• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

мексиканска амбистома

Започната от Gaya, 11.11.2012 01:17

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Gaya

здравейте, на скоро се сдобих с мексиканска амбистома, дали някой може да ми даде съвет за отглеждането. колко голям трябва да е аквариума, температура на водата, четох,че са чувствителни към вибрации и се чудя колко w трябва да е помпата за да не и вреди.
Благодаря предварително.


S_mo


Gaya

един приятел ми я донесе. мерси за инфото :)

kapacitet

Честито приятел, големи диваци са. Имам двама разбойника вече мисля стана повече от година. Малко по- късно ще ти пусна подробна информация за тях.  :-)

Gaya

Цитат на: kapacitet - 11.11.2012 12:10
Честито приятел, големи диваци са. Имам двама разбойника вече мисля стана повече от година. Малко по- късно ще ти пусна подробна информация за тях.  :-)

много ще съм благодарна ако го направиш  :-D

kapacitet

Та по въпроса, гледам две аксолотчета вече близо две години. Взех ги бебета, а в момента са на по близо 20 см.
Аквариума е ,,стандартен"112 литра на Juwel, вграден филтър 600 л/ч, без нагревател, капак със стандартно вграденото в него осветление. Просто това имах в мазата.
Като размер аквариума в началото беше добре, но сега при тези им размери ми се струва вече малък.
Филтъра не трябва да е много мощен, защото аксолотите не обичат силно течение.Но пък с малък филтър е абсурд, защото много цапат. В началото това беше проблем при мен, но с времето дебита пада, а и аквариума в момента е добре залесен.
При стартирането  сложих около 1,5 см. аквариумна почва JBL AquaBasis Plus (слагам я винаги единствено и само заради растенията), а отгоре около 4см. Dennerle Kristall- Quarzkies.





Грунда е избиран специално дребна фракция и обработен до такавава степен, че гранулите нямат ръбове.  Това е с цел да се избегнат вътрешни наранявания на животинките при хранене.  Боднах около 10 стръкчета ехинодорус, няколко анубиаса, яванси мъх и водна леща. Ехинодоруса не оцеля, но за сметка на това боцнах нещо на което не знам името и то превзе аквариума. На снимките се вижда и ако може колегите да кажат какво е. Стартирах аквариума доста бързо с помоща на вода от вече добре развиващ се растителен аквариум. Опреснявам водата на две седмици по около 30 литра, което е доста рядко, но за жалост трудно намирам време. Температурата на водата е около 19 градуса ( стайна температура ).  Спирам до тук с условията на живот и на кратко ще опиша личните си наблюдения.
Още в началото забелязах, че не обичат силно течение. Започват да се крият по ъглите и не мърдат от там.
Много се кефят на растения с широки листа, катерят се по тях и имам усещането, че дебнат през цялото време. Навират се и в анубиаса. Купих им една имитация на пън, който е кух. Супер се кефят и още докато го пуснах в аквариума и двете се навряха в него.





Когато са гладни стават особено агресивни едно към друго. Повече от два дена без храна не е здравословно. Храня ги главно с гранули Tetra Pond Sterlet Sticks. В началото с помоща на тръбичка пусках гранулите директно на дъното. Това го правих с цел храната да пада концентрирано на определено място, а не да бъде разпръсната от течението в целия аквариум.  В един момент тази гимнастика ми писна, купих една хранилка и тя си знае работата.  Храня вечер след изгасяне на лампите, защото тогава са активни и точно там е проблема ако човек реши да ги гледа в общ аквариум с други риби. Едните ,,заспиват" , а аксолота тръгва на лов. Храната се поглъща цяла чрез засмукване и започва едно диво дъвкане, изплюване, отново поглъщане. Засмукват  и огромно количество от грунда и доста пъти съм се чудил как точно отсяват гранулите или и част от грунда бива погълнат. Хранилката е нагласена да прави две завъртания едно след  друго, като на завъртане пуска около 4- 5 гранули. Това е напълно достатъчно за двата аксолота на ден. Пробвал съм да ги храня и с бели червейчета, както и кафяв торен, но него трябва да го кълцаш по на дребно, че ще бъде нагълтан целия.
Ами общо взето всичко си е съвсем нормално единствено само понякога са ми малко скучни и тромави. Понякога си се позбиват, но за сега няма нахапани крайници и липси. На мен лично ми харесват и си ги отглеждам с удоволствие. Докато има гранулки и червейчета всичко е под контрол, останат ли гладни агресията надделява.
Това е за което се сещам, ако има въпроси и мога да дам отговор, ще го направч с удоволствие.

Поздрави.

Gaya

Благодаря за информацията, исках само да попитам каква е помпата за пречистване на водата? Ето снимка на нашата, а аквариума ни е около 50 литра. От къде мога да си купя разтенията, от всеки зоомагазин ли? Ами торта? Ето снимка и на животинката, дали не е твърде слаба? Не сме сигурни на колко години е точно, има ли начин да се разбере?

<a href="http://tinypic.com?ref=1zoj2bm" target="_blank"><img src="http://i45.tinypic.com/1zoj2bm.jpg"; border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic"></a>

<a href="http://tinypic.com?ref=23uc2fn" target="_blank"><img src="http://i46.tinypic.com/23uc2fn.jpg"; border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic"></a>


kapacitet

ЦитатБлагодаря за информацията, исках само да попитам каква е помпата за пречистване на водата? Ето снимка на нашата, а аквариума ни е около 50 литра. От къде мога да си купя разтенията, от всеки зоомагазин ли? Ами торта?

