Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водни растения => Темата е започната от: dido - 02.10.2004 23:02

Заглавие: Въпрос за Ec
Публикувано от: dido - 02.10.2004 23:02
Здравейте,

Имам това растение. Преди месец пусна дълга около 40 см жилка и от края и излезе младо растение. След като младото растение се разви по-старото спря да пуска нови листа умря (може би от изтощение ? :-)). Младото си е в цветущо състояние - 5-8 листа. Тия дни младото пусна подобна жилка. Raven ме посъветва да отрежа жилката за да запазя родителя. Аз искам да запазя и двете. Въпроса е кога да отрежа тоя ластар, т.е. доколко трябва да е развито дъщерното растение, за да оцелее след като се отдели от майката.

ето как изглежда: http://www.aqua-daho.cz/aqua-daho/katalog/E21.htm
Също така се интересувам дали има някакви двойници, шото моето адски прилича на това само дето дръжките на листата са по-къси, все едно листата излизат директно от грунта.
Заглавие: Въпрос за Echinodorus schlueteri Leopard
Публикувано от: dido - 03.10.2004 13:45
Хайде де, raven, тебе чакам да ми кажеш нещо по въпроса - има ли шанс да оцелее дъщерното растение ако има примерно 2-3 малки листа след като отрежа връзката с майката?
Заглавие: Въпрос за Echinodorus schlueteri Leopard
Публикувано от: Raven - 03.10.2004 14:12
по принцип дават 4-6 листчета и тогава се реже и засажда. аз обикновенно притисках растение към грунта със скоба без да го режа от стрелката- захваща се по бързои не страдат толкова и двете растения.само че е хубаво след 2-3 такива размножавания стрелките да се режат няколко пъти  за да почине растението. след това и дъщерното растение е в покой доста време докъто тръгне и мйката също почива и не пуска нови листа известно време .обикновенно процента на оцеляване е много висок - много рядко не се захваща.
когато ми цъфтяха криптокорините много се кефех на цветовете защото са много красиви и големи обаче след това растението забележимо изоставаше.
лично на мен метода с притискане на стрелката ми допада повече от рязането на дъщерното растение-даже ми се е случвало като се захване дъщерното стрелката да продължи и да даде още едно растение.
Заглавие: Въпрос за Echinodorus schlueteri Leopard
Публикувано от: dido - 03.10.2004 14:28
Ако съм те разбрал правилно, притискаш стрлката към грунта със скоба, щото дъщерното се рее във водата без да му стигат корените да грунта. При мен е малко по-различно -> стрелката върви ПО грунта, на края и има странна издутина с нещо като листенца, около 2 мм дълги. По някое време стрелката се забива в грунта и оттам вече излиза дъщерното - не се 'рее' във водата както амазонката примерно. Дъщерното започва да расте със бясна скорост - 2-3 листа седмично примерно. Родителя в това време не се развива и 1-2 седмици по-късно започват да му капят листата и отмира (явно в момента когато младото е имало 4-6 листа, както ти твърдиш, е трябвало да прекъсна връзката).

А за разновидността знаеш ли нещо (виж снимката)? Както писах по-горе дръжките на моето са доста по-къси, около 5-10 мм, листата са същите но точките са кафяви, не черни.
Заглавие: Въпрос за Echinodorus schlueteri Leopard
Публикувано от: Raven - 03.10.2004 15:49
не знаех че стрелката е пълзяща , в този случай ще трябва да я режеш по твое усмотрение , когато тръгне добре дъщерното растение, но това ще забави повече или по малко и двете.
този ехинодорус е култивиран изкуствено , няма го в естествените водоеми - не се знае на каква база е правен но се смята за доста капризно и бавнорастящ вид в сравнение с останалите.вероятно в базата му влиза боливийски оцелот който сам посебеси е доста капризен.а това че е с покъси дръжки сигурно е в следствие на конкретните условия.аз гледм селовианус"грийн флейм"-култивиран на базата на парвифлорус , блехери и розе , и съм забелязъл че расте по бавно в сравнение с амазонката до него.
ехите много често ги култивират , сигурно половината видове са изкуствени- явно лесно се получават кръстоски но те не са толкова устойчиви като естествените.