• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 06:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Интересно наблюдение

Започната от kraltchev, 03.11.2007 22:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Това за което ще прочетете по-долу не съ го споменавал на никого освен на двама близки хора.  Тук такава информация обикновено се превръща в голяма тема за спорове и всеки тъпанар гледа да се прояви. Освен това ако наистина това на което съм се натъкнал работи всеки път е ясно че е възможно да се направят пари.  Пиша за това тъй като химикалите които се използват са достъпни на всички и е вероятно да носят частичен успех така че информацияте е полезна за тези които знаят това онова, но не е лек за всичко.

Преди няколко седмици трябваше да се боря със синьо-зелени алги в един отдавна установен гъсто засаден аквариум.  Обикновената ми тактика, която работи поне 9 от 10 пъти, е да изсмуча колкото мога повече органична материя от аквариума, да сменя към 20-30% от водата и да добавя Еритромицин - 200 мг. на всеки 30 литра вода.

След 2 дни, не по-късно, пак смуча де каквато органика видя и пак сменявам 20-30% от водата. Синьо-зелените кактво вече казах изчезват абсолютно 9 от 10 случай.

Забелязал съм че всеки път след добавянето на Еритромицин всички други видове алги в аквариума забавят растежа си.  Всички, дори и брадата.  Но след седмица-две, ако нещата не са както трябва, всички алги, и особено синьо-зелените могат да си се вьрнат обратно.

Та тоя път положих извънредни усилия да смуча аквариума от органиката и да поддържам всичко наред.  Например забелязал съм, че ако температурата е леко повишена някой растения имат тенденцията да губят листа и да проявяват признаци на гниене.  Тоест - органиката се повишава.  Споменавам това като пример за поддържане на "всичко наред".  Тоест проверявам какво ли не дали е в границите които аз смятам за оптимални.

Аквариума се изчисти от синьо-зелените алги без никакви проблеми.  Обаче аз добавих още една доза Еритромицин.  Тоест след като синьо-зелените изчезнаха аз пак сложих 200мг/30 л. Еритромицин и пак смуках органика и смених водата на втория ден.  Освен това - и това ми се струва че е най интересната част - добавих Сийкем Ексел в нормална доза както си пише на шишенцето.

Посетих аквариума 3 дни след последното сменяване на водата.  Направо паднах.  Приличаше на изкуствен.  Никакво водорасло.  Никъде.  Представете си че топнете връзка магданоз в кана с вода.  Ето толкова алги имаше останали.  Ништо.  Нула.

Ексел, на фирмата Сийкем, е отрова която се използва в корабоплаването.  Доколкото разбирам корабите пълнят празните места в корпуса с морска вода за да стабилизират кораба ако не носи товар.  При това т.нар. морски жълъди (животни наподобяваши миди) обрастват стените отвътре и поради някаква причина трябва непременно да се премахнат.  Е, точо затова се използва химикала който Сийкем продава под името "Ексел".  Яка отрова която, подобно на други опасни вещества, дозирана леко може да има различни интересни приложения.  Сийкем продава Ексел като препарат който уж може да снабдява растенията с въглерод и така човек няма нужда да слага газообразен СО2, но това са глупости.  Но Ексел определено се отразява зле на алгите.  Обикновено хората бухат 3 до 5 пъти препоръчваната доза, наблюдават някои смешни и трагични ефекти върху риби и безгръбначни, но често (не 100% обаче) алгите изчезват почти напълно.  Ексел се смята общо взето за единствения вероятен убиец на брада, но не е 100% ефективен.