Ще си позволя да обобщя всичко съвсем просто. Условията на живот на тези животинки не се различават по нищо с тези на една гупа или хелер, като изключим високата температура и течението което създава филтъра. Така, че ако се спазят всички правила за стартиране на обикновен растителен аквариум, като се вземат непритенциозни студенолюбиви растения и филтър съобразен с размера на аквариума, всичко ще бъде наред. След това може да се мисли за торене и подаване на СО2, а там вариантите са много. Така ще се радваш да един хубав аквариум и една щастлива екзотична животинка.
Другия вариант е един празен аквариум с леко пожълтяла и неприятен мирис вода. Един аксолот свит в ъгъла нямащ желание да се помръдне, защото дори и слабота течение го влачи по дъното. Е това е особено неприятна гледка, която рано или късно има фатален край.

ЦитатЕто снимка и на животинката, дали не е твърде слаба? Не сме сигурни на колко години е точно, има ли начин да се разбере?
Аз лично не мога да преценя на каква възраст е и дали е слаба. Въпреки, че като гледам пропорциите на главата спрямо тялото може и слаба да се нарече. Това обаче не е повод да я спукате от храна докато стане като балон. Аз в началото с цел да намаля агресията ги прехранвах и в един момент толкова се надуха, че краката им не стигаха "земята". Истината е в постоянното равномерно и умерено като количестви храна.

Друго не се сещам и ако има нещо питай. Единствено ми е интересно по какъв повод получи аксолота. В смисъл, че това е животно което не всеки харесва и иска да има. Аз лично доста месеци си ги гледах в магазина докато се реша, защото все пак не е една гупа или неон, а е нещо което става доста голямо и иска грижи. :-)

DirtyHarryRock

Здравейте, започвам направо на въпроса. В Петък ще се сдобия с около 20 сантиметров аксолотл - природна окраска. Днес стартирах 65 литров аквариум в мазето. Но, когато сложих термометър и измерих температурата на въздуха, се оказа, че в момента е 10,5 - 11 градуса. Това проблем ли е като температура за това животно, естествено лятото очаквам температурата малко да се повиши. Но най-удачно ми се струва аквариума да е в мазето, направих го като стая. И целогодишно е студено.

Vivarium Center

Няма да е много подвижен нито с голям апетит на тази температура. Може да му сложиш един нагревател да качи с 5-6 градуса.

65 литров аквариум е крайно недостатъчен за толкова голям аксолотъл.

kapacitet

Здравей,

колегите от вивариум център са абсолютно прави. При такава ниска температура аксолота изпада в нещо като литаргия, предполагам това са имали в предвид, като са споменали, че няма да има апетит и ще е не много подвижен. Колкото до големината на аквариума и на мен ми се струва малък, а и предполагам сам ще стигнеш до този извод, като наместиш всичко и на фона се появи 20 см аксолот.
На моите им е тясно със сигурност и съм започнал да се оглеждам за нещо по голямо, но за жалост не съм решил какво да е и колко да е голям. Искам да направя нещо като палудариум и така да го съчетая, че да има голяма по площ и не много дълбока водна част.
Целия проблем е, че няма на кого да го поръчам, а всичко купешко е стандартно.
Не забравяй да направиш хубаво сенчесто укритие и растения с широки листа. Много обичат да висят покатерени в храсталака  *JOKINGLY*

Vivarium Center

Състоянието се нарича брумация, метаболизмът се забавя респективно хранене, активност. При животни, които в природата имат естествен период на брумация е полезно(дори наложително при някои видове) да се пресъздаде и в изкуствени условия. Освен че поддържа нормалния жизнен цикъл, в повечето случаи е и спусък за размножаване. Имай предвид, че е необходим период в който температурата трябва да се смъква до тази, която си посочил. Този период трябва да е дни и няма нищо общо с темперирането на пликче с аквариумни рибки.

Така че тази температура, като цяло не е проблем, ако е сезонна, а не постоянна. В такъв случай, въпросният аквариум е напълно достатъчен за периода на брумация, което ще ти даде известно време, за да му подготвиш достатъчно голям съд.

DirtyHarryRock

Благодаря за отговорите. Той в момента даже се гледа в 40 литров аквариум, доколкото разбрах. Като за начало 65 литра ще са му добре, според мен. Но със сигурност ще бъде в мазето. Ами температурата е около 11 градуса, но като се стопли времето, в скоро време, се надявам малко да се вдигне. Колега каква сянка, какви 5 лева. Аз го слагам в мазето, което е под земята.  :-D Само ме притеснява, ако се наложи нагревател, дали ще има къде да го включа.

Vivarium Center

Ако не можеш да му осигуриш необходимите условия, по добре не мъчи хайвана, а го дай на някой, който знае какво да го прави. Това не е протей, че да го гледаш в мазето, без осветление, без отопление в две шепи вода.

DirtyHarryRock

Осветление има, 65 литра е като за начало, като имаш в предвид, че досега е бил гледан в 40 литра. Нагревател ако се наложи ще сложа. Аз хайвани не мъча винаги се старая да пресъздам максимално добри условия. Просто с аксолотъла нямам опит все още, но с времето ще го придобия. А за да е по-шарена и не толкова пряка светлината от крушката, мисля да сложа малко ричия и водна леща, докато растенията пораснат до повърхността. И мангрово дърво ще сложа. Нещо подобно като акватерариумчето на тритоните ми, но без суша и с по- внушителен размер. Даже още след седмица ще го преместя в 80 литров, а за по-нататък ще видим.
: 18.03.2013г 21:09ч
И не можеш да не признаеш, че идеята с избата е оригинална, като имаш в предвид, че повечето хора ги мъчат с бутилки лед, вентилатори и тем подобни глупости, които стресират животните. Избата е идеалното решение, ниската температура е имам и мога да е регулирам с нагревател, докато топлата не се третира така лесно. : )

Similar topics (1)

23384

Публикации: 2
Прегледи: 5186