• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 02:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Numphar Japonica - пуска корени, а загнива

Започната от su6tata, 13.03.2006 11:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

su6tata

Здравейте на всички! Отново имам питане. :D Значи преди няколко седмици с приятеля ми си купихме едно много яко растенийце - Nuphar Japonica. Та позасадихме го временно и от страни пусна бели коренчета. До тук нищо особено, до момента в който вчера не решихме да направим разместване в аквариума и какво да видим - пънчето и беше почнало убедително да изгнива. :cry: От магазина ни предупредиха, че не трябва да зариваме цялото пънче и мисля, че не там е проблема. Въпросът ми е -  къде бъркаме? Големината на баласта е 2-4мм. Сега сме я сложили между два камъка и изгнилото е изрязано, но се страхувам, че това не е решението, което ни устройва.

Ilianidis

Аз също имам това растение,много е красиво и с големи зелени листа.На всяко ново листо в основата на дръжката пуска по един такъв корен и предполагам не разчита на пънчето колкото на тези корени и листната маса,поне докато се развие.Мисля не е претенциозно щом японците го гледат даже в открити заблатени басейни.Прясно отсеченото пънче наистина лесно загнива,но не мисля че ще загине цялото растение.Точно на резнатото място ми се бяха налепили охлювите преди да го засадя като пчели на мед,като войник на девойче и за малко да го изядат.Но сега не знам как е отдолу,обаче отгоре си е яко .Корените на развитото растение предполагам са като яка плетеница от коренища и то доста дебели.Пускай силна светлина,това му е майката в началото поне.

Longanlon

От една страна е напълно нормално някои от 'пънчетата' на млади, наскоро засадените растения да гният - те са част от старото майчино растение и новото образува своя коренова система и постепенно отхвърля старата.

От дуга страна обаче загниването може да се дължи на неподходящи условия. Не знам дали знаеш, но това растение е общо взето с плаващи листа - расте известно време потопено и после започва да пуска дълги дръжки към повърхността. Поради тази причина има нужда от по-силна светлина (0.7 вата/л.). То си расте доста бавно, но се сади в необогатен грунд, за да расте още по-бавно и да не започне да пуска скоро надводни листа. Поне така пише на сайта:
http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=59&vid=
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Ilianidis

Баси трябва да му намаля растежа:(Как е тръгнал скоро ще изплува,а така е по-красив.Пуска на седмица по 2-3 листа от ралични места.То май не било за радост.

su6tata

За необогатения грунд знам - засадено е без всякакви подхранващи торове и други такива - направо в грунда. Колкото до светлината - осветлението на аквариума е 7 лампи по 18W, като до няколко дни ще бъдат добавени още три лампи по 18W. Това мисля е добър вариан за 250 литра аквариум. По скоро имах опасения относно големината да грунда или и аз не знам какво. Може би беше редно и да кажа, че аквариума е пуснат преди около 3/4 седмици.

Similar topics (5)

38567

Публикации: 28
Прегледи: 8054

41980

Публикации: 9
Прегледи: 4416

27680

Започната от Hg


Публикации: 12
Прегледи: 7214

11459

Започната от besom


Публикации: 16
Прегледи: 7955

2534

Публикации: 6
Прегледи: 2938