И така, от това което казах имам чувството че аквариум чист почти като невъзможен е резултат от:
- Добавка на Еритромицин
- Добавка на Сийкем Ексел
- Отлична поддръжка, особено да няма органика

Едно нещо което е дискутирано милион пъти по тукашните туземски форуми е алелопатията.  Тоест растенията като растат добре отделят вещества които подтискат или дори убиват другите видове растения.  Тук се смята че това е "тъмна Индия" - тоест че алелопатията е ала-бала.  В аквариума за който говоря обаче бях сменил лампите с една нова марка.  Новите уж бяха със еквивалентна мощност, но се оказаха ужасно силни, направо заслепяващи.  И като се отпориха тия ми ти растения да растат... Вече втора седмица от тоя 200 литров аквариум изхвърлям половин кило марулки...  Искам да кажа че освен химикалите и добрата поддръжка е вероятно алгите да бъдат подтискани и от алелохимикалите.

Това е, имам намерение да експериментирам с антибиотика комбиниран с Ексел.  току-виж съм открил "по-добър живот чрез химия", хаха.

--Николай

NikolaV

Здрасти, Ники!
За това ли става въпрос:
Seachem Flourish Excel

Stas

Преди около 2 години имах подобен проблем със синьо-зелени.
Мъчих ги как ли не около 7-8 месеца - не и не! Упорити до дупка!
Накрая след всички останали средства, по съвет на Евгени Младенов, минах и аз на варианта с антибиотици.
Евгени преоръча Бензацилин, но се оказа, че е стар и не се произвежда вече, та взех негов аналог - Ретарпен.
Третирах три дни при загасено осветление и спрян филтър.
След това - смяна на вода, една седмица работа и ... отново 3 дни третиране против рецидив.
След това отново смяна на вода и въглен във филтъра.

Ефектът от цялата операция беше точно този, който Ники Кралчев описа - кристално чист аквариум, без никакви алги! Рибите не дадоха никаква фира. Растенията като че ли полудяха след това - станаха страхотни и растяха като луди. Разликата е, че не съм ползвал препарата Сийкем Ексел.

От тогава досега единствените водорасли, които ми се появиха около година по-късно, бяха нишковидни, които унищожих с барбуси конхониус. Точките по стъклата също съществуват, но не са чак досадни - на 2 седмици веднъж ги чистя.

Та в крайна сметка - според мен, Ники, ефектът се дължи по-скоро на повторното третиране с антибиотик.
Това е лично мое мнение и не е проверявано практически, освен в моя аквариум.

abaro

Във връзка с Ексел беше и тази тема - http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,9500.0.html
Май трябва да го намерим този глутаралдехид за проба  :-)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

iek

04.11.2007 15:21 #4 Last Edit: 08.03.2010 22:03 by iek
Eритромицина е от групата на макролидните антибиотици и не се произвежда и продава в България вече (ако не се лъжа). Но за премахване на синьо-зелените водорасли (всъщност са бактерии и затова се повлияват от антибиотици) може да използвате който и да е антибиотик от групата на макролидите, тъй като се смята, че са по-малко токсични(имайте предвид, че се изписват на малки деца и бременни). Подходящ такъв като цена е Macropen в таблетки от  400mg  16 бр., има и Макропен на гранули за приготвяне на суспензия и е още по подходящ за прилагане в аквариум, тъй като не съдържа пълнителите добавяни за оформяне на таблетките, но е малко по-скъп.
Тъй като в темата става въпрос за лечение на синьо-зелени бактерии, ето и моя метод(не се плашете от многото точки, просто обичам всичко да е ясно):
1.Спирате СО2-то предварително, така че рН-то да се качи над 7, тъй като макролидните антибиотици се разрушават в кисела среда, каквато би могла да бъде при силно подаване на СО2. Не храните рибите по време на лечението.

2.Механично премахвате възможно най-голям процент синьо-зелени, с което правите едновременно и частична смяна на водата.

3.Временно за срока на лечение отстранявате биологичния филтър и оставяте механичната филтрация, въпреки че се предполага умерените дози на антибиотика да не повлияват на нитрифициращите бактерии. Когато на мен се наложи да провеждам такова лечение просто преместих канистъра да работи в друг аквариум , и да:в последния не се развиха цианобактерии.

