• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.01.2021 00:12

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за &#

Започната от Сашо, 24.11.2004 07:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сашо

Имам едно такова растение, останало по наследство. Състоянието му е много лошо, поне видимото - стебло с дебелина 3-4 мм и дължина 7-8 см. с малко корени покрити с някакви кафеникави власинки и 2-3 малки издънки от стеблото с по 2 малки листенца на тях.
Някой ми подсказа, че мога да го съживя и приведа във вид удобен за логаритмуване (засаждане в аквариум) в паладариум (така ли се пишеше тази думичка). Помогнете със съвет как се прави това нещо.

Raven

най бързият и лесен палудариум е - 2  големи 5 литрови бутилки от минерална вода ,режеш ги там където започва стенението и ги нахлузваш една в друга , да се получи цилиндър.слагаш на дъното малко пясък и вода ,така че да покрива само корените на растението и слагаш системата някъде на относително топло и светло.направи и няколко малки дупки за вентилация , за да не се запари прекалено.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

мдам, в момента провеждам един такъв експеримент и върви успешно, така, че предполагам мога да споделя опита си.

в случай, че не знаеш какво е палудариум нека ти кажа - както аквариума е домашно езеро, така палудариумът е домашно блато (в интернет масово го бъркат с акватерариум но нейсе). в него живеят не подводни, а надводни растения, като корените им са потопени във водата.

някои аквариумни растения могат да се отглеждат и така, дори много фирми за продажба го правят, защото така се гледат по-лесно и растат по бързо. методът има и още положителни страни - можеш да използвш богат на хранителни вещества грунд без опасност да ти се развали качеството на водата, тъй като такава почти няма; можеш да забравиш за водораслите (малките кафеникави власинки) по листата, защото те растат във вода, а листата на растението ти са на сухо. някои от растенията, отглеждани по този начин обаче, имат проблеми с преминаването обратно към подводен живот имай пред вид.

анубиасът е изключително пододящ за такова отглеждане, защото по прнцип в родината си Африка така расте през по-голямата част от годината и водата го залива изцяло само по време на дъждовния сезон. Той има дебели, плътни листа и расте бавно, поради което понася добре резки (но не и чести) смени на условията.

един корен от моя Anubias barteri v. nana - такъв, какъвто най-вероятно и ти имаш, го гледам от 3 месеца 'на сухо', засаден в градинска пръст и за това време той пусна 3 листа (абсолютно нормален темп за анубиас) с обичайната големина, което значи че развитието му не е нарушено. листата са наситено зелени, лъскави и гладки.

как става отглеждането: много е важно да запазиш въздуха около листат влажен, иначе те ще изсъхнат. за това ти е необходим малък аквариум с капак, който да е винаги почти затворен (оставяш 1 см отвор за да се опреснява въздуха. именно в този аквариум поставяш малката саксийка със засадения анубиас. можеш да го посадиш в пясъчна почва или в обикновена градинска смеска, която се продава в цветарските магазини по 1 лв. за 3 кила - но недей да я уплътняваш много - само леко я натисни след като го заровиш. а самото заравне става така, че долната част от стъблото (тази с корените) да е покрита, а горната (тази с листата) да е над пръстта. саксийката, както казах, я поставяш в аквариума (ибери по-ниска саксийка, за да не опират листата в капака), на дъното на който наливаш 1 см вода. разбира се, саксията трябва да има дупки отдолу, за да поема водата.

внимавай винаги да има малко вода на дъното на аквариума, да има достатъчно светлина (препоръчва се анубиасът да се гледа на по-ниска светлина, но това не важи за палудариума) и да не е на студено - 20С е минималната температура(все пак е африканско растение), така, че дръж го в отоплена стая.

Сашо

Един допълнителен въпрос. Мога ли да разчупя стеблото (основното) на части, за да се развиват отделно малките издънки. Питам, защото те са в различни посоки от основното стебло и при засаждането някое ще остане под земята.

ВЕЛИНСКИ

Не го разчупвай стеблото защото има голяма вероятност да го умориш цялото растение. Засади го с издънките под земята - те ще си избият сами. Когато пораснат и имат по 2-3 листа - тогава ги отдели с макетно ножче и ги сложи в съд с вода да пуснат коренчета.

