• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Хидропонна култура

Започната от kraltchev, 09.05.2006 21:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Както обещах, направих снимки на миниатюрната оранжерия за Hemiantus callitrichoides която от вече една седмица успешно се развива в работата ми.

Общата идея не е нова - принципа се нарича "ebb & flow" (преведено свободно "наводняване и оттичане").  Това е единиято от трите основни подхода при хидропонното отглеждане на растения, сухоземни, водни, и разбира се такива за пушене. :D

Използвам пластмасови съдове с прозрачни капаци.  В задната част са прикрепени два маркуча.  Единия идва от помпата която се намира на около 50 см. под съдовете с растенията - в кофа с около 10 литра вода.  Когато помпата почне да работи водата напълва двата съда заливайки растенията напълно.  Нивото на водата се регулира с преливник - към него е свързан вторият маркуч който просто прекарва излишната вода обратно до кофата подобно на канал.  Така че за поне 15 от 20-те минути водата всъщност циркулира през субстрата.

Помпата се включва на таймер - по 20 мин. на всеки 12 часа.  Водата съдържа и снабдява торовете.  Тоест повечето време растенията растат в много влажна среда като при това корените са полу-накиснати във вода така че им се осигурява доста кислород (Водата в кофата се аерира с обикновена аквариумна помпа). Скоро ще почна да пускам и по малко СО2 във въздуха на единия съд с надеждата да видя по-бърз растеж.
Следват снимките:

Цялостен изглед.  Размера на един от съдовете е 50 см дължина Х 25 ширина Х 10 см. височина (с капака).  Отгоре по 10 часа светят четири 32 ватови пури (общо 128 вата):
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/both_trays.jpg

Това е един от съдовете по-отблизо:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/one_tray.jpg

Прозрачният капак:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/clear_lid.jpg

Кондензация на вода - това е нормалният вид на оранжерията.  Тоест вътре въздуха е много влажен:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/condensation.jpg

Общ вид на растенията, без капак.  Там откъдето идва водата от помпата има черна пластмасова мрежичка.  Преливника е бял.  По черните стени на съда се виждат белезникави следи от максималното ниво на водата:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/overal_inside.jpg

Хемиантуса отблизо и отстрани.  Някой листа са жълти - предполагам че са отмиращи подводни листа.  Но е възможно и да е признак на липса на торове тъй като ги добавих във водата едва на 4-ия ден от стартирането на оранжериите:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/closeup_side.jpg

Хемиантуса отгоре.  Вижда се как най-новите листа са малко по-големи от по-старите.  Казаха ми че Хемиантуса обожава да расте във влажна среда, така без вода:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/closeup_top.jpg

Дано имам успех с това начинание.  Доста е интересно всъщност и разбира се когато човек няма нужда да се притеснява от водораслите му става едно такова слънчево и радостно, хаха :D

--Николай

Longanlon

какъв е грундът?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

AquaSoil от фирмата на господин Жълтурко.  Това имах, това сложих )от един аквариум който го разтурих).

Но ми казаха че Хемиантуса най-добре расте в обикновена почва.  Така че - стягайте се! :D

--Николай

Nemo

Сорка за тъпия въпрос, но значи това растение може да расте и изцяло по вода, но се развива по-бързо във влажна среда ?
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Raven

Цитат на: "Nemo"Сорка за тъпия въпрос, но значи това растение може да расте и изцяло по вода, но се развива по-бързо във влажна среда ?

както и над 90% от растенията които погрешно наричаме водни- всъщност те са анфибии,като по бързо и по добре се развиват на сухо в много влажна среда.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

cardin

Интересно ма не разбрах това: ''Общ вид на растенията, без капак. Там откъдето идва водата от помпата има черна пластмасова мрежичка. Преливника е бял. По черните стени на съда се виждат белезникави следи от максималното ниво на водата:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/overal_inside.jpg''
значи водата като стигне до максималното ниво се връща през преливен маркуч в кофата, а как се поддържа нивото при което са във вода само корените. А температурата как се поддържа?

kraltchev

Да, точно така - повечето растения които ние гледаме в аквариумите си имат само една цел - да достигнат повърхността и да почнат да растат над нея.  Това им дава преимущества доколкото разбирам - повече СО2, липса на конкуренция от водни растения и животни и разбира се - най-светлото място в блатото :D

Cardin,
След като таймера изключи помпата нивото на водата спада.  Водата изтича през преливника.  Но не спира до там.  Тъй като маркуча идващ от помпата е инсталиран по-ниско от преливника водата почва да тече надолу през него през помпата обратно в кофата. Ето схема:
http://www.living-learning.com/graphics/ebbflo.jpg

Идеалната ситуация е маркуча от помпата да е монтиран на дъното на съда за да се оттичат почти 100% от водата.  В моя случай обаче аз не можех да имам нищо стърчащо отдолу от дъното и затова оттичането ми не е 100%.  С цел да компенсирам това аз сложих дебел слой субстрат.  Хемиантуса има късички корени, така че не би трябвало да достигат до водата която остава по дъното.  Но както се вижда от снимките преславеният японски субстрат якичко задържа вода.  

Надеждата ми е непълното оттичане да не забавя растежа.  Един от трите начина за хидропонно отглеждане на растения всъщност има за цел да кисне долната 1/3 от корените във вода, а горните 2/3 да са във влажна среда. Но ако всичко ще се прави правилно с метода който аз ползвам оттичането на водата трябва да си е 100%.

С температурата за лошо или добро тук в Тексас проблеми нямаме - 25-35 градуса е всеки ден.  Това са тропически растения и те такава температура обичат.  Продават и гумени нагревателни килимчета които човек слага под съдовете със субстрата.  Както споменах обаче в България подобна хидропонна оранжерия би трябвало да може спокойно да се поддържа през лятото.  Доколкото подразбирам Big_Gonzo вероятно може да помогне със съвети за това.

--Николай

dido

Много добро четиво, полезна информация. Гледам и писането ти върви тия дни...  :beer

kraltchev

Предупредих те че ше се отворя на яко писане с таз фУнетична българска клавиатура дето така лУбезно ми я предостави, хаха.

--Николай

cardin

Благодаря, сега ми се изясни всичко. Па ако се сетя нещо ще питам.

cardin

Цитат на: "kraltchev"AquaSoil от фирмата на господин Жълтурко.  Това имах, това сложих )от един аквариум който го разтурих).