4.Вечерта добавяте 1 таблетка от 400мг (на 100л аквариум) макропен(или друг макролиден антибиотик ) или съответстващата концентрация суспензияq ако използвате гранули . Правилната дозировка не може да се определи с абсолютна точност, зависи от количеството на бактериите и други фактори вероятно. При неповлияване до 48 часа би могло да се увеличи дозировката.
Добре е таблетката да се разтвори предварително в леко топла вода - тогава разбирате
колко пълнители и излишни за аквариума вещества има (все пак това са лекарства не за "ветеринарно" лечение).

5.Следващата стъпка е за хора с по-здрави нерви( но считам и почти задължително):
Затъмнявате изцяло аквариума, така че да не влиза светлина изобщо, така ще бъде в следващите 4 дни, за останалите могат да спрат осветлението (за компенсация обаче ще трябва да увеличат дозировката на антибиотика).

6.Втората вечер-не сменявайте водата,ако има отделящи се материи ги отстранявате и промивате механичния филтър.
Добавяте втора таблетка и отново затъмнявате, ако не сте забелязал никаква промяна в количеството цианобактерии, увеличавате с 50% дозировката.

7.Третата вечер в зависимост от резултата може да запазите дозировката или леко да я намалите. Целта е обаче да се поддържа една постоянна концентрация на антибиотика. Прекалено ниска концентрация обаче би довело до потискане на бактериите , но не и до пълното им унищожаване- водещо до създаване на резистентни щамове и т.н., прекалено високи дози -токсичен ефект. Отново правите механично отстраняване (ако още първия ден отстраните максимално количество бактерии ще се налага по-малко да отстранявате  мъртва материя, ако въобще и се наложи).

8.4-та вечер добавяте последната таблетка/100л, връщате биофилтъра и чакате следващия ден, когато всичко това ще преключи.

9.На следващия ден правите една голяма смяна на водата, например 80%,ако все още виждате следи от цианото може да добавите една последна доза.
Пускате осветлението, ако е възможно редуцирано, например под 0.5W/л.,растенията ще имат доста окаян вид.

Забележка: дозировката и времето на лечение не може да се определи категорично с точност до съответно милиграми и часове , предполага се известен опит на аквариста (който обаче не ви пожелавам да натрупвате :-D).

Профилактичното (т.е. постоянно) третиране с  каквито и да било антибиотици не е препоръчително, въпреки че имало действителен случай с една баба, на която доктора пропуснал да напише в рецептата  колко дни трябва да пие антибиотика и тя  го взимала в продължение на 2 години! докато не бил спрян от производство (корава баба трябва да е била).
Относно  ексела, който е глутаралдехид, имащ по принцип дезинфекционни качества , - но в достатъчно малки дози явно не проявява токсичен ефект в аквариума.Много лекарствени вещества имат в определени дозировки летално действие,например атропина (Atropa belladonna).

kraltchev

Не знаех че еритромицина работи по-добре в некисела среда.  Ще имам това в предвид, но пък от друга страна да лишим растенията от СО2 по време на лечението може да не е толкова добре.

Антибиотик или не аз смятам че добрата поддръжка на аквариума е основното нещо на което човек трябва да наблегне.  Имам един аквариум в които клиентката има прескъпи военно зелени плекостомуси на ярко зелени точки, а също така клоунски боций.  И двата вида риби остъргват повърхността на листата като с финна шкурка.  Органиката тече бавно и славно и алгите са постоянно присъствие.  В тоя аквариум като се появят СЗ водорасли едвам едвам ги премахвам с еритромицин.  Няма СО2, така че водата ако не е алкална е поне неутрална. Удрял съм двойни и дори тройни дози антибиотик, а СЗ водорасли едва се повлияват.  Според мен това е заради общата нечистотия в аквариума предизвиквана от тъпанарските гореспоменати риби.  Така че антибиотик или Ексел или каквото и да е няма да има особено силен ефект ако аквариума не е чист и стабилен.

