• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кипене след смяна на водата

Започната от theater, 06.01.2007 14:04

« назад - напред »

0 Потребители и 19 Гости преглежда(т) тази тема.

theater

На какво се дължи мощното в аквариума кипене след смяна на водата? На хлора, който се отделя от водата ли?
140л - харацини
http://starividri.org

abaro

Този феномен мисля че не е обяснен засега. Аз лично съм чел разни обяснения - кислород, микроелементи ....
Не е от хлора със сигурност, според мен е от по високото съдържание на кислород във прясната вода. Абсолютно същия ефект се получава ако налееш малко водороден прекис (кислородна вода) в аквариума.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Abaro  е прав,при високо налягане има повече разтворени всякакви газове и съответно след това при спадане на налягането водата сама се деаерира.Ето тази вода преди да е аерирана добре може да предизвика емболия в кръвоносната система на рибите.Друг е въпроса и колко хлор има,че различните видове реагират различно на  съдържанието му.По-чувствителните направо си умират от шок при цялостна смяна на водата.

kraltchev

Същото яко кипене става и със обратно осмозна вода която е престояла в бидон 2-3 дни.  Не знам дали газовете които насищат водата изфирясват за тия 2-3 дни.

Общоприето е да се смята че водата е пренаситена на газове, точно както споменаха Абаро и Илианидис, и при положение че кислорода в тъканите е много е логично да се предположи че настъпва някакъв вид пренаисщане което води до видимо отделяне на газове - "кипене".

За мен ако растенията кипят веднага след смяна на водата значи всичко е наред - има някакъв добър баланс между метаболизма в тъканите и веществата в околната среда.  Ако няма поне леко кипене след смяна на водата обикновено растенията не растат особено добре.  Тоест аз лично спирам опитите си да обясня кипенето на ниво "това е добре, това не е добре" :)

--Николай

botzi

Цитат на: "kraltchev"
За мен ако растенията кипят веднага след смяна на водата значи всичко е наред - има някакъв добър баланс между метаболизма в тъканите и веществата в околната среда.  Ако няма поне леко кипене след смяна на водата обикновено растенията не растат особено добре.  Тоест аз лично спирам опитите си да обясня кипенето на ниво "това е добре, това не е добре" :)

--Николай

Kraltcev какво имаш предвид с кипенето на растенията в нов аквариум с изцяло прясна вода? При мен кипят веднага след като сменя водата но след 2-3 дни всичките балончета изчезват, а тор не слагам толкова рано, риби няма само СО2 - и след като спрат да кипят това добре ли е ?

hyp

Цитат на: "abaro"Този феномен мисля че не е обяснен засега. Аз лично съм чел разни обяснения - кислород, микроелементи ....
Не е от хлора със сигурност, според мен е от по високото съдържание на кислород във прясната вода. Абсолютно същия ефект се получава ако налееш малко водороден прекис (кислородна вода) в аквариума.

И аз мисля, че е от кислорода или по-скоро от въздуха. Забелязал съм че това кипене се получава по-често когато налееш студена вода от чешмата директно вместо престояла със стайна температура. Не знам дали съм прав, но според мен това се дължи на факта, че разтворимостта на повечето газове е по-висока при ниски температури! Съответно при добавянето на водата към топлия аквариум намалява тази разтворимост. Както при едно безалкохолно мехурчетета не се появяват къде да е... а на точно определени места...

kraltchev

Цитат на: "botzi"Kraltcev какво имаш предвид с кипенето на растенията в нов аквариум с изцяло прясна вода? При мен кипят веднага след като сменя водата но след 2-3 дни всичките балончета изчезват, а тор не слагам толкова рано, риби няма само СО2 - и след като спрат да кипят това добре ли е ?

Боци,
Аз говоря за установен аквариум и смяна на не повече от 50% от водата, може би 1 път седмично.  Не говоря за нов аквариум с нова вода - там играта е съвсем друга, не смятам дори че някой може да обясни какво точно става в първите 2-3 дни, дори седмица.

В установения аквариум ако всичко е наред то става точно като при тебе - първите 2-3 дни има кипене а после спира.  Щом смениш водата пак почва.  Ако успееш да поддържаш тоя ритъм дълго време аквариума ще е много здрав и стабилен.  След като се е установил по тоя начин ще видиш че дори е доста трудно да го скапеш чрез лоша поддръжка.  

Но има един деликатен момент - ти може да си точен в поддръжката и всичко но не мисли че си хванал цаката на играта.  Един слънчев ден растенията могат да престанат да кипят след смяна на водата.  Ако това стане бъди много внимателен и не реагирай прибързано с яко торене.

Не се притеснявай че растенията ти спират да кипят след 2-3 дни.  То е нормално особено ако не ториш достатъчно.  Само гледай да не ги оставяш без смяна на водата за по седмица две.

Почни да ториш когато видиш че кипенето не е толкова интензивно.  Или пък ако растенията не растат толкова бързо колкото преди.  Обикновено тези две неща са свързани така че би трябвало да хванеш момента в който леко да почнеш да ториш.  Почни първо с калций и магнезии ако ти е мека водата.  После калий. После почни с микроскопични дози азот и фосфор.  Желязото и микроелементите ги почни последни.

Ех, голем съм многознайко, не ми вярвай 100% :) Гледай сам какво има смисъл да добавяш, аз само ти давам примерен план.

--Николай

Similar topics (5)

50513

Започната от saturn


Публикации: 0
Прегледи: 1484

17088

Публикации: 6
Прегледи: 4243

8633

Започната от mistar_ti


Публикации: 41
Прегледи: 10209

7839

Започната от Barbus


Публикации: 2
Прегледи: 1679

15368

Публикации: 1
Прегледи: 2103