Но ми казаха че Хемиантуса най-добре расте в обикновена почва.  Така че - стягайте се! :D

--Николай
А тоя грунд някакъв подхранващ ли е или може с обикновен грунд от ситни камъчета? А с каква обикновена почва става, такава пръст от градината ли, или някаква по друга?

cihlidi_fan

Като стана дума за градинкса пръст. От къде мога да си взема такава, чиста без никакви торове, химикали и т.н.  :roll:  :?:  И дали е добре да сменя сегашната ми мозайка с градинска пръст?
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

dido

По-внимателно с хранителните грунтове. Докато нямате достатъчно опит и бройки растения, не се хвърляйте нататък.

killiman

Цитат на: "cihlidi_fan"Като стана дума за градинкса пръст. От къде мога да си взема такава, чиста без никакви торове, химикали и т.н.  :roll:  :?:  И дали е добре да сменя сегашната ми мозайка с градинска пръст?

offtopic

Малеееее....Драго, ама ти искаш съвсем истински биотопен аквариум да им направиш на килитата. Трудно ще ги виждаш обаче с тая градинска пръст. :)

Boby_

Цитат на: "killiman"
Цитат на: "cihlidi_fan"Като стана дума за градинкса пръст. От къде мога да си взема такава, чиста без никакви торове, химикали и т.н.  :roll:  :?:  И дали е добре да сменя сегашната ми мозайка с градинска пръст?

offtopic

Малеееее....Драго, ама ти искаш съвсем истински биотопен аквариум да им направиш на килитата. Трудно ще ги виждаш обаче с тая градинска пръст. :)

:lol: Няма значение, нали ще знае, че са там някъде? Важен е принципът!  fishsmile

kraltchev

Цитат на: "cardin"А тоя грунд някакъв подхранващ ли е или може с обикновен грунд от ситни камъчета? А с каква обикновена почва става, такава пръст от градината ли, или някаква по друга?

Cardin,

Грунта познат като "АquaSoil" има характеристики които изглежда са полезни при отглеждането на аквариумни растения както със така и без вода.  Амано (АDА) го рекламира и продава както за аквариуми така и за саксии с влажен субстрат.  Не можах да намеря други снимки но общо взето като на снимката по-долу.  Много от водните растения могат постепенно да се приспособят към живот на открито - без влажна среда.  

Японците дори имат име за такъв "стил" на подреждане дома и на взаимодействие с околната среда в които водата, водната фауна и водните и полу-потопени растения са основни елементи ("mizube"):
Мизубе в Гугъл
Реклама на АDА

И така - "АquaSoil" явно има добри свойства за отглеждане на водни растения в различни условия.  Но дали е "идеален" това е вече друг въпрос. Определено обаче не е незаменим.

Почвата трябва да е без изкуствени добавки.  Най-добре да се вземе от някоя гора понеже най-вероятно там няма добавени торове.  Но разбира се може и от магазина ако изрично пише че не съдържа нищо добавено.  Различните водни растения имат различни предпочитания относно характеристиките на субстрата и е общо взето невъзмножно да се даде категоричен съвет точно каква почва да се ползва и откъде да се вземе.  Но също така е вярно че не е нужно субстрата да е нещо извънземно, така че пробвай както можеш, все нещо ще излезе.  Eто един интересен сайт на едно момче от Испания:
Oле!

--Николай

cardin

Днес си купих това с размери 530-340-160мм(размер в долната част,а на горе се разширявa).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages06.snimka.bg%2F000660943.jpg&hash=ac072fe90b111d93696bfb751f64126aafdbd854
Относно стартирането му минавам на ЛС, ако нямаш нищо на против.

Longanlon

аре сега, производствени тайни  :evil:  :evil:  :evil:

всички искаме да четем, ако нямаш нищо против!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

cardin

Цитат на: "Longanlon"аре сега, производствени тайни  :evil:  :evil:  :evil:

всички искаме да четем, ако нямаш нищо против!
Ми аз нямам нищо против и да е в форума, ма мислех да не пълня форума с моите лични питаници. Ма ако не е проблем ше си питам в форума.

cihlidi_fan

Да наистина няма да е зле в форума, за да четем и на мен ми е интересно  :)
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Ilianidis

Тя тана каквато тана...:)Иначе,това май отдавна всички чакаха да се появи такава тема.Да не говорим как всички подводни растения гледани по този начин ще луднат да цъфтят.

cardin

Значи да питам пак за грунда, имам един от стар аквариум които си седи в един плик (камъчета и пясък):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages06.snimka.bg%2F000661277.jpg&hash=6ed001cafe4558b6054898489653a4610df2a2c4
та дали да го сложа него, или е по добре нов от камъчета, или пръст от магазина без добавки, та кое от трите е наи добре. Растенията които ще пробвам са анубиасчета, микрозориумчета,едно снопче micranthemum micranthemoides дет си го взех от пазара па при мен нещо на 70см дълбочина и 0.4в/л не му е добре, и някои други.
Относно конструкцията се чудех:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages06.snimka.bg%2F000661351.jpg&hash=f56957dab8ad8dcf216d91ac6937e32620203db6
Помпата която да качва водата да е по слаба или по силна имам аква ел 700л/ч и 350л/ч. Дали от помпата да вкарвам водата в отвор1 и дали ще има напор да напълни вода до отвор 2 където ще е преливника или да вкарвам водата в отвор3 а отвор1 да е с по малък диаметър и от там да изтича цялата вода, а 2 да си го има с по голям диаметър та като се пълни да изтича водата от там.
Твоите маркучи с какъв вътрешен диаметър са входящия и преливния?
Дали ще може една снимка отзад да се видят маркучите?
Мисля да пробвам системата на дневна светлина на балкона ама да я сложа на сянка ли та да не я грее слънцето което иначе е само следобед?
Засега е това.

dido

За грунта не се притеснявай. Важно е да има добра циркулация на хранителните разтвори около корените. Демек - сложи малко по-едър от стандартния аквариумен грунт + добавка от пръст, внимателно дозирана.

Big_gonzo

Мисля, че за грунд при хидропонното отглеждане, най-евтиният подходящ материал е перлита (строителен материал за топлинна изолация). Не съм съгласен с Дидо. Грундът според мен трябва да е с размери макс. 1-2мм.
Карел Ратай гледа по подобен начин растения и продава готови полянки. За грунд използва пясък.
http://www.rataj-spk.cz/rostliny/cd_rostliny/jpg/do%20popredi/faze1.jpg
http://www.rataj-spk.cz/rostliny/cd_rostliny/jpg/do%20popredi/faze2.jpg
http://www.rataj-spk.cz/rostliny/cd_rostliny/jpg/do%20popredi/faze3.jpg
http://www.rataj-spk.cz/rostliny/cd_rostliny/jpg/do%20popredi/faze4.jpg

Голяма част от растенията които се продават в света се гледат в оранжерии. По евтино е и става много по-бързо.
http://www.rataj-spk.cz/galerie/rataj/emerzyfin/e14.jpg
http://www.rataj-spk.cz/galerie/rataj/emerzyfin/e27.jpg
http://www.rataj-spk.cz/galerie/rataj/submerzni/s2.jpg
http://www.rataj-spk.cz/galerie/rataj/emerzyfin/e26.jpg
и.т.н. :D

kraltchev

Cardin,

За грунта:
Дидо е прав за циркулацията, а Big_gonzo е прав за размера на грунта.  Помни че принципа на тая система е корените да бъдат обливани с вода която после да се оттича добре.  Тоест всичко което задържа вода или пречи на циркулацията е противопоказано (примерно глинеста почва не би била подходяща).  