В случая със съвършенно чистия аквариум който описах по-горе адската чистота наистина се случи след като повторно ударих с еритромицин.  Но не мога да кажа дали ако не бях бухал Ексел резултата штеше да е толкова поразителен.  От предишен опит обаче мога да кажа че двукратно и трикратно третиране не са ми давали такъв резултат.  Затова свм склонен да смятам че Ексела съчетан с антибиотика кралски ебава майката на алгите.  Колко съм прав ще се опитам да видя следващия път като ми се явят алги, хаха.

Ето още един пример за адски чист аквариум.  Преди няколко години Джеф Сенски чистил някакъв аквариум от брада и като си отишъл забравил да включи филтъра да циркулира водата.  Една седмица аквариума бил на СО2 през деня и на въздушни мехурчета през нощта по съвета на Амано.  Чистотата била абсолютно изкуствена - явно гледка подобна на това което аз видях преди 2 седмици в моя случай.  Не знам дали Джеф е бухал Ексел - тук той почна да става популярен за борба с брадата преди година, година и половина.  Руснаците съветват да се спре циркулацията в аквариума заразен с брада защото налу уж така брадата не можела да се храни от плаващи частици.  Но чистота като тая която аз видях не е нормална.  Мисля че Иак е прав - дългосрочно третиране с антибиотици или с каквото и да е най-вероятно няма да даде прекрасен резултат.

Има нещо друго което мисля че съм споменавал преди.  Както може би си спомняте преди година почнах да отглеждам Хемиантус калитрихоидес в хидропонни условия.  При това непреквснато има два проблема - СЗ алги и гъбички.  СЗ алги ги бухам с еритромицин, но гъбите са по-лесни.  Просто ги давя - иначе казано слагам помпата да работи 2-3 дни без да оттича водата.  Гъбите мрат по екологично чист начин и няколко дни след това Хемиантуса почва да образува жестоко едри, красиви и здрави листа.  Гъбите които мога да видя с просто око по листата на Хемиантуса ги няма.  Но има нещо по-важно от това, то си е само моя хипотеза на мисля че има нещо смислено в нея: Гъбите по листата измират напълно, но найвероятно и гъбите по корените на Хемиантуса също измират.  Ако само пръскам Хемиантуса със специални химикали нищичко не става.  Пълна нула.  Гъбите по листата изчезват но Хемиантуса не расте.  Това за гъбите по корените ми се струва интересна хипотеза поради следния теоретичен извод - в аквариума корените на растенията са в непрекъсната симбиоза с микроорганизми осигуряважи храненето им.  Но в същото време е вероятно да има и жестока борба с микроорганизми които гледат да ги прецакат. И е вероятно еритромицина и Ексела да подтискат или дори да убиват тези "лоши" видове микроорганизми, и резултата да е подобен на моя Хемиантус пречистен от гъби - расте невероятно красив, в момента е особено здрав, така ми се иска да го видите на живо...

Доброто здравословно състояние на корените зависи много от това дали цирkулацията през грунта е добра и доколкото разбирам леко киселинната среда на субстрата.  И двата фактора са осигурени от Амановската Аквасоил - тя не се разпада, не се самозапушва от дребни частици след няколко месеца и при това поддържа рH около 5.5. Тоест ако човек се грижи за корените растенията е се отблагодарят стократно.

Наскоро пак гледах аквариумите на Оливер Нот.  Нещо както винаги ми се струва странно. Чистотата изглежда невероятна...  Здравословното състояние на растенията е направо страхотно.... Осветлението е направо мижаво...  Човека никога не говори за това как точно поддържа всичко...  Почвам да подозирам че може да има яка добавка на химикали от време на време.  Дали това е така разбира се не знам. Но почти мога да се обзаложа че по някакъв начин поддържат корените на растенията без конкуренция.

