• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ проблем с растенията в нов аквариум

Започната от dimo _ss, 28.12.2009 21:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dimo _ss

Здравейте на всички.Вероятно има много изписани теми по моя въпрос но все пак реших да попитам.Надявам се на бързи отговори,защото растенията ми загиват  :-( .Та аквариума ми е 120 литра стартиран е на 18-ти ноември подаржъм 25-28 градуса температура на водата,но нямах финансовата възможност да си закупя веднага растения.Наложи скоро да сменя грунда 2-4мм(стария беше прекалено едър) без субстрат,не разбирам от торене все пак съм нов в акваристиката  .След като смених грунда си реших да си взема растения (уж по-непретенциозни),избора ми беше сления:обикновенна(Vallisneria americana Michaux) и спираловидна валиснерия(Vallisneria spiralis f.tortifolia) ,хигрофила(Hygrophila polisperma Anders),Кабомба два вида (Cabomba aquatica Aublet)и(Cabomba caroliniana Gray),два вида криптокорини(Cryptocoryne usteriana Engler),(Cryptocoryne wendtii De Wit).На същия ден си купих и части за осветлвние с две пури силвания акватика и гролукс.(Знам че поне още де ще ми трябват)Но тъй като и аз съм скаран с тока не успях сам да ги свържа .Мисля че това ми беше най-глоямата грешка.Предстоеше ми пътуване по коледа и слило се надявах да спася положението с една крушка (обикновенна)60W с 4 часово осветление на ден, но уви  *SORRY* .Като се пибрах днес УЖАС :duvar: на валиснериите и на хигрофилата30-40% от старите листа пожълтяли а на криптокорините направо старите са напълно разложени май само кабомбите са читави  :-( .Пропуснах да кажа че разсадих валиснерите подрязах им корените,на някой от криптокорините също.Днес  успях да монтирам пурите (макар и късно) по здравите листа са се отложили едни малки кафяви точици(вероятно от разлагането на старите листа на криптокорините).Искам съвет как да продалжа от тук нататък да остана ли с 4 часово осветление или да го овлича.Дали наистина има лиса на азот (както четах в някоя от темите) и как да се справя с нея ?Изобщо идея си нямам как да ги спася  :'( Ще съм много благодарен на всички ви за съветите и предимно критиките.

ПОЗДРАВИ!!!

Деян

Поздрави и на теб. Увеличи на 8 часа светлината. Аз съм получавал подобно разлагане на листа, когато преместя растенията в съд с голяма разлика в твърдостта на водата.

dimo _ss

Няма ли да има опасност от водорасли при 8 часа осветление? :-(

Деян

Ако имаш достатъчно количество от бързорастящите - не.  :-)

dimo _ss

Ми уж почти всичко е бързорастящо без криптокорините разбира се .Ще увелича осветлението на 8 часа пък както се ''казва каквото сабя покаже..'' .Дано да отселеят  :-(

dimo _ss

А искам да ви попитам дали няма да е добре да използвам някакъв вид торене в водата за да ги запазя ?Или ще е безмислено и ще доведе до водорасли?Или пък да сменя 50% от водата ??? :-( Нямам никаква идея как да постапя мисля че овеличеното осветление няма да помогне кои знае колко

Поздрави!

vasso

Здравей! Добре е да увеличиш осветлението. С торене аз не се занимавам , но ако е нестабилен аквариума може да си навлечеш неприятности. Балансът може да се развали и да започнат водорасли. Бързорастящите растения са добре- пречат на водораслите да се появяват.Може да смениш малка част от водата. Също така аз бих махнал абсолютно всички изгнили ,наранени или болни листа от растенията. Коренчетата леко се подрязват в края , за да започнат да се делят клетките по-бързо и да се развие добре корена.Пак казвам с торенето се изисква опит. Стабилизирай всичко и задължително остави осветлението на 8 часа ,няма да тръгнат водорасли от това, а от наличието на излишни хранителни вещества.Успех и пиши какво е станало. *DRINK*

ogogogo

Слагаш още две лампи но не добавяй пак гро-лукс и аквастар,а сложи някаква
лампа около 6500келвина,има такива и енергоспестяващи.Купуваш най-силната.
Недей да ториш,и сменяй по малко вода 1-2 пъти седмично но не големи количества
защото на Криптокорините им става лошо.То по принцип се води че не се понасят с
Валиснерията но това според мен не е причината за състоянието на растенията при
теб.