100% хидропонната система изисква субстрат който е инертен и порест (за да могат нежните коренчета бързо да се закрепват по зрънцата) - точно както перлита.  Храненето става изкючително чрез водата, в която се слагат всички необходими вещества.  Пълноценното хранене осигурявано по такъв начин е доста прецизна работа и изисква немалко химикали.  Алтернативата е да подходим "мъдро" - просто да използваме почва (пръст) която най-вероятно съдържа всичко необходимо.

Всъщност обаче пръстта вероятно съдържа много повече от това което е необходимо на растенията.  По-вероятно е тези вещества да нанесат вреда отколкото да помогнат.  Така че целта е да се ползва чиста, ненаторена и незамърсена пръст.  При това водната циркулация е по твой избор.  Да, точно така - можеш да минеш и без циркулация - само кутията която си купил, пълна с мокра пръст и/или перлит и поставена на защитено от слънцето (но светло) и топло място.  Осветлението може да е и с лампи.  Ето една снимка на различни растения (глосостигмата, елеохариса и Х. калитрихоидес се виждат добре) отглеждани по този прост начин (само пръст, без циркулация), от един познат в Гърция вече няколко години:
http://users.forthnet.gr/pat/ekfrasis/P1010395.jpg

Ето и още две - те са със смес от акваруумен субстрат (3-6 мм размер), глина и пръст, без циркулация - идеята е ясна:
http://www.aquatic-plants.org/gallery/albums/album28/glosso_tray_original.jpg
http://www.aquatic-plants.org/gallery/albums/album28/glosso_tray1_original.jpg

За добро или лошо аз лично обичам да имам повече контрол над средата и затова съм избрал водата да циркулира.  Реши си сам. А ако имаш място защо да не пробваш и двата начина?

Ако избереш да циркулираш водата помни че 100% пръст ще се превърне в кал и най-вероятно няма да разрешава добра циркулация.  Тоест връщаме се към съвета на Дидо да смесиш аквариумен грунт (или по-добре перлит) с пръст.  Разбира се ако ще слагаш пръст добре е да добавиш и глина - източник на желязо. Raven вероятно ще добави и мътилка от дъното на аквариума - за бактерии и там каквито хубави лайна се съдържат в нея. От това което съм видял до сега след определено време мътната вода се утаява и няма смисъл да се тревожиш като видиш че водата е отвратителна мътилка в първите няколко дни.

За мощността на помпата:
Аз лично използвам миниатюрна и слабичка помпа - 200 литра на час - която при това е около 50 см. под съдовете които показвам на снимките.  Една помпа снабдява и двата съда.  При това положение дебита на помпата е ужасно снижен но това е добре - водата пълнеща съдовете не размества грунта и 15-те или 20-те минути през които помпата работи не предизвикват прекалено силно течение.  Така че от тоя опит мисля че по-малката ти помпа (350 л/ч може би е по-подходяща).

Времето за което помпата работи не е особено важно.  Тук няма евтини таймери които да имат цикъл по-кратък от 15 минути и затова моята помпа работи около 15 минути.  Тъй като таймера е механичен реално това са около 20 до 25 минути.  През това време както обясних вече растенията се оказват напълно покрити от водата което ме освобождава от нуждата да ги пръскам със спрей с чиста вода 1-2 пъти на ден.

За отворите в пласмасовата кутия:
Направи си така че да ти е лесен и безопасен живота с тая хидропоника.  Не смятам че е добра идея да имаш по-тясна тръба за оттичане на водата - по сложната система има повече шансове да се скапе.  Напора на водата ще е достатъчен - както вече споменах моята 200 л/ч помпа няма проблем да качва водата на 50 см. височина и тъй като не ни пука много-много за дебита всичко е наред.

Маркучите:
И двата маркуча в моя случай са еднакви и по-скоро тънки - около 6 мм вътрешен диаметър.  Утре ще видя дали мога да ги снимам защото всичко е скрито отзад за да не привлича внимание в работата ми.

Свързването на маркучите със съда е малко проблематично.  Не исках просто да ги пъхна в дупките и да ги залепя със силикон.  Затова използвах пласмасови части предназначени за прекарване на електрически кабели през стена. Представлява кух "болт" с гумено уплътнение и кръгла гайка.  Правиш дупка в стената, от едната страна пъхаш "болта" с уплътнението, а от другата страна затягаш гайката - става красива дупка за прекарване на кабели която не пропуска прах и влага.  Ето снимки на тая джунджурия, предполагам че нещо подобно може да се намери в България.  Снимките са за СО2 реактор но частта е същата.  Маркуча просто се нахлузва върху стърчащата част:
http://www.aquatic-plants.org/gallery/album28/closeup
http://www.aquatic-plants.org/gallery/album28/installation
http://www.aquatic-plants.org/gallery/album28/end

За осветлението:
Както вече стана дума - може с лампи на закрито или навън.  Би било най-лесно и евтино да е навън, но в никакъв случай на открито под слънцето (дори за час-два).  Водните растения не понасят това, особено в началото на аклиматизацията си от вода във влажна среда.  След този начален период вероятно 2-3 часа слънчева светлина са дори добре дошли.

Аклиматизация на растенията в новата среда:
Анубиаса и папратта няма да имат проблеми да се аклиматизират.  Микрантемума обаче трябва да му приложиш един трик, който се прилага на всички стеблени растения които сме решили да отглеждаме извън водата.  Просто вадиш Микрантемума от аквариума и го слагаш да лежи хоризонално върху субстрата в кутията.  Зарови долния му край за да не го отнесе водата.  Растението би трябвало да почне да образува нови, приспособени към влажен въздух млади растения от почти всеки възел на стъблото.

Анубиаса има една интересна особеност.  Ако вземеш остър нож и направиш недълбоки перпендикулярни нарези по ризомата след време от всяка "рана" се появява нов лист.  Така се стимулира развитието на нови листа.  Смятам че е най-добре да опиташ това след като си сигурен че растението се чувства добре в новите условия.

Отново искам да отбележа нещо - водата в кофата с водата трябва да се аерира.  Корените обичат кислород.

--Николай

kraltchev

На Ратай шапка му свалям!  Ако човека беше тук в Америка бизнеса му яко щеше да се развие в последните няколко години.  От 2000 до 2006 г. в Америка броят на хората интересуващи се от аквариуми с живи растения е нараснал от около 2000 до към 16000.

