• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за Ec

Започната от dido, 02.10.2004 23:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Здравейте,

Имам това растение. Преди месец пусна дълга около 40 см жилка и от края и излезе младо растение. След като младото растение се разви по-старото спря да пуска нови листа умря (може би от изтощение ? :-)). Младото си е в цветущо състояние - 5-8 листа. Тия дни младото пусна подобна жилка. Raven ме посъветва да отрежа жилката за да запазя родителя. Аз искам да запазя и двете. Въпроса е кога да отрежа тоя ластар, т.е. доколко трябва да е развито дъщерното растение, за да оцелее след като се отдели от майката.

ето как изглежда: http://www.aqua-daho.cz/aqua-daho/katalog/E21.htm
Също така се интересувам дали има някакви двойници, шото моето адски прилича на това само дето дръжките на листата са по-къси, все едно листата излизат директно от грунта.

dido

Хайде де, raven, тебе чакам да ми кажеш нещо по въпроса - има ли шанс да оцелее дъщерното растение ако има примерно 2-3 малки листа след като отрежа връзката с майката?

Raven

по принцип дават 4-6 листчета и тогава се реже и засажда. аз обикновенно притисках растение към грунта със скоба без да го режа от стрелката- захваща се по бързои не страдат толкова и двете растения.само че е хубаво след 2-3 такива размножавания стрелките да се режат няколко пъти  за да почине растението. след това и дъщерното растение е в покой доста време докъто тръгне и мйката също почива и не пуска нови листа известно време .обикновенно процента на оцеляване е много висок - много рядко не се захваща.
когато ми цъфтяха криптокорините много се кефех на цветовете защото са много красиви и големи обаче след това растението забележимо изоставаше.
лично на мен метода с притискане на стрелката ми допада повече от рязането на дъщерното растение-даже ми се е случвало като се захване дъщерното стрелката да продължи и да даде още едно растение.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Ако съм те разбрал правилно, притискаш стрлката към грунта със скоба, щото дъщерното се рее във водата без да му стигат корените да грунта. При мен е малко по-различно -> стрелката върви ПО грунта, на края и има странна издутина с нещо като листенца, около 2 мм дълги. По някое време стрелката се забива в грунта и оттам вече излиза дъщерното - не се 'рее' във водата както амазонката примерно. Дъщерното започва да расте със бясна скорост - 2-3 листа седмично примерно. Родителя в това време не се развива и 1-2 седмици по-късно започват да му капят листата и отмира (явно в момента когато младото е имало 4-6 листа, както ти твърдиш, е трябвало да прекъсна връзката).

А за разновидността знаеш ли нещо (виж снимката)? Както писах по-горе дръжките на моето са доста по-къси, около 5-10 мм, листата са същите но точките са кафяви, не черни.

Raven

не знаех че стрелката е пълзяща , в този случай ще трябва да я режеш по твое усмотрение , когато тръгне добре дъщерното растение, но това ще забави повече или по малко и двете.
този ехинодорус е култивиран изкуствено , няма го в естествените водоеми - не се знае на каква база е правен но се смята за доста капризно и бавнорастящ вид в сравнение с останалите.вероятно в базата му влиза боливийски оцелот който сам посебеси е доста капризен.а това че е с покъси дръжки сигурно е в следствие на конкретните условия.аз гледм селовианус"грийн флейм"-култивиран на базата на парвифлорус , блехери и розе , и съм забелязъл че расте по бавно в сравнение с амазонката до него.
ехите много често ги култивират , сигурно половината видове са изкуствени- явно лесно се получават кръстоски но те не са толкова устойчиви като естествените.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

23290

Публикации: 3
Прегледи: 1928

6711

Публикации: 2
Прегледи: 3986

48843

Публикации: 3
Прегледи: 1989

43423

Публикации: 9
Прегледи: 2567

19916

Публикации: 2
Прегледи: 2609