Longanlon

зависи колко са големи издънките. ако са по 5-6 см може да ги режеш, но нека да не е за сметка на майчиното растение, а за тяхна (т.е. от голямото да останат да стърчат малки парченца от стеблото на малките)

Сашо

вече е факт от седмица. В малко аквариумче поставих импровизирана саксийка с градинска почва (събрана от добрата ми тъща в парка за други саксийни цели) е засаден анубиасът по начина, по който ми казахте и както е описано в дебелите книги - стеблото хоризонтално, горната му част над слоя почва. Засега видимо развитие няма, но това май не бива да ме притеснява май - анубиасът по принцип се води бавно растящо растение. До него, в друга саксийка засадих едно ехинодорусче, което си изпросих от един приятел - собственик на зоомагазинче. Той доста беше занемарил растението и ми стана жал, а по принцип много харесвам този вид растения и искам да си го завъдя.
Водата е с ниво 2-3 см и е сантиметър-два под нивото на почвата в саксийките. Цялото съоръжение е поставено засега до южен прозорец в топло помещение - не ме ругайте за това, но засега не съм открил (осигурил) по-подходящо място, което да е едновремено и топло и добре осветено.
Допуснал ли съм според вас други грешки, освен разположението?

P.S. Върху повъурхността на почвата се появи някаква бяла плесен. Има вид на тънки нишки, стърчащи нагоре. Опасна ли е, какво показва и ако е вредна то има ли друг начин за ликвидирането и, освен чисто механичния?

Raven

не знам дали анубиасът има нужда от почва - тои е много бавно растящ , така че му е все тази.
покрии почвата отгоре със слои пясък 1-2 см, за да не ти плесенясва.
иначе всичко би трябвало да ти е ОК.сега няма опасност да ти зеленяса водата от слънцето , но все пак го наглеждаи.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Сашо

Благодаря, ще опитам с пясъка.
Сложих му почва, понеже уж се води блатно растение.

Raven

всъщност не че е грешка , просто почвата е твърде активно деистващ компонент за толкова бавен метаболизъм-обикновенно минават и с малко глина само.но пък в палудариум растът по бързо , така че може да му доиде добре.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Сашо

а като го преместя в аквариума един ден ще трябва ли да го подхранвам с нещо допълнително или минералите там ще му стигат. Става дума за нормално заселен аквариум...дори и малко пренаселен?

niky

Според мен изобщо не трябваше да правиш палидариум, след като възнамеряваш да гледаш анубиаса в аквариум!

Анубиаса изобщо не се нуждае от пръст или пък да бъде засаждан. Вярно, в палидариума може и да расте по добре (той в Африка си е така, през дъждовния сезон е под-вода, през сухия над), но пък ще му е по-тръдно да се адаптира само под вода.

Сложи го в аквариума някъде на сянка. Изобщо не го засаждай (още повече пък в саксийка?!!) . Може да го прикрепиш към корен и дърво.
Той ще се оправи по-натам :lol:

Raven

на анубиаса е достатъчно да му сложиш 2-3 топчета глина под корените, от по силни неща като пръст или маркови таблетки няма смисъл - много бавно ги усвоява .от течни торове пък хептем няма смисъл.за него е достатъчно и нормалното захранване на дъното отостатъци от  рибите, СО подхранване също не му е необходимо.
но все пак трябва да има нещо - на гол пясък нищо не вирее.
важното е да не е на пряка светлина защото много лесно зеленясва и листата му умират.трябва да е в ъгъла или в сянката на някое друго по голямо растение.но не на абсолютна сянка а на разсеяна светлина.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Raven
Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Mario

Цитат на: "raven"на анубиаса е достатъчно да му сложиш 2-3 топчета глина под корените, от по силни неща като пръст или маркови таблетки няма смисъл - много бавно ги усвоява .от течни торове пък хептем няма смисъл.за него е достатъчно и нормалното захранване на дъното отостатъци от  рибите, СО подхранване също не му е необходимо.
но все пак трябва да има нещо - на гол пясък нищо не вирее.
важното е да не е на пряка светлина защото много лесно зеленясва и листата му умират.трябва да е в ъгъла или в сянката на някое друго по голямо растение.но не на абсолютна сянка а на разсеяна светлина.


Това е най-изчерпателния отговор  :!:
А пропо, Сашо ако ти трябва Анубийка мога да ти дам защото вече бая ми се е навъдила  : :lol:

miTko

Raven е прав, просто го за*****ш в някой ъгъл и забравяш за него, най-много брада да хване.Гледай си другите растения, той рано или късно(по-скоро второто) ще се оправи! Моят е начупен на 7-8 парчета(беше голяям) и вързан за ъгловия декор. Скоро свалях първите конци. :lol: Има още за сваляне...
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

Mario, ако имаш повече анубиаси за даване, пиши ме в списъка - от кой вид имаш?

