Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водни растения => Темата е започната от: penchod - 12.02.2006 11:35

Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: penchod - 12.02.2006 11:35
Тормозиме следната дилема, всички знаем, че като се кастрат дългостеблени е по-добре да се засади в грунда горната част, на мен ми е за кастрене роталата в момента, но практиката ми сочи, че за да искарам долната част, с нея вдигам и полвината грунд, корените отдолу са яки, мизерията става якя, след това пак новонабучканите горни части хващат водорасли, щото нямат корени още да вървят със същата скорост, и изобщо ставаш пишман. Та имате ли по-добри идеи как да става това?
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: tishovsx - 12.02.2006 12:04
Няма спасение, аз затова не отглеждам дългостеблени растения, само папрати му е майката :wink:
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Тони - 12.02.2006 12:26
И аз ги върших такива. Сега, ги постригвам и изхвърлям новата част. Картинката е грозна няколко дни, но после се оправят. Освен това, по този начин се коси веднъж на 2-3седмици. Иначе всяка седмица трябва да се прави твойта операция.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Stas - 12.02.2006 12:29
Аз пък харесвам дългостеблени. Вярно е, че искат повече работа, но пък са красиви.

1. Ако всяка седмица им късаш долните части и изхвърляш няма да се вкореняват толкова здраво.
2. Това, че горната част, откъсната не върви толкова добре не е съвсем вярно.
3. Водораслите не се появяват заради това. Нали имаш и други растения в аквариума? А хората, които нямат водорасли, а гледат дългостеблени - как става?

Мойто мнение е, че трябва повечко труд за тях. А ако не ти се блъска толкова просто си остави някакво ограничено количество и нещата ще станат по-лесни. Мен ме изнервят кабомбите, но ми харесват на вид, така че - изборът си е мой!  :lol:
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: penchod - 12.02.2006 12:42
не знам, след ядовете дето брах с рогата, гледам да не ровя въобще в аквариума...
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Raven - 12.02.2006 14:32
аз въобще не я знам тази практика да се вади долната и да се сади горната част.
много неудобство и много проблеми.засадените отрязани горни части вървят по бавно- по трудно се вкореняват,а от отрязаното вкоренено стъбло лесно тръгват нови дори и разклонени части.
отрязаните служат или за вкореняване до основните с цел разрастване и сгъстяване на масива или се подаряват или изхвърлят.

аз просто стрижа като ливада с голямата ножица ,равно ,под наклон - както искам да оформя самият масив и след няколко дни си тръгва.
не е добре постоянно да се вадят корени и тн.много мътилка се вдига и растенията това много ги тормози.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Stas - 12.02.2006 15:43
Повярвай ми - повечето ми бързорастящи въобще не се тормозят от този факт! :) Растат си все едно не съм ги рязал. А иначе сгъстяването за един месец до два става непоносимо.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: jelo - 13.02.2006 23:38
Ще взема и аз да пробам да засадя горната част на растението и без това долната е нещо немного добра (имах малко проблем с растенията). Пък каквото стане
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: lz3cv - 22.02.2006 20:48
А варианта да не се вади корена не става ли?Ако само се отреже до дъно и корена се остави в грунта какъв е резултата?Не съм го пробвал,просто питам.Дали няма да извади нова издънка оттам?Интересува ме специално кабомбата.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: abaro - 22.02.2006 22:14
При кабомбата, а и при другите дългостеблени ако е добре вкоренено растението при отрязване до грунда пуска нови свежи издънки и дори понякога по 2. Аз имам опит с кабомба и хигрофила, а за ротала индика въобще не се притеснявай - тя е като троскот. Скоро си купих 3 стръкчета мириофилум. На едното му загни надземната част, но след няколко дни отдолу изби нов връх - явно се беше хванало.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Raven - 22.02.2006 22:58
при всяко положение долната част се адаптира по бързо- нали там е коренището,тоест основния център на хранене.
аз по принцип режех и изхвърлях горните части,от отрязаното при дългостеблените тръгват повече от едно стебла и си е оферта.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Stas - 23.02.2006 05:29
Цитат на: "raven"при всяко положение долната част се адаптира по бързо- нали там е коренището,тоест основния център на хранене.
аз по принцип режех и изхвърлях горните части,от отрязаното при дългостеблените тръгват повече от едно стебла и си е оферта.