Успех!!!
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

dandy

Здравейте, и аз съм нов в акваристиката, но реших да се изкажа. Относно валенсерията съм чувал, че тя прави по-киселинна водата и знам, че е хубаво да не засаждаш кабомбата близо до нея, както и криптокорината според горният пост. В началото и на мен растенията невървяха добре, но след приблизително 1 месец всичко си дойде на място. Осветлението ми беше в началото по 6 часа 18вата на Силвана, а сега след 1 месец го увеличих на 2х18вата за моят 80 л. аквариум, като продължителността на светене 10-12 ч. Щом не ториш всичко ще си върви малко по-бавно, но и ще бъде по-стабилно. Лично използвам течна тор веднъж в седмицата, а сега като увеличих осветлението ще разделя порциятата на 2-а пъти седмично. В началото сменях водата (приблизително 15 л.) веднъж седмично, като филтрирах от дъното и като го пуснах имах 53 риби защото и на племеничката бяха в моята локва. Вземи си някоя полезна риба като Отоцинклус и Сиамски водораслояд, аз съм заложил на 3 -и от първите и 2 - а сиамеца. За момента при мен всичко е перфиктно. Надявам се, че и при теб нещата ще тръгнат (грунда е хубаво да ти е кам 4-8см).

ata_nas


http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,319.0.html

Публикувам този линк с надежда да намерите поне част от отговорите, които ви интересуват.
Разгледайте го внимателно и не подминавайте теми.
Относно осветлението:

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,547.html

Това е, което може на първа ръка да се изнамери във форума.
За съвместимостта на растенията също има за четене, но нека първо е от горните линкове, а?

ogogogo

dandy,точно обратното,Криптокорината подкислява водата и наи-вероятно затова в аквариум с
повече Криптокорини не върви Валиснерията,която и е по-добре в по-алкална вода.
:-)
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Caxapa

Не пипай повече зеленинката и нека да укрепнат кореновите им системи. Не тори за момента! Никъде не прочетох да споменаваш за риби.Има ли ги в аквариума и кави са? Ако имаш само растения си насочи въпросите към РАВЕН ..Никнейма му е на латиница. Той е един от доайените на растителните аквариуми в нашия форум , а и не само. Виж намери и прочети още за глинените топчета които се слагат в корените.
Успехи и пиши какво е станало. Дай също така и снимки преди и след подобрението.

dimo _ss

Много благодаря на всички  за полезните съвети  *privet*.Днес подрязах до колкото можех загнилите листа но дъното има сериозна нужда от сифониране.Сигурно утре ще я свърша тази работа но според днешните ми некомпетентни наблюдения май хигрофилата  зарина.Само по върха и останаха около 7-8 листенца даже на единия стръг загнива и стеблото :-( .А осветлението (маи бях писал )е силвания гролукс и аквастар 2 пури по 30W общо 60W уж  се вразват по 0,5W на литър но и аз си мислих да добавя поне още една пура .Риби нямам все още не искам да избързвам, но съм се спрял на 5 скаларий и 3-4 анцитроса,чудя се дали да не пусна и някои Сиамски водораслояд. :-|  ,но незнам как ще се разбират с скаларите (в смисъл скаларите да не ги тормозят)или пък да не  би да пренаселя аквариума ?Ще пусна снимки само да заприлича на нещо.

Още едн път едно голямо БЛАГОДАРЯ  *thanks  *thanks  *thanks

Raven

Здравей.
Първо да ти кажа че растенията не са много "стартови".
Криптокорините са бавни растения  а и много често хвърлят листа при  пресаждане.
Освен това ако си ги купил вносни- по всяка вероятност са с надводни листа, имаш поне месец адаптация с тях преди да тръгнат  сносно.

Кабомбата е капризно растение, иска много мека и много кисела вода, освен това иска стра стабилен аквариум- не е много лесна.
Имам предвид акватиката, каролинската е по лесна за начало.
Валиснерията противно на общоприетото виждане расте бързо и стабилно в алкална и твърда вода, в мека кисела вода като софииската тръгва по бавно и не е кой знае колко подходяща за старт,Хигрофилата е много добро решение- тя по мои наблюдения не се влияе особено от водата и расте добре навсякъде.

Нормално е това положение до което си докарал нещата- нови растения в нов аквариум с лошо осветление в началото- за това са се появили проблемите.

Остави нещата да си тръгнат сами, недей да ториш, сменяй регулярно вода и като се стабилизират нещата ще тръгнат растенията.Чистенето и сифонирането в началото е много важно за да не скачат излишно амоняка и фосфатите.