Днес четох че Тропика ще отваря нова оранжерия, а пускат и нова линия торове и грунт - може да прочете това на сайта на Тропика:
http://www.tropica.com/default.asp

Тоест и в Европа и в световен мащаб това хоби стабилно расте.  България е доста показателен пример за това май.  :D  

--Николай

Pac

Абе не знам как е в България като цяло, но в провинция като Враца децата хич не им се занимава с такива неща. Само "кънтър" играят и това е! Преди 10 години имаше 7-8 зоомагазина които продават рибки и процъвтяваха. Сега уж са 3, ама нито един читав. Просто няма кой да купува. Не знам защо така се получава... Интересно ми е как е положението в други градове. София и Пловдив са много напред, но как е в по-малките?
П.С. Е то май сериозно кривнах от темата! Сори!

Longanlon

Доколкото знам, нито в Америка, нито в България децата се занимават с "такива неща". Отглеждането на растения някак не е като да си купиш две гупички и да ги гледаш как умират в буркана, нали. Този тип акваристика изисква повече знания и повече парични инвестици и общо взето се практикува от вече работещи хора. Доказателство за това е и фактът, че на повечето ходения на нашия клуб някъде, аз съм най-малкият участник.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

cardin

Много, много благодаря. А някои знае ли от къде да си взема перлит, там около сточна гара по тия строителните дали ще го има. А такова нещо подобно  дали има някъде: http://www.aquatic-plants.org/gallery/album28/closeup

dido


Longanlon

кокосовите влакна се използват в терариумите поради способността си да поемат и задържат много влага
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

И са сравнително евтини доколкото имам спомен  :D

http://www.hydroponics101.com/sw63210.asp
http://www.hydroponics101.com/sw63706.asp

dido

Цените:

http://www.plantitearth.com/store/default.asp?catid=62

За Ники Кралчев - оказа, се, че това е чудесно място за чаркалак по въпроса:

http://www.plantitearth.com/store/default.asp?catid=3

anonto

Семейството ми има парници, където се отглеждат домати и краставици и понякога сам се замислял дали някои път да пробвам да отгледам някое растение там. Парниците се отопляват от извор от които водата извира с температура към 90 градуса и тя с нещо като парна инсталация отоплява всички парници. Демек налице са подходяща температура и светлина остава да измисля някакъв съд които да сложа или пък да изкопая някъде нещо като коритце и пусна вода да циркулира, но трябва да е нещо с минимум средства. А мога и да пробвам някои от тези начини за които kraltchev пише – само пръст, без циркулация. Влагата вътре може и достатъчна да е – просто трябва да пробвам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

miTko

Ей, ще ме амбицитрате да си измъкна лилеопсиса от аквариума...тъкмо го адаптирах и сега наново на сухо. Между другото, боднах няколко стръка преди месец и половина в саксия с бамбук, която е без отвор за оттичане и се набълбуква  до капачката при поливане.Още не е умрял, а е на южна тераса.
Разни мои АКВАРИУМИ 

cardin

Днес получих 4 безплатни кутии от един приятел:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages06.snimka.bg%2F000668236.jpg&hash=9c1d07bbcf8ff13537b5e05422112d23cb5d21bf
с размер 33-22-15 мисля да ги пробвам по метода без циркулация.
Ама нещо повече за този метод дали знаете. Тук сигурно трябва задължително да има почва в грунда за да задържа влага ма в какво съотношение с камъчетата или е по добре само почва? А влагата как се прави с пулверизатор ли само се пръска? Ми торовете разредени в пулверизатора ли? Мали нищо не знам, които знае да казва. Предварително благодаря.

kraltchev

Първите няколко седмици трябва да пръскаш с пулверизатор всеки ден отначало дори няколко пъти на ден.  Не слагаш торове в пулверизатора, само чиста вода.

Субстрата няма какво много да го мислиш, стига да не е торен изкуствено би трябвало да е ок.

При повечето растения тия части които са били под вода ще умрат.  Новите, малки растения, тия дето са приспособени да живеят на по-сухо са това което ти трябва.  От тях израстват големите буренаци които нямат нужда от ежедневно пръскане.

--Николай

cardin

Благодарско!!! Ми без подхранване няма ли да им е малко гладно на растенията? А дебелината на грунда колко да е?към 3-4 см ли?

Longanlon

Абе, я да питам...

на Кралчев ясно защо са му тия парници - за да продава растения. А на вас за какво са ви???
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

cardin

Ми на мен са ми за кев. Па ако тръгнат ония ми ти растения току виж съм отворил некои магазин да се редите на опашка за готини растения. :D  :D  :D

NO CARRIER

Лонги, доколкото познавам Кралчев, и той го прави за кеф.  :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

sho

Добре до тука всичко ясно - приемаме че си направи човек такава оранжериика - в последствие като поотраснат растенията няма ли да има проблем при приспособяването им обратно в водна среда - щото все пак като са свикнали на такива "парникови" условия няма ли да гладуват и да се изродят в  аквариума ?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Raven

според мен единственият смисъл от хидропоника е развъждане с цел продажби.
всички водни растения са анфибии и растът много по бързо и по добре в такава среда,и за това във фермите се развъждат именно на полупотопено  състояние.
в природата когато високите води залеят растенията те силно забавят вегетацията си ,а когато се отдръпнат водите и растенията се покажат на сухо започва бърз растеж ,цъвтеж,и връзвеж.

и за това при промишлено производство се използва този механизъм.
подводните листа обаче са по едри от надводните защото под водата ресурса е ограничен и растенията развиват повече площ за поемането му,когато излязат на сухо има повече светлина и за това листата се смаляват а стеблото се удебелява.
така че подводно гледаните рестения като цяло са по хубави.
http://vitawater.ru/aqua/plant/botan/bot12.shtml
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

krokcho твърдеше, че подводните листа нямат устица. Демек всяко надводно листо, което има устица и бива наводнено, се "дави" и отмира. Растението замества тези отмрели наддводни листа с подводни, които нямат устица.

Целият този процес е шоков за растението и понякога аквариста трябва да изтърпи тая метаморфоза в аквариума си.

botzi

Цитат на: "dido"krokcho твърдеше, че подводните листа нямат устица. Демек всяко надводно листо, което има устица и бива наводнено, се "дави" и отмира. Растението замества тези отмрели наддводни листа с подводни, които нямат устица.

Целият този процес е шоков за растението и понякога аквариста трябва да изтърпи тая метаморфоза в аквариума си.

Този процес съм го забелязал при Хигрофилите и някои криптокорини които правяд листа над водата в плитки аквариуми, но като цяло след наводняването бързо покарват нови подводни листенца :) .

kraltchev

Хемиантуса го въдя и за кеф и за пари.  Навили сме се тук с двама други такива като мен да правим опити с растителна тъканна култура и трябват малко пари та така.

Овен кефа или парите има и една друга причина човек да отглежда водни растения без вода.  Съхранение.  Тоест ако имате проблеми с аквариума или пък просто не искате определено растение да ви расте в аквариума просто го правите надводно и готово.  Луис Наваро така съхранява някой растения вече няколко години.  Като му потрябват са готови.

