• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 15:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Пълнеж на &#

Започната от NikolaV, 14.01.2005 19:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

След като дълго се чудих Hagen Или Sera, накрая си взех Eheim Clasic 2215 8)
Идва без пълнеж, а само с дунапренчета вътре. Какви пълнежи ще ми препоръчате? Има ли смисъл да търся нещо оригинално на Eheim или има по-добри варианти - Prodac, Sera?
Според упътването веднага след мръсната вода от аквариума седи пласт керамика или нещо подобно за механична филтрация. Не е ли по-добре първия пласт да бъде вата/дунапрен?

niky

Ами първо  - честито. Правилен избор :lol:

Колко чекмеджета има?

niky

Май аз сам си отговарям :lol:

Виж това:

http://www.trilbytropicals.com/ClassicCanister1.htm

Ако имаш въпроси, питай.

NikolaV

Цитат на: "Niky"Ами първо  - честито. Правилен избор :lol:

Дай някакъв линк с картинка да го видим.
Колко чекмеджета има?

Ма си бърз :-)
Мерси!!!
Линк има - името му :-)
Няма чекмеджета :-( Това е класик серията. Само една "кофа". Върви с няколко кръгли дунапренени дискчета, които може да служат или като филтър или като разделител на пълнежите. Ето тук може да се види как би изглеждал с пълнеж.
Ако бях взел хаген или сера щаха да са с чекмеджета, но не ми ги похвалиха. Реших да заложа на сигурно.

dido

Първо честито, хубав избор :-)

Да ти каже малко 'патило' - махни бялата кофа от вътре и тъпчи филтриращия материал направо в зелената. Филтъра има нещо като конструктивна недомислица - част от водата минава отстрани между зелената и бялата кофа, през цепката на капака на бялата кофа и оттам нагоре - демек 'байпасва' се филтриращия материал.

За фин пълнеж можеш да ползваш една зелена вълна от магазина на Краси - Интерзоо - 4 лв е 100 гр. За твоя ще са достатъчни 2 пакета.

Бялата керамика - прилича на макарони - се слага най-отдолу за да 'разбие' потока от вода равномерно по цялото сечение на кофата. Добре е да е най-отдолу - синята гъба няма да има този ефект.

Конфигурацията на пълнежа при мене е - отдолу-нагоре:
1. Керамични тръбички (макарони)
2. Синя гъба
3. Фина полиестерна вълна
4. Синя гъба за попълване на обема догоре.

niky

За nikolav - нещо се разминахме с отговорите.
Аз ти дадох линк за същата картинка с пълнежите.
Това е правилният начин, и изобщо не го променяй.

Така без чекмеджета обаче е малко кофти, не се ли продават отделно?! Ама и така става.

Принципа е такъв:
1. тръбички - едри отпадъци, механична филтрация
2. едра гъба - по-ситни отпадъци - механична филтрация
3. субстрат, силно порест материал - за колонизиране на бактериите - билогична филтрация
4. фина гъба - фина механична филтрация
5. при мен отгоре има и вата - супер фина филтрация

Тръбичките може да ги вземеш от който си искаш производител, няма проблем.
За субстрата обаче, ти препоръчвам да си купиш оригиналния.

NikolaV

Цитат на: "dido"Да ти каже малко 'патило' - махни бялата кофа от вътре и тъпчи филтриращия материал направо в зелената. Филтъра има нещо като конструктивна недомислица - част от водата минава отстрани между зелената и бялата кофа, през цепката на капака на бялата кофа и оттам нагоре - демек 'байпасва' се филтриращия материал.
При мене няма. Май го има стандартно при по-малкия модел.

dido

Какво няма при тебе?

NikolaV

Цитат на: "dido"Какво няма при тебе?
Вътрешната бяла кофа

NikolaV

Цитат на: "Niky"5. при мен отгоре има и вата - супер фина филтрация

Имам една неизползвана вата на Сера: http://www.petshop1.com/?m=f&a=5&e=view&d=336. Върши ли работа според теб или трябва нещо не толкова финно? Тази е като памук.

niky

Е подобна е, ще стане.
Иначе за субстрат според мен не е подходящ.
Виж каква повърхност има оригинала на EHEIM - 450 m2!!!!!

E, като разбереш колко струва, може и да размислиш  :lol:

NikolaV

Цитат на: "Niky"E, като разбереш колко струва, може и да размислиш  :lol:
Колко е горе-долу? Ако знаеш де...

N.Nobs

Да се включа и аз.След дълъг размисъл вчера се сдобих със Сера 1100.И сега се чудя какво да сложа вътре,исках да си взема Сера Сипорах,нон не намерих а и в Петшоп няма.
Какво мислите за пълнителите на Продак :?:  :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

dido

Цитат на: "nikolav"
Цитат на: "Niky"E, като разбереш колко струва, може и да размислиш  :lol:
Колко е горе-долу? Ако знаеш де...

Потърси в гугълта за цени на EHFISUBSTRAT. При краси май беше 40-50 лева 3 л такъв субстрат. Представлява силно порьозен материал, в който се загнездват нитрифициращите бактерии. Разгърнатата му площ е огромна, както отбеляза Ники.

77

ако има повечко растения такива работи не ни трябват :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Similar topics (5)

27903

Публикации: 3
Прегледи: 4000

4214

Публикации: 8
Прегледи: 5782

11706

Публикации: 5
Прегледи: 3190

12277

Публикации: 2