• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 22:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кьде греша с растенията и липсва ли му нещо на аквариума

Започната от 4549, 20.02.2007 19:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

4549

Имам аквариум с обем 130 л.(висок е 35 см.),66 вата осветление(2 силвания в червения спектьр и една 30 вата в жьлтия),светя по 10 часа.Имам около 40 рибки-само харацинки,3 отоцинкуса,вьтрешен филтьр,система за СО2 с мая и захар,торя ежесневно с тензо коктеи(по 4-5 мл разтвор),който закупих от едно магазинче и знам,че е от известния Евгени.Опреснявам по 15%-20% от водата на 7 дни с престояла чешмяна и вьпреки 6 месечния ми скромен опит като акварист много ми се иска да се науча да отглеждам добре растения.Мога да кажа,че се сбльсках с какви ли не трудности и вече се посправям с основните неща,но отскоро растенията ми вьтрвят по-добре.Около 60% от дьното ми е засадено при това с растения,които сам си отгледах и развьдих.Имам 7-8 лимона,егерия,амбулия,хигрофила,синема,малко роголисник, и още наколко вида бьрзорастящи растения,както и ехинодориуси,криптокоринки,нимфеа.Преди месец тествах водата за нитрат и фосват и се оказа,че нитрата е 10,а фосвата е 1.Останаха само няколко проблема,които ме спохождат редовно:
1.Амбулията гние бавно и само периодично пуска по някой свеж стрьк,като загниват врьхчетата на растението и вьрваъ кам жилката му.
2.Лимона сьщо расте периодично и спира,като някой листа се збрччкват и надупчват в центьра на листото точно по централната му жилка,а други стават на ситни дупчици
3.Роголистника ми от 2 месеца се скапва и ми остана само 10 см от него
4.Валиснерията ми не става по-дьлга от 10 см

В заключение искам да кажа,че бавнорастящите ми растения се чувстват страхотно и си пускат листа,а всички останали хвьрлят постоянно старите си листа и остават едни дьлги стрькове с млади и красиви листенца.
Моля ви помогнете ми да разбера кьде греша и дали не трябва да добавям още нещо в аквариума.Започнах да торя преди месец и от тогава растенията ми вьрвят по-добре и нямам водорасли,но все хвьрлят старите си листенца.

DJBamby

Цитат3.Роголистника ми от 2 месеца се скапва и ми остана само 10 см от него
4.Валиснерията ми не става по-дьлга от 10 см

Това ме кара да мисля, че нямаш някои макро и микро елементи. Може да ти е малко фосфора например. Ако аквариума е обрасъл, може малко да засилиш светлината, торенето и подаването на СО2. Освен тензожелязо почни да ториш с някой готов тор, който съдържа всичко необходимо.
Не е лошо да измериш PH и други параметри на водата.

Едит: Аз доколкото те разбрах си взел само тензожелязо от Евгени, а не неговият готов тор "Aquaformula", защото и други хора се чудят по надолу.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

discus

Цитатторя ежесневно с тензо коктеи(по 4-5 мл разтвор),който закупих от едно магазинче и знам,че е от известния Евгени

На мен лично не ми е ясно точно с какво ториш, с тензо или с тора на Евгени, на мен не ми е известно двете неща да са еднакви *mislia*

Raven

дългостеблените определено имат признаци на липси на микро и макроелементи- азот,калий и други,вземи някакъв комплексен тор.
зависи какво можеш да намериш.
светлината не достига на амбулията за това стъблото и е издължено, а гниенето на точката на растеж и от липса на калций.
изобща виж тук по подробно:

http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=651
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

iek

Възможно е да имаш липса на калий, тестове за него трудно ще намериш, но не и фатално да предозираш.Ето едни препоръчителни концентрации, взети от форума
Желязо  Fe          -       0.1-0.5   mg/l (ppm)
Калий    К            -       20-30     mg/l (ppm)
Нитрати  NO3       -        5-10      mg/l (ppm)
Фосфати P(...)      -        0.2-0.7   mg/l (ppm)
Имах същия проблем като твоя с Хигрофила ред ( ето я тук :http://www.rataj-spk.cz/), но с добавяне на калиев сулфат растението се нормализира

А това:"2.Лимона сьщо расте периодично и спира,като някой листа се збрччкват и надупчват в центьра на листото точно по централната му жилка,а други стават на ситни дупчици
" вероятно е липса на калций.
Ако си добре с английския можеш да прочетеш и тук : http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_nutrient.htm
Има и подобна тема във форума.

