• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Опит в отглеждането на Rotala wallicii

Започната от hunter, 25.09.2013 13:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Имам голям проблем с въпросното растение  :-( Преди време се сдобих с него но за около 1месец ми окапаха листата. Пусна отклонения много слаби розово червени но си седят дребни около 1см. Снимка не давам умишлено понеже ако го снимам ще излезе голо зелено стебло със една две 1см червени пъпчици. А и се намира зад камъните и немога да го снимам във височина а само отгоре. Торя с профито и понякога добавям изикарбо както и калиев дихидроген фосфат. Пъпките ги пусна когато светех със една 12 вата и една 26вата енергоспестяващи 6500к. Като 12ватовата свети 8часа а 26ватовата се включва само за 4 часа. Но така ме налазиха водорасли зелени по камъните понеже са по близко до повърхността. И малко брадица от която не мога да се отърва. Заради водораслите махнах 26 ватовата и сложих 11 вата пак 6500к. Но тогава Роталата замръзна и преди около 2 дни пак върнах старата 26вата. Водата в аквариума е 22литра и осветлението идва доста силно. Не мога да разбера какво иска пущината за да расте *dontknow* Някой с опит в отглеждането ако може да даде едно рамо, че много ме радва а не мога да я подкарам хич. Уж го дават бързо растящо а при мен за месец и половина не мръдна даже дава фира. Днес направих експеримент да отскубна едно от стеблата да го видя дали е пуснало корен или загнива. Беше пуснало даже и разклонен и трудно се отскубна значи се е захванало но защо не расте няма представа. И тук е момента да помоля за съвет. Забравих да спомена СО2 подавам балон в секунда а нивата според дропчекъра са добри. Като се включат лампите е тъмно зелен по средата на свето деня става светло прозрачно зелен а към края леко има жълт отенък.

petko

Иска мека вода-проблем ти е водата твърдостта.Обща твърдост максимум 5градуса.

hunter

Ами в Бургас водата до колкото знам е твърда май ще се наложи да се разделя с растението. Ако това е причината, а има ли начин как да я направя мека?

petko

Имах аквариум с грунт Амазония там вървеше,но и самия грунд понижава твърдостта.Да я направиш мека-обратна осмоза,дестилирана вода.

hunter

Значи да слагам дестилирана вода в аквариума? Не пречи на рибите предполагам? И ако да то каква да е пропорцията ако има такава? Между другото като правих субстрата отдолу използвах Sera super peat. Не би ли трябвало точно това да понижи твърдостта или бъркам?

petko

Sera super peat не съм го ползвал.Може и да го смъква,но незначително.Пропорцията на дестилираната вода с чешмяна зависи от тяхната твърдост и твърдостта ,която искаш да постигнеш.Някъде във форума имаше таблица и формула как се смята.Но за едно растение не си струва галимацията.Макар,че за повечето растения се развиват по-добре в мека вода.Ротала валиха е едно от растенията ,които не са толерантни към твърдостта на водата.За него твърдо мека вода.

Георги


hunter


hunter

За да не отварям тема ще пиша тук а и има общо  :-) Искам  да направя водата ми по-мека. За целта днес купих трапезна вода на етикета и пише, че е със ниска минерализация и е постигната със съвременна технология-обратна осмоза. Въпроса ми е мога ли да я наливам в аквариума? Като ще смесвам 50/50 чешмяна и трапезна. Нали няма да навреди на рибите?

manyg

Нищо им няма на рибите. Едно време като бях в Русе в един аквариум 30 литра само трапезна вода наливах. Осмозната вода е чиста вода, без примеси.

hunter

Ок аз налях сега малко при смяната другия път повече. За да не се получи драстични разлики в параметрите  :-)

Деян

Само да вмъкна нещо. Ниска минерализация не означава задължително мека вода.

Твърдостта на водата се определя от наличието на калциеви и магнезиеви йони, произлизащи от разтворени соли - главно сулфати и карбонати.