Специално при кабомбата тези, които тръгват от долната част не са толкова красиви и едри като горната част. А кабомбата има коренова система, но се храни основно през насечените си листа от водата, така че махането на корените при нея не оказва сериозно влияние върху растежа й. Поне при мен е така.
Заглавие: Re: Пресаждане
Публикувано от: Христиан Пламенов - 27.02.2006 00:35
Добре е да има разнообразие от растения :bow1
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: sk4 - 27.02.2006 19:11
Цитат на: "tishovsx"Няма спасение, аз затова не отглеждам дългостеблени растения, само папрати му е майката :wink:

Съгласен съм  напълно те подкрепям :bravo
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: lz3cv - 02.03.2006 22:22
Тези дни, както писах в темата "Жълта вода" макар че не там беше мястото,засаждахме нови растения с колегата заради нитратите.И се наложи разместване на старите.какви корени бяха пуснали,особено анубиасите и криптокорината,не е истина.Интересното е че точно тези които ми казаха в магазина че няма да ги отгледаме се чувстват идеално при нас а "непретенциозните" не щат да растат добре.Например кабомбите хич ги няма,пускат едни анемични стебла,белезникави и върховете им след няколко дни падат..А алтернатерата лилацина която искала CO2 и светлина расте като луда.Чудни листа прави.Криптокорините и анубиасите също се кефят.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Raven - 02.03.2006 22:51
нормално,кабомба трудно ще отгледаш в вашата вода.

доколкото знам тя е едно от малкото растения които не понасят никак твърда вода,въпреки че може да се приучи ,но тогава расте трудно и бавно.

алтернатерите и криптокорините по традиция растът добре в твърда вода.
а на анубиасите им е все тая- те въобще и не са водни растения,просто са толкова флегматични че не могат да схванат че са под водата :lol:

а това че корените са много големи и развити е признак че грунта ти е беден на хранителни вещества ,а криптокорините обичат коренова подхранка.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: lz3cv - 03.03.2006 01:23
Много ти благодаря за отговора.Винаги човек може да научи нещо ново.Ще вземаме мерки.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: jelo - 06.03.2006 21:25
Цитат на: "raven"нормално,кабомба трудно ще отгледаш в вашата вода.

доколкото знам тя е едно от малкото растения които не понасят никак твърда вода,въпреки че може да се приучи ,но тогава расте трудно и бавно.
Е**си кабомбата направо ми "скъса нервите" едва съм я закрепил. Ако не ме кефеше толкова много бих изкоренил и последния стрък. Много бавно се развива и често новите връхчета се късат, но последно време май се е пооправила.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Pac - 06.03.2006 21:42
В моя аквариум има основно хигрофила (Hygrophila polisperma). В 84 литра аквариум само с една 40 вата крушка с нажежаема жичка. Расте много добре. Всеки месец орязвам повечето. Горните части продавам в едно местно магазинче. Оставам тук-там по някое връхче да не изглежда съвсем зле аквариума. След месец пак рибите почват да нямат къде да плуват :). Не бях пипал грунта около 2 години. Като преподреждах аквариума видях, че някои от въпросните хигрофили имат по 1 педя корен. Така че според мен долната част си е по-читава. Освен това наистина едно прекъснато почти до дъното стебло често пуска повече разклонения и "храсталаците" стават все по-ефектни.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: tishovsx - 06.03.2006 21:58
Поредния търговец.... :wink:
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Pac - 06.03.2006 22:06
Във Враца е такъв дефицит на растения! Трудно можеш да намериш нещо различно от валиснерия на норамлна цена. Тия мойте хигрофили ми ги вземат на 50ст. стръкчето (около 20-30 см), продават ги на лев и се купуват като топъл хляб :). Пълно е с хора които постоянно купуват растения за да им се покефят малко докато изгният. Чудно ми е какво трябва да правиш, за да не ще ама нищо да ти расте в аквариума. (Вероятно да вадиш всичко от аквариума на всеки няколко  дни, както правят някои начинаещи :) )
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: lz3cv - 16.03.2006 20:26
Е то трябва да си съвсем олигофрен за да вадиш всичко през ден :lol:
И аз минавам за новобранец ама чак пък такива работи...
Яд ме е че не мога да пусна CO2 в аквариума и само гледам как страдат растенията :cry:  Нищо,като си събера собствен ще си правя каквото си искам с него.Засега ще поддържам фирмения според указанията на "колегата".
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: NO CARRIER - 16.03.2006 21:35
А бе, някъде из форума имаше споменато за вътрешен генератор със сода и лимонтузу. Буташ зад някой камък и се кефиш. ;-)
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: lz3cv - 18.03.2006 20:21
Абе не ми се пробва това.По-добре да си имаме доверие защото като започнем да се лъжем ще започнем да се следим.А като започнем да се следим ще вземем и да се хващаме..Не не, по-добре да си имаме доверие :)
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: 77 - 18.03.2006 21:07
Цитат на: "lz3cv"Абе не ми се пробва това.По-добре да си имаме доверие защото като започнем да се лъжем ще започнем да се следим.А като започнем да се следим ще вземем и да се хващаме..Не не, по-добре да си имаме доверие :)
споко,човека не те лъже :D
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: N.Nobs - 18.03.2006 22:11
сода и лимонтузу (http://www.vitawater.ru/aqua/hydro/co2gen.shtml)
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Ernest - 18.03.2006 22:19
тва мноооогоо добре изглежда ама до там....ако може някой да го по-преведе....то основното де....
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: NO CARRIER - 18.03.2006 22:55
С две приказки - лъжичка сода, лъжичка лимонтузу. Слагаш в едно шишенце с плътно затваряща се капачка. Пробиваш малка дупка и пъхаш камъче от филтър с гъба. Дават му 8 часа работа. После се сменя.
Евтино, но много играчка. бачетата съветват - в неделя правиш 7 броя и всяка сутрин пускаш ново, а старото вадиш с конеца, за който предварително е вързано.  :wink:
Домързя ме да погледна колко вода се сипва.  :oops:
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: Raven - 18.03.2006 23:41
това според мен е някаква гимнастика и склонност към излишно сложни изобретения- полезно е за раздвижване на фантазията ,но много нерентабилно .
мая+захар си е класика и върши перфектна работа.и е абсолютно безопасна от всяка гледна точка.
и пак казвам - най важен е реактора,от него зависи степента на насищане с СО2,а не от броя балончета в секунда или изобщо от видът на системата.
ако има ефективен реактор почти не е от значение колко балончета се пускат.
лично аз препоръчвам реакторът на Том Бар като отвора на основния съд се поставя над флейтата на изхода на канистъра за най пълно разнасяне на обогатената с СО2 вода.
от всичките реактори които съм пробвал при този най бързо ми кипват растенията и най интензивно.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: lz3cv - 24.03.2006 19:15
Цитат на: "77"
Цитат на: "lz3cv"Абе не ми се пробва това.По-добре да си имаме доверие защото като започнем да се лъжем ще започнем да се следим.А като започнем да се следим ще вземем и да се хващаме..Не не, по-добре да си имаме доверие :)
споко,човека не те лъже :D

