• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 16:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Питане за костенурка !

Започната от zorrity, 25.12.2009 19:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dark_messiah1

Цитат на: valnata - 26.12.2009 09:08

Това не е храната която трябва да яде. Продават се храни за тези животни. Тя яде 4 години салам и сирене ама едва ли ще достигне 20 години при този режим на хранене. Скъсява им се живота, инъче няма проблем.  Те и рибите ядът хляб ама не им даваме за да са здрави нали?

Хубаво е да я храниш в отделен съд, инъче водата в аквариума се зацапва много бързо.  Сложи някоя лампа за да се пече когато излиза на сушата. @}->--

неказвам,че е храна само със шунка  аз и давам разнобразна храна като например- шунка,сирене,скариди,храна за златни рибки,кашкавал и други.Според мен това е най-доброто за   една костенурка от тази разнообразно храна си набавя калции,витамини,въглехидрати и други.Вместо да и давам всеки ден само с  суха храна  *NO* :-( :-!

valnata

Сливен е прав, че в съда трябва да има вода (това пропуснах да го спомена, а е важно).  Колкото до сиренето, кашкавала, котешките и кучешки храни те са много вредни за здравето на костенурката. Ако искаш да е здрава не си прави подобни опити. Ще живее но не много.  Има толкова храни за тези животни и едва ли ние сега откриваме топлата вода. Сама си избери дали да и съкратиш живота. Имам познат който имаеше папагал Ара, и го беше научил да пие бира и яде пилешко. Е живя животинката но в пъти по малко. Ако го беше хранил с здравословна храна щеше да живее още доста годинки. Това беше заключението на доктора. Ако не ти пука няма проблеми те костенурките са без пари..... :-D

sliven

Не съм съгласен, че от котешката храна "О.К." или малко кашкавал,ще се разболее (за съкращаването на живота, ще видим!  :-D ) Нашият Боян е на 14г., и това са любимите му храни, след рибата, естествено!При неговият режим, зимно време отказва да се храни,до април, май.Това от септември.Предварително трупа мазнини, в края на лятото!Костенурска му работа!Не препоръчвам  малките костенурки,да не ги храните цяла зима.Опитвайте се да постигнете оптимални условия.Тук- таме се намира подходяща литература. Търсете,четете, опитвайте,мислете!  :karamse:
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

valnata

Абе то от едно парче кашкавал няма да умре. Те са доста издръжливи гадини и търпят какви ли не промени на температури и др. Ако иска стопанката да почете за тях, и ако има възможност да я храни с храните препоръчвани за тоя вид. Не че от другите задължително ще умре. :-D За края на дните гаранция няма. Няма значение дали си костенурка, риба, човек или крокодил. Когато реши оня горе тогава си отиваме.  *DRINK*

Borko7

А какви са според вас "правилните храни" за костенурка. В природата яде риба, разни малки животни, червеи, буболечки, трева. Ясно е, че това е най-доброто. Но сухите храни за котки са както и сухите храни за костенурки - същите вечества. Това, че не е лепнат етикет, не означава, че е вредно. Саламите - и те са месо, ако се избира немазен салам, примерно филе и шунка, няма да и стане нищо. Какво е толкова "много вредно" според тези, които ги заклеймяват.
Същото е и с храната за риби. Хубаво е да хапват червеи и ларви и насекоми, но им даваме суха храна.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

valnata

Храната за котки не е същата като тази за костенурки.  Храната за кучета също не е като котешката. Имат различни съставки, количество мазнини и др..  По твоята логига има само различни етикети а храните са си еднакви. :-D Правилните храни си ги посочил. Риба може да яде, също така има храни в магазините, които са за костенурки.  Салама, сиренето и другите меса са вредни. Всеки ветеринар ще го потвърди. ;-)