Минерализацията на водата обаче може да включва още много неща, по етикетите си пише колко други йони има.

Та, един лесен метод, за тези които не могат да си позволят система за обратна осмоза (ползвах го лично, когато развъздах апистограми  :-) ). - в кофа, тенджера... каквото и да е наливаме желаното количество вода. На котлон или с бързовар, или както си решите загрявате водата до кипене. Щом веднъж заври се оставя да кипи поне още 5-7 минути. По повърхността на водата се получава ципа или коричка. Същото нещо пада и по дъното. Това са всъщност част от калциевите йони. Магнезиевите спадат към съвсем друг клас и този метод не може да ги отстрани.

Та, щом се превари водата си я отделяте в друг съд, НО БЕЗ да се премества и калциевата ципа!

Така получавате осезаемо по-мека вода. По принцип във врачанско водата е адски твърда. Щом с този метод съм успял да размножавам какадута, значи действа.  :-)

Може да си събирате и дъждовна вода - тя е напълно мека, но там трябва да се внимава, не знаем през какъв пушек или облак са минали капките.
*DRINK*

hunter

Много добро пояснение  :-) На етикета пише само РН 6.8-7 но не и други параметри. И това, че е постигната чрез висока технология-обратна осмоза. И това ме накара да я купя. Иначе за начина който описа аз четох из нета и попаднах на подобен вариант. Пак се слага в голям съд вода а във центъра на съдът се слага стъклена купа. Пуска се котлона и се слага капака. Когато започне да се изпарява водата капките по капаха падат в купата. Това бил начина да си направиш у дома дестилирана вода. Описват още, че е добре на капака да се сложи нещо студено(лед) за да има бариера топло студено. Принципа е да събиреш конденза. Но не ми се струва добра идея да бримча електромер ако тази вода върши работа. Защото 11л. са 1.53лв.

Деян

Да, ако си дестилираш вода вече може да си убеден, че е напълно мека, но както ти каза - после като дойде сметката и ще те блъсне глава.  :-D

Щом ти върши работа действай с тази.  :-)

hunter

Ами дано да върши, аз заради растенията. Нашата бургаска вода е явно кофти. Елеохарис не расте добре Сторожин почти даде и той фира Ротола валичи е на клечки. Съм се хванал за главата направо купувам растения да направя нещо красиво и само греди отнасям  :duvar: А не ми се дава 170лв. за система обратна осмоза. Стига ми 200 кинта за СО2  :-) Надявам се с тази вода да пожъна някакъв успех.

Публикациите са слети: 23.10.2013 16:56

Още едно питане пак за вода  :-) Днес имах път до Карфур и там забелязах 10л. туби с вода. На нея пишеше дейонизирана също със ниска минерализация. Пише <50мг/л. тя става ли за аквариум и коя от двете е по добре дейонизирана или трапезна?

Публикациите са слети: 23.10.2013 17:05

Между другото на трапезната вода пише, че е минала специална обработка с обогатен с озон въздух. Какво трябва да значи това?

Деян

Теоретично дейонизираната е по-добра за аквариум. Пак казвам обаче, че е важно съотношението на различните йони. Можеш ли да кажеш какво има на етикета на твоята трапезна? :D

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk 2

hunter

Ами нищо няма освен това което написах а именно, че е постигната чрез обратна осмоза. Много ниска минерализация и обработката и със въздух обогатен с озон. И РН 6,8-7,2 нищо повече не пише. Дейонизираната беше на щанд за автомобили където продаваха аксесоари. И пишеше, че става за акумулатори.

Similar topics (5)

1782

Започната от discusfish


Публикации: 0
Прегледи: 2016

16094

Започната от bicho1976


Публикации: 12
Прегледи: 3824

4075

Започната от niki_s


Публикации: 19
Прегледи: 6742

20340

Започната от nenad66


Публикации: 0
Прегледи: 2051

31684

Публикации: 7
Прегледи: 2912