Друга причина за съхоземно отглеждане на аквариуми растения е безпроблемният транспорт.  Вярвам че няма нужда да обяснявам как водните растения едва оживяват транспортиране ако ги вадим направо от аквариуима.

Трансформацията на аквариумни растения от суха към водна среда е напълно безпроблемна.  Тоест листата променят формата и размера си (често много драматично) но друго нищо особено не се случва - гниене или дори опадане на надводните листа.  Обратното - пренасяне от вода във въздух е малко по проблематично (отпадане на водните листа, гниене ако въздуха е прекалено влажен и т.н.) но проблемите не са кой знае какви.

С някой малки изключения всички водни растения могат да се отглеждат на сухо или поне влажно.  Валиснериите не могат обаче.  При пренасяне от сухо във вода някой растения - знам само за един вид обаче - отделят отровни вещества които могат да убият всичко живо в аквариума.

Общо взето "сухоземното" отглеждане на водни растения не е нищо особено трудно.

--Николай

cardin

Вчера пуснах 2 кутии без циркулация:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages06.snimka.bg%2F000686914.jpg&hash=235a663884ac66f138000714590175c91755ca63
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages06.snimka.bg%2F000686916.jpg&hash=759d1e364f8eedb98b7897aa5228612879600a41
наи отдолу е земя от гората а отгоре дъно от стар аквариум.
Сложих ги на хладилника до прозореца па да видим кво ще стане.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages06.snimka.bg%2F000686917.jpg&hash=c512ef1c23d9531d9c69522b182674e8f57db117
Засега ги пръскам с пулверизатор честичко, нещо друго трябва ли да им правя?

Longanlon

тва ако е лимонче да наеш, че ще расте - листата му ше станат мъхести
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Тъмно е. Трябва ти циркулация на газове все пак. Много нагъсто си ги насадил.

Longanlon

а, верно - ако няма циркулация на въздуха ще ти мухляса сичко
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

cardin

Цитат на: "Longanlon"тва ако е лимонче да наеш, че ще расте - листата му ше станат мъхести
Да едното е лимон.

cardin

Цитат на: "dido"Тъмно е. Трябва ти циркулация на газове все пак. Много нагъсто си ги насадил.
Мога да ги разредя, а за циркулацията кво да правя аз само отварям да ги пръскам.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Ти ял ли си руски домати?  sick
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Да и аз смятам че е тъмно, трябва повече светлина от тая дето идва отстрани на прозореца, особено в началото май.

За вентилацията - най-големия и враг са гъбичките.  Те обичат влажно.  Като осовна мярка отваряй кутийте всеки ден поне по веднъж.  Ако някое растение изгние в долната част махни го и изчисти добре пясъка от остатъците. Също така потърси в магазина спрей против гъбички (фунги) предназначен за растения.

Както сигурно вече се спомена - при много растения подводните листа отмират когато се сложат във влажна среда.  Така че не очаквай всяко растение да изглежда прекрасно след една седмица.  Идеята е да получиш млад надводен растеж който по-късно да ползваш като истинския материал за надводната си култура.

--Николай

cardin

Ми аз като ги пръскам нали отварям кутиите по няколко пъти на ден, това достатъчно ли е за вентилация или да ги държа по повече отворени? А за препарат ще потърся.

kraltchev

Cardin,

Да достатъчно е да отваряш кутиите 1 път на ден от това което се научих с хемиантуса.

Хемиантуса май много бързо и безпроблемно мина през фазата на приспособяване от водна към влажна среда.  Нямаше никакви гнили части само по няколко жълти листа във всякак китка.  Изглежда невероятно, сами съдете:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/may192006

На снимката с линийката едно деление е равно на 1.5 мм (линийката е в инчове):
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/may192006/size.jpg

Ужас малки листета!  :D

--Николай

cardin

При теб работата върви добре, ще видим при мен как ще тръгне. А и Евгени Младенов покраи мен си зареди един 60л. аквариум хидропонно, ма тои отдолу е сложил тор от калифорнииски червеи и отгоре камъчета, а вода е сложил малко над камъчетата. Ще видим кво ще излезе от всички опити, тая седмица пускам и системата с преливане и оттичане събрах вече всички части.

kraltchev

Cardin,

Дай снимки да видим как свързваш всичко.  Аз не мога защото всичко е скрито отзад, нищо няма да е ясно как и какво е.

--Николай

cardin

Аз първо направих кутията така:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages07.snimka.bg%2F000698267.jpg&hash=5337ea81ee540fa4b7f96f71666c2f8d922b6b0e
ама от чешмата не искаше водата да се връща обратно, та сложих и отгоре от тия:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages07.snimka.bg%2F000698266.jpg&hash=dd7f76d868445becfdf7895e1ea111183329bc98
та се получи така:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages07.snimka.bg%2F000698268.jpg&hash=aa1b4166ae51427e8af27bf8a91d839bc47064ee
вижда се че си купих и бидон 35л. че кутията събира към 30л. Вижда се и релето което ще ползвам и главата за циркулация на водата която е 700л/ч, че с 350л/ч нещеше да се качва водата. Като я пусна да върви системата ще снимам пак.

Nemo

Евала ти права  :bravo  :bow

ПП. Не ли по-добре това растение дет го пратиха от Англия някой да го завъди в нещо такова , за по-бързо рамножаване?
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

cardin

За торенето си взех от Евгени тоя тор:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages07.snimka.bg%2F000698465.jpg&hash=b7fa5ad6e3a6c5470371859e1e89f3f3a90866e3
той ми каза да слагам от него веднъж седмично като сменям цялата вода.

77

Цитат на: "Nemo"

ПП. Не ли по-добре това растение дет го пратиха от Англия някой да го завъди в нещо такова , за по-бързо рамножаване?
споко,аз не мисля че в аквариума се размножа много по бавно :wink:
ПП пък като ти го пратя можеш да го гледаш хидропонно :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Stas

Цитат на: "cardin"...той ми каза да слагам от него веднъж седмично като сменям цялата вода.

Едва ли ти е казал точно това! Евгени никога не е препоръчвал смяна на повече от 20-25% от водата. Да не говорим, че той сменя по 10% и според него това е достатъчно.

Не си слушал внимателно: слагай един път седмично при смяна на водата, но това е ако си без СО2. Иначе дозата е друга.

cardin

Цитат на: "Stas"
Цитат на: "cardin"...той ми каза да слагам от него веднъж седмично като сменям цялата вода.

Едва ли ти е казал точно това! Евгени никога не е препоръчвал смяна на повече от 20-25% от водата. Да не говорим, че той сменя по 10% и според него това е достатъчно.

