• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 07:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

болна криптокорина

Започната от batvale, 23.07.2008 23:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

silvvana

да замириса найстина малко на гадно, балончета не можах да видя
дъното сифонирано,ама мисля че може още. Дъното на аквариума е от малки речни камъчета , нямам грунд, растенията бяха засадени в специални в малки съдчета с пясък и засипани със речните камъни,махнах всичко, оставих само речните камъни, промих растенията в силно виолетов разтвор на калиев перманганат, че някои от листата  в краящата даже малко покафеняха, изхвърлих ги половината растения, оставих само най силните и здравите стръгчета, засадих ги пак, ама следващата седмица мисля пак да почистя дъното този път по-щателно, и тогава ве4е да ги засадя за постоянно( не 4е сега не са ама ще ги поразбутам малко) и да ги подхраня с торове.
Имам още една по- голяма криптокорина pentederifolia която още си стои в неиното съдче с пясък не съм я вадила и не съм я промивала, и нея ли да я извадя и да я засадя директно в камъчетата? или след като им изпека пясъка пак да си ги засадя всичките там където са си били?, т.е. мога ли да ги оставя така засадени  в речните камъни или да ги засадя в пясък с малко глина и таблетки с тор и да не ги пипам пове4е.
това промиване с калиевия перманганат да не ги довърши?
много ви благодаря на всички

Raven

Може би това че растенията за били засадени в отделни съдчета нещо ги е прецакало.
Изчерпили са хранителните вещества вътре в тях,, или пък са развили някакво локално загниване.
По добре е да ги промиеш, почистиш изгнилите части и да ги засадиш нормално.

Аз също садя растения в съдчета, отрязани дъна от пластмасови бутилки примерно, но не ги оставям херметически заторени а надупчвам дъното с поялника и корените излизат през него, освен това имо постоянна циркулация.

Така засадени в съдчета  според мен са временно решение, в един момент рано или късно им спира развитието.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Caxapa

За предпочитане е да се засаждат направо в грунда а не да се оставят в саксийките в които се продават.  Последните ги засадих така и като почнаха да растът, нямаха спиране но до едно време. Макае и да си бяха пуснали корените през отворите пак не вървяха. преди няколко дена при редовната смяна на водата ги наизвадих всички със саксийките- (пласмасови кошнички) почистих корените, подкъсих ги и сега са засадени направо в грунда. Промяната вече си проличава. Има млади и здрави листа и по криптокорината и по другите растения. Не торя, нямам подложки и не слагам химия в аквариумите си. Единствено някое друго глинено топче и СО2 .

vasso

Дори ако е останало малко от корена може да се развие. Като се подреже корена започват да се развиват по-бързо.

Raven

Аз съм обяснявал за корените преди, но пак ще обясня.
Защо трябва да се  подрязват корените при пресаждане.?

Корените на растенията служат за две неща, да се държи с тях за почвата и да провеждат хранителни вещества към самото растение.
А самото растение не се храни чрез корените а с едни малки власинки които са разположени по тях, те са съвсем тънки и като вадим растението, колкото и внимателно да го правим- тези власинки се късат.Тези власинки имат по повърхността си симбиотични гъбички или клетки които образуват около тях колоидна среда която преобразува веществата в годни за използване от растението.
За това чрез корените си например растенията могат да усвояват тривалентно желязо- нещо което е невъзможно или поне трудно да се прави във водата чрез листата им.

При някой растения тези клетки им позволяват да живеят в напълно анаеробна среда- водните лилии например и други блатни растения.

Когато сухоземно растение като Ехинодорус примерно попадне под вода по време на дъждовният период, тогава по корените му се появяват клетки които ги предпазват от изгниване в анаеробната среда или пък да извлича кислород от водата , когато растението излезе на сушата тези клетки изчезват до следващото приводняване.

Така че когато засаждаме едно растение , корените му които изглеждат здрави всъщност вече не функционират тъй като същинските коренчета с които се храни вече са скъсани.
Когато засадим растението тези стари корени умират и изгниват и растението пуска нови корени.
При умирането на старите корени може да се получи гниене или някакъв друг проблем, за това винаги  се подрязват късо преди пресаждане.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

silvvana

Нямам грунд Сахара, не си внимавал в четенето ама нищо, дъното на аквариума е от ситен речен пясак и растенията бяха засадени точно в дъна на изрязани пластмасови бутилки от безалкохолно, както пише равен ама няма дупки на тях , май там е бил проблема.
растенията все още стоят така засадени в пясъка не съм ги местила и не съм ги подхранвала с нищо, тая седмица като сменям водата ве4е ще видя какво се е случило с корените им след дезинфекцирането с калиевия перманганат. А за кореновите власинки четох, че живеят от 10 до 15 дни.
Тея глинени топчета от къде го вземате?, или по точно казано от къде може да се намери сурова неизпечена глина и каква трябва да е тя, че то има много видове глина, и колко голямо топче да сложа под корените на едно растение? Да се подготвя предварително за неделното почистване на аквариума и подреждане на растенията ве4е за постоянно.

yanki1

Най-лесно ще ти бъде да си купиш таблетки за кореново подхранвене на растенията. Примерно топчета на JBL., тетра плант крипто- на Тетра, на Даяна пет/от Гонзо/

За глинените топчета имаше една статия във форума...там е обяснено всичко,  като цяло процеса за приготвяне е занимателен, но си изисква доста отделено време.
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

Similar topics (5)

3887

Започната от Живко


Публикации: 13
Прегледи: 5091

12051

Започната от aquaram


Публикации: 5
Прегледи: 2588

4455

Публикации: 11
Прегледи: 4756

43734

Публикации: 4
Прегледи: 2048

25028

Публикации: 2
Прегледи: 3566