• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Намерих малък дракон (тритон). Как да го спасим?

Започната от lz3cv, 22.03.2015 11:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lz3cv

Здавейте колеги,

Тази сутрин реших да направя пролетно почистване на водомерната шахта (зимата я затрупвам с дунапрени и чували на дъното против замръзване на тръбите) и тъй като дъното не е бетонно а си е земя, в локвата под дунапрените съвсем изненадващо открих тритон. По намереното в нета прилича на алпийски, макар и да не съм сигурен. Сега въпроса е какво да направя за да оцелее животинчето. Разбрах, че в България са в червената книга и ми се иска да го спасим. Не мога да го оставя там където го намерих, защото локвата изсъхва а и температурата няма да е достатъчно ниска за него. Моля, помогнете със съвет. Ще се опитам да дам снимка.

http://prikachi.com/images.php?images/533/7998533E.jpg

icebg

Здравей ,

По добре го върни  в околноста ,където има подшодящи условия.
Алпийският тритон живее в близост до планински езера и мочурливи местности. Той се среща и във водоеми със съвсем малка площ и дълбочина. През размножителния период живее по-често във водата, а през останалата част от годината главно на сушата. Там той се крие под изсъхнали листа, гниещи дървета и пънове. След събуждане от зимния сън се премества във водата, подготвяйки се за размножаване. Храни се с дребни безгръбначни.

Peakone

Може ли още една снимка, по-добре осветена, защото аз имам съмнения относно вида.

Стоян Михов

Това е женски южен гребенест тритон - Triturus karelini - сухоземна фаза, не е алпийски тритон :). Върни го обратно близо до мятото където си го намерил, той ще си намери мястото, често обитава временни водоеми, корита на чешми и други такива. Похвално е желанието ти да запазиш тези древни животинки  *privet*.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

lz3cv

Много благодаря за съветите! Стояне, имах съмнения за вида, тъй като по снимки приличаше, но по описание на ареала и надморската височина не съвпадаше. Сега вече съм спокоен, че си е на мястото. Пускам го отново където го намерих в шахтата, Засега там има водица и от време на време излиза по някой червей. Той като реши ще се премести сам. Щом е влязъл да изкара зимата там, има начин да излезе ако иска.
Поздрави!

kuvert

Да паднеш в дупката е много по-лесно,отколкото да излезеш! Не случайно индианците правят за капани покрити трапове. Аз бих го извадил от шахтата в някоя дъждовна вечер....

lz3cv

Това също е много добра идея, която смятам да послушам. Стената е тухлена зидария и има начин тритона да се покатери. Но ако това не стане до няколко дни, ще го извадя и ще го пусна някъде в шумата и храсталаците където е по-влажно. Тъкмо към края на седмицата дават дъждовни прогнози.

Стоян Михов

Разбира се не го пускай обратно в шахтата, пусни го някъде из храсталаците наоколо, или ако има водоем (блато, поточе, големи локви) наоколо го пусни около него, но дори и да няма пак го пусни навън привечер като е хладно и няма силно слънце.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

_777_

Според мен животинката трябва да се пусне в шахтата а тя ще си намери начина да излезе.Не е влязла случайно там между чувалите и дунапрените където температурата е много по висока от външната особенно вечер.Ако го пуснеш навън го обричаш на почти сигурна смърт.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

Similar topics (5)

56280

Публикации: 3
Прегледи: 3322

54473

Публикации: 8
Прегледи: 5757

59523

Публикации: 1
Прегледи: 9979

60050

Публикации: 15
Прегледи: 13243

32804

Публикации: 5
Прегледи: 4053