• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 13:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Дезинфекция на новите растения

Започната от stefan_doc, 02.10.2007 11:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan_doc

Искам да ви питам - как дезинфекцирате новите растения преди да ги сложите в аквариума. по руските сайтове го правят с разредена 1:30 белина за 1 минута :-!
Други използват розов разтвор на Калиев перманганат за 15 минути. Има ли по ефикасен и "научен" способ - готов препарат?

Barbus

За мон от калиевия перманганат по-добро решение няма.Правя мнопго тъмен разтвор и слагам растението за около 1 час.Досега олюви не са ми плъзнали. :-D
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

nina

Аз пък някъде прочетох, че става с лимонена /винена/ киселина - лимонтозу и с това дезинфектирам новите растения. Разтварям 1 пакетче в една по-голяма ваза и там потапям растението за около 10 мин. Времето все пак е въпрос и на лична преценка. За по-нежните растения е необходимо по-малко време. Досега и аз нямам охлюви в аквариума.

winnerkn

И аз няколко пъти съм дизенфекцирам с лимонена киселина и засега няма никакви проблеми. С калиев перманганат също става, но незнам в какво съотношение вода/калиев перманганат. :-|

miTko

Стефане, една тема не ти ли стига за това? Или се каниш да пускаш трета? Защо не ползваш търсачката на форума?
Разни мои АКВАРИУМИ 

stefan_doc

Защото все очаквам отговор от типа "Този и този препарат, на тази и тази фирма е предназначен точно за тази цел."

pepa

Отдавна не е писано тук, по нова тема не открих, ако има моля да ме извините и да пратите линк. Искам да махна планорбиси, като стартирам нов аквариум и ме интересува как успешно да почистя растенията от тези гадини преди да ги сложа в новият. Преди време пробвах с калиев перманганат киснах ги непомня колко в тъмно лилав разтвор че чак растенията потъмняха(яванският мъх стана много тъмен към черен и по нежните растения смениха цвят), охлювите изпадаха яйцата станаха лилави и така ги виждах по лесно и уж всичко изчистих(по подобен начин и техниката и аквариума киснах така) но след време се появиха пак. Алгицид бях слагала, на който пише че вреди освен на водораслите и на мекотелите, нищо не им стана. Гледам че се продава и молуцид действа ли? Искам да не остане нито една гадина от тези. Как се ползва лимонената киселина, 1-но пакетче на колко вода и 10 мин достатъчно ли е? Моля дайте съвет! Ще се опитам да стерилизирам всичко преди да го сложа в новият аквариум. Бях чула от познат че взима растения от реки и ги кисне по седмица в калиев перманганат и няма никакви проблеми след това. Сигурно в по-слаб разтвор за да е толкова време. Ако някой се е преборил с тях да пише как . Благодаря!

Caxapa

Нистатина, освен ихтио, трепе и охлюви. Другият вариант е  Хелена или Боциа. Но това е вече за плъзнали гадини из аквариума.

pepa

Благодаря, дали изтребва всичко ако ги сложа в отделен съд само вода и растения+ нистатин и има ли опасност за по-нежните? Растенията ще ги взема от мои аквариум в които има планорбиси и мелания но там не мога да ползвам нистатин искам да запазя меланията. Целта  ми е да не вкарам в новия никакви охлюви в началото а после само мелания. Затова ще търся начин за дезинфекция на растенията. Притеснява  ме също и после с меланията да не вкарам и планорбиси, някъде тук прочетох че по черупките на едни могат да се пренесат други, а охлюви от охлюви как се изчистват вече незнам,  *JOKINGLY* освен ръчно и после в отделен съд да ги сложа под карантина за седмица-две и чак след това в новият аквариум.

Георги

Намерих тези данни:
Калиев перманганат за измиване и дезинфекция на аквариум 1 г/л., за дезинфекция на растения 10 мг/л. - 30 минутна баня.

kapitango

За проблема с охлювите, лекарството "Вермокс" против глисти върши чудесна работа. Една таблетка стига да измори охлювите в 200л. аквариум за около 24часа, като първо я разтваряш във вода и тогава сипваш. Ако имаш мъхове ги извади понеже ще погорят. Мъховете им направи 30-40 минутна баня в разтвор на лимонтозу (50гр. лимонтозу на 1л. вода), която унищожава яйцата на охлювите и малките охлювчета.
Калиевия перманганат е добър дезинфектант за бактерии. Аз задължително правя 25-30 минутна баня на новите растения в калиев перманганат, но на последните явно прекалих с концентрацията и ги изгорих, че от 12 растения оцеля само едно. Другите направо се смиха.
КОГАТО "СИЛАТА НА ЛЮБОВТА" ПОБЕДИ "ЛЮБОВТА КЪМ СИЛАТА", СВЕТЪТ ЩЕ ОПОЗНАЕ МИРА!

evgeni200

Лимонтозу е винена киселина  :-)

kapitango

Цитат на: evgeni200 - 14.03.2013 18:55
Лимонтозу е винена киселина  :-)
Да моя е грешката. Имам на предвид разтвор на лимонтозу (синтетично добита винена киселина). Ще си коригирам и поста по горе за да не стане объркване.
КОГАТО "СИЛАТА НА ЛЮБОВТА" ПОБЕДИ "ЛЮБОВТА КЪМ СИЛАТА", СВЕТЪТ ЩЕ ОПОЗНАЕ МИРА!

Gothica

Аз за първи път дезинфекцирах с бледорозов разтвор на калиев перманганат и нищо не стана. Като слагах растенията нямаше нищо и след няколко дни започнах да забелязвам първите яйца... Другия път май ще пробвам с белина...
Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

kapitango

С бледо розов разтвор няма как да стане. Разтвора трябва да е лилав. С белина никога не съм пробвал.
КОГАТО "СИЛАТА НА ЛЮБОВТА" ПОБЕДИ "ЛЮБОВТА КЪМ СИЛАТА", СВЕТЪТ ЩЕ ОПОЗНАЕ МИРА!

gabi_gnp

Здрвейте! Стартирах един малък аквариум, но се отказах от него понеже нямам време да го поддържам и в него се завъдиха от онези малките охлювчета, които са безвредни и едни бели червейчета, тъй като искам да си сложа растенията от него в другия аквариум реших да ги дезинфекцирам с калиев перманганат, както сте писали по- горе направих тъмен разтвор направо в аквариума, който е 10л... и сега корените на анубиаса и част от кладофората са се боядисали и не знам какво да правя сложила съм ги в съд с вода и имат лампа, анубиасчето е закрепено на дърво... някакви съвети какво да правя? да ги кисна и после да ги слагам или..? и в другия аквариум имам ред черита, които са доста чувствителни и ме е страх да не им стане нещо, а и не знам дали дървото не е поело...

NO CARRIER

Бързо търсене в мрежата показва, че се чисти с кислородна вода и разреден разтвор (8%) на някаква киселина - лимонена, оцетна, оксалова, солна или сярна.

Според мен това би убило анубиаса.

По-добре ги остави в тоя аквариум и сменяй водата всеки ден за няколко дни, и чак след това можеш да ги преместиш в другия.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

24191

Започната от LuDiQa


Публикации: 7
Прегледи: 3307

50180

Публикации: 8
Прегледи: 19540

3539

Публикации: 6
Прегледи: 3015

17088

Публикации: 6
Прегледи: 4250