Живко

И аз съм склонен да заложа основно на липса на Калий. Само не съм сигурен дали е липса или просто по някаква причина за растенията не е достъпен. Растенията може да не усвояват добре калия заради липса или лош баланс на микроелементи.
Аз нещо не съм доволен от комбинацията на тензо и калиев сулфат или по-точно не са доволни някой от растенията ми. Лобелия кардиналис, лимона и един братовчед на лимона.
Никой не се е родил научен.

4549

Пьрво искам да ви благодаря за отзивчивостта.Торта с която торя знам,че сьдьржала всички неопходими елементи,като от магазина от който я взех,я наричат обаче "тензо".Познавам хора,които имат отлични резултати използвайки само тази тор и това ме кара да мисля,че всьщност това е "акваформула".Страхувам се да засиля торенето с нея,защото вече започват да ми се появяват нишковидни.
Какво ми препорьчвате вие:да си взема само калиев нитрат(защото нитрата май ми е ниськ-раголистника?)                                                                                                                                                          :или да добавчм калиев сулфат
                                      :или просто да си взема готов тор-препорьчайте ми някакьв

П.С.Пропуснах вчера да напиша,че имам някои нередности в грунда.Тьй като го купих заедно с аквариума вече използван не обьрнах внимание,че камьчетата с размер около 3-4 мм покриват само 1-1,5 см от дьното,а всичко под тях е по-ситен пяськ.Не знам това дали не нарушава равновесето,което искам да постигна в аквариума ми?

penchod

Не съм сигурен, но ми се струва, че може и да не е недостиг на елементи, понякога това се получава от недостиг на светлина до по-старите листа. Ако оставяш растенията да стигат до повърхността на водата, те засенчват долните си части, горните с млади листа са в прекрасно състояние, а долните ги хвърлят и остават пръчки, пробвай да ги държиш по-ниски, да не стигат до повърхността.

4549

Проблема не е в осветлението,защото дори растението да е добре осветено и разпшоложено на преден план-то пак губи старите си листенца.До преди 2 седмици нямах такьв проблем,а сега уж аквариума вьрви по-добре,а старите листа изчезнаха.

theater

Според мен мерни нитратите и фосфатите и тогава прецени с какво да ториш. Ако нитратите не са много е по-добре да слагаш калиев нитрат според мен. В моя случай например аз торя със селскостопански тор 20:20:20 + Aquaformula std на Евгени + калиев нитрат, защото бях нулирал нитрати и фосфати, но то се очакваше като нямах тестове и никога не бях мерил.  *CRAZY*
140л - харацини
http://starividri.org

4549

На снимката сьм отбелязал какво имам впредвид.Листенцата на хигрофилата са малки и набрьчкани.Кажете с какво да торя.От това,което четох до сега разбирам,че ми липсва калции,но с какво да го добавя.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg80.imageshack.us%2Fimg80%2F1470%2F0351yk1.th.jpg&hash=9b4ab77e2ba3ab0ceba2a83aaf29e4c8a7360046

iek

Цитат на: 4549 - 24.02.2007 18:17
.От това,което четох до сега разбирам,че ми липсва калции,но с какво да го добавя.
CaCl2.2H2O , но предполагам, че трябва да подържаш и съответното съотношение с Mg(MgSO4.7H2O )- 4:1
и само на мен ли не ми се отваря снимката?
Другия вариант е да добавиш натрошени корали във филтъра.Риска тук е, че не можеш да дозираш точно.Някъде бях чел, че коралите можеш да замениш с черупки от яйца.

Trobata

Освен с липсата на микроелементи имаш и брадица ;). Може и тя да изтощава лимона.

4549


Similar topics (5)

23140

Публикации: 5
Прегледи: 2722

14315

Публикации: 5
Прегледи: 3809

50666

Публикации: 7
Прегледи: 5154

35890

Публикации: 3
Прегледи: 1723

12734

Публикации: 10
Прегледи: 4611