• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 09:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Bombina Orientalis или Огненокоремна Бумка

Започната от Peakone, 10.05.2010 03:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peakone

Bombina Orientalis

Bombina Orientalis, Ориенталската или Китайската огненокоремна жаба е вида най-често наричан просто огненокоремна жаба или бумка (fire-bellied toad). Това е една примитивна жаба на семейството Bombinatoridae, подразред Archaeobatrachia, и е родом от Североизточна Азия. Известни са 8 вида от рода Bombina, всичките от които са полу-водни и имат tubercles (брадавици, подобни на натъртвания). Само 4 от тях живеят в плен.

•   Bombina bombina, Европейската огненокоремна жаба. Кафеникаво-сива до много тъмно сива на цвят. Някои индивиди са зелени с по-тъмно зелени петна. Долната страна е сиво-черна с оранжеви петна. Албиносова форма на този вид се предлага в момента на пазара за домашни любимци.

•   Bombina Variegata, Жълтата огненокоремна жаба, още един европейски вид, е кафява до маслинена на цвят, с малки не много тъмни петна по гърба. Някои екземпляри имат зелено окрасени зони. Долната страна на тези жаби е жълто-оранжев, със сиви петна.

•   Bombina. maxima, Гигантската огненокоремна жаба е кафява. Тя има ясно изразени tubercles, която я прави много различна от останалите видове Bombina обсъждани в тази статия. От долната страна тази жаба много прилича на Bombina Bombina – сива с жълти петна.

•   Bombina Orientalis, Китайската или Ориенталската огненокоремна жаба е ярко зелена до тъмно маслнено кафява, с черни петна. Някои по-тъмни идивиди могат да имат и зелени петна. Долната страна на уловени диви екземпляри най-често са описва като червена с множество черни точки, докато при отглеждани в плен екземпляри тя най-често е оранжева. Това най-често се дължи на липса на пигментни молекули, които са се съдържали в предишната им хранителна диета.
Въпреки, че информацията тук е предимно за отглеждането на B. Orientalis, тя важи и за останалите 3 вида, които могат да се отглеждат в плен. По случайност, тя е относително вярна и за нуждите, които са необходими да се полагат за Северно Американската Жаба, Acris crepitans.

Оцветяването на тези жаби предупреждава повечето хищници за тяхната токсичност, но за съжаление тези ярки предупредителни цветове са само по долната страна на жабите Bombina. Този вид предупреждение се нарича ,,Aposematic". За да отправи предупрежението към потенциален хищник бумката вдига главата си и постави предните крака напред, така че да покаже ярките цветове. Тя ще запази тази поза докато врага й не получи съобщението за опасност и не продължи напред. Това поведение се наблюдава при няколко вида жаби, както и при някои саламандри.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.frogforum.net%2Fmembers%2Fjohn-albums-oriental-fire-bellied-toad-article-photos-picture1996-oriental-fire-bellied-toad-bombina-orientalis.jpg&hash=5775d686d325ba1cc1b5752b4c17005a78cbd892https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh313%2FPeak_1%2Frazni%2FImage1resized.jpg&hash=19144b2fd71916627930f741696aef68d769ab4c

Токсичността на тези жаби означава, че не трябва никога да ги пипате без да си измието добре ръцете след това. За разлика от "poison dart" жабите, които получават отровите от храната си в дивата природа, но са относително безвредни в плен, бумките прозвеждат свои собствени отрови. Тяхните кожни секрети могат да предизвикат сериозни неудобства ако случайно докоснете очите си след като сте ги държали в ръце.

Да се определи пола на B. Orientalis в извън брачния период си е предизвикателство. Женската неможе да се определи в извън брачния период, но има 2 метода да се разпознаят полово зрелите мъжки индивиди. Първия е тяхното крякане, звуците които издават приличат на мек стон или заглушен лай на куче. Другия начин е общото поведение. Мъжките често ще предизвикват останалите жители на терариума в aplexus (прегръдката на чивтосване).