Относно така наречените стартови растения- специално за София имам предвид, като купувате първоначалните растения най добре е да отидете на съботният пазар и да си купите колкото можете местни растения които търговците вадят от аквариумите си, те са адаптирани и ще тръгнат веднага, вносните растения  колкото и да са лесни първо ще трябва да се адаптират, а и не е сигурно че са подходящи за софииска вода.
На пазара се продават местно дъбче, валиснерия,кабомба каролина, елодея - това са перфектни растения за старт.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dimo _ss

Здравеите и за много години на всички  *bg*.Пиша чак сега защото имах проблеми с нета.Та по темата:наистина след два три дни(след като овеличих осветлението) нещата потръгнаха  *YAHOO*.Криптокорините изкараха нови листа кабомбата и другите растения също само акватиката по мудно върви  :-) Вчера реших да добавя още някои растения (Hygrophila difformis,Rotala indica)И още няколко на които не им запомних имената,а и в  нета не ги открих(май едното беше паричка):-) .Хигрофилата(Hygrophila polisperma Andres) за една две седмици израсна доста и реших да я прережа и разсея така ,че да образува гъст храст.След като я разсях,всеки страг пусна по две три нови"фелизчета"порастнаха около сантиметър и изведнаж за едно денонощие младите листа станаха леко черени и спряха да се развиват.Попитах в един магазин и ме посъветваха да сменям по три пъти в седмицата вода(досега сменях по веднъж)Човека предположи че съм имал недостиг на вещества някакви. А забравих да ви се похваля че вече си имам и обитатели  :-) 2 обикновенни и 3 албиноса анцитроси и 4 мраморни и 2 червеногърби скаларий .Забелязах че скалариките доста тормозят въпросната хигрофила.Май бях чел някаде че изисква по силна светлина поне 0,7W на литър но се развиваше перфектно и при 0,5W.Та бих се радвал да чуя и вашето мнение по въпроса.От скаларийте ли не върви хигрофилата ми или наистина нещо липсва в водата?

Благодаря на всичи отговорили ми предварително  *thanks
: 13.01.2010г 13:01чhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkachi-snimka.info%2Fthumbs%2Fviu1263407860y.jpg&hash=e408992575f973fd92a82e0304d8d6dca99de894ето една снимка преди да орежа хигрофилата
: 13.01.2010г 20:08ч

ето още една след подрязването на хигрофилата и добавянето на гореспоменатите растения https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkachi-snimka.info%2Fthumbs%2Fbwy1263407551u.jpg&hash=b788367b2c5ebb51646ec4c0bc756f4f0cb92ff7  Ще се радвам на мнения съвети и критики  *privet*  *thanks

Извинете ме за отвратителното качество на снимките но с това разполагам :-)

vasso

Красиво се е получило, харесва ми! *THUMBS UP*

Predator

Както виждам от снимките, осветлението ти не е много слабо, а и повечето от растенията ти са средно/бързорастящи - това вече поставя аквариума ти в групата на умерено бързите и съответно грижите за такъв аквариум (ако искаш всичко да расте здраво и красиво!) значително се променят.

Подаването на СО2 е силно препоръчително, оттам следва и съответното торене с макро (при нужда!) и микроелементи...
Затова няма да е зле да прочетеш поне важните теми в разделите - "Химия" (в твоя случай задължителна е темата - Признаци на липси в растенията), "Литература", "Оборудване", защото иначе отговора ми трябва да бъде няколко страници  :-)

dimo _ss

За CO2 немога и да си помисля(доста пари са си това за безработен човек).Мая и захар дали ще свърши работа  :-| ?А за сега само сменям по 30 литра вода  по 3 пъти в седмицата но още нямам резултат.Май и калий ми липсва по някои листа имам дупки. Забелязах че в водата ми се носи нещо като прах и полепва по някои от растенията (нямам идея какво ...е дали е от храната или от преди разграждащите се листа на хигрофилата)?Мисля да продъжа с този темп на смяна на водата .Колкото до торенето да не забравяме че ми е първи аквариум никога не съм имал работа с торове.Явно още доста четене ще ми е нужно по въпроса с торенето.
: 16.01.2010г 19:07ч
А някои може ли да ми каже колко калиев сулфат (каква доза) да ползвам на 100литра вода?

Raven

Много интересен корен, хубаво се е получило.
Има на къде да се развива.

Мая и захар е добро решение при липса на възможност за система.Единят ми аквариум е с мая и захар защото е в спалнята и понеже преди години ми гърмя една бутилка, жена ми твърдо отказва да спи в една стая с бутилка под налягане.Пък и е малко аквариумче и не си заслужава да му правя система.
Важното е реактора да е ефективен и да има добро разтваряне на подаденият газ.

Калиев сулфат може да слагаш и на око, не е опасен при предозиране.
За 100л. примерно пробвай с една чаена лъжичка седмично /около 5 грама/ и виж какъв ще е ефекта.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

52914

Публикации: 4
Прегледи: 3870

4566

Започната от chaykov


Публикации: 30
Прегледи: 11696

20825

Публикации: 27
Прегледи: 12496

44642

Публикации: 5
Прегледи: 2676

18963

Публикации: 5
Прегледи: 3493