Raven

Дидо проверих в аптеката ,имаше само калиев хлорид и калиев йодит и не го взех.
а нали ти казах жена ми колко е заинтересована - прибирам се и си мърморя недоволно и тя ми вика - що не казваш че търсиш такива неща , на женския пазар в двора на църквата има голям магазин за торове и всякакви препарати за растения - имало огромен избор.
а ние днеска минахме точно от там :evil:
така че утре ще мина по някое време и ще видя има ли нещо полезно.
а за анубиасите и на мен ми стана интересно - аз ги гледам от години и още не са ми станали излишни даже приемам още:DБаннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Mario

Цитат на: "dido"Mario, ако имаш повече анубиаси за даване, пиши ме в списъка - от кой вид имаш?


Tова е вида Anubias Barteri Nana. Ще те имам в предвид. Записах те в списъка :D . Ще ти пратя лично съобщение ,като обработя разтението.


dido

OK, благодаря ти :-)

Anonymous

А пропо, Сашо ако ти трябва Анубийка мога да ти дам защото вече бая ми се е навъдила  : :lol:[/quote]

С удоволствие ще се възползвам от предложението ти :) Все още съм в процес на създаване на аквариума, така че всякакви растения са добре дошли, а в Бургас, за съжаление, изборът е много малък. Не зная защо е така, но е факт.
Между другото какво е растението, което се подава между листата на анубиаса на снимката? По-светлозелено от него с дълги, тесни листенца.

Raven

това от пред е възможно да е изродена лудвигия аркуата.
това от зад е прекрасно разрастналла черна брада в отлично състояние :D
изобщо опиши биотопа си и какви растения имаш :lol:Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Сашо

Цитат на: "raven"това от пред е възможно да е изродена лудвигия аркуата.
това от зад е прекрасно разрастналла черна брада в отлично състояние :D
изобщо опиши биотопа си и какви растения имаш :lol:


Гостът бях аз, нещо не ме вкара от раз :)

Аквариумът в момента е около 65 литров.. Ще правя два пъти по-голям (за по-обемни съдове има желание, но няма място, уви) надявам се да е този месец.
Грунтът - едрозърнест речен пясък донесен от Река Велека, с дебелина от 3 до 5-6 см. За по-големия аквариум смятам да си взема две торби кварцов от Световрачане, за който беше станало дума тук, защото в грунта, който може да се вземе в нашия край има доста варовик (мрамор), а този, който се рекламира там е уж чист кварцов.
Вътрешен филтър AquaEl FAT-1 ако не се лъжа, за 130 литровия ще правя външен, многосекционен
Осветление - 18 ватова луминисцентна тръба Tungsram. За по-големия аквариум съм приготвил по една Гро-Лукс и АкуаСтар, които ще включа през електронни дросели.
Отопление - няма нужда, и без него температурата на водата е 24 градуса.
Растения 4 криптокорини - развиват се сравнително добре, засадени са преди месец и половина-два - пускат нови листа всяка седмица, а миналата седмица забелязах и една нова криптокоринка от коренова издънка двадесетина валиснерии - тяхното развитие не е много добро, може би заради криптокорините, явански мъх захванат за кокосова черупка - той расте добре, три плаващи стебла Ceratophylium.
В палудариумчето са засадени въпросният анубиас и едно малко ехинодорусче, които смятам да пренеса като потръгнат в аквариума.
В карантинен аквариум са още две криптокорини, които купих миналата седмица от Шумен - магазинът е разкошен и заслужава да бъде отбелязан в съответната секция и един стрък кладенчов мъх - надявам се да расте добре, макар и да е студенолюбив според книгите, защото в аквариума, от който го извадиха беше 25. Под карантина са също и един стрък Аржентинска Елодея, и една Кабомба, купени преди 2 дни. Зная, че много акваристи се отнасят с недоверие към "водната чума", но аз много я харесвам...поне на външен вид.
Рибки: Хелери, Гупи, Кардинали, Данио, Неони (обикновен и черен), 3 Анциструса, няколко сомчета Коридорас.
Хранене - Сера Випан, приготвени от мен замразени храни от хек, чесън, спанак, смляна ситно дафния и черноморски скариди. Смятам да опитам една рецепта с калмари и червени чушки, обещавам да разкажа за нея в раздел храни. Понякога давам и по малко чернодробна, но не по често от веднъж седмично. Не ме ругайте, рибите я приемат с удоволствие :). Анциструсите получават от време на време по резенче морков, което с удоволствие изгризват.
Имаше няколко ампуларии, но тъй като ги заподозрях в посегателства срещу растенията в момента съм ги интернирал в отделен съд.
Всяка седмица сменям по 12-15 литра от водата с внимателно просифонване на грунта.
Май това е всичко засега, очаквам забележки и препоръки :)

dido

Моля те, дай адреса на магазина в Шумен - в съответната секция :-)

Сашо

Цитат на: "dido"Моля те, дай адреса на магазина в Шумен - в съответната секция :-)

Направено :)

dido


Mario

Цитат на: "raven"това от пред е възможно да е изродена лудвигия аркуата.
това от зад е прекрасно разрастналла черна брада в отлично състояние :D
изобщо опиши биотопа си и какви растения имаш :lol:


Според мен или Elodea Canadensis или Hydrilla Verticillata

Eто го първото


Ето и втория вариянт

dido

Пъровото си е елодея отма :-).

