• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Хидропонна култура

Започната от kraltchev, 09.05.2006 21:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Както обещах, направих снимки на миниатюрната оранжерия за Hemiantus callitrichoides която от вече една седмица успешно се развива в работата ми.

Общата идея не е нова - принципа се нарича "ebb & flow" (преведено свободно "наводняване и оттичане").  Това е единиято от трите основни подхода при хидропонното отглеждане на растения, сухоземни, водни, и разбира се такива за пушене. :D

Използвам пластмасови съдове с прозрачни капаци.  В задната част са прикрепени два маркуча.  Единия идва от помпата която се намира на около 50 см. под съдовете с растенията - в кофа с около 10 литра вода.  Когато помпата почне да работи водата напълва двата съда заливайки растенията напълно.  Нивото на водата се регулира с преливник - към него е свързан вторият маркуч който просто прекарва излишната вода обратно до кофата подобно на канал.  Така че за поне 15 от 20-те минути водата всъщност циркулира през субстрата.

Помпата се включва на таймер - по 20 мин. на всеки 12 часа.  Водата съдържа и снабдява торовете.  Тоест повечето време растенията растат в много влажна среда като при това корените са полу-накиснати във вода така че им се осигурява доста кислород (Водата в кофата се аерира с обикновена аквариумна помпа). Скоро ще почна да пускам и по малко СО2 във въздуха на единия съд с надеждата да видя по-бърз растеж.
Следват снимките:

Цялостен изглед.  Размера на един от съдовете е 50 см дължина Х 25 ширина Х 10 см. височина (с капака).  Отгоре по 10 часа светят четири 32 ватови пури (общо 128 вата):
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/both_trays.jpg

Това е един от съдовете по-отблизо:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/one_tray.jpg

Прозрачният капак:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/clear_lid.jpg

Кондензация на вода - това е нормалният вид на оранжерията.  Тоест вътре въздуха е много влажен:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/condensation.jpg

Общ вид на растенията, без капак.  Там откъдето идва водата от помпата има черна пластмасова мрежичка.  Преливника е бял.  По черните стени на съда се виждат белезникави следи от максималното ниво на водата:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/overal_inside.jpg

Хемиантуса отблизо и отстрани.  Някой листа са жълти - предполагам че са отмиращи подводни листа.  Но е възможно и да е признак на липса на торове тъй като ги добавих във водата едва на 4-ия ден от стартирането на оранжериите:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/closeup_side.jpg

Хемиантуса отгоре.  Вижда се как най-новите листа са малко по-големи от по-старите.  Казаха ми че Хемиантуса обожава да расте във влажна среда, така без вода:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/closeup_top.jpg

Дано имам успех с това начинание.  Доста е интересно всъщност и разбира се когато човек няма нужда да се притеснява от водораслите му става едно такова слънчево и радостно, хаха :D

--Николай

Longanlon

какъв е грундът?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

AquaSoil от фирмата на господин Жълтурко.  Това имах, това сложих )от един аквариум който го разтурих).

Но ми казаха че Хемиантуса най-добре расте в обикновена почва.  Така че - стягайте се! :D

--Николай

Nemo

Сорка за тъпия въпрос, но значи това растение може да расте и изцяло по вода, но се развива по-бързо във влажна среда ?
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Raven

Цитат на: "Nemo"Сорка за тъпия въпрос, но значи това растение може да расте и изцяло по вода, но се развива по-бързо във влажна среда ?

както и над 90% от растенията които погрешно наричаме водни- всъщност те са анфибии,като по бързо и по добре се развиват на сухо в много влажна среда.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

cardin

Интересно ма не разбрах това: ''Общ вид на растенията, без капак. Там откъдето идва водата от помпата има черна пластмасова мрежичка. Преливника е бял. По черните стени на съда се виждат белезникави следи от максималното ниво на водата:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/emersedHC/overal_inside.jpg''
значи водата като стигне до максималното ниво се връща през преливен маркуч в кофата, а как се поддържа нивото при което са във вода само корените. А температурата как се поддържа?

