• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 09:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дупки по листата на Валиснерията

Започната от leito, 17.02.2016 19:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

leito

Здравейте на всички . Имам проблем с валиснерията. Растението расте и като порасне горе-долу 20 см /наполовината/ листата почват сякаш да изтъняват ,от наситено зелено до прозрачно,постепенно.Крайният резултат е дупки ,които се образуват по листата. Дупки по листата имам ,но не в такива размери и по Bacopa
Australis. Четох много ,и стигнах до заключението ,че става въпрос за липси на калий и магнезий. Вкарвам ги чрез калиев сулфат и магнезиев сулфат. Дозировката е - 55гр. в 500мл. вода калиев сулфат и 11гр. в 500мл. вода магнезиев сулфат. Слагам по 6 мл. и от двата разтвора при всяка смяна на водата. Водата се сменя всяка сряда 30% от 120 литра.
Аквариумът е 120 литров,средно заселен с риби,/тетри ,коридорас,анцитрус,данио/.
Нямам средства за проби на водата ,така че не мога да ви дам адекватна информация по този въпрос.
Аквариума е средно залесен. Преобладаващите растения са бързо разтящи ,добавям и профито по 2мл. на ден.
Светя по 8 часа на ден. Пурите са две по 30w всяка. Използвам два филтъра един външен и един вътрешен,съответно 650л/ч и 450 л/ч за вътрешния.
Вкарвам Со2 ,не се спира въобще.Аквариумът е на 3 месеца , с калия и магнезия торя в допълнение на профитото от 1 седмица.
Интересува ме правилно ли съм направил разтворите ,правилно ли ги вкарвам като количество в аквариума,въобще правилен ли е избора им.

petko

На валиснерията проблема не е в липси на калий или магнезий.

niki_o

Да видим дали съм те разбрал.Добавяш по два мл Профито дневно на аквариум слабо залесен и не спомена СО.
Снимка да беше постнал щеше да е от полза.С тези риби дето изброй аз залагам за липси на Макро при това количество Микро което добавяш и малкото произведено от Тетрите се изчерпва веднага.
Намали дозата Профито  на 1мл на ден и добавяй ежедневно NPK не твое производство :-D

leito

Колега,явно не си чел статията докрай. Добавям Со2 ,аквариумът ми е с около 25- 30 риби. И всички останали растения се развиват отлично ,просто тази пуста валиснерия ,която уж е най-лесна за гледане ми създава ядове.
Забележка: аквариумът е средно залесен ,а не слабо! Профитото се слага 6 дни в седмицата по 2мл. ,а на седмия нищо ,тогава се сменя водата

Amev

А да питам от скоро ли е валиснерията ? Местил ли си я ? При мен в предния аквариум никва я нямаше , преместих я в новия по голям и сега превзема всичко с бързи темпове.

leito

Не ,валиснерията е засята едновременно с останалите растения през месец ноември на миналата година. Растението расте като лудо ,пуска издънки ,общо взето се развива. Не е местена въобще ,но в началото много ме измъчи, трябваха и около месец и половина да тръгне, половината от листата и загниха ,докато се хване. В момента такива проблеми няма ,расте нормално ,до 25см. размер на листа и е зелен  без дупки и като тръгне над тази височина почва само на места да изтънява и да се формират дупки

jabeto

Може да пробваш с тор под формата на таблетки поставен при корените на растението

vasil dimitrov

На моята слагам топчета JBL и се развива много добре.

Amev


Цитат на: vasil dimitrov - 17.02.2016 22:52
На моята слагам топчета JBL и се развива много добре.
+1

Similar topics (5)

794

Публикации: 6
Прегледи: 4528

27974

Публикации: 18
Прегледи: 5196

24663

Публикации: 15
Прегледи: 4377

16113

Публикации: 5
Прегледи: 3055