• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
11.08.2020 21:09

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

дали растението си заминава ?

Започната от Plamen iliev, 02.05.2011 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Plamen iliev

здравеите ! тъй като незнам как точно се казва растението съм предвидил снимки забелязвам че от как съм го сложил не се е развило грам и мисля че от тогава насам бавно умира всеки ден обирам листа от филтъра и по повърхноста от него, имам и друго раастение което трябва да расте по бавно от това но се разви доста по бързо а двете са заедно купени и насадени ето и снимки в деня на насаждане и от преди малко.

От преди малко !
От деня на засаждане !

P.S. другото растение е алтернантера до колкото знам и е почти до повърхноста вече надявам се да се вижда добре на снимките разликата

Plamen iliev

никои ли незнае защо така става с това растение ?

dafil

Aз не видях лапми над аквариума-и с другото ще стане така.
Ако греша ме поправи и кажи с какво светиш :-)

venkov

Тая Хетернатера ще изгние ако не и сложиш поне читаво осветление *dontknow*


Plamen iliev

Silvania Grolux беше закупена няколко дни след засаждането и една мисля че е обикновенна смисал няма такаф спектър и тн . гледам да светят по около 10-тина 4аса + - 4ас 2 ама другото растение се движи доста добре а трябваше да е обратното май
: 05.05.2011г 11:11ч
наблюдавам от няколко дена на окол 3-4 сантиметра  до грунда е избило растението и се замислям дали да не ги отрежа до там че само гние растението самняваме да се разви по нагоре някаде а там кадето тряабва да си расте седи на едно и сащо място от как сам го засадил . дали ще му стане нещо ако примерно го отрежа до там кадето са тръгнали свежите листенца ?

Raven

Растението ако добре виждам е Хетернатера, за нея е нормално в началото да си хвърли листата.
Много са и нежни и при най малкото нараняване умират, след това бързо се възстановяват но изисква много силно осветление.
Много хубаво растение и бързо пълни аквариума с маса, но ако няма силно осветление расте бавно и прави грозно издължено стъбло.

Ако продължи така да си хвърля листата изчакай да се вкорени и да пусне издънки и старите стебла направо може да ги отрежеш, но нека първо се захване.

Иначе е не е капризно растение, но светлината му е абсолютно важен фактор.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Plamen iliev

ами вече е 3та седмица засадено аз го следя за това чак сега се обръщам към вас.както казах забелязвам че отдолу е почнало да излиза и мисля тука до няколко дена да ги отрежа тези отгоре. 0.68 в. се пада за литър вода а за светоотдаването вече незнам колко е но аквата ми е плитка само на 30 см е така че смятам че му е повече от достатъчно. а дали не трябва да торя или 2те растения не могат да употребят всички вещества нужни им за развитие ?

dafil

Отрежи една издънка от Хетерантерата и я бодни в седата на аквариума-точно под лампите.Ако върви по-добре ще знаеш,че проблема ти е от малкото светлина в ъглите :-)

Plamen iliev

добре а каква е логиката тези отгоре да не варвят а да избива отдолу кадето очевидно си е сянка а тез отгоре кадет лампата е на 15 см от тях да не варвят ... явно както каза Raven е чувствително растение и може да се е наранило и за това да не иска да върви ще пробвам направо да го изрежа а остатъка ще насадя в някакво шише,буркан или нещо от сорта пък може да избие от некаде ...

Raven

Повечето растения се аклиматизират при пресаждане, при Хетернатерата често старото растение умира но тръгват нови издънки.

Рано е още за торене, няма чак толкова много растения в аквариума.
Нека тръгнат растенията добре и тогава може да се тори по малко в началото.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Plamen ilievами резнах ги :/ дръпнах ги леко мисля че добре са захванати надявам се де сега поне ще имат пряка светлина новите да се надявам че ще покарат :)
за торенето питах защото четах тука някаде за алтернантерата че ако се появят жълти петна по листата означава липса на нещо(мисля че Fe) не запомних точно на какво но по най-долните листа има тук там жълти петна не са всички а тях ги режа с ножицата незам дали е добре

АМАЗОН

Този вид Хетернатера е чудесна когато е в добро състояние но,трябва да и хареса
аквариума.Имах я в два съседни аквариума в къщи,абсолютно индентични като осветление,
торене смени на вода.В единия ме изнервяше постоянната нужда от косене и оформяне а,в
другия не вървеше никак добре.Можеш да я пробваш по-близо до филтъра да я сложиш.
Някои растения например Микрозорума съм забелязал че по-добре се развиват когато ги
сложа до смукателната тръба на канистъра.

nikka

Иих този микрозорум..сори че се обаждам ни в клин ни в ръкав :-P От както го имам си върви криво ляво(по-скоро криво),но при скорошното подместване нещо се сдуха! =-O Друг път преди да го върна в аквата все му миех корените.Може това да е фактор,незнам!?Това ми е първи аквариум(30л.18в.)и неподготвена си купих най-убитото цвете(и от най-убития продавач на пазара)и са се чуда как да го оформя нормално.Има едни такива дълги листа,тук таме с кафявичко(за старите говоря)и едни супер малки..и то във всички посоки от многото местене(3-4пъти от май).  :kreshtja: Кажете пък за него,дали ще е добре да резна всички по-дълги листа и да оставя малките да се развиват на китка..а не на клонест храст.  :-! Хм,сега се сещам и че последния път отчупих един корен две части,от дълги и къси листа(по 3-4бр) и сега гледам че листата са като намачкани? И то май не само тези.  :-(И са...да режа ли да чупа ли?  До филтъра ли кво ли?(между другото не съм забелязала разлика в моя малък акварим)*dontknow* Ще се радвам да ми кажете??  @}->--
Нямам умение,но имам търпение! :)

Rainbow sid

Това за което става въпрос, ми се струва, че е Microsorium pteropus"Windelow".
Не се сади, а се закрепя на корен или камък.Това от листата което излиза са издънки.
Не обича силна светлина.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

nikka

Нямам умение,но имам търпение! :)