--Николай

miTko

Като чета горното, се сетих за нещо, което е малко настрани от темата.
За по-висока и безпроблемна кълняемост на семена(някакви) се увиват в намокрен и изстискан торфен мъх и заедно с него се слагат в полиетиленово пликче с "цип", после то се държи на топло(стайна температура). Влагата, задържана от торфа е достатъчна за покълване, а киселата реакция подтиска развитието на гъбичките и зяносване на семената. Въпросът ми е, след като не се продава вече истински торф с какво може да бъде заменен в случая? Дали някакви органични влакна(памук, коноп...), напоени с р-р на слаба органична к-на биха свършили същата работа?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Само не с памук- коренчетата се оплитат във влакната и след това се чупят при размотаването.
Ползвай обикновенна салфетка,намокрена и оставена на тъмно и топло в пликче.
Не се слагат никакви хранителни разтвори защото семената са резервоар и си имат достатъчно- само чиста вода.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

botan

Цитат на: miTko - 05.11.2007 15:12
Като чета горното, се сетих за нещо, което е малко настрани от темата.
За по-висока и безпроблемна кълняемост на семена(някакви) се увиват в намокрен и изстискан торфен мъх и заедно с него се слагат в полиетиленово пликче с "цип", после то се държи на топло(стайна температура). Влагата, задържана от торфа е достатъчна за покълване, а киселата реакция подтиска развитието на гъбичките и зяносване на семената. Въпросът ми е, след като не се продава вече истински торф с какво може да бъде заменен в случая? Дали някакви органични влакна(памук, коноп...), напоени с р-р на слаба органична к-на биха свършили същата работа?
Чист торф се продава на животинския пазар, мисля че хората могат да пращат, използва се при тарантулите като субстрат.
Същот така сфагнум може да се намери в един цветарски магазин на 4ти километър
И в mr. Бриколаж се продава една специална смеска за орхидеи пак със кисела реакция, която една част е бял торф

miTko

Цитат на: raven - 05.11.2007 21:08
Не се слагат никакви хранителни разтвори защото семената са резервоар и си имат достатъчно- само чиста вода.
Е да, това е ясно. Не се сетих, че дестилираната вода е малко кисела. :-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Живко

Приключих и аз изтребването на цианобактериите.
Ползвах макропен по схемата на iek, с добавката от raven-прецеждане през памук.
Леко промених дозировката. Макропен 400, 3 хапчета, за 240л. чист обем вода.
Пусках лампите за по 2,5 часа на ден, без СО2.
Лекувах 5 дни.
Няма и следа от синьо зелени.
Последният ден, точно преди огромната смяна на вода, направих тест за NO2. Резултата показва пълна липса на нитрити. Филтърът не съм махал. Работеше през цялото време.
: 21.01.2008г 21:09ч
Растенията и рибите са в перфектно състояние.
Никой не се е родил научен.

botan

Дали ще върши работа в солена вода или да не правя простотии? *mislia*

Живко

Инресесно е.
Може да изкараш малко материал и вода в по-малък съд и да пробваш.
А после пусни и един клоун за проба *CRAZY*
Майтап, майтап, но... трябва и това да се знае.
Никой не се е родил научен.

abaro

Това че нямаш нитрити не е много за радост. Най вероятно имаш само амоний/амоняк.
Виж след 2-3 дни дали имаш нитрати - ако има значи има надежда за нитрифициращите бактерии.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

botan

Цитат на: Живко - 21.01.2008 22:04
Инресесно е.
Може да изкараш малко материал и вода в по-малък съд и да пробваш.
А после пусни и един клоун за проба *CRAZY*
Майтап, майтап, но... трябва и това да се знае.
Това и направих току що. В последствие се оказа че съм изкарал и няколко копепода.
Сложих конска доза - на 200-300мл, 1/4 хапче.
Нямам търпение да дойде утре да видя резултата! *THUMBS UP*
: 21.01.2008г 22:10ч
Мога да кажа че резултата е положителен! *YAHOO*
Копеподите са живи за сметка на цианобактериите които са загубили весело червения си цвят и са стнали кафеникави. ]:->
Може би, при по-дълго лечение съвсем ще се разкарат. *YAHOO*

Similar topics (3)

21855

Публикации: 7
Прегледи: 3114

8151

Публикации: 0
Прегледи: 2702

27307

Публикации: 2
Прегледи: 2756