В дивата природа Бумките обитават смесени гори. Срещат се в или в близост до застояли води на езера, блата, канавки или локви. Обикновено за хибернация избират сушата, но някой го правят и във вода, от септември-октомври до април-май като за общо място избират гниещи трупи покрити с дебел слой гниещи листа или струпани камъни.

Брачния сезон започва на пролет със започването на обилните валежи през Април-Май, но може да продължи до средата на Август. Мъжките развиват малки черни tubercles по гърба и задните крака, докато краката на женските остават относително гладки. При мъжките също така се образуват ,,сватбени подложки" по вътрешната част на предните крака. Мъжкарите издавят призоваващи звуци, които обаче са тихи, защото нямат звуков ,,сак", който да увеличи силата им. Женски или мъжки хванати по погрешка в любовната прегръдка могат да издават звуци призоваващи да бъдат пуснати.

Aplexus - термина се използва, за да опише прегръщането на женската от мъжкия, който се счита за ингвинален при B. Orientalis, което пък означава, че мъжкия зграбчва женската в задната част на тялото, само в предната част на задните крака. Повечето видове жаби използват Аксиларен Aplexus, когато мъжкия зграбчва женската точно зад предните крака. Ингвиналния Aplexus се счита за по-примитивен или по-малко напреднало поведение от Аксиларния Aplexus.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.frogforum.net%2Fmembers%2Fjohn-albums-oriental-fire-bellied-toad-article-photos-picture1995-oriental-fire-bellied-toad-bombina-orientalis-pair-amplexus-photo-justin-reed.jpg&hash=840fce87c2c8620c715659b048901631a7f25cc7

Женските могат да пуснат над 250 яйца, разположени поотделно или в малки групи. Яйцата са прикрепени към водни растения и скали. Малките се излюпват до седмица. Поповите лъжички са всеядни и достигат метаморфоза в рамките на 4-8 седмици. За разлика от повечето жаби, поповите лъжички на бумките ще преследват сухоземни безгръбначни още преди да загубят напълно опашките си.

Жилище

Жабите от рода Bombina са полу-водни и тяхните жилища трябва да бъдат съобразени с това. Трябва да има островчета на повърхността или солидна сухоземна част. Аквариум с обем 40 литра спокойно може да приюти 5 или 6 екземпляра от този вид. Сухата част може да бъде сложна (с растения и т.н.) или проста стига тези основни изисквания да са спазени.

Най-основната подредба е съд с воден стълб 5см. и плаващи острови от стиропор например. Водата, която се използва трябва да е чешмяна третирана с дехлоратор (като Amquel или Aquasafe), престояла чешмяна вода или изворна вода. Може да се наложи да пробиете 1 или повече дупки в стиропорения остров, за да освободите част от затворения въздух, в противен слу   чай острова ще стои прекалено високо и няма да позволява лесен достъп до него за жабите. Може да използвате аквариумен филтър за поддържане качеството на водата. Примери са помпичка с гъба, потопяеми филтри и канистри, но те могат да създадат силно течение на водата, което е стресиращо за жабите ви! Ако използвате мощен филтър използвайте флейта за разпръскване на водата или някаква преграда (от камъни например) пред изхода на филтъра, за да намалите силата на течението, в противен случай ще имате мини река, а не мини басейн!

Аквариум със стиропорен остров не е естетически задоволителен за повечето хора. Може да използвате аквариумен грунт за субстрат, с който да направите бряг между водната и суха част на терариума, но изберете по-едър, който не може да бъде погълнат инцидентно от бумките ви. Сухата част може да бъде засадена както с изкуствени така и с естествени растения. Добър избор са растения със здраво стъбло, за да толерира катерещите умения на жабите. За водната част подходящи са явански мъх, elodea Canadensis, Egeria Densa и Silvania natans. Сухоземни растения са в състояние да получат добри ословия за живот, но трябва да изградите отделен земен раздел. Растения, които нямат нищо против корените им да са във вода са добра идея. Често срещан пример е Pothos (Epipremnum Ауреум).

