• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.09.2020 18:06

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за &#

Започната от Сашо, 24.11.2004 07:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сашо

Имам едно такова растение, останало по наследство. Състоянието му е много лошо, поне видимото - стебло с дебелина 3-4 мм и дължина 7-8 см. с малко корени покрити с някакви кафеникави власинки и 2-3 малки издънки от стеблото с по 2 малки листенца на тях.
Някой ми подсказа, че мога да го съживя и приведа във вид удобен за логаритмуване (засаждане в аквариум) в паладариум (така ли се пишеше тази думичка). Помогнете със съвет как се прави това нещо.

Raven

най бързият и лесен палудариум е - 2  големи 5 литрови бутилки от минерална вода ,режеш ги там където започва стенението и ги нахлузваш една в друга , да се получи цилиндър.слагаш на дъното малко пясък и вода ,така че да покрива само корените на растението и слагаш системата някъде на относително топло и светло.направи и няколко малки дупки за вентилация , за да не се запари прекалено.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

мдам, в момента провеждам един такъв експеримент и върви успешно, така, че предполагам мога да споделя опита си.

в случай, че не знаеш какво е палудариум нека ти кажа - както аквариума е домашно езеро, така палудариумът е домашно блато (в интернет масово го бъркат с акватерариум но нейсе). в него живеят не подводни, а надводни растения, като корените им са потопени във водата.

някои аквариумни растения могат да се отглеждат и така, дори много фирми за продажба го правят, защото така се гледат по-лесно и растат по бързо. методът има и още положителни страни - можеш да използвш богат на хранителни вещества грунд без опасност да ти се развали качеството на водата, тъй като такава почти няма; можеш да забравиш за водораслите (малките кафеникави власинки) по листата, защото те растат във вода, а листата на растението ти са на сухо. някои от растенията, отглеждани по този начин обаче, имат проблеми с преминаването обратно към подводен живот имай пред вид.

анубиасът е изключително пододящ за такова отглеждане, защото по прнцип в родината си Африка така расте през по-голямата част от годината и водата го залива изцяло само по време на дъждовния сезон. Той има дебели, плътни листа и расте бавно, поради което понася добре резки (но не и чести) смени на условията.

един корен от моя Anubias barteri v. nana - такъв, какъвто най-вероятно и ти имаш, го гледам от 3 месеца 'на сухо', засаден в градинска пръст и за това време той пусна 3 листа (абсолютно нормален темп за анубиас) с обичайната големина, което значи че развитието му не е нарушено. листата са наситено зелени, лъскави и гладки.

как става отглеждането: много е важно да запазиш въздуха около листат влажен, иначе те ще изсъхнат. за това ти е необходим малък аквариум с капак, който да е винаги почти затворен (оставяш 1 см отвор за да се опреснява въздуха. именно в този аквариум поставяш малката саксийка със засадения анубиас. можеш да го посадиш в пясъчна почва или в обикновена градинска смеска, която се продава в цветарските магазини по 1 лв. за 3 кила - но недей да я уплътняваш много - само леко я натисни след като го заровиш. а самото заравне става така, че долната част от стъблото (тази с корените) да е покрита, а горната (тази с листата) да е над пръстта. саксийката, както казах, я поставяш в аквариума (ибери по-ниска саксийка, за да не опират листата в капака), на дъното на който наливаш 1 см вода. разбира се, саксията трябва да има дупки отдолу, за да поема водата.

внимавай винаги да има малко вода на дъното на аквариума, да има достатъчно светлина (препоръчва се анубиасът да се гледа на по-ниска светлина, но това не важи за палудариума) и да не е на студено - 20С е минималната температура(все пак е африканско растение), така, че дръж го в отоплена стая.

Сашо

Един допълнителен въпрос. Мога ли да разчупя стеблото (основното) на части, за да се развиват отделно малките издънки. Питам, защото те са в различни посоки от основното стебло и при засаждането някое ще остане под земята.

ВЕЛИНСКИ

Не го разчупвай стеблото защото има голяма вероятност да го умориш цялото растение. Засади го с издънките под земята - те ще си избият сами. Когато пораснат и имат по 2-3 листа - тогава ги отдели с макетно ножче и ги сложи в съд с вода да пуснат коренчета.

