• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 12:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Баси растенията!

Започната от Longanlon, 15.08.2005 09:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Снимката лъже - размера не си личи толкова, щото е снимано широкоъгълно - от аквариума до отрещната стена няма много място :-) На живо е трагедия - грамадно е това чудовище - и как тежи...  :lol:

N.Nobs

Цитат на: "dido"- и как тежи...  :lol:

Аха,много.И цял Мариян събира :D
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

danchoto

То темата изцяло стана офтопик, ама някой все пак ще поясни ли за идеята с поточето?

N.Nobs

Нещо ей такова :arrow: http://www.deepforestaquatics.com/aqua/amano/amano55_1.html

Имитираш поточе което извира м/у каманите с пясък.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

danchoto

Ако разбрах правилно пясъка символизира водата на поточето? А трябва ли да се ползва ситен пясък както на снимката?

Longanlon

Абе силно не е такова, ама нейсе  :D  ще го гоня амано още дълго...

Моето 'поточе е направено върху (почти) белия пясък от едни черни, обли и лъскави камъчета, които си закупих преди. Ако не друго, поне стана по-раздвижено от предишната ми композиция. Обаче от човек без грам творческа мисъл в главата си - толкова.

За сега дизайнът не ме притеснява, а това дали 'ще се хване' аквариума - растенията да почнат да растат добре и да не се появят водорасли.

А някой случайно да знае принципно колко често се сменя водата в началото?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

Цитат на: "danchoto"Ако разбрах правилно пясъка символизира водата на поточето? А трябва ли да се ползва ситен пясък както на снимката?
Колкото по-малък аквариум, толкова по-ситен пясък.Когато е голям и мозайката изглежда като пясък...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Legion

За потъналия кораб,ако се сложи зад аквариума на височината на грунда и си поиграеш със светлината изглежда сякаш е в аквариума и хората кат го видят се шашкат w00t  я кораб па и с платна,пак и колко е запазен :blink   И като им казеш че зад аквариума се дзверат по 5мин. докат ти повярват,а по находчивите се опитват да го пипнат зад аквариума whistle  nuts  thumpup

Longanlon

УЖАС !!!

Гледам аз вчера, че растенията в новосъздадения ми аквариум нещо много взеха да кипят. Мисля си, че те явно добре се хващат, ама чак анубиаса да прави мехурчета - нещо не е наред. Меря аз нитрати и фосфати - майко мила: нитратите 40мг/л, фосфатите не ги гледах точно, ама синичко до средата на таблицата! Първо помислих, че нещо съм прецакал тестването, щото до сега изобщо не съм успявал да получа какъвто и да е цвят и на двата теста - стойностите винаги са били около нулата в стария аквариум. А сега - плътно червено...

Явно да насипя няколко лъжички най-разнообразни изкуствени торове в трите кила градинска пръст, която ми образува хранителната част от грунда не беше най-добрата идея. Предишния път поне направих едни енергийни бомбички от същите торове, ама увити във вестник за да се отделят по-бавно. Тогава обаче нямах тестове да видя дали наистина е било така.

За сега обаче седмица след сетъпа следи от водоасли няма, растенията се хващат добре, водата е бистра. Сменям всеки ден по 1/5 (от вчера се, след като си успокоих сърцетупа) и се надявам, че това, съчетано с липсата на органика във водата няма да позволи на разни водорасли да се развият.

А после някой да казва, че акваристиката не била екстремно хоби... :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Joro Vn

Longanlon, какви стойности достигна при фосфатите? След подмяната на водата натрати и фосфати намаляват ли? Любопитно ми е как се отразяват на практика по- високи стойности на макроелементи. През декември след първите ми опити с торове достигнах нитрати 143 mg/l  :shock: , така че споко, преживява се :D

Raven

аквариума на Евгени Манолов е със 150 нитрати постоянни,пък си е перфектен.и растенията и рибите му са разкошни.
високите нитрати като цяло не са проблем,но ми е интересно с какъв тест ги измери с такава точност.всички тестове с които съм мерил са с десетична стоиност в най добрия случай.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Joro Vn

И при мен тогава нямах проблеми с рибите и растенията, като изключа 2 броя разбора- макулата. Не съм сигурен, че високата стойност на нитратите е била причина за смъртта им. Но като новобранец с торовете не ми се рискуваше повече, в смисъл да поддържам такива високи стойности.
  За точността на теста- измервани са в лаборатория по т.н. йон-селективен метод, и това ми дават като резултат. Представяли са ми и резултати до третия знак след запетаята, с уточняване, че при хилядния знак вече грешката е същесвена [х,ххх mg/l ].

Raven

аха,и аз така си помислих че са мерени в лаб.

преди години и аз работих към една лаборатория и си беше кеф- правех си всякакви тестове и замервания и то със апаратура на Mersk.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Joro Vn

Raven, работили ли сте по този метод? Ако имаш някаква по-пълна информация за него, смяташ ли, че биологични продукти /органика/ биха повлияли на точността му. Уверенията на колежките са, че това е един от най- съвременните методи за измерване. За нормална химия изобщо не се съмнявам, но като прибавим и био, все още имам едно на ум. Малко реклама на Sera /може пък Иван да почерпи  :) / за теста им за Fe- няколко седмици се съмнявах в резултата му, но сравних проба с лабораторния метод. Разликата беше около 3-4 стотни.

danchoto

В коя лаборатория предлагат такива изследвания?

Similar topics (5)

23140

Публикации: 5
Прегледи: 2722

12734

Публикации: 10
Прегледи: 4611

1918

Публикации: 14
Прегледи: 7282

45241

Публикации: 9
Прегледи: 4815

59418

Публикации: 22
Прегледи: 14504