• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Изкуствени и живи растения-разлики

Започната от telemundo, 19.11.2008 13:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

telemundo

Е...Каква е разликата между живите и изкуствените растение четох на всякъде че живите са по добре-но защо?

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Ffiles%2F494784T.jpg&hash=73f05d44a6ef3bd7427571b392233df94c3a1ba7

SkyNer

разликата е в това какви процеси протичат в тях растенията поемат различни вещества а изкуствените не поемат нищо и не отделят нищо абе живи и това си е
Прохождащия

Raven

Ако имаш 10 литров аквариум без осветление ще ти е трудно да задържиш живо някакво растение.
Живите растения си имат изисквания а в твоят случай не можеш да покриеш дори и минималните,така че според мен ще е по добре да не слагаш нещо друго освен явански мъх примерно.
: 19.11.2008г 13:01ч
Тази статия въвежда интересуващите се в основните моменти при отглеждането на акварумни растения - в тяхната физиология и в практическите начини да им бъдат осигурени подходящи условия за живот и развитие.

Както всички знаем, растенията не само допринасят съществено за облика на аквариума, но имат голямо значение за кръговрата на веществата в него.

Водните растения не са водорасли. Важно е да знаете разликата - водораслите са едноклетъчни (най-често) организми и най-често се срещат като зелен налеп по стъклата на аквариума.

Растенията от своя страна са висша форма на живот - многоклетъни са и могат да се размножават полово. Те имат обособени листа, стъбло и корени. Това важи и за всички водни растения.

Условия за отглежане:

Растенията се хранят по два начина - чрез фотосинтезата (за която са необходими въглероден диоксид и светлина) и чрез всмукване на минерални вещества (нитрати, фосфати, микроелементи) чрез листата и корените си. Именно тези елементи трябва да са осигурени, за да се развиват растенията.

Светлина

Чрез хлорофила растенията превръщат светлината в захариди, с които се хранят. Светлината в аквариума се осигурява от лампи, като темата е подробно засегната и по-разширено (ще намерите описание на видовете лампи, начина на тяхното монтиране, мощността, която ви е необходима и т.н.)
Тъй като растенията също спят, продължителността на осветяване трябва да бъде между 10 и 12 часа

Въглероден диоксид (СО2)

Въглеродният диоксид също е необходим за фотосинтезата. Обикновено той се отделя при дишането на рибите и при гниенето на различните остатъци в аквариума. За отглеждането на много растения обаче той се явява недостатъчен като количество (тъй като не можете да набутате толкова много риби) и се налага допълнителното му добавяне. Това може да стане с бутилка сгъстен газ (което струва между 150 и 350 лева) или с метода с маята.
Добавянето на СО2 обаче е препоръчително само за напреднали акваристи, тъй като може да доведе до непредвидени последици. И не сипвайте газирана вода в аквариума - не е същото (разликата е, че ви измират рибите).

Нитрати и фосфати (макроелементи)

Всъщност макроелементите, необходими на растенията са калций, натрий, калий, магнезий, фосфор и сяра, но повечето (освен калция и магнезия, които ги има във водата по принцип) се срещат в съединения, наречени нитрати и фосфати. Те са пряк продукт на разлагането на отпадъците на рибите и гниещите листа на растенията, които чрез процес наречен Азотен цикъл стават годни за 'консумация' от растенията (статия за точния процес ще намерите във форума).
Бъдете убедени, че точно във вашия аквриум ще ги има в достатъчно количество и тъй като в по-голяма концентрация са опасни за рибите (опасни=отровни в случая) се налага намаляването им чрез редовни смени на водата.

Микроелементи

Това са химични елементи, които са необходими на растенията, но в съвсем малки количества. Такива са например желязо, манган, мед, цинк, кобалт и др. В много малки концентрации те се намират във водата и за целите на обикновената акваристика това е достатъчно т.е. не се налага да добавяте специалните торове за водни растения, които се продават и съдържат микс точно от тези елементи.

Начин за отглеждане

Водните растения се отглеждат по два начина - плаващи и вкоренени. Някои могат да живеят и по двата начина.

Плаващите са ясни - пускате ги и те си растат на повърхността на водата. Такива са ричията, водната леща.  Дъбчето, както и някои дългостеблени растения (водна чума, роголист) могат да се вкоренят, но могат и просто да си плават.

С вкоренените, които се явяват по-голямата част от видовете, е малко по-сложно   . Необходим ви е грунд (повече за грунда ще намерите във форума), в който да ги посадите. И то не как да е, а с корените надолу (не се смейте, какви случаи съм виждал...). Някои акваристи смятат, че е добра идея да посаждат растенията си в малки саксийки с дупки, които после да заравят в грунда, за да не се виждат. Този метод улеснява пресаждането, тъй като с него при местене на растението не се увреждат толкова голяма част от корените му.