ico

Borko7, според теб няма разлика между месото от топлокръвни и месо от риба?  :duvar: За всяко животно трябва да се съобразяваме с диетата му в естествената среда. То се е пригодило за точно определена храна. Ако не мислиш, че костенурките в естествената си среда нападат диви свине, после правят колбаси от тях и ги ядът, защо си решил, че са подходяща храна?  :duvar:
Има разлика в различните меса и още повече ако са преминали през топлинна обработка. Разбира се, ако на човек не му пука за нуждите и живота на животинката, тя ще си хапва всичко. А конкретно тия костенурки сигурно и ла*на ще ядът, друг е въпроса, дали трябва....  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

dark_messiah1

Значи казвате,че едни сухи  храни са по-добре от сирене и кашкавал,който садържът толкова много калции и въглехидрати  :karamse:  *ROFL* ами незнам които както си реши,за мен е много по добре да я храня с разнообразна храна от колкото всеки ден сухи скариди    :buff:  :-D  *ROFL*

valnata

Мислиш ли че нейният организъм усвоява тези въглехидрати и калций, които се намират в сиренето и кашкавала. Тя не е човек. Не е нормално да яде сирене и кашкавал.  Така е всеки си решава сам, но храненето с такива неща не се препоръчва никъде по света. От нито един доктор. Едва ли ние разбираме повече...  *dontknow*


Borko7

Безспорно е най-добре да се храни костенурката с истинска риба и пилешко и други такива. Но ако ще е суха храна няма кой знае какво значение. Аз съм убеден, че сухите храни за костенурки не са много по-добри от тези за котки. Котката и костенурката имат много близка диета.
Относно саламите - има и птичи колбаси.
Ицо,  има суха храна за котки с риба, пилешко и зеленчуци. Кое от тези неща не е в естествената диета на костенурката.
В сухите храни има доста вещества, които са полезни. Може да има липса на нещо, което да се добавя.  Аз пак питам, кажете ми конкретно кое е ВРЕДНО.
Кашкавал не ми е хрумвало да давам и там съм по-скоро съгласен с вас - не е в естествената диета на костенурките.

По тази логика и рибките трябва да се хранят само с жива храна, но не го правим, даваме им и суха.

Наистина костенурката яде всичко и е издръжлива,и затова е толкова древно животно. Не само нищо няма да и стане. Няма и да е стрес за нея.  Малко се втелявате според мен за това какво може и какво не.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

valnata

Ами  купи една котешка храна и една за костенурка. Сравни количеството мазнини, въглехидрати и др.., и ще откриеш конкретната разлика.  ;-)  Колкото до рибите аз суха храна не им давам. Само замразени червеи, месо с червеи и така. *DRINK*



dark_messiah1

Стига със споровете   *STOP*  :karamse: 
zorrity какво стана с твоята костенурка  :-)

Borko7

Valnata, ти след като и на рибите не даваш суха няма как да се съгласиш с мен. *DRINK*
Няма смисъл да спорим. Ако някой да реши да дава храна за котки, като правя аз, първо да я подбира и второ наистина е хубаво да се добавя и естествена храна от време на време. И да уточня, че аз говоря за порастнала костенурка. За малки, може би е по-добре да се взема специализирана, не за друго, а защо котешката ще им е голяма и твърда, а и не съм пробвал:).

PS: ако не забравя ще проверя съставките на храните и ще напиша резултата.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

zorrity

оОхх ами какво да ви кажа малко се притеснявам .. вчера нищо не е яла е са преди малко и сложих пак 1 скаридка не я яде ... дали тфа е както някой каза от зимният период и заради това да отказва ..... ей хора току що видях как я изяде  *JOKINGLY* *JOKINGLY* добре де изяде я ама вера много се притеснявах .. ако искате мога да ви кача снимка да видите колко е голяма  :-D :-D иначее кво друго да ви кажа незнам ако имате някакви конкретни въпроси питайте ... *bg*

Similar topics (5)

55547

Публикации: 9
Прегледи: 4919

43116

Публикации: 1
Прегледи: 2710

39515

Публикации: 4
Прегледи: 3153

24777

Започната от fenkabeta


Публикации: 12
Прегледи: 7605

59523

Публикации: 1
Прегледи: 10157