• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 07:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За торенето с хелати - дали наистина помагат?

Започната от dido, 07.04.2006 18:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hyp

Цитат на: "dido"Това е интересно.

В рецептата вляво - В5 - няма хелат на натрий между другото. Но все пак - любопитно ми е, щото аз по принцип яко прекалявам с тензото, а то е фрашкано с хелати. И сякаш забелязявам понякога липси на калий примерно, и на магнезий. С тази информация някак си се навръзват нещата...

Хммм или аз не те разбирам или има някаква грешка.
Натрия не образува хелати. В смисъл той учавства в случая, за който споменах но не е той метала с двойната връзка - йонна + донорно акцепторна... Така че на Na2EDTA не гледай като на хлелат... Хелат става когато е Na2MeEDTA, тогава освен 2те връзки на Fe към 2te COO- вериги има още 2 донорно акцепторни към N--- И този Fe2+ e хелата на практика... По подобен начин се получават и хелати на други метали със KII и KIII. Аналогично и с лимомената киселина. С глюконатите за които говореше онзи тип не са хелати, а обикновенни комплекси. И според единия от тях били по-лесно усвоими. Странно единия пишеше, че Fe2+ след добавяне на EDTA ставало в Fe3+ (според цвета - лай**о зелен) а според мен пък не е така... Допускам и аз да съм в грешка конкретно в този случай....

Относно тензото  и якото прекаляване :))) не знам... аз при мен съм в дози около средната според Евгени. Аз направих мой си сметки и реших, че така е добре... Не блъскай прекаленно много все пак... Ще ти нарастне проводимостта вероятно скоро :PPpp

Относни липсите на K+ и Ca2+ - възможно е... Ако можеш да ги познаеш по растенията без тестове - добави каквото трябва... BTW К+ както и Na+ не са хелати.... Ca2+ oбаче образува...

Според горните разсъждения някой варовиков камък и добавка MgSO4 би решило конкретно този проблем с излишък от EDTA... Така този излишък ще може да се bind-не с разтворения CaCO3 и MgSO4. Този проблем с излишъка на EDTA и Na2EDTA го пишеше и в този или съседните постове, който ти paste-на. BTW не гледай EDTA, това което се ползва е Na2EDTA...

По скоро хората споредха кое е по-добре - Na2FeEDTA или Fe2+ глюконат. Последния се продава като dianazene до колкото видях в уикипедията. Твърдят че Fe2+ глюконат било low cost решение и по-добро от Na2MeEDTA. Аз лично не мога да определя кой е правия и кой не... При всички случай нещата не са вредни, а само по-малко полезни (като изключим пробелма с излишъка на EDTA или Na2EDTA).

Освен това има още едно нещо - тора на Сера - Флорена - съдържа същата екстра - Na2FeEDTA, само че го дават така: FeSO4, Na2EDTA :)))
Т.е. нищо ново под слънцето....

По-скоро на мен ми направи впечатление:
i-Inositol  10  100
Nicotinic acid  1  
Pantothenic acid.Ca-salt  0.874  
Pyridoxine.HCl  1  
Riboflavine  0.015  
Thiamine.HCl
Тъпчат яко витамин Bxxx.... :))) и C виждах в някой от тях... Някакви тествали с хапчетата, но не намерих резултатите :))) Дано не е предозирал :))

Ако се поразровим още малко и ако има достатъчно експериментатори може и да открием част от тайните на Amano :))))

Дерзайте! :)

dido

Абе тайните на Амано не са тайни - човека умее да си подрежда аквариумите. Ние засега - с малки изключения - не умеем.

Доколкото четох по въпроса ЕДТА може да образува комплекси със всякакви метални катиони с валентност от 1 до 4. Въпрос на стабилност на комплекса е. Просто комплекса с натриев или калиев катион е твърде нестабилен (слаба връзка) и ЕДТА-молекулата се захваща с някакъв друг катион ако го "докопа" :-):

http://www.chm.bris.ac.uk/motm/edta/edtah.htm
http://www.cem.msu.edu/~cem333/EDTATable.html

Това свойство именно е притеснително мисля, щото реално ЕДТА молекулата може последователно да "байндва" както се изразяваш - различни метални катиони, формирайки все по-стабилни комплекси. Това е особено добре описано - като за лаици като мене - в книгата на Диана Валстад - стр. 17. Това последователно захващане и отпускане на различни катиони реално е един твърде нетипичен транспорт на металите(микроелементите) в разтвори или тъкани и именно това ме притеснява.

