• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 02:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

sera med Professional Protazol

Започната от SERA, 13.10.2006 18:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SERA

.
.
Болестотворните едноклетъчни организми са причинители на много от заболяванията по рибките. Между тях е и причинителя на белите точки Ichthyophthirius multifiliis, несъмнено най често срещаното заболяване при аквариумните рибки. Почти всеки акварист е имал проблеми с това силно заразно заболяване. Причинителя  напада почти всички рибки за кратко време. Тъй като този едноклетъчния организъм паразитира главно по кожата, младите рибки и дребните видове рибки са в непосредствена опасност. Те бързо се изтощават и умират, още преди да са се появили типичните симптоми на болестта.
За борба с тези паразити Sera предлага новия продукт разработен от специализираната немската лаборатория Alpha-biocare работеща съвместно с университета в Дюселдорф. В  линка може да видите сайта на фирмата http://www.alphabiocare.info/eng/index.htm , както и екипа който участва в изследвания и синтез на лекарства http://www.alphabiocare.de/

sera med Professional Protazol
 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsera-1.hit.bg%2FPROTAZOL_100a.jpg&hash=1b7fae54f01f976fc24770af1fd17b78b8cbf455

Активния агент на Protazol, Bis(4-dimethylamino-phenyl) phenyl methylium hydroxide е много ефективен дори срещу силна инвазия  на паразити. В същото време се приема добре от рибките. Освен против ихтиофтириус,  Protazol е ефективен срещу ихтиопатогенни ресничести, като Ichthyobodo, Trichodina sp. и Chilodonella sp.
При по висока температура се жизнения цикъл на причинителя на белите точки ( Ichthyophthirius multifiliis  ) се ускорява. Постепенното увеличаване на температурата до 30 º С спомага лечението.

Упътване за употреба на sera med Professional Protazol - Препарат за третиране на аквариумна вода.  

Области на приложение:  за лекуване на бели точки (Ichthyophthirius multifiliis) и други единични кожни паразити като Ichthyobodo и видът Chilodonella.

Основни признаци: липсата на апетит и слабеене, намалено движение, прилепнали плавници, оцветяване в тъмно и отъркване по предмети в аквариума.
- Малките бели точки по плавниците и кожата на рибите са характерни за причинителя на Ichthyophthirius
- Сиво-бяла слуз по плавниците сочи за наличието на кожния паразит Ichthyobodo или Costia.
- Ред други паразити (напр. Chilodonella и Trichodina) нападат особено отслабнали риби.
- Бели, приличащи на вата наслоявания, особено на наранени места на риби и хайвер са типични за гъбите (Saprolegnia или Achlya).
Доколкото е възможно трябва да се проведе наблюдение под микроскоп на части от кожата или хрилете, за да се потвърди прогнозата.

Противовъздействия и странични действия: Protazol може да навреди на растенията лотус (Nymphaea Sp.) затова те трябва да се извадят от аквариума преди третирането. При по-продължително третиране е възможно евентуално стимулиране на размножаването на полезни бактерии, които предизвикват помътняване на водата чрез храненето си с кислород. В такъв случай трябва да се пристъпи към подмяна на водата съгласно указанията за дозировка. Умоляваме Ви да уведомите търговците на този продукт в случай, че попаднете на други странични действия.

Указания за дозировка: Разклатете преди употреба! Добавяйте по 1 мл. Protazol на 20 л. вода. Разпределете дозировката равномерно по повърхността на аквариумната вода и след това разбъркайте с лъжица или пръчица. По време на третиране с препарата изключете УВ – лампите и биофилтъра. Погрижете се за добра аерация. След 24 часа подменете 80% от водата в аквариума. Ако настъпи замътняване на водата я подменете веднага. Умъртвените паразити Ichthyophthirius могат да бъдат забелязани след 2 дена като бели, разсеяни петънца. В повечето случаи едно третиране е достатъчно, но при по-тежки заболявания повторете процедурата отново след 4-5 дена. Лекарството не бива да се предозира, тъй като по-слабите рибите може да се окажат чувствителни. Пазете от деца и домашни любимци! Пазете кожата и очите! Съхранявайте на стайна температура на място без пряка слънчева светлина. Не използвайте при риби предназначени за човешка консумация!

Съвети: Чрез новопренесени риби, растения или жива храна в аквариума, съществува опасността от пренасяне на болести. Слаби риби или отделни стресови ситуации също могат да предизвикат избухване на болести. Рибите могат да се третират и профилактично с Protazol по начина описан при болестно състояние. Protazol се понася, доколкото е познато, също толкова добре от охлюви, скариди и растения.  Да не се използва след изтичане на посочения срок на годност!