• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 13:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с роталите.

Започната от bustama, 27.12.2012 10:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bustama

Здравейте на вскички и честита коледа!
Вчера забелязах на 1-2 коренчета ротала ротундифолия и ротала сп. зелена, че най-младите листа са се нагърчели и на част от останалите ротундифолии(розовата) младите листа илизат зелени.
Досега торя с акваформулата - 1г. след смяна на 30% от водата и 0,3г. всеки ден. Аквариума е 110л.
доволно залесен с бързо растящи, като това е спорно - хигрофилата и ротала сп. зелена не растат кой знае колко бързо. :-D
Въпроса ми е, според вас (очаквам хора с опит да пишат) :-) да увелечавам ли акваформулата - примерно 1г. през ден и в останалите дни от седмицата 0,3г. и да добавям ли желязо? Тези нагърчени и зелени листа при роталите си мисля, че са от липси на желязо.
Калция мисля не е виновника, пък магнезий си слагам редовно помалко.
Нитрати всеки ден сипвам 7мг/л. фосфати 0,7мг/л.
Също на роталите централната жилка е ясно изразена. Възможно ли е тези нагърчени листа да са от ниско РН?

Забравих да пиша и за едно съмнение, което е високи фосфати. Гледам си водата на повърхността започнала е да се пени, но може и течението да е слабо, знам ли?

Ribarche

Едно време, имах проблем с лудвигиите който е идентичен с твоя ..... оказа се, че съм предозирал с калий ...... сметни колко калий ти идва след като добавиш калиев нитрат калиев фосфат и акваформулата.

bustama

Калия мисля даже е малко- 7-8мг/л. се събира от нитрат,фосфат и акваформулата.
Пропуснах да спомена - за 3-4дни нямах въглероден диоксид(беше намаляло производството и докато го сменя, мина време) може и това също да се е отразило на растенията. Все пак нагърчените листа са само на няколко коренчета и на този етап не е болка, но окажели се липса на някой елемант - искам да го хвана навреме.
Аз почти съм сигурен, че желязото е малко, също и магнезия. Но по филтрите имам малко кладофора и не ми се иска рязко да увеличавам торенето точно с тези два елемента.
На този етап ще увеличавам постепенно акваформулата, но ми трябват мнения. :-)

Peza

Цитат на: bustama - 27.12.2012 16:47
Пропуснах да спомена - за 3-4дни нямах въглероден диоксид(беше намаляло производството и докато го сменя, мина време) може и това също да се е отразило на растенията.
Тъкмо за нивата на въглеродния щях да те питам. Не знам какво визираш под ясно изразена средна жилка, но при недостиг на въглерод се сочи като признак именно избелването и, по точно: бял депозит около нея, както и повити и пречупени листа.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

bustama

Жилката на листата е тъмно зелена, като останалата част от лиса е св. зелен на цвят.
Въглеродният диоксид мисля е достатъчно - поне така мисля, няма как да го меря. Но съдейки по кипежа на растенията и в норми.
За това и го писах тава с цо2, че беше "свършил курса" мисля е важно. Peza, не знаех за тези симтоми, сега като се замисля - това + леко слабото торене може да е причината *DRINK*. Защото точно след намаляването но цо2 листата на роталите се пречупиха - преди този проблем не го е имало, но защо листата са и зелени на цвят - най-новите, това ми предстои да откривам. :-D

bustama

Преди празниците беше свършил теста за нитрата, днес взех, измерих 20мг/л *CRAZY* какви малки нитрати бре... ако мога да сметна по нитрата и фосфата излиза 2мг/л. Но така не ми се струва правилно. :-D
Вече не зная какво става - ротала sp. green си е полегнала, че чак ще расте като полянка милата и листата и са тъмно зелени. Спирам с магнезия. От както започнах да слагам калий ротундифолията се пооправи, но лекинко... няма баланс . *dontknow*

Penta

Цитат на: bustama - 14.01.2013 17:39
Вече не зная какво става - ротала sp. green си е полегнала, че чак ще расте като полянка милата и листата и са тъмно зелени. Спирам с магнезия. От както започнах да слагам калий ротундифолията се пооправи, но лекинко... няма баланс . *dontknow*

Апропо, признак на какво е "полягането" на растенията ?

bustama

Цитат на: Penta - 14.01.2013 18:56
Апропо, признак на какво е "полягането" на растенията ?

Не знам.

Напълних 60л. вода в тубите - утре сменям 50% и чакам.  Ще смъкна нитрата на 10мг/л. че по спомен тогава роталите си растяха добре. Сега с увеличения калий и като намаля магнезия се надявам да ме зарадват.
С другите растения проблеми няма, болбитиса ми набира скорост, това полянистното ще се бори и то, криптокорината лудна, за хигрофилата нема да казвам, само роталите мъка.

geroff

При мен роталата започва да "червенее" като започна да слагам желязо, казвам ти за rotala rotundiofolia.

bustama

Желязо слагам, но дали магнезия ми не го блокира или няма добро съотношения м/у него и калия, вече това започвам да мисля. Но причината може и от филтрацията да е. Всъщност лампите и те може да са малко - 5х18в./ 965-1, 865 - 2, 830 - 2.
Че няма да я направя червена вече се примерих, но днес гледам че на 2 стръка от зелената листата са потъмнели и нагърчени - тук дали магнезия който слагам не идва много.

Имали връзка м/у магнезия и GH/KH?

stanislav89

 По- принцип ако ти е по твърда водата, магнезият ти е достатъчно. Ако добавяш и има излишък листата започват да се нагърчват. Това ти го казвам при мен какво се получи като започнах да добавям магнезии. А съотношението на магнезии и другите елементи, Евгени го беше дал в една тема, но не мога да се сетя коя беше.  :-)

bustama

Без да зная колко е магнезия мисля, че съм на ръба. :-D Няма как да измеря GH/KH.

geroff

Аз използвам тор от тази статия: http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=24 и нямам проблеми, желязо добавям рядко, но когато започна да слагам, червения цвят започва да се откроява.

stanislav89

Тоя метод е... Има доста неща от които зависи как се усвоява желязото от растенията.

Similar topics (5)

14193

Публикации: 22
Прегледи: 8558

59852

Публикации: 3
Прегледи: 1786

3943

Започната от botzi


Публикации: 15
Прегледи: 8329

42288

Публикации: 4
Прегледи: 2685

37901

Започната от Ant0n86


Публикации: 5
Прегледи: 3329