• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.06.2025 10:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Да ви се представя

Започната от theater, 28.02.2006 19:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

theater

Здравейте,
след като ТАЗИ  тема ме накара да пусна първия си постинг въпреки, че чета от известно време форума може би няма да е зле да ви се представя.

Казвам се Константин, но повече подробности не обичам да давам по форумите. Живея в София, кв. Бъкстон.
В момента имам сравнително добре балансиран 30 литров аквариум с растения, на които не знам имената (освен на валиснерията) + 20-ина гупи не знам кое поколение (аквариума не е рестартиран от около 2 години), 1 анциструс и 3 калихтиса. Светлината е 18 W от евтинджос-луминисцентните лампи, регулирана с реле за време от тип часовник, филтър-гъба и отопление един нерегулируем нагревател (преди беше някакво китайско менте регулируем, но това беше в зората на сайтове от типа на този и нямаше достатъчно информация в интернет - изгоря точно една година след закупуването).
Ще снимам аквариума и ще го покажа, тъкмо майсторите ще ми кажат какви са другите ми растения (за жалост нямам още цифров фотоапарат, но скоро ще купувам Canon Powershot А410).

Очаквам до края на март да ми направят един 150 литров аквариум с размери 85х35х50 (ВхШхД). Капака ще е този Hagen, филтър Aqua El Fan3 и нагревател Sera 200 W.
За рибите смятам да запазя настоящите и да пусна 30-ина червени неона и 15-ина кралски тетри и добавка на още 3-4 анциструса и още 3 калихтис.
За растенията ще трябва да се консултирам с вас, въпреки че попрочетох доста за тях.

Засега е това. Кажете си мнението за бъдещия ми аквариум. Ще оценя подобаващо всякакви идеи, защото считам себе си за начинаещ с оглед на това, че досега съм гледал само живородки.

Поздрави,
theater
140л - харацини
http://starividri.org

77

защо не си вземеш външен филтър :?: на сера струва към 100 лева :wink: по принцип фирмените капаци имат слабо осветление ,и ако мислиш да гледаш по капризни китки ще трябва да слагаш допълнителни лампи :idea:
добре дошъл в форума :!:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

rakim

Здрасти и от мене 8) 77 е прав,че по принцип марковите капаци с лампи са слабички,е зависи за какви растения става дума но все пак са слаби.Казвам го от личен опит,аз съм с фирмен капак,отначало вървят добре,но по някое време растенията си изкат светлина.Не че не може да се сложи,но ще ти излезе повече кинти :wink: За това помисли добре,разгледай какви растения ще си избереш,прочети за техните потребности и си направи сметка.Аз така насляпо залесих целия аквариум с квото ми падне,и после само ядове и пари на вятъра :wink:
540л Южна Америка

penchod

Аз само искам да добавя, че и тея  3 калихтиса дето имаш са ти много, така че по-добре не вземай други, ако сега в 30л. не могат да си разгънат потенциала, то в 150 ще могат, стават по 10-15 сантиметра и са си хищни гадовете, лично на мен  1 калихт ми бастиса всички неони, накрая го махнах като ми уби и едно САЕ.

NikolaV

Здравей и от мен и добре дошъл. И 77 и Раким са прави - фирмения капак е мнооого хубав, но в началото. Не си струва. Ако все пак си решил да е този капак, гледам, че малко се разминава с размера на аквариума, който си писал.  :!: :!: :!:
Доста честа грешка е да се направи аквариум с размери неподходящи за по-често срещаните лампи. Ако не си ограничен откъм мястото, пусни го с поне 10 см. по-дълъг - 95 см. примерно. Така без проблем ще може да сложиш 90 см. пури. Те са малко по-трудно (но не невъзможно) откриваеми и са на цените на 120 см. пурите. Т.е ако межеш 130 см. аквариум да направиш по-добре :-)

jelo

Относно калихтисите аз също имам 5 около 8см. в 140литров и нямам проблеми, въпреки че съм чувал за подобни, които споменава penchod. Около тези калихтиси има и някой друг неон- абсолютно никаква заинтересованост от тяхна страна.

chandler

77, rakim и Nikolav са прави за капака... :D:D:D:D:D
chandler

jelo

Цитат на: "NikolaV"Здравей и от мен и добре дошъл. И 77 и Раким са прави - фирмения капак е мнооого хубав, но в началото. Не си струва. Ако все пак си решил да е този капак, гледам, че малко се разминава с размера на аквариума, който си писал.  :!: :!: :!:
Доста честа грешка е да се направи аквариум с размери неподходящи за по-често срещаните лампи. Ако не си ограничен откъм мястото, пусни го с поне 10 см. по-дълъг - 95 см. примерно. Така без проблем ще може да сложиш 90 см. пури. Те са малко по-трудно (но не невъзможно) откриваеми и са на цените на 120 см. пурите. Т.е ако межеш 130 см. аквариум да направиш по-добре :-)
Аз бих му предложил да го направи малко по-широк, да си направи капак самоделка и да може да сложи примерно 4 пури по 60см по ширина. В Илиянци съм виждал електронни тела за пури и струват около 5лв - много лесно се монтират и не заемат много място.

