• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 03:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малко помощ за растенията

Започната от totko, 26.03.2008 15:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

totko

Значи имам проблем с растенията.Неискат да виреят.Аквариума е 50 литра с две лумисцентни лампи по 8 вата,общо 16 вата.Сменям по 1/4 вода всяка седмица.Вирее много добре само Криптокорина, имам също и Валиснерия която не се развива добре и всичко друго което сложа умира до седмица.Някакъв акъл къде ми е грешката.

Лора

Ами нещо не им харесва в аквариума ти.Кои растения не вървят?Ториш ли?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

zambo

Освен , че ти е слабо осветлението не се знае нищо друго за аквариума . Ториш ли , подаваш ли СО2 , какви риби гледаш , какъв ти е грунда , какви са растенията ?
Растенията имат своите нужди и умират защото не им ги осигуряваш .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

totko

Торя с течна тор на ТЕТРА само,CO2 нямам,грунда е някде 4-5 мм.За осветлението ясно ше гледам да го оправя.Рибите са данио,серпи и сомчета.

kapacitet

Не е проблема в осветлението, нито пък в подаването на СО2 или торене. Нещо друго не е наред. За 50 литра обем според мен 16 вата са достатъчни, като се има в предвид, че явно не ти е много залесен аквариума и няма какво да спира светлината. Много ти е малко грунда или самия аквариум не се е стабилизирал поради липса на нещо. При мен е слой от 5 см. от които 2,5 е аквариумна почва, а останалото ситни камъчета. Правил ли си проби на водата и как точно засаждаш растенията. 

DJBamby

Дай снимка да погледнем какво е положението.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

Raven

Осветлението е явно недостатъчно  за повечето видове растения,няма СО2,грундът е неподходящ,няма вървящи растения,няма стабилна система- и сега въпросът:

Защо за бога реши че е необходимо торене?

Единственото ти вървящо растение почти не се влияе от течна подхранка .

Тези две малки пури не са достатъчни защото коефициентът им на светоотдаване е нищожно малък.
По добре усили осветлението,ако грундът ти наистина е толкова едър може да го смениш,не съм сигурен какво ще стане ако пуснеш самоделка СО2 в такъв малък аквариум- най вероятно ще избиеш всичко за броени часове, и непременно спри торенето!
Тори се само при развиващи се растения които показват признаци на липси на микро и макроелементи и то в стабилизиран аквариум- в момента просто храниш водораслите.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

totko

Значи първо подчертавам че не разбирам хич и за тва питам вас.Всичко което знам е от форума.Така осветлението ясно ще го оправя,грунда ще гледам да го сменя или поне да добавя по ситен,ще спра торенето,а снимки тия дни да прецените по-добре.Мерси за помоща

vectragt

Имаш ли помпа за ватрешно филтриране?

Ant0n86

А не си писал и от кой град си... pH и kH също играят доста важна роля за развитието на растенията.

totko

От София съм.Има си добра аерация и вътрешен филтър

миа

Нещо си объркал условията или засаждането.И аз съм от София и колкото и да е странно микрозорума и анубиаса-единствените ми растения виреят без никакво осветление!Само от слънцето каквото сварят,макар че аквариума е на полусянка.Не знам дали е вярно,но съм чувала че криптокорината изпуска вредни вещества някакви.Също така ако слагаш по малко от всеки вид растение не е добре,аз така знам.Избери си един вид-криптокорина например и си гледай само от нея.До 2-3 вида растения максимум мисля че виреят заедно.Малко е като с рибките-различните растения понякога не могат да си съжителстват.

vectragt

Ако помпичката за ватрешно филтриране има активен въглен миже и от там да ти идва проблема лично аз докато го използвах неможех да завъдя нито едно растение.

totko


Similar topics (5)

18082

Публикации: 18
Прегледи: 6147

8085

Публикации: 18
Прегледи: 12831

49265

Публикации: 17
Прегледи: 7230

183

Започната от N.Nobs


Публикации: 2
Прегледи: 2514

30157

Публикации: 10
Прегледи: 4152