• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 01:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвет - Растенията ми се скапват

Започната от smat, 30.07.2007 16:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

smat

Здравейте,
аквариума ми е 140 лтр, осветление 5х18вт, 2- Grolux, 1- Aquastar, 2- Osram Daylight. Твод=26-28 градуса. Смяна на водата 2пъти/седм по 20 %.
Риби- 11 червени и 13 черни неона, 3 САЕ, 3 скаларии , 3 анциструса, 1 коридорас, 3 плати.
Подавам СО2 с бутилка 1 бал/сек , реактор Ферпласт, тест на Сера - седи постоянно в светлозеления диапазон , леко към жълто.
Торя с Бял Кристалон + Калиев Сулфат , Профлор и течен тор на Отто с желязо.
Имам тестове само за нитрати и фосфор :NO3 - 10-20 mg/l, PO4 -  0.5-1 mg/l
След увеличаването на осветлението от 3 на 5 пури и пускането на СО-то растенията тръгнаха  много добре .
След третиране с Нистатин преди месец и половина и пускане вместо вътрешния филтър на DIY канистър с полезен обем 2лтр пълен с Siporax , 1200ltr/h,  бавно но упорито почнаха да гният бързорастящите - първо изгни Ludwigia-та (почерняха първо новите издънки , на старите листа се появиха дупки и по-късно и те изгниха). Помислих , че е време за торене и липса на калий и почнах да торя според exсl файла от Дидо. Вместо подобрение  почна да гние и бакобата, пак по същата схема, първо върховете изгниха ,а после и старите листа . Все още пуска нови странични издънки , но и те гният :(  Имам към 10 стръка червена и зелена кабомба повече от половината върховете им окапаха. Паричката и тя спря да расте , на нея дори корените и се скапаха, а бяха доста развити . Досега поне ехинодорусите ми растат като луди  , както и  криптокорините(по тях се появиха малки червени петна). На валиснерията листата почнаха да гният от основата  .
Според http://www.thekrib.com/Plants/Fertilizer/nutrient-deficiency.html   би могло да е липса на Ca или Bo , но Bo има и в Профлор-а и Белия Кристалон. Според мен е липса на Ca, но не забелязвам листата да са сбръчкани, плюс това грунта ми е от подбран едър морски пясък , би трябвало да има натрошени миди в него.
Надявам се да дадете малко мнения преди да продължа да налучквам и да наливам химии в аква-та.

jommy

Покрай лечения който и аз провеждах на рибоците пишеше, че повечето препарати/лекарства могат да увредят растенията с по тънки листенца ако мога така да се изразя. И препоръчваха преди третирането с препарати да се изкарат от аквариума.

smat

Съгласен съм , че лекарствата могат да увредят растенията , още повече един антибиотик като нистатина непредназначен за аквариуми, но при мен проблемите почнаха да кажем 1-2 смени на водата след лечението , а сега страдат растения , които съм добавил 2 седмици след нистатина. Плюс това при всяка втора смяна сифонирам дъното и ми се струва ,че концентрацията на антибиотика вече е незначителна ако още я има въобще.

hyp

Проблема според мен не е в липса на химия, а в остатъци от химия - нистатин и др. производни на него л...на. Аз бих пробвал с по-чести смени на водата... Всеки ден по 10-20% мисля е добре... Тор от време на време, но по-малко от стандартните дози, които би прочел в интернет. CO2 и осветлението може малко да го поджежиш... ама съвсем малко. Не се притеснявай за бакопата и лудвигията - ще ти дам ако ги загубиш :)) дано не се случи все пак де...

77

Цитат на: hyp - 30.07.2007 21:00
Проблема според мен не е в липса на химия, а в остатъци от химия - нистатин и др. производни на него л...на. Аз бих пробвал с по-чести смени на водата... Всеки ден по 10-20% мисля е добре... Тор от време на време, но по-малко от стандартните дози, които би прочел в интернет. CO2 и осветлението може малко да го поджежиш... ама съвсем малко. Не се притеснявай за бакопата и лудвигията - ще ти дам ако ги загубиш :)) дано не се случи все пак де...
ако е това активен въглен ще помогне.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Ilianidis

Определено мога да кажа че всичко е от антибиотика,защото при мен беше същото,даже след 3 месеца още имам не загинали,но и не растящи растения.На едни новите листа стават утеснени и лилави ,а други при по-яки растения вместо зелено- бяло.Не е липса на каквото и да е,а трайно увреждане на растенията.Уж антибиотиците се разграждали бързо,но вредата на кореновата система даже при пресаждане е трайна,явно и в детрита уврежда структурата.

smat

Мерси за мненията !
Реших засега да спра експериментите с торовете и да сложа активен въглен. Пък след седмица ще видим  :-|

Similar topics (5)

9290

Започната от lux


Публикации: 6
Прегледи: 3411

50522

Публикации: 4
Прегледи: 2380

1854

Публикации: 11
Прегледи: 3969

35890

Публикации: 3
Прегледи: 1715

20946

Публикации: 9
Прегледи: 5267