Всичко казано до тук, са само най, ама най-основните знания, които са ви необходими за отглеждането на растения в аквариум с риби. Съществуват обаче и друг вид аквариуми - т.н. холандски, в които растенията са много и са основната атракция, а рибите са съвсем малко.

Основни съвети за холандски аквариум

1. Изборът на аквариум има голямо значение - минималният обем за създаване на добра композиция е 180л.Желателно е 240-300л. при това трябва да отбележа че по големите аквариуми не са подходящи заради затруднения в обслужването - едно от основните неща е задължителната смяна на 1/5 от водта седмично!

2. Желателно е растенията да се държът при температура 24-28 градуса - за тази цел е добре ако има закрит капак в него да се монтира вентилатор от компютър - охлаждането е доста по голям проблем от отоплението!

3. Аерацията на въздуха е нежелателна - мехурчетата въздух отнасят въглеродният двуоис от водата и растенията ще гладуват.освен това се създава излишно размътване на водата и образуване на налеп по листата на растенията.използването на външен канистров филтър също не е задължително, най-добре е да се използва вътрешен филтър с не много голяма производителност - около 2 пъти обема на съдът в час. Силният воден поток тормози растенията. Друг вид биофилтрация би била полезна тъй като ще ускори превръщането на нитрити в нитрати и по лесното им усвояване от растенията. Растенията подпомагат биофилтрацията , но самите те не са биофилтър!

4. Не използвайте грунт по голям от 5мм. и по малък от 3 мм.
- идеален вариант е слои хранителен грунт- фирмен с изкуствен произход - 2-3 см и върху него 3-4 см калибровън пресят пясък. По-голяма част от храненето се извършва от кореновата система на растенията!

5.Ако водата ви е с твърдост над средната добре ще растът ехинодоруси , криптокорини, валиснерия, хигрофила. В този случай е добре да се подава СО2- за омекотяване и подкиселяване.

6. Най-важното нещо е ежеседмичното сменяне на 1/5 от водата и замяната и с престоала по възможност вода. В София водата е слабо хлорирана и престояването не е задължително. Затова писах в началото, че твърде големите обеми съдове не са удобни - 400-500л. аквариум е впечатляващо но сметнете количеството вода което трябва да се сменя!

6. Употреба на торове. Тук нещата стават малко по сложни и се приема, че са за по напреднали акваристи- употребата на химия може да доведе до плачевни последствия дори и опитни акваристи!  Основно правило е - химия да се използва само когато растенията са започнали да растът добре и проявяват първите признаци на глад. Предозирането с химия ще доведе до взрив на водораслите във всичките им най неприятни видове и форми. В никакъв случай не трябва да се употребявят градински почвени подобрители за саксийни и градински цветя, тъй като те съдържат твърде много азот и фосфор, което е основна храна за водораслите. В аквариума и така има достатъчно от тези елементи - вследствие жизнедеятелноста на вашите риби. Желателно е да се използват само специализирани препарати за аквариумни растения. Лично аз съм ползвал няколко, но добри впечатления имам от фирмите Тетра и Хаген. Указаните на опаковките дози препоръчвам да се намалят поне 3 пъти!

7. Осветление. Много обширна тема и много специфична, осветлението за растения се отличава от това за рибки естествено тъй като е необходимо за правилния растеж.има много рецепти за комбинации на различни типове лампи и ниво на осветяване.
Първо, когато се говори за осветеност е несериозно да се изпозва определението ват на литър, тъй като ват е мярка за електропотребление а не за светлина, последната се мери в лумени. Всяка 120 см. луминисцентна пура е 36 вата но лумените й са различни – от 900 до 3200 лм. Специализираните фитолампи са по слаби от битовите, доста по-скъпи и трябва да се сменят по-често. Добро осветление е около 25 лумена на литър, но всичко зависи от дълбочината на съда и растенията, които се гледат в него. Лично аз предпочитам комбинацията Silvania GroLux + Silvania Aqastar, като смятам, че лампи с излъчване в червения спектър като GroLux са задължителни.

В заключение мога да кажа, че отглеждането на растения е по сложно, по скъпо и изисква повече познания  от отглеждането на повечето рибки, но сполучливият холански аквариум се отплаща многократно за вложените средства и усилия.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

todordenov

За едното не се грижиш, а другото си е жив орфанизъм изискваш внимание и подръжка

Similar topics (2)

35929

Публикации: 11
Прегледи: 3860

39

Започната от Magian


Публикации: 123
Прегледи: 39765