• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.10.2020 18:06

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Моите Геко

Започната от Caxapa, 19.11.2014 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Та след  като няколко дена мислих и разсъждавах,  се престраших и днес станах стопанин на три Геко-та. Едни такива зеленички и  ходят по стъклата даже. ВБях се подготвил за пустинните леопардови и златни но тези повече ми допаднаха и еее.. снимките. Бившата стопанка ги хранеше с някакви мухи като виненките-еднодневки които се въдеха в едно шише с някакъв субстрат . В интернет четох за брашнени червеи и скакалци но тези са толкова малки, че един малък скакалец ще ги надвие и ще изглежда като кон-вихрогон пред тях. Дадоха ми и една малка дозичка като кафе капсула с някакъв петмез с дъх и мирис на плодове.
Peakone

Сладурковци са, а какъв им е вида?

Това с дъх на плодове, което са ти дали най-вероятно е Repashy, разтваря се с вода 2(вода):1(репаши). Мухите са Drosophila melanogaster или D.hydei с редуцирани крила или нелетящи

Caxapa

Ако не се лъжа е Phelsuma Grandis или така наречен Große Madagaskar Taggeckos. Тези са мъници още а дозата която ми дадоха  се отлепяло капачето и така се давало. Не се разреждало. Колкото до мухите си фъркаха в бутилката и не им бяха подрязани крилата. Сега видях, че едно от Гекотата си хвана един щурец и си го хапна.

Genadig

Страхотно  *CRAZY* Обаче ми казаха, че са доста взискателен този вид и за това пък аз гледам по-обикновенния. Дано да се справиш, ако условията са добри много бързо стават големи, дано не изгубиш интерес след това!  :-)
Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

Caxapa

Да продължа с описанието на тези рептили. Та снощи като си хвана един малък щурец, предполагам го е хапнал единият Геко. Тази сутрин   по най лаишкия начин започнах да ги търся из терариумчето. Изтръпнах в първия момент. Никой..само един два щуреца които се разскачаха и даже плъзнаха навън по бюрото. Изкарах внимателно всичко и тези хулигани се появиха като двата се прибраха сами в терариума. Третия незнайно от къде изпълзя но и той се яви на строевата подготовка. Отдъхнах, постлах нова салфетка на дъното и наредих обзавеждането на къщичката им. На една от стените съм сложил дървесна кора-3D фон като в нея има цепнатини и може би там са се намушили и скрили. Както и да е. Сутринта след като ги напръсках с помпичката с вода  и те започнаха пак своя любопитен оглед и дебнене на щурци. Интересното е, че като види щурец и започва да размятва опашката си като знаме. След това с няколко скока се мята в посока на щуреца и ако е достатъчно бърз, щуреца се оказва в устата му.  За съжаление са още доста дребни и  някак много големи им идват та преди малко един от гущерите беше си хванал плячка но  го стискаше само за главата и  някак неможеше да го погълне.  Явно ще се ходи пак до магазина да се пита за тези мухи дали ги имат.Peakone

Ами май се бъркаш или тези в магазина са те объркали, защото ето така изглежда Phelsuma grandis


Твоите да кажем, че са patternless, но поне от снимките не се виждат характерните червени ивици по "лицето".

Този щурец е АДСКИ голям за толкова малко животинче! Дори и да успее да го погълне страшно много ще се затрудни метаболизма му... потърси новоизлюпени щурци.
Мухите щом летят значи са обикновени винарки. Потърси нелетящи ако има някъде във Варна, иначе ще имаш доста летци из вкъщи. Задължително си купи калций, аз препоръчвам Repashy Calcium Plus. Един от спонсорите на форума е официален представител за България. От там можеш и въпросното плодово нишесте да си купиш, което споменах в предния пост. Моята P. grandis го обожава  ;-)

ПП Правилото за хранене на влечуги и земноводни е плячката да не е по-голяма от ширината на главата

Caxapa

И аз се чудя дали е точно такъв но уж Мадагаскарски  някакъв. Родителите на тези животинчета не видях/не ми ги показаха/  Ходих до магазина един от всичките които обикалям често и там взех една идея по-малки щурци. Поръчах още по-малки и друзили. Така ги нарече продавача мухите за които му обясних.  Калций имам  и още не съм им давал. Малко ме съмнява дали става точно този вид но си е  минерални смеси за животни около 24 елемента от витамини и фосфор, калций, магнезий и други такива.
Та едва като се прибрах реших да погледна точно какъв вид са тези гущери но дамата от която ги купих бе свалила обявата/изкупих последните три бройки/  Предполагам, че са точно този вид-тук в Австрия много много не лъжат че има  модератори които налагат доста големи наказания и БАН по сайта  :-D Мухите идват точно в шишета с някакъв субстрат и едропореста гъба напоена с нещо от което се хранят явно тези Друзили. Отгоре си има мрежичка която предотвратява летенето из стаята. Снощи изрових  една позагнила пиперка около която се бяха скупчили  няколко такива мушички. Ама зор да ги хвана.  Половин час едва хванах две живи и ги пуснах при Гекотата.