Longanlon

зависи колко са големи издънките. ако са по 5-6 см може да ги режеш, но нека да не е за сметка на майчиното растение, а за тяхна (т.е. от голямото да останат да стърчат малки парченца от стеблото на малките)

Сашо

вече е факт от седмица. В малко аквариумче поставих импровизирана саксийка с градинска почва (събрана от добрата ми тъща в парка за други саксийни цели) е засаден анубиасът по начина, по който ми казахте и както е описано в дебелите книги - стеблото хоризонтално, горната му част над слоя почва. Засега видимо развитие няма, но това май не бива да ме притеснява май - анубиасът по принцип се води бавно растящо растение. До него, в друга саксийка засадих едно ехинодорусче, което си изпросих от един приятел - собственик на зоомагазинче. Той доста беше занемарил растението и ми стана жал, а по принцип много харесвам този вид растения и искам да си го завъдя.
Водата е с ниво 2-3 см и е сантиметър-два под нивото на почвата в саксийките. Цялото съоръжение е поставено засега до южен прозорец в топло помещение - не ме ругайте за това, но засега не съм открил (осигурил) по-подходящо място, което да е едновремено и топло и добре осветено.
Допуснал ли съм според вас други грешки, освен разположението?

P.S. Върху повъурхността на почвата се появи някаква бяла плесен. Има вид на тънки нишки, стърчащи нагоре. Опасна ли е, какво показва и ако е вредна то има ли друг начин за ликвидирането и, освен чисто механичния?

Raven

не знам дали анубиасът има нужда от почва - тои е много бавно растящ , така че му е все тази.
покрии почвата отгоре със слои пясък 1-2 см, за да не ти плесенясва.
иначе всичко би трябвало да ти е ОК.сега няма опасност да ти зеленяса водата от слънцето , но все пак го наглеждаи.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Сашо

Благодаря, ще опитам с пясъка.
Сложих му почва, понеже уж се води блатно растение.

Raven

всъщност не че е грешка , просто почвата е твърде активно деистващ компонент за толкова бавен метаболизъм-обикновенно минават и с малко глина само.но пък в палудариум растът по бързо , така че може да му доиде добре.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Сашо

а като го преместя в аквариума един ден ще трябва ли да го подхранвам с нещо допълнително или минералите там ще му стигат. Става дума за нормално заселен аквариум...дори и малко пренаселен?

niky

Според мен изобщо не трябваше да правиш палидариум, след като възнамеряваш да гледаш анубиаса в аквариум!

Анубиаса изобщо не се нуждае от пръст или пък да бъде засаждан. Вярно, в палидариума може и да расте по добре (той в Африка си е така, през дъждовния сезон е под-вода, през сухия над), но пък ще му е по-тръдно да се адаптира само под вода.

Сложи го в аквариума някъде на сянка. Изобщо не го засаждай (още повече пък в саксийка?!!) . Може да го прикрепиш към корен и дърво.
Той ще се оправи по-натам :lol:

Raven

на анубиаса е достатъчно да му сложиш 2-3 топчета глина под корените, от по силни неща като пръст или маркови таблетки няма смисъл - много бавно ги усвоява .от течни торове пък хептем няма смисъл.за него е достатъчно и нормалното захранване на дъното отостатъци от  рибите, СО подхранване също не му е необходимо.
но все пак трябва да има нещо - на гол пясък нищо не вирее.
важното е да не е на пряка светлина защото много лесно зеленясва и листата му умират.трябва да е в ъгъла или в сянката на някое друго по голямо растение.но не на абсолютна сянка а на разсеяна светлина.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Raven
Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Mario

Цитат на: "raven"на анубиаса е достатъчно да му сложиш 2-3 топчета глина под корените, от по силни неща като пръст или маркови таблетки няма смисъл - много бавно ги усвоява .от течни торове пък хептем няма смисъл.за него е достатъчно и нормалното захранване на дъното отостатъци от  рибите, СО подхранване също не му е необходимо.
но все пак трябва да има нещо - на гол пясък нищо не вирее.
важното е да не е на пряка светлина защото много лесно зеленясва и листата му умират.трябва да е в ъгъла или в сянката на някое друго по голямо растение.но не на абсолютна сянка а на разсеяна светлина.


Това е най-изчерпателния отговор  :!:
А пропо, Сашо ако ти трябва Анубийка мога да ти дам защото вече бая ми се е навъдила  : :lol: