• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.07.2020 14:02

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Растения за езеро

Започната от pachuka, 12.10.2007 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pachuka

Значи езерото вече е в започнал стадии и мисля че не е късно за садене на разстения.
засега съм се спрял на от плаващите на водни лилии търся от стандартните бели и червени.
от плитководните: блатен невен (Caltha palustris) и цъфтяща тръстика (Butomus umbellactus)
от подводните: hornwort и waterweed

От къде мога да ги купя или трябва да обикалям по езерата и ....
Също някой да знае плитководните растения как се гледат през зимата и на колко дълбока почва трябва да се съдят. Също може да препоръчате някое друго растенийце.
Риби още няма защото най дълбоката част ми е около метър и двайсет и незнам дали ще е достатъчно. Затова ще чакам една зима да мине преди да сложа некой рибок вътре :)

Flober

Защо не прочетеш в раздел "градинско езерце" ? Там има доста отговори на въпросите ти.  *privet*

pachuka

Защото не видях че вече има и такъв сектор , иначе щях да пусна темата направо там.

За съжаление не видях никъде в тоя сектор да се говори за растения. Пък амоли от къде могат да се закупят.

Raven

Най лесно е да отидеш в някой близък естествен водоем и да наскубеш от това което расте край него,от аквариумните растения почти нищо няма да ти свърши работа.
Тъкмо ще видиш при какви условия са в естествената им среда и ще си направиш сметка как да ги засадиш.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

botan

През лятото може да пуснеш от плаващите растения, но не знам дали ще издържат зимата, май няма *NO*
I don't care, I love it!

NO CARRIER

Да ви подразня. Неприятното е, че пак съм настинал, а и нямам време да я сканирам/оцрна. Ако някой има желание, мога да я нащракам с апарата и да му я дам да я оправи.


Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

pachuka

NO CARRIER айде нащракай я ако можеш. Защото точно такова четиво би ми било доста полезно.

Иначе плаващите растения няма проблем ако се съдят на над 50см дълбочина. Все пак са си естествени растения и в природата никой не ги пребира на толо за през зимата.

Иначе и аз го мислих да ходя до някол естествен водоем , но първо не се сещам за такъв с богата растителност, пък и ме притесняват да нямат някакви болести и буби. Защото навремето от езерото пред полиграфическия си бях взел 2 водни лилий и докато ги пренасях се оказа че бяха пълни с някакви мравки или нещо такова. Едвам се отчистих от тях. Пък и ако тръгна да си ги бера от водоемите ще ми е малко трудно да си ги взема с хубава коренова система.

botan

Мммм мии то плаващите не се садят, за това са плаващи :-)
Не знам водния хиацинт и пистията дали се срещат на по-студени места, но за салвинията съм поне 80% сигурен защото се среща и в Швейцария :-)
Oт нашите водоеми има мн хубави растения за езерце, но все пак нескуби гьотере, защото не се знае какво е(в смисъл да не попаднеш точно на някое защитено,рядко или застрашено)
Подводни растения: До колкото знам гигантска валиснерия се среща и в Дунава, хилядолистник и роголистник, също така и ръждиволистите са мн хубави.
Надводни: Виждал съм един мн хубав папур с тънки листа, повечето лютичета, лаваницата и блатията

По магазините съм виждал да се продават и блатен ирис
I don't care, I love it!

pachuka

водната лилия на много места съм чел че се сади. Израства и стъбло до повърхоста като прецъфти и стане студено стъблото се прибирало. И така на пролет пак. Но трябва д асе сади на по на дълбочко че да не измръзне коренището.

Хубави са тези растения ама немога да пътувам до дунава само и само заради някакви треви. Нямали някой магазин където да се продават. Ти в кои магазини си срещал блатния ирис?

botan

Ами във всеки цветарски, само че не мога да ти кажа кога да го търсиш, пролетта или есента. Всяка пролет и есен се устройва в НДК цветарско изложение "Флора" там би трябвало да намериш.
А само гигантската валиснерия се среща в Дунава, край нас в горичната има лютичета, блатия, лаваница, и канадска водна чума и едно друго на което не му знам името.
: 16.10.2007г 00:12ч
ПП:Предполагам си от София? :-[
I don't care, I love it!

pachuka

От софия съм , но доколкото знам излижението Флора беше от 26 септември тази година и вече е свършило.

Desmoria

Със Салвиния и аз мога да те уредя, намножила ми се е доста и обикновенната и една малко модифицирана :). Само че незнам на какви температури издържа.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

pachuka

Значи роголистника бил вид hornwort а waterweed е Elodea - водначума такаче май с подводните растения се оправих лесно, няма да е проблем намирането.

Toxic щом се срещали в швейцария значи ще издържа и на ниски температура. Такаче може и да се възползвам от предложението ти , само незнам как ще се срещнем. 8-)

botan

Цитат на: pachuka в 18.10.2007 18:06Toxic щом се срещали в швейцария значи ще издържа и на ниски температура. Такаче може и да се възползвам от предложението ти , само незнам как ще се срещнем. 8-)


Но все пак, наблюдавай я защото в Швейцария се среща  само Salvinia natas, а нямам представа каква е на  Токсик ;-)
: 10.11.2007г 10:10ч
А и ми е трудно да ги определям салвиниите  :-[
I don't care, I love it!

SERA

Здравей,

Не съм чувал за фирма която регулярно внася растителност за езерце.
На пазара Подуене по едно време продаваха лотус ( в не много добро състояние ).

Вече няма как да се засадят, но ако имаш интерес в една оранжерия между блоковете на БАН ( 4-ти километър ), в уличката за зад бизнес центъра Moto Phoe. Там инцидентно внасят от Холандия различни цветове нимфея, воден хиацинт, салвия. Иначе продават саксийни цветя.

Изожение Флора има и в началото на пролетта ( март ).

Поздрави
Сера