• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какви растения можем да гледаме при осветление под 0,5 Вт/Л

Започната от NO CARRIER, 28.03.2008 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

butcherboy

Благодаря на всички! :)

Цитат на: iek в 22.04.2010 01:01
Търси анубиас, болбитис, криптокорине, лудвигия репенс, микрозорум, мъхове, сагитария, валиснерия, тези поне лесно се намират , някои стават и за полянка, съмнява ме, че ще намериш в кварталния магазин Marsilea hirsuta.

marta

Здравейте, в единия ми аквариум светлната е в този диапазон около 0.5вата на литър. Много успешно гледам криптокорина, паричка, валинсерия, хогрофила и лимонче (извинете ме ако бъркам имената), на скоро купих микрозориум (10-12 малки коренчета), за който човека ми каза, че не изискват кой знае колко светлина а и въглероден диоксид (какъвто не подавам). Въпроса ми е микрозориума в грунда ли трябва да се засади, защото бегло си спомням, че продавача спомена нащо да ги затисна с някакъв камък....!?

За сега съм ги засадила, но тъй като ги купих преди 4 дни е рано да се каже дали им е ок, за това ми трябва инфо малко!
Благодаря

Миряна

Микрозорума не се засажда. Може да го превържеш с корда към дърво или камък, ако искаш или да го скриеш зад тях, за да не му се вижда корена.

marta

Цитат на: Миряна в 09.03.2011 12:12
Микрозорума не се засажда. Може да го превържеш с корда към дърво или камък, ако искаш или да го скриеш зад тях, за да не му се вижда корена.

Така и направих, но предвид че е бавно растящо още не се е засилил да расте, но е факт, че не е и загнил а мина месец.

Сега имам друг въпрос. В единия ми аквариум светлината е прекалено силна за рибите, които имам - цихлазома октофасциатум и мисля, че заради това рибките не се оцветяват добре в тъмната си окраска и са доста плашливи, а ги имам от 2-3 седмици в този аквариум. Предвиждам да сменя осветлението, защото се оказа, че е с PL-L лампа 36W, но ще мине малко време да събера средсвта за специално за аквариум осветление или да поправя старото и за сега поне още месец ще е с това осветление аквариума. Та въпроса ми относно растенията е, кои плаващи растения са най-подходящи за случая, да правят сянка на рибите и същевременно да се радват на 36W без да се напълнят с водорасли. Другата растителност вътре са микрозороим много, 1 лимонче и 2-3 стръкчета лудвигия, като целта ми е след време да оставя само микрозориума и да сложа още, както и анубиаси. Предвид, че микрозориума е сенколюбиво мога да махна другите светлолюбивите и плаващите растения да не им правят проблем.

Тъй като по принцип не харесвам плаващите, не съм наясно с видовете и това каква сянка пускат. Само знам водна леща, която в никакъв случай не ми допада и писцията, която е с плътни листа. Но все пак не трябва и да са много капризни, т.е. не подавам C02 и не торя... поне засега.
Благодаря  (wasntme)

dafil

Не съм гледал плаващи,но предполагам,че ще растат добре-ще черпят ЦО2 от атмосферния въздух.Нищо чудно и ричия да можеш да гледаш така.Само предполагам де.
А ако пл-л-ката е 865 най-вероярно от цветната температура на лампата да са им  така "измити" цветовете на рибите.Една 840 ще "стопли" доста *THUMBS UP*

marta

Относно лампата ето тук съм сложила и снимки... мислих някакви варианти http://aquariumbg.com/forum/akvariumno-osvetlenie/vaprosi-otnosno-moeto-osvetlenie/msg312785/#msg312785. Ако според теб е таква лампата моля пиши ми в темата там за да разгледам като се прибера за друг вариант на лампа от същия вид! Благодаря

hajigeo

ако искаш да затъмниш, но не много,  може да ползваш роголистник. от време на време трябва го подрязваш.

писцията е красиво плаващо растение но се размножава бързо и е голяма напаст. затъмнява доста
от друга страна гълта много нитрати и е полезна при стартиране. ако обаче имаш стъклен капак, ще проблем заради конденза.

ричията по принцип расте много добре като плаващо.

пс. лампата ти, ако е около 42 см дълга е 36 вата ( philips pl-l  или osram dulux- l ). наистина светят много.   

marta

Толкова трябва да е. Добре благодаря, ще помисля за роголистник, но и писцията е добро решение заради хубавата филтрация. имам стъклен капак, но той е наполовина отворен винаги и не става конденз, а лятото ще го махам, така че това няма да е проблем. Дали ще затъмни прекалено много и микрозориума да пострада?

hajigeo

Цитат на: marta в 05.04.2011 16:04
Толкова трябва да е. Добре благодаря, ще помисля за роголистник, но и писцията е добро решение заради хубавата филтрация. имам стъклен капак, но той е наполовина отворен винаги и не става конденз, а лятото ще го махам, така че това няма да е проблем. Дали ще затъмни прекалено много и микрозориума да пострада?


не би трябвало, а пък и винаги можеш да махнеш или ограничиш разпространението и. 
ако обаче разстоянието м/у лампите и водната повърхност е малка, топлината може да изгори листата на писцията.

Condor

Някой провал ли е с диодни ленти?
На последък цената им падна драстично и вече са доста по-евтини от луминисцентното осветление.Говоря за случаи с декоративно скрито осветление.А за цените на читави лум.пури и баласти конкретно за акваристика-нямам думи .Поне от това което съм срещал в работата си.
Консумацията им(на диодите) е доста по-малка в сравнение с другите,няма разсейване на светлина ,но и има недостатъка на 120' ъгъл под който разпръскват.Но пък могат да се наредят повечко оспоредно.При това с различни келвини.
Но светлината от диодите е по-специфична.Има много вариации на цвят,но нямам никаква идея как би понесла на растенията и рибите,та затова питам дали някой е пробвал.

miTko

Виж в раздел Осветление. Мнението ти не е за тази тема изобщо.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Condor

 :-[  Мммммм,ДА
Извинявам се,сега открих доста теми,въпреки че повечето спорове се въртят около това какви лумени се докарват от този тип осветление.

radiano188

Темата е страхотна, точно като за мен  *privet*
Искрени благодарности  :-)

Methokill

аквариума ми е с размери 90д/35ш/40в - 126 литра.Реално ще поеме 100-110 литра течност.Ще бъде аквариум от смесен тип - различни риби,който ще са правилно комбинирани (чета форума от месец)
Какви растения ще потръгнат като се има предвид че съм начинаещ и че лампата с която разполагам е в отделна кутия от аквариума,която се поставя върху две стъкла отгоре върху аквариума.Лампата е обикновенна пура - 18W.

300l malawi
Metriaclima Lombardoi
Metriaclima Greshakei
Labidochromis Hongi
Labidochromis Caeruleus
Pseudotropheus Demasoni
Cyrtocara moorii
Pseudotropheus Saulosi Taiwan Reef
Ancistrus Sp.
Ancistrus L144

anasarka

За начало можеш да пробваш с Анубиас и Микрозорум.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.