kraltchev

Да, точно така - повечето растения които ние гледаме в аквариумите си имат само една цел - да достигнат повърхността и да почнат да растат над нея.  Това им дава преимущества доколкото разбирам - повече СО2, липса на конкуренция от водни растения и животни и разбира се - най-светлото място в блатото :D

Cardin,
След като таймера изключи помпата нивото на водата спада.  Водата изтича през преливника.  Но не спира до там.  Тъй като маркуча идващ от помпата е инсталиран по-ниско от преливника водата почва да тече надолу през него през помпата обратно в кофата. Ето схема:
http://www.living-learning.com/graphics/ebbflo.jpg

Идеалната ситуация е маркуча от помпата да е монтиран на дъното на съда за да се оттичат почти 100% от водата.  В моя случай обаче аз не можех да имам нищо стърчащо отдолу от дъното и затова оттичането ми не е 100%.  С цел да компенсирам това аз сложих дебел слой субстрат.  Хемиантуса има късички корени, така че не би трябвало да достигат до водата която остава по дъното.  Но както се вижда от снимките преславеният японски субстрат якичко задържа вода.  

Надеждата ми е непълното оттичане да не забавя растежа.  Един от трите начина за хидропонно отглеждане на растения всъщност има за цел да кисне долната 1/3 от корените във вода, а горните 2/3 да са във влажна среда. Но ако всичко ще се прави правилно с метода който аз ползвам оттичането на водата трябва да си е 100%.

С температурата за лошо или добро тук в Тексас проблеми нямаме - 25-35 градуса е всеки ден.  Това са тропически растения и те такава температура обичат.  Продават и гумени нагревателни килимчета които човек слага под съдовете със субстрата.  Както споменах обаче в България подобна хидропонна оранжерия би трябвало да може спокойно да се поддържа през лятото.  Доколкото подразбирам Big_Gonzo вероятно може да помогне със съвети за това.

--Николай

dido

Много добро четиво, полезна информация. Гледам и писането ти върви тия дни...  :beer

kraltchev

Предупредих те че ше се отворя на яко писане с таз фУнетична българска клавиатура дето така лУбезно ми я предостави, хаха.

--Николай

cardin

Благодаря, сега ми се изясни всичко. Па ако се сетя нещо ще питам.

cardin

Цитат на: "kraltchev"AquaSoil от фирмата на господин Жълтурко.  Това имах, това сложих )от един аквариум който го разтурих).

Но ми казаха че Хемиантуса най-добре расте в обикновена почва.  Така че - стягайте се! :D

--Николай
А тоя грунд някакъв подхранващ ли е или може с обикновен грунд от ситни камъчета? А с каква обикновена почва става, такава пръст от градината ли, или някаква по друга?

cihlidi_fan

Като стана дума за градинкса пръст. От къде мога да си взема такава, чиста без никакви торове, химикали и т.н.  :roll:  :?:  И дали е добре да сменя сегашната ми мозайка с градинска пръст?
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

dido

По-внимателно с хранителните грунтове. Докато нямате достатъчно опит и бройки растения, не се хвърляйте нататък.

killiman

Цитат на: "cihlidi_fan"Като стана дума за градинкса пръст. От къде мога да си взема такава, чиста без никакви торове, химикали и т.н.  :roll:  :?:  И дали е добре да сменя сегашната ми мозайка с градинска пръст?

offtopic

Малеееее....Драго, ама ти искаш съвсем истински биотопен аквариум да им направиш на килитата. Трудно ще ги виждаш обаче с тая градинска пръст. :)

Boby_

Цитат на: "killiman"
Цитат на: "cihlidi_fan"Като стана дума за градинкса пръст. От къде мога да си взема такава, чиста без никакви торове, химикали и т.н.  :roll:  :?:  И дали е добре да сменя сегашната ми мозайка с градинска пръст?

offtopic

Малеееее....Драго, ама ти искаш съвсем истински биотопен аквариум да им направиш на килитата. Трудно ще ги виждаш обаче с тая градинска пръст. :)

:lol: Няма значение, нали ще знае, че са там някъде? Важен е принципът!  fishsmile