Не си слушал внимателно: слагай един път седмично при смяна на водата, но това е ако си без СО2. Иначе дозата е друга.
МА тука не говорим за аквариуми, а за нещо като хидропонно отглеждане на растения така че си слушах доста внимателно и ми каза точно това което написах,а пък ти не си изчел цялата тема. :)  А па за СО2 със сигурност не мисля да пускам в кутията. :)

cardin

Като заговорихме за СО2, Кraltchev ти пусна ли че мислеше да пускаш и СО2?

kraltchev

Cardin,

Не съм пускал СО2 изобщо досега.  Много добре върви културата и малко нещо не ми се щеше да променям условията.

Утре обаче ще пусна малко СО2 в една от двете тавички.  Ще почна внимателно - с около 10 мехурчета само веднъж на ден, всеки ден.  Доколкото разбирам е напълно възможно да се прекали и да се удушат растенията.

--Николай

Longanlon

то няма много връзка с хидропониката, ама вижте как Пецата от едноименния форум представя глосостигма, израснала над водата. даже била цъфнала според него ( в ляво се вижда):

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore2.data.bg%2Faquamaster%2Fweb%252021.06%2FHPIM4989.jpg&hash=e5541598de4876bdcaeddb07aab93f83b4370a51

на мен лично не ми се вярва това да е глосостигма. много дебели стебла има, а и някак изправена стои - ако беше плъуваща (както той казва), няма начин да се изправи така надводната част.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

cardin

То нали глосостигмата я дават уж че е за преден план, то тва ако е глосостигма значи по добре да не си търся, че мислех да си взимам.

Longanlon

и аз имам - чудесна е и точно за преден план. много фино растение, с тънички коренчета и малки листа. размножава се много бързо и от 5 коренчета за 1 месец се размножи до няколкостотин.

това, което виждаш на снимката съм почти 100% сигурен, че няма нищо общо с глосостигма
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

cardin

Ето от къде ще се уредя с  глосостигма :D . Само не мога да разбера къде е тва  съмуеър и на картата го няма :D .

dido

В северна България е  :D

NO CARRIER

И има големи комари. :-)

На мен ми прилича на бакопа или нещо от сорта.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

cihlidi_fan

Офтопик:
Нещо снимката не ми се отваря  :oops:  :cry:   :?:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

dido

data-та е умряла, снимката стои там.

Тони

Цитат на: "NO CARRIER"
На мен ми прилича на бакопа или нещо от сорта.
И на мен!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Longanlon

Пецата е пуснал още снимки и започва да ми се струва, че наистина може да е глосостигма - мащабът лъже и стъбилцата са всъщност тънки. вижте му във форума. наистина много чудно...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Стамен

Имам няколко стръка бакопа на повърхноста и е израснала по същия начин.

WOLF

Цитат на: "Тони"
Цитат на: "NO CARRIER"
На мен ми прилича на бакопа или нещо от сорта.
И на мен!
И на мен ми прилича на бакопа, но пък цвета и е доста различен от този на това растение, при мен е цъфтяла и определено това не е цвят на бакопа.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

cihlidi_fan

А ве хора защо ми се струва, че листата на глосостигмата има друга форма  :roll:   :?:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Stas

Да не забравяме и още едно подобно растение - линдерния.
А ако е бакопа значи не е като мойта.
Глосостигма такава... хмммммммммм!

NO CARRIER

На мен пък ми се струва, че първата и втората снимка нямат почти нищо общо. Освен аквариума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Ilianidis

Имам 2 вида бакопа и това напълно отговаря на единия вид...листенцата имат 3 жилки.Чиста бакопа.

Raven

аз първоначално помислих че е обикновенна лудвигия палустрис ,но на втората снимка като гледам мащаба ми се струва че може да е глосо наистина.
Пецата разбира достатъчно от растения и не вярвам така елементарно да се хлъзне,ако ми остане време тия дни ще мина да го видя на място.

на практика няма смисъл да си  мъчим баките- надводните и подводните форми понякога нямат нищо общо.
пускал съм снимки от ботаническата градина в С. Петербург- на снимка мириуфилиума на сухо няма да повярвате на какво прилича примерно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Ilianidis

http://db.angfa.org.au/album.php?dir=plants&page=48
ето бая блатни растения,които ще ви объркат представите за видове и родове.Обаче видях и глосостигма като на Пецата цъфнала в син цвят,е добре,ама листата не са същите???То може и бакопата в синьо да цъвти,не съм се интересувал.

NO CARRIER

Загледах се в първата снимка, леееко вляво се вижда и то съвсем трудно самата глосостигма. Това по средата явно си е бакопа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Longanlon

прав си разбира се - и аз сега като се загледах я видях :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

POWERPUFF

а пък аз мисля съвсем други растенийца да си гледам whistle

cardin

Вчера пуснах и системата с циркулация, при мен наводнява на 6 часа по 20мин.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages07.snimka.bg%2F000731292.jpg&hash=a15c3a93c3d5491ac81a8757d7d5cd2cf47c1172

botzi

Цитат на: "Longanlon"то няма много връзка с хидропониката, ама вижте как Пецата от едноименния форум представя глосостигма, израснала над водата. даже била цъфнала според него ( в ляво се вижда):

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore2.data.bg%2Faquamaster%2Fweb%252021.06%2FHPIM4989.jpg&hash=e5541598de4876bdcaeddb07aab93f83b4370a51

на мен лично не ми се вярва това да е глосостигма. много дебели стебла има, а и някак изправена стои - ако беше плъуваща (както той казва), няма начин да се изправи така надводната част.

Това е Бакопа,а не глосостигма. Точно така цъвти, моята има пъпки така я купих :).

Longanlon

Ако прочетеш малко по-надолу ще видиш, че No carrier е разгадал загадката и наистина май е глосостигма :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

pi

Цитат на: "kraltchev"Общата идея не е нова - принципа се нарича "ebb & flow" (преведено свободно "наводняване и оттичане").  Това е единиято от трите основни подхода при хидропонното отглеждане на растения, сухоземни, водни, и разбира се такива за пушене. :D
Ники идеята е чудесна и за всички видове ПОДводни папрати които се отглежат в аквариум: лимонче и дъбче, а отчасти и за мъховете. При тях трябва да се внимава собаче със "сухия период", защото по-лесно "изсъхват". По тоя метод израстък от ново растение по листата на дъбчето, с 4-5 листинца, вискоко около 2-3 см, се развива за 1 седмица до растение с оше 4-5 листа с височина около 10 см.

kraltchev

Ок значи имам малко интересни новини за хидропонния Хемиантус който отглеждам тук.

Първо забелязах че отне около 10 дни да се опомни в новата среда и да почне да расте.  След тоя период на приспособяване почна да расте много по-бързо.

Второ имам основания да смятам че след като се аклиматизира към влажен въздух това растение не обича да то залива човек с вода.  Стартирах трета тавичка с Хемиантус който вече се беше аклиматизирал към влажна среда.  В тая тавичка имам само влажна почва никакви помпи и маркучи.  Пак си има прозрачен капак и добро осветление.  Резултата е че Хемиантуса в тази тавичка има листа които са почти 2 пъти по едри от началните две тавички в които водата прелива само 1 път на ден сега за по 20 мин.  Също така Хемиантуса във "простата" тавичка е много по-наситено зелен.

