• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 22:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бликса във Варна (твърда вода)

Започната от djibarov, 15.10.2013 19:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

djibarov

Интересно ми е някой има ли успех с отглеждане на бликса японика във Варненската твърда вода? Както и какви растения за полянка можем да си гледаме в тази вода, че аз нямам успех след опити с елеохариси, лилеопсис, бликса?
Може и моя грунд да е по-едричък (4-8 мм) за гореизброените.
Но пък мога да се похваля с цъфтял ехинодорус уругуенсис; с гора от валиснерия американа, с криптокорина устериана, с болбитис, който не превзема всичко в ъгъла си, но и не се предава в тази вода. Въобще какви растения имат колегите акваристи от Варна и Добрич, които се чувстват добре и растат стабилно тук?

Penta

Blixa Japonica засадих на 24.09.2013 , листата бяха с наситено зелен цвят. За тези 2-3 седмици избиха доста нови при това червени листа, изобщо се чувства прекрасно. Опитвам се добавям малко дъждовна вода едно-друго, но по малко. Слагах Sera Super Peat в канистъра, но ако е имало промяна е била пренебрежима - тестовите лентички не  отчетоха разлика и го махнах.
Glossostigma elatinoides вирее доста добре при мен от ниските, Sagittaria subulata започна да пуска издънки с ужасно бързи темпове и се принудих да я махна, Limnophila aromatica расте в пълната си прелест , Rotala rotundifolia е на кантар -понякога не и допада нещо и младите й листа стават дребни и извити, друг път не сварвам да подрязвам. Hygrophila polysperma предполагам не е мерило, тя расте всякак.
Хубаво е малко да се "разрежда"  питейната ни вода, не е нужно много.

P.S. Две снимки правени с смарт фон набързо
http://img19.imageshack.us/img19/3889/x8sv.jpg
http://img547.imageshack.us/img547/1002/jyfa.jpg

hunter

Казваш хубаво е да се разрежда а с какво разреждаш само с дъждовна ли?

tomatomov197

   Бликса съм гледал дълго време без да се размножи , но си изглеждаше добре .  Ехинодоруси много видове се размножават , цъфтят , вързват :)   Елеохарис не мога да подкарам обаче .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Penta

Цитат на: hunter - 16.10.2013 09:05
Казваш хубаво е да се разрежда а с какво разреждаш само с дъждовна ли?
Лятото разреждах с кондензирана вода от климатика, маркуча извеждащ водата обаче се пада в края на терасата и винаги имаше една туба под него. Сега си правя експеримент с омекотяване с торф в един бидон в мазата, но е в ранен стадий.

Мъчих доста време Eleocharis acicularis, не порасна повече от 3см. Бликсата ми е от скоро, но според мен пуска издънки (освен ако не са били наченки, които се доразвиват сега.). Staurogyne repens вирее, но като че ли не е в пълния си блясък, все пак на тази Снимка го бях направил на туфа.

djibarov

Благодаря на колегите, отзовали се по темата. Мисля, че е полезна (за региона и не само) и да се надяваме да се разрасне с отговорите и ефикасността си за повече съфорумници!

Penta

Много-После-Пис:
Забравих да спомена опита си с Hemianthus callitrichoides ''Cuba'' - явно нашата вода не му пречи чак толкова много, по-важен е ситния грунд, светлината и прочие. От закупената 5х5см туфа която разпръснах по дъното я докарах до Това положение. Zoom

Similar topics (5)

6441

Публикации: 3
Прегледи: 2753

39404

Публикации: 2
Прегледи: 1948

24191

Започната от LuDiQa


Публикации: 7
Прегледи: 3308

58398

Публикации: 1
Прегледи: 1601