе, време си е да взема мерки, защото вече разпознах зародиши на брадица по Анубисите. Глад му е майката, докато бях отпуска рибите са хранени пре 2-3 дни, растенията бяха перфектни и всички водорасли изпукаха, сега взех да храня всеки ден обилно, че и по 2 пъти понякога, всички водораслояди се тъпчат с мръвки, не сменям водата редовно и всичко сочи, че ще бера плодове...

В момента гледам аквариума и ме озадачава следното нещо- Лудвигията ми има перфектен биологичен часовник, вечер час два преди да изгасне осветлението, листата и се повдигат нагоре, все едно се затваря цвят, сега ги гледам, че от 15:30 още са се изправили, дали е симптом на наближаваща катастрофа, или просто усеща скъсяването на реалния ден?

miTko

Цитат на: "penchod"

В момента гледам аквариума и ме озадачава следното нещо- Лудвигията ми има перфектен биологичен часовник, вечер час два преди да изгасне осветлението, листата и се повдигат нагоре, все едно се затваря цвят, сега ги гледам, че от 15:30 още са се изправили, дали е симптом на наближаваща катастрофа, или просто усеща скъсяването на реалния ден?
Иска да спи!  :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

аз моите аквариуми и растенията ги тренирам от години на светови ден от 13 до 23 часа,и когато си взема някое ново дългостеблено и то в началото си е на старата система ,но за 1-2 седмици свиква и влиза в режим.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stas

И аз съм от 13 до 23, но за 4 месеца не свикнаха. Поне кабомбите де.

chandler

http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=149884

това е резултатът от теста с калиев перманганат. виолетовият цвят е от аквариума, жълтеникавия от една саксия. исках да проверя все пак, дали ще покаже някаква разлика, защото в началото като тествах вода, взета от грунда, от средния пласт и от горния такъв, цветът си беше един и същ. така че надписите са от предното измерване.
chandler

sk4

Я кажете какво да правя как да усвежа моите растения нещо неми харесва растежат им с какво да ги стимулирам...

penchod

Искам да споделя тук, резултатите след едноседмичнидействия за стабилизиране на аквариума.
   1. Гладът вече доказано помага, спрях всички тежки храни и храня само с люспа, при това доста стиснато-резултат за 7 дни ксенококуса е намален с 50%, с две думи стимулирах Анциструсите да вършат добри дела, САЕ и Лисиците също не са доволни от люспата, щот проявяват също утроен ентусиязам от наблюдавания до скоро(Между другото почти съм убеден вече, че САЕ и Лисиците  имат еднакво КПД)
  2. През 2 дни сменям водата и торя с К, Mg, Fe-резултат, наистина спрях развитието на водораслите май, ще мога да съм сигурен другата седмица, очевадно обаче бързорастящите полудяха, лошото е , че липсата на Магнезий я останових по Анубиасите, но самите те се възстановяват бавно въпреки торенето, явно бързите излапват повечето преди тях, но Анубиасите искараха нови листа след 1-то торене, сигурно има ефект.
За сега това...

Stas

Цитат на: "sk4"Я кажете какво да правя как да усвежа моите растения нещо неми харесва растежат им с какво да ги стимулирам...

Елементарно Уотсън! С торове, светлина и CO2. Нема друг начин!

dave

Цитат на: "dave"
Цитат на: "kraltchev"О!  И аз искам да чуя за какъвто и да е тест за органика!

Дейв, колко е чувствителен/нечувствителен тия ефтиния?

--Николай

...

Точността му може да се повиши предполагам, като се увеличи водата за тестване на 100 / 200 / 400 мл при тестване с все същата 1 капка.  Химиците да коментират :-)

Сигурно и някакво титруване е приложимо ако човек е склонен да чака по час между отделните капки :shock:

...

Просто така описания в статията метод реагира на относително високи нива на окисляемост.

Здравейте Алхимици  :bud

Намерих време и поекспериментирах.

Метода вече реагира и на чешмяната софийска вода :D

Просто разредих 16 пъти реактива: една капка наситен р-р в 20мл дестилирана вода. И ползвам 0.5мл(13 капки) от този разтвор за да тествам 20 мл. вода. Смесих тестовете снощи. Резултатите тази сутрин:
 - дестилираната вода не помръдна;
 - чешмяната вода (София, Мусагеница) промени значимо цвета към охра;
 - аквариумната ми вода уби всичко лилаво в него (смяна 30% на 3..4 дни, малко рибоци);

Снимки довечера:D

TODO:
 - Днес, ако остане t, ще се поразровя да разбера що е то COD (# COD refers to the amount of oxygen required for chemical oxidation of pollutants in water. The higher the COD, the higher the water pollution.
www.pref.mie.jp/ENGLISH/KANKYO/ek014.htm
), дето Амано го публикува под снимките на аквариумите си задължително.

 - Теста е бавен. за да се получи количествена оценка, преди да сме брадясали, се прави проба в 6 мензурки с експоненциално увеличаване на реактива във всяка следваща: 1, 2, 4, 8, 16, 32 капки напр.;

 - Проверявам как реагира на самоделните ми торове. За чистота на експеримента ще ги забъркам в дестилирана вода тоз път ...

miTko

Ето и аз направих теста преди седмица и нещо.Резултата е точно преди смяна на водата:
http://bgphoto.net/photos/1348/o632638687956875000.jpg
Разни мои АКВАРИУМИ 

dave

Ето я и снимката:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.del.bg%2F%7Edave%2FoxyTest.jpg&hash=2b6b330c0825fd9f263b587c3a8bab150dc82ee9

По ред:
 1. Дестилирана вода.
 2. Софийска чешмяна.
 3. Аквариумна.

WOLF

А какво точно ще рече наситен разтвор - разтваряме кристалчетата във вода докато спрат да се разтварят, а и за наситения разтвор, от който ще добавяма по една капка на 50лм, каква вода да използваме. И последно как да съхраняваме разтвора и траен ли е той.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

dave

Цитат на: "WOLF"А какво точно ще рече наситен разтвор - разтваряме кристалчетата във вода докато спрат да се разтварят

точно :D

Цитат
, а и за наситения разтвор, от който ще добавяма по една капка на 50лм, каква вода да използваме.

при такова разреждане - дестилирана

Цитат
И последно как да съхраняваме разтвора и траен ли е той.

в стъкло на тъмно трае с месеци

WOLF

There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

miTko

Аз използвам чешмяна, в края на краищата от същата наливам и в аквариума, същата ползвам и за еталонна проба.Методът е сравнителен, това ми дава основание.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

12491

Публикации: 15
Прегледи: 5596

39404

Публикации: 2
Прегледи: 1950

6201

Започната от botzi


Публикации: 31
Прегледи: 9781

27983

Публикации: 1
Прегледи: 3632

55926

Публикации: 9
Прегледи: 4283