theater

Благодаря на всички за съветите.
@NikolaV. Грешката е моя, Никола, аквариума е като за капака, т.е. 80х35х50. По-скоро малко ме притеснява височината. Мислих я 50 см, но започвам да се чудя дали няма да е твърде неудобно.
По принцип обичам по-високи и тесни аквариуми, но не знам в 50 см дали ще е удобно да се работи (когато се налага).
За калихтисите действително не съм забелязал да показват агресия към другите риби за разлика от предишния ми анциструс (той се спомина преди време), който ги буташе доста здраво и вследствие на това половината ми мъжки гупи са с нацепени или липсващи части от опашките.

Поздрави,
theater
140л - харацини

NO CARRIER

По-голямата височина предполага по-силно осветление. Ако ще се ограничаваш до купешки капак, 50см наистина ще са ти много. Добре дошъл.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NikolaV

Цитат на: "theater"...По принцип обичам по-високи и тесни аквариуми, но не знам в 50 см дали ще е удобно да се работи (когато се налага)...
Изцяло ти зависи от дължината на ръцете. :-). Моя е 50 см. Нямам проблем. Следващите ще са по 60 см. По-висок обаче може би ще ми е неудобно.

KingNothing

Капака на Хаген е с 75 см. лампи, които се намират по трудно и от тези по 90 санта, така че дали ще е 80 или 85 за лампите няма значние, само за капака...
Така че ако имаш възможност земи 95 дълъг или 125...
ами с две думи: виж тук
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=2955
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=2224

има и други ама търси ако те вълнуват...

theater

Благодаря на всички за съветите.
Ще си имам едно наум, но в момента просто нямам време да си правя капак на ръка. Засега смятам да купя готов и ако не стига светлина ще го умуваме.
Изчел съм FAQ-то и статиите в сайта, но въпреки това мисля, че ще имам трудност при подбора на растения. Засега съм оставил проучването на жена ми и когато се спре на някакво оформление ще пиша за одобрение и препоръки.
Засега ме успокоихте с това, че 50 см не е твърде висок за удобна работа.
Между другото търсих статия свързана с преместване на риби и растения от един аквариум в друг, но не видях нещо по темата. Има ли някакви по-специални препоръки или просто се пуска новия аквариум с всички неща, чака се да речем седмица, засаждат се растенията, чака се още една седмица и се пускат рибите?

Поздрави,
theater
140л - харацини

penchod

За да избегнеш чакането, запазваш водата от стария аквариум, слагаш грунда в новия(барабар с лайната от стария), бодеш китките, наливаш старата вода, ако е необходимо доливаваш и нова, но максимум до съотношение 1/1 стара нова, включваш филтъра да поизбистри, хакаш рибите. Гарантирам по тоя начин безболезнен нов старт, с максимум фира 1-2 риби, ама не съм сигурен дали и тя не е от стреса.

tishovsx

Да ти кажа, всичко е относително, осветлението е важно нещо за всичко живо на тази земя. С течение на времето и с опита който ще натрупаш в последствие, ти ще можеш да си регулираш и направиш осветлението което ще ти е необходимо за да отглеждаш успешно растения и рибки. Всичко което се е изписало в тоя форум е плод на много труд и постоянство, затова универсиална формула няма, всичко зависи от това какво ти би искал да отглеждаш и собствените ти предпочитания.

Акваристиката е хоби което се гради на много опит познания и определена доза късмет, много малко са нещата които трябва да се спазват, ние акваристите се мъчим всячески да имитираме природата в нашите домове, и при някакъв неуспех сме готови да обвиняваме всеки и всичко, ясно е, че тази крехка еко система първо трябва да я обичаме и уважаваме, и тогава ние ще може да и се наслаждаваме. Не случайно источните акваристи черпят идеи от природата и се стремят да правят своите аквариуми  в хармония с техните възгледи и естетика, затова те успяват , но това е заложено в тяхната култура и бит. Ние само може да им подражаваме и да се наслаждаваме на тяхното творчество, както те на Българската самобитност и култура. :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Similar topics (5)

37240

Публикации: 4
Прегледи: 3012

30608

Публикации: 2
Прегледи: 2541

13132

Публикации: 5
Прегледи: 3640

3100