Raven

второто е хидрила но и двете снимки не са от твоя аквариум , така че не става ясно.
освен това хидрила в българия не съм виждал - растението не е много атрактивно и затова и не е популярно.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Mario

Цитат на: "raven"второто е хидрила но и двете снимки не са от твоя аквариум , така че не става ясно.
освен това хидрила в българия не съм виждал - растението не е много атрактивно и затова и не е популярно.


Значи е било първото  :wink:

tishovsx

:shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock: Мистър америка...май това мнение не е за тук!!!!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Mario

Да, определено нещо си се объркал  :wink:

MAKAPOB

След като махна Анубиаса от аквариума (той се захваща за дъното) с какво отново да го залепя

Longanlon

Ако искаш да го захванеш за корен или камък, може да го завържеш за тях със сребърна тел (използват я електротехниците), но в никакъв случай желязна или не дай си боже медна. Или с някакъв по-дебел конец от изкуствен материал (тънкият ще се вреже в стеблото).

Просто разполагаш корените на анубиаса около камъка и ги овързваш стехнато, но не прекалено. След 2 месеца ще се е захванал здраво.

А можеш и да си го посадиш в грунда.

Igi

при мене за един ден и опадаха листата като беше в грунда, предполагам причината е моето вдъхновение да я посадя много на дълбоко, остана съвсем малко корен с едно листо. Него го закачих за дърво и вече има няколко нови листенца. дано растежа да потръгне нормално.

Mario

При мене са два корена! И двата са засадени в грунда ;) и се развиват перфектно!

zmeq

Според мен проблема ти бил в това, че просто параметрите на водата са ти различни от тези на този, от който си взек (купил) анубиаса. Моят си го затиснах с един корен и расте доста - пуска по 2 листа на 2 седмици и вече се е захванал даже. Относто падането на листата и аз взех един червен мириофилум (или както се пише точно) преди време, който беше само с една основна част и тя се спече с времето ама пък избиха 3 нови, същото е и с едно друго растение, което взех от кимбайците (имаше 2 листа, които изсветляха и зеленясаха, но пък му поразнаха още 2). Така че щом е почнало да пуска листа значи всичко е ОК :lol:

Longanlon

да, наистина, едв ли е изгнил от засаждането - моите всичките са в грунда.

ама нещо не мога да си представя как анубиаса точно ще изгние - толкова е жилав ебаси.

преди, когато още по-малко разбирах от растения продавачите ме бяха наплашили, че много трудно се гледа, че ако параметрите на водата не са същите като тия, на които е свикнал изгнива веднага...

а то какво стана - както и да го посадя, в белина да го топя - расте си и това е. даже на сухо в саксийка сложих един и оживя - в началото растеше бързо, ама след 2 месеца съвсем спря, та го върнах под водата сега.

Igi

не съм сигурна за причините, растеше си съвсем нормално около 2 месеца, даже и издънка пусна, после аз почнах да го размествам и след последното местене за 1 ден отиде. Буквално си изгни , корени, стебло, листата опадаха.

Raven

чел съм че така се получава понякога при рязане на стъблото за  размножаване.мястото на среза трябва да се третира с дезифектант иначе хващат някаква бактериална инфекция от която изгниват,тази инфекция била характерна за анубиаси,лагенандри и някои криптокорини.
иначе рязката промяна на параметри на водата не би трябвало да му влияе - анубиасите са с толкова забавен метаболизъм че тези неща не им пречат.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

MAKAPOB

Да обясня - залепил се е за джама.След като го махна искам пак да го сложа.По какъв начин мога да го залепя за джама.Това с камъка е добре ама нямам такъв който да е пригоден

BLKnight

Бах къф е тоя анубиас дето за стъклото се е залепил!?
да не е върху силикона по ръбовете на стъклото?

MAKAPOB

Тз точно върху джама

Longanlon

И аз сън виждал залепени за стъкло корени на анубиас.

За съжаление не мога да ти кажа как да го закрепиш за стъклото - той сам ще си се захване, ако го сложиш до него, но ще стане по-бавно, отколкото за камък.