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.frogforum.net%2Fmembers%2Fjohn-albums-oriental-fire-bellied-toad-article-photos-picture1994-oriental-fire-bellied-toad-bombina-orientalis-breeding-tank-setup-photo-justin-reed.jpg&hash=4f34d8cdf7fd9571aee1724dfc9a1cdd7029b3ed

Осветлението не е задължително, но ако ще гледате истински растения, светлина в подходящия спектър е препоръчителна. Крушките със спектър ,,Дневна светлина" са подходящи и обикновено са маркирани с цветна температура – 6500-6700К са най-добри, но и 5000К ще свърши работа. Бумките са активни през деня, което означава, че приемат ултравиолетова светлина, но за разлика от влечугите няма пряки доказателства, че тези земноводни се нуждаят от нея. За тези жаби се знае, че се препичат, но това е повече за топлина отколкото за някакво светлинно изискване. Подходящо време за осветяване е период от 12 часа на ден. За по-лесно може да използвате таймер, който ще ви е по-необходим при осветяването за развъждане на бумките.

Без значение как ще подредите терариума, ще се нуждаете от капак. Имайте в предвид, че бумките се нуждаят от вентилация. Докато е мокра B. Orientalis е доста добър катерач и няма да издържи дълго без достъп до вода, бъдете сигурни, че капака е непреодолим.

Създайте места, където вашите жаби да се крият. Това ще ги накара да се чувстват по-сигурно в изкуственото местообитание. Може да използвате дървета или камъни за тази цел, по-добро залесяване може да създаде допълнителни, по-натурални скривалища.

Без значение как ще констриурате терариума трябва да поддържате чистотата в него. Ежеседмични смяни на водата и почистване на изпражненията са задължителни. Чрез поддържане на здравословни условия ще избегнете неприятни заболявания като ,,червен крак", които се получават от лоши условия.

Хранене

Храненето на B.Orientalis не е трудно. Те ще приемат повечето видове насекоми, като щурци, брашни червеи, waxworms и други. Храната им не трябва да бъде по-голяма от широчината на главата на бумката. Въпреки това могат да се справят и с малко по-голяма плячка.

Не забравяйте да захранвате насекомите и използвайте хранителни добавки на прах – витамини и калций, с които ги поръсвате преди да нахраните вашата жаба. Уверете се, че калциевата добавка съдържа витамин D3, за да може калция да се приеме от животното. В противен случай бумката може да развие хипокалциемия (калциев дефицит). Жаби с такъв проблем могат да развият частична или пълна парализа на задните крайници. Животно страдащо от подобно заболяване има малък шанс да се възтанови и трябва да бъде под наблюдение на ветеринар.

Захранването на насекомите трябва да става 12 часа преди те да бъдат ,,сервирани" на бумките. Въпреки това е препоръчителен 48-часов период. Примери за полезни продукти  при захранването на насекомите за бумките са моркови, картофи, глухарче, ябълки, и тиквички. Ако използвате зелено глухарче е по-добре да закупите от местния супермаркет вместо от някой двор или поляна, защото иначе излагате жабоците на риск да бъдат отровени от пестициди, препарати за борба с вредители/плевели използвани върху или в близост до растенията.

Има един важен витамин, който може да се налага да се добавя и това е витамин А и има 2 начина това да се направи. Единия е като се напудрят насекомите с добавка на прах, която съдържа този витамин. Другия е като захранвате насекомите със зеленчуци богати на хемикали наречени каротини (от които моркова получава цвета си). Насекомите ще преобразуват част от тях във витамин А, а самите каротини ще помогнат на бумките да запазят своите ярките червени цветове по корема.

Кога и по колко да храните жабите зависи от вас, но ние ви препоръчваме това да става веднъж или два пъти седмично с по 3-4 подходящи по размер щуреца за всяка бумка.

Има сведения, че бумките приемат пелети за костенурки. От нашия опит ще кажем, че само някои от тях ще го направят и то само ако им се предлагат директно - ако се оставят да плуват свободно във водата ги игнорират напълно. Въпреки това евентуално е възможно жабите да бъдат научини да се хранят с пелети за костенурки.


Размножаване

Предстои да се добави

Справяне с нови животни и предотвратяване на заболявания

Предстои да се добави