Не че ме лъже човека, просто аз не искам да лъжа шефа и да слагам без негово позволение разни неща в аквариума като ги крия.Вчера се преборих най-после с него на тема "Торове" - купи ми шише със Сера Флорена.От Понеделник почвам да слагам но в доза разредена три пъти от тази която препоръчват на етикета.Ще видя как ще отреагират растенията и ще коригирам по-късно. Започвам много внимателно да не тръгнат водораслите...Сега се нави да купим глина и да печем топчета.Може и за NPK някак да го навия. Смятам, че ще се навие и на CO2 след време  :wink:
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: NO CARRIER - 24.03.2006 21:09
Да де, ама растенията искат три основни неща - осветление, торове и въглероден двуокис. Ако едно от трите липсва, не се чувстват добре. Кажи му го на шефа ти. ;-)
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: lz3cv - 24.03.2006 22:58
Разправям му аз че чета с часове тук във форума и хората казват какво да се направи ама той си е от старата генерация дето не искат да слакат нищо в аквариума.Преди години имал аквариум и нищо не слагал а растенията и така си вървели :) Да ама сега е друго му казвам аз.. Ще го преборя.Щом се нави за торове ще се навие и за газ.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: miTko - 25.03.2006 23:32
Значи е време да си направиш свое аквариумче и да му докажеш, че греши! А още по-убедителен ще бъдеш ако твоят аквариум е по-малък от служебния. И по-хубав, разбира се.
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: lz3cv - 26.03.2006 08:57
Вчера ходих в DISCUS.BG и си харесах един към 300 литра + шкафче и капак с осветление, обаче цената е близо 800 лева. Предполагам че ако се напъна всичко мога и сам да направя но все пак хората това им е работата и са в пъти по-добри. Този 120 литровия аз го лепих и не е мръднал но 300 литра не са шега работа. Сегашния капак с осветлението също е моя работа но не ме кефи много.Нали съм перфекционист, искам по-добро.
Втория по важност проблем обаче е че засега съм на квартира и няма как да местя през година всичко.Затова още нямам собствен. Иначе най-големия проблем е отстранен - жената се нави!
Заглавие: Пресаждане
Публикувано от: miTko - 26.03.2006 14:33
Цитат на: "lz3cv"Вчера ходих в DISCUS.BG и си харесах един към 300 литра + шкафче и капак с осветление, обаче цената е близо 800 лева. Предполагам че ако се напъна всичко мога и сам да направя но все пак хората това им е работата и са в пъти по-добри. Този 120 литровия аз го лепих и не е мръднал но 300 литра не са шега работа. Сегашния капак с осветлението също е моя работа но не ме кефи много.Нали съм перфекционист, искам по-добро.
Втория по важност проблем обаче е че засега съм на квартира и няма как да местя през година всичко.Затова още нямам собствен. Иначе най-големия проблем е отстранен - жената се нави!
:lol: Ами ти си си решил проблемите! :lol: