• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с растенията

Започната от malomir, 14.09.2005 00:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

malomir

Нещо не мога да схвана какво става с тези мои растения.От преочетенето тук явно имам недостик на калий.В смисъл има дупки на някои от растенията-Алтернатера Хигрофила.Взех 5 стръка Людвигия от 1 месец постоянно когато бъркам в аквариума се вадят от грунда и забелязвам че нямат никакви корени.А пък растат.Това нормално ли е?И от тази черна брада направо съм се видял в чудо.Не искам да презапускам наново аквариума защото нямам възможност в момента пък и си мисля че няма да има смисъл защото явно някъде греша.Сменям вода всеки 3 дена по 1/5 от количеството.Осветление по 11 часа на ден и хакам Флорина.Това въобще става ли за нещо.Даите ми акъл как да сложа калии ама ми обяснете като на първолак-количество,пропорций и т.н.Помогнете.А всичко беше толкова хубаво :twisted:

WOLF

Значи за черната брада мисля, че ще трябва по-честа смяна на водата тоест всекидневна. За светлината мисля, че 11 часа са ти много при условие че имаш проблеми с алгите, в такъв случай ще трябва да я намалиш до 8-9 часа на ден. А от Флорената по колко слагаш, възможно ли е предозиране?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

dave

Да не ти се е натрупала твърде много органика в грунда и да е хванал путя към анаеробност?

Има един много елементарен тест за окисляемост с калиев перманганат - не е от голяма полза в читав аквариум, но при сериозен невървеж е добро начало на разследването за без пари.

Ако не е обсъждана вече във форума ще я изкопая.

Stas

Цитат на: "dave"Има един много елементарен тест за окисляемост с калиев перманганат - не е от голяма полза в читав аквариум, но при сериозен невървеж е добро начало на разследването за без пари.

Ако не е обсъждана вече във форума ще я изкопая.

Нямам спомен да е обсъждан подобен тест. Я потърси и кажи какво прави.

miTko

Интересно! Това не съм го чувал.  :) Давай!
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

От уроците по химия ми се върти в главата, че калиевият перманганат се нагряваше, докато стане зеленикав калиев манганат или нещо от сорта, а после го вкарваш в средата, която ще тестваш за кислород и ако има, понеже полученият манганат е много неустойчиво съединение, веднага се свързва със свободните кислородни атоми и става пак перманганат. Но може и да бъркам, а и сигурно има и други подробности.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

tishovsx

Дерзайте, може пък чичко Менделеев да се е пообъркал, или е пил повече мастика... :P
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

kraltchev

О!  И аз искам да чуя за какъвто и да е тест за органика!

Дейв, колко е чувствителен/нечувствителен тия ефтиния?

--Николай

ico

май с  флорена си докарах черна брада  макар да слагах малко  :(
но след няма и 6 месеца брадата изчезна така че търпение  :wink:
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

dave

Цитат на: "Stas"
Цитат на: "dave"Има един много елементарен тест за окисляемост с калиев перманганат - не е от голяма полза в читав аквариум, но при сериозен невървеж е добро начало на разследването за без пари.

Ако не е обсъждана вече във форума ще я изкопая.

Нямам спомен да е обсъждан подобен тест. Я потърси и кажи какво прави.

За да не трябват точни везни се прави наситен разтвор на калиев перманганат - има го във всяка аптека за стотоинки.

Въпросната чорба (разтвор) има две важни свойства - много силен окислител е, и когато окисли някого много й личи - покафенява, та чак избелява.

Проблемът с окисляемостта на водата и акваристиката е следния: ако във водата има много недоокислени вещества - органични и не само, то водата е лоша. Лоша е, защото въпросните вещества се свързват с кислорода и той намалява до положение съвсем да свърши. Лоша е за растенията защото без да е полезна за тях е чудна храна за алгиите. Лоша е и за животинките, защото при разлагането и се получават разни отрови - амоний, нитрити а сигурно и по-страшни.

Та на темата: за да се разбере доколко е замърсена водата в 50мл от нея се капва капка наситен разтвор на калиевия перманганат. Дава му се примерно час да окисли каквото му се изпречи на пътя и се гледа цвета на разтвора. Ако е загубил жизнерадостния си пембян цвят - не е добре. Това е в общи линии. В статията е описано много по-подробно.

http://vitawater.ru/aqua/hydro/okisl.shtml

Ако руският е проблем ще трябва да пишем по-сериозно резюме на Български  :D

dave

Цитат на: "kraltchev"О!  И аз искам да чуя за какъвто и да е тест за органика!

Дейв, колко е чувствителен/нечувствителен тия ефтиния?

--Николай

Ами за добре поддържан аквариум теста на водата не би трябвало да помръдне.
Под добре поддържан аквариум да се разбира:
 - заработил биофилтър;
 - смяна на 1/3 от водата веднъж/дваж седмично;
 - прилично количество рибета (според критериите на Sera например);
 - рибетата да не се прехранват.

Точността му може да се повиши предполагам, като се увеличи водата за тестване на 100 / 200 / 400 мл при тестване с все същата 1 капка.  Химиците да коментират :-)

Сигурно и някакво титруване е приложимо ако човек е склонен да чака по час между отделните капки :shock:

Грунда е нормално да е доста по-мръсничък от водата над него. Тестването на вода взета със спринцовка от дъното дава по-полезни резултати. Просто така описания в статията метод реагира на относително високи нива на окисляемост.

Stas

Звучи много интересно! Ще взема да го направя.

miTko

По-нататък пише, че не отчитат влиянието на pH и други неща...Чудя се как ли ще влияят на теста любимите ни торове, които си забъркваме сами. :wink:  Но и аз ще го пробвам! :lol:
Разни мои АКВАРИУМИ 

penchod

Ох, и аз да си споделя проблема, растенията ми растът като луди, само дет, четох, четох и хептем се омотах, значи сигурен съм само за Явайския мъх, Анубиасите и Валиснерията, всичко друго вече ми е пълна боза, Лудвигия ли имам или Хигрофила, Егерия или нещо друго, Бакопа или трето и онова в ъгала Кабомба ли е или Лимонофила, или нещо ама съвсем друго, е утрепайте ме не мога да ги класифицирам мам.... им. Иначе да не им е уроки, даже се размножават и разклоняват всичките, с изключение на онова дет му викам Бакопа, то си расте и дебелее и расте на самотно стръкче(не знам дали е нормално), а Лудвигията или Хигрофилата, вече взе да оцветява най горните листа и ако стане кат оная Хигрофила на Нот, ще пратя снимки.

penchod

Искам да попитам, нормално ли е всичките видове, които изброих, че не мога да идентифицирам, да пускат "въздушни корени".

Similar topics (5)

1380

Публикации: 11
Прегледи: 4819

20822

Публикации: 12
Прегледи: 4874

12491

Публикации: 15
Прегледи: 5567

39404

Публикации: 2
Прегледи: 1931

6201

Започната от botzi


Публикации: 31
Прегледи: 9764