Трето пробвах да съскам СО2 в една от началните тавички.  Има чувството че всъщност вреди - появиха се малко пожълтели листа в тази тава, а другата има по-малко жълто.

И последно - може би има смисъл в определен момент Хемиантуса да се разделя защото образува  малки "хълмчета" които са високи в средата, а се стелят настрани.  Възможно е листата в средата, където растението е най-високо, да пожълтеят и само горните да останат зелени.   Това ми предстои да го установя със сигурност.

От горните наблюдения ми се струва че няма да имате проблем да отглеждате това растение в прости прозрачни пластмасови съдове без никаква циркулация на вода.

--Николай

cardin

А във тая "простата" тавичка влажната  почва обикновена почва ли е или някаква специална подхранваща? А пръскаш ли с пулверизатор или не? А някак си ториш ли?

kraltchev

В простата тавичка имам от субстрата на Амано (от аквариум който разтурих наскоро).  Никакво торене, никакво пръскане.  10 часа 55 ватова флуоресцентна лампа на 15 см. над субстрата и това е.

Подозирам че в определен момент ще има нужда от торене но засега много хубаво расте Хемиантуса.

--Николай

Raven

моят немиантус нещо се мъчи- много бавно се аклиматизира.
растенията много по бързо се приспособяват към надводно развитие отколкото обратното.
немиантусът които посадих под вода ,и които очевидно е гледан на сухо ,едвам  едвам върви.
очаквах много по бързо развитие.
не умира ,но и не се развива особено.пуска бавно едни миниатюрни листенца,кипи усилено но не расте.до сега очаквах да е напълнил тавата.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Ако трябва ще запалим свещичка - само да оцелее  :D

77

при мен се е удвоил и кипи усилено,но и аз като мариян  очаквах да расте доста по бързо :D
в момента съм наблъскал всякакви торове,  само и само да си ускори растежа :wink: доста време не бях мерил параметрите на водата ,а от скоро 2 пъти в седмицата проверявам желязо,нитрати и фосфати :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

wars

Значи и при вас не върви както трябва. Мисля, че му трябва повече време за да тръгне както трябва.Така че,търпение.

77

Цитат на: "wars"Значи и при вас не върви както трябва. Мисля, че му трябва повече време за да тръгне както трябва.Така че,търпение.
при теб тръгна ли :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

N.Nobs

В интерес на истината добре си върви хемиантуса.И аз се бях притеснил отначало, но след като се адаптира около 1 седмица, сега върви доста добре.Който е гледал хемиантус микрантемуидес предполагам че също е забелязал известно забавяне след пресаждане или след подрязване(поне при мен е така  :roll: )
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

wars

При мен вървеше много бавно.Аз бях  посял една кошничка и за 3 месеца покри почти всичко отпред, но не изглеждаше така ,както на мене ми се искаше,+ това имах много водорасли по него,предполагам заради бавният му разтеж.В момента е в една пластмасова саксиика,закачена на 15см.от лампите,но немога да се похваля с някакъв успех за сега.На неговото място отпред, сложих Eliocharis acicularis и мога да кажа ,че върви много добре.

Raven

откакто го взех мисля че си е удвоил размерът,но наистина очквах по бърз растеж,именно защото го сравнявам с микрантемодеса които ми беше писнал- толкова бързо растеше.
подрязвах го вечерта и до другата вечер подрязаното беше зараснало и покрито с нови листенца.
бях обещал на жена ми че ще го оформя като слонче с подрязване tooth

та в сравнение с тази напаст  сегашният ми се струва че е хиберниран направо.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kraltchev

Имам малко новини относно хидропонния Хемиантус.  

Растна добре около 1 месец, но в един момент почнаха да се появяват жълти листенца тук-таме.  Аз реших че може би не му достига нещо за хранене и към водата в кофата добавих микроелементи, калций и магнезий.  Растежа обаче общо взето спря.

След около седмица една малка част от растението стана мека и черна - яко гниене.  Растежа е много силно забавен.

Напръсках навсякъде със тор предназначен за хидропонно отглеждани растения но явно имам друг проблем. Около 1/4 от целия хемиантус беше станала черна и просто я махнах.

Днес най-сетне ми светна че са се развъдили гъбички и при близко наблюдение дори забелязах тънки бели нишки подобни на мрежата на паяк - тоест самите гъби.  Купих спрей против гъбички/безгръбначни и напръсках добре.  Тоя спрей съдържа само една активна съставка - "neem oil" и се смята за екологично чист (все едно ме интересува, само хемиантуса ми да се оправи):
http://www.greeneem.com/about.htm

Не знам дали положението ще се оправи но поуката от гореописаните простотии е да се внимава за гъбички.  Бяха ме предупредили ама аз нали лесно забравям... Влажната среда предразполага развитието на гъбички.  Може би е добре хидропонната култура да се пръска против гъбички още преди да са се появили.

--Николай

Longanlon

Гъбичките са голяма напаст навсякъде, където има влажен въздух. Ранните ми опити по култивирането на сухоземни мъхове се провалиха именно заради гъбички и направо човек бих убивал тогава за тоя спрей :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

Добре де, не става ли с купроцин или пероцин? Доколкото имам представа(и спомен), концентрацията на разтвора трябва да е доста ниска, май около 0,5%.
Разни мои АКВАРИУМИ 

77

вече имам малко хемиантус за даване :D кой е крайно нуждаещ :?:  :?:  :?: и да не е от софия :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Raven

при мене още малко  чакаме,горе долу потръгна добре,доста чисти и здрави листенца,но предпочитам точно сега да не го разбутвам- тъкмо набира скорост.
увеличил е общият си размер около 4-5 пъти спрямо първоначалният ,но си мислех че расте доста по бързо.

но е сипатяга като цяло :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

cardin

Понеже Лимона стигна до капака и нямаше накъде да върви го извадих и давам снимки:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages08.snimka.bg%2F000845656.jpg&hash=62e3b4d9f9f580aa4559a38bb8314cfa032b7c4c
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages08.snimka.bg%2F000845654.jpg&hash=3502534b447f5176234966c5cb60511583c51229
Не върви много бързо работата ама това е.
А така беше в началото кутията:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages06.snimka.bg%2F000686914.jpg&hash=235a663884ac66f138000714590175c91755ca63
На снимките ги има и датите.

Ilianidis

Ми видимо добре,най-вече лимона.
Айде развъждайте хемиантуса,па по-нататък и аз ще се пробвам с него.По какво се различава тоя вид от другия микрантемоидес?Щото втория при мен се развива повече от успешно.

miTko

Ето снимки на лилеопсис който сях преди 4 месеца в саксията на бамбук:

цък

Не че е пораснал много, но не е умрял, почти на самотек е и напоследък доста свеж, забелязах!
Разни мои АКВАРИУМИ 

niki_s

И аз мисля да пробвам да пусна една кутия :) , че имам малко по-малки растения пък си викам да пробвам по метода без циркулация. Ще сложа горска почва отдолу и отгоре грунд пък каквото стане. :wink:

Raven

и аз посадих един офиопогон на балкона,под вода се мъчеше.
още не е тръгнал  добре- явно жегите  го тормозят.
ако има достатъчно влага повечето аквариумни растения може да се гледат и като стайни ,на сухо.
подводните листа обаче обикновенно са по красиви.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niki_s

Добре, а от къде мога да си взема такава кутия? Днес гледах по магазините за лев, но нямаше. :?

cardin

Цитат на: "niki_s"Добре, а от къде мога да си взема такава кутия? Днес гледах по магазините за лев, но нямаше. :?
От Практикер.

niki_s

а колко струват?

77

за теб лс няма ли :?: от 2 -3 дена основно тебе чета.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Nemo

Цитат на: "77"за теб лс няма ли :?: от 2 -3 дена основно тебе чета.

Доста си прав. И това че другите си мълчат не значи че не ги дразни !

Момко, земи се стегни или ...
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

kraltchev

Току-що говорих с един познат който ме запали по тия хидропонни номера.  Тоя пич е отглеждал миниатюрната форма на Anubias nana за продажби и в продължение на 4-5 години си е докарвал около $10 000 на година само от това.  Знае много номера но някой от тях направо ме убиха - много са прости и най-хубавото е че той от опит знае че стават.  Има и 30 годишен опит с бонзай... Ето някой от номерата:

- За общо пречистване на листата на растенията от паразити те се пръскат със сапунена вода.  Някои сапуни са по-агресивни но общо взето всички стават.  Няколко капки течен сапун в литър вода и готово.  В работата ми често добавяме алкохол в сапунената вода, а аз понеже съм си такъв често пръскам и със 100% алкохол и на растенията нищо не им става.  Но става въпрос за сухоземни растения така че може би с водните трябва да се внимава.

- За подхранване на корените и пречистване от гъбички той ползвал смес от Кока-Кола, бира, витамим Б12 (или разтваря не напълно хапче мултивитамин) и вода.  Разгазирва колата и бирата първо и слага по една супена лъжица в чаша вода.  Това се ползва за поливане на растенията, тоест влиза с контакт с корените.  Колата дава захар, но така и не разбрах защо не ползва обикновена захар.  Бирата има ензими и витамини и също така някакво стерилизиращо действие.

- Цигари.  Киснат се във вода.  Кафеникавата вода се ползва за поливане. Никотина убива гъбички много добре.  Не ми каза точни детайли, предполагам не е точна наука (както и всичко по-горе...)

- Ползва субстрат предназначен за растения в езерца който е изпечена глина която има способността да акумулира вещества и да ги отдава на корените.  Звучи като нещо извънземно но вероятно Сера има нещо подобно.  Тук е много евтин тоя субстрат.  Над тоя 5 см. субстрат слага 5 см. ситен обикновен пясък.  Ако растенията са с финни корени слага само 0.5 см. пясък.

Имам чувството че ако гъбичките решат да нападнат спасение няма и затова пак ще кажа - най-добре да е да се прави профилактика.  Както спомена Лонги като ти се "случат" гъбички си готов да убиваш за нещо което ще ги спре.  Вода с накиснати цигари е лесно да се направи...

--Николай

cardin

Номерата найстина са много интересни.

miTko

Това за сапунената вода и цигарите, в къщи са ги пробвали преди години за въшки по цветятя, но не помня резултатите.Но другите номера не съм ги чувал.
Между другото, лилеопсиса от снимките издържа без проблем  жегите през последните дни на южна тераса.След обяд го пече зверски.Днес се очаква 38 градуса, довечера ще видя как е.Може би е свикнал постепенно, защото от месец и половина е на терасата.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Trobata

А вие тези растения, където ги садите без филтрация на водата с обикновенна пръст за цветя ли ги садите или някаква друга и отгоре слагате грунд?

niki_s

Прочети малко по-напред (даже отначало) темата и всичко ще ти стане ясно. :wink:

kraltchev

Имам новини за Хемиантуса:

След като почти напълно умря в резултат на развитието на гъбички аз реших да моря гъбичките чрез удавяне.  Гъбите се появиха когато бях изключил таймера дето пускаше помпата да пълни тавичките.  Нали уж Хемиантуса се беше приспособил към въздушна среда - реших че заливане с вода не му трябва само влажна среда.  Да ама не.

Гъбичките обичат влага и му видяха сметката.  Беше около 99% мъртъв.  Само отделни зелени листета тук таме, може би 30-40 на брой.  Пръсках с фунгициден препарат, но не помогна.

Пуснах помптата за 4-5 дена нон стоп.  Тоест тавичките да са пълни с вода 24 часа на ден.  Гъбичките се разкараха, удавиха се горките, но тъй като Хемиантуса си беше почти несъществуващ се развиха красиви водорасли.  Нали водата има торове. Но Хемиантуса също живна леко.

Добре, пак сложих помпата на таймер - да залива само за по 1 час на ден.  Целта беше да дави гъбите ако решат да се върнат и едновременно да суши водораслите до смърт. Водораслите обаче не им пукаше от 23 часа влажна среда без вода - лежаха си под лампите дебели и мазни в очакване на прилива.  Намерих един фунгициден препарат дето съдържа само мед.  Медта в аквариумите мори не само алги, но и скариди. Мори и гъби но на етикета пише "Употребявай 2 седмици преди да се появи проблем."  Егати и инструкциите!  Научих нещо простичко от това - гъбите са неизбежни - трябва да се бият преди да ти видели сметката.

В моя хидропонен експеримент нямаше проблем да бухам мед.  Пръсках меден разтвор на воля.  Хемиантуса жълтее от него щото и аз се увлякох от това как алгите умират красиво.  След като алгите се махнаха оня ми ти Хемиантус като се отпори да расте!  Надмина предишното си разпространение само за 3 седмици!  Тоест за това време от 30-40 полумъртви листета покри около 50 кв. см с килимче дебело 1 до 2 см.!

Ето снимки от днес 31 Юли:
http://picasaweb.google.com/ddasega/HCJuly312006

Днеска почнах да го продавам - ще изкарам поне $250 от него.  Тия пари ще паднат директно в джоба на некой мазен зъболекар обаче, щото от 3 дни ме боли зъб.  Няма правда на тоя свят, няма...  независимо от това какво разправя Лонги... :D

--Николай

Longanlon

Цитат на: "kraltchev"Водораслите обаче не им пукаше от 23 часа влажна среда без вода - лежаха си под лампите дебели и мазни в очакване на прилива.

хахахаха
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b