Caxapa

Та оказа  се, че е Phelsuma Laticauda или още така наречен Goldstaubtaggecko.

hunter

Да са ти живи и здрави, големи сладури са  *THUMBS UP* А стават ли големи и във какъв съд се препоръчва да се отглеждат?

Peakone

http://www.daygecko.com/html/care_sheets.html

Дрозофили са мухите ;-)
Провери си калция какъв е и дали има витамин Д3, иначе животните няма да го усвоят, а е жизненоважно. Аз лично с измислени добавки не бих рискувал

Caxapa

На моите им осигурих един 25х25х30 Просто на това попаднах и го взех. Скоро ще им сменям с по-голям но е в процес на търсене и избиране.  Пише, че проявявали агресия един към друг ако са на тясно но за сега няма такава. Ако пък били в по-голям терариум трудно намирали храната. На дължина достигат до 12 см. Много пъргави  и поскачащи животинки са. Преди малко едното дойде до вратичката и му дадох от сладкото пюре да си хапне..Да ама както си ближеше/сладоледа/ и драсна по бюрото. Едвам го улових и върнах вътре в терариума.
Цитат на: Peakone в 20.11.2014 15:03
http://www.daygecko.com/html/care_sheets.html

Дрозофили са мухите ;-)
Провери си калция какъв е и дали има витамин Д3, иначе животните няма да го усвоят, а е жизненоважно. Аз лично с измислени добавки не бих рискувал

Уф..витамините са
D 3-500
А-500
Е3-50
B1
B6
B12
К3
C
Опаковката е на Schloss Grossau- Mineralstoff-Mischung
Не ми се вярва да е някоя измислена. По-вероятно е да е алгемайн-обща  Ще търся специално за тези гадини някоя. Но за сега тази, макар да е 200 грама и сигурно ще отиде с години ако е подходяща.

Caxapa

Една седмица от както гадинките са при мен и за момента се чустват добре. Агресия както се споменава не забелязвам. Всяко гущерче си пази територия и ако някой наближи, веднага установяват нова дистанция и така пак са на различни краища. Малко промених визията в терариума като добавих и малко мъх взет от едно планинско поточе. Прилича на Jvamoss но не е такъв най вероятно. Просто няма логика. За момента  оросявам три-четири пъти  с обикновен пулверизатор но като взема  големият терариум-плаудариум ще сложа и автоматично  и естествено ще се доверя пак на EHEIM. Утре пристига  новата им храна-мухите и възможно най-малките по размер  скакалци. 
Ако някой знае как се пудрят скакалците с този калций да пише и дава идеи.

Peakone

Аз не съм чувал Eheim да имат система за дъжд. Най-добрата е на MistKing и е около 100$ в Щатите. В Европа са по-скъпи.
Има един начин за пудрене на фуражните насекоми - слагаш ги в някакъв съд, наръсваш ги и ги даваш на животните.
Внимавай с тия мъхове от природата. Третираш ли ги с нещо? Така внасяш микрофауна, част от която може да се окаже патогенна...

Caxapa

Техническите данни са: EHEIM Sprüanlage 220v 68Watt 4,5bar Sprühleistung 0,12-0,275/15 секунди


Колкото до това, че мога да вкарам нещо в терариума, не се замислих въобще.  Част от мъха го сложих в терариум след около 30 часа. През това време бе в една ваничка с капаци  и от време на време го овлажнявах.  Не съм видял да щъкат гадини по него.  Освен това явно се доверих на мястото от което го взех. Беше в каптажа на извора по стените . Самото изворче е на около 1,5-2 метра под пътеката облечено с камъни които бяха покрити с този мъх.
Та ако наръся скакалците както са в кутията с която ги продават да не ги уморя  или могат да изкарат така "напудрени"  и да давам от тях или просто трябва дневната доза  само да пудря? Малко трудно ще стане, че като отворя кутията със скакалците и се разкачат из стаята и после доста време съм  на пост с мухобойката и трепя избягали диверсанти.

Peakone

Ха, интересно. Не съм виждал или чувал никъде по форумите за ехеймски дъждовални системи. Най-важни са дюзите и как разбиват водата.

Само дневната доза ръсиш, защото праха полепва по щурците и запушва трахеите. Да поръсиш всички е безсмислено, защото вариантите са два - или ще се почистят, или ще се задушат.

А що се отнася до мъха - бактерии и вируси няма как да видиш да щъкат ;)