Но - както и да е - всъщност идеята за поста беше рецептата за хидропониковия тор. Твърде силно се съмнявам, че известните комерсиални торове - от сорта на Хаген плант гро, Сера флорена, торовете на Дупла - са всъщност вариации върху тази рецепта. Знаейки цената на тези фирмени торове, рецептата си идва дюшеш - затова я споделям и мисля да я тествам скоро в аквариума...

pi

Na2EDTA
в случея е буфер и стабилизира pH-то на разтвора, за да може всички соли да са разтворени. От гледна точка, на това, тази сол не е сложена да се усвоява, като тор.
Ако бяха прибавили и 3 ммол ИОК, тази система щеше да бъде перфектна.

Joro Vn

Hyp, нещо не мога да вържа това:
Цитатима още 2 донорно акцепторни към N--- И този Fe2+ e хелата на практика
. Каква е ролята на N в случая? Оставам с впечатление, че се коментира само желязото. При тая комплексна рецепта не само то ще се хелира. Преди него в такава връзка би трябвало да се свържат Mg, след това Mn, Zn и тагава желязото. Тези метали са преди него в електроафинитетния ред на напреженията.

dido

В ЕДТА има две аминни групи, оттам N, предполагам. Виж http://www.chm.bris.ac.uk/motm/edta/edtah.htm

hyp

Цитат на: "dido"Абе тайните на Амано не са тайни - човека умее да си подрежда аквариумите. Ние засега - с малки изключения - не умеем.
Това е малко относително - награди, красиви аквариуми - въпрос на вкус....
Цитат на: "dido"Доколкото четох по въпроса ЕДТА може да образува комплекси със всякакви метални катиони с валентност от 1 до 4.
И да, и не...
Цитат на: "dido"Въпрос на стабилност на комплекса е.
Прав си - има и правила за това, дори и да има изключения...
Цитат на: "dido"Просто комплекса с натриев или калиев катион е твърде нестабилен (слаба връзка) и ЕДТА-молекулата се захваща с някакъв друг катион ако го "докопа" :-):
До колкото знам не е съвсем така - Na2EDTA например не е комплексно съединение...
Цитат на: "dido"
http://www.chm.bris.ac.uk/motm/edta/edtah.htm
http://www.cem.msu.edu/~cem333/EDTATable.html
Точно така! Има го в табличката :Pppp
Цитат на: "dido"Това свойство именно е притеснително мисля, щото реално ЕДТА молекулата може последователно да "байндва" както се изразяваш - различни метални катиони, формирайки все по-стабилни комплекси. Това е особено добре описано - като за лаици като мене - в книгата на Диана Валстад - стр. 17. Това последователно захващане и отпускане на различни катиони реално е един твърде нетипичен транспорт на металите(микроелементите) в разтвори или тъкани и именно това ме притеснява.
Има за какво - нещата са сложни! Едно нещо може да те успокоява - доста хора преди теб са го тествали и твърдят, че има силно положителен резултат в случаите за които ти знаеш(Например ако има мн малко светлина - по добре не слагай торове, да не говорим в промишлени количества)! Така че - би хепи....
Цитат на: "dido"Но - както и да е - всъщност идеята за поста беше рецептата за хидропониковия тор. Твърде силно се съмнявам, че известните комерсиални торове - от сорта на Хаген плант гро, Сера флорена, торовете на Дупла - са всъщност вариации върху тази рецепта. Знаейки цената на тези фирмени торове, рецептата си идва дюшеш - затова я споделям и мисля да я тествам скоро в аквариума...
Ами според мен пък в основни линии е това... Въпрос на преценка на фирмата са малки добавки или променени съотношения и т.н. Освен това не забравяй психологическия фактор - човек купува и марка, не просто химикал... Имам един пример дори, но е смешно да го давам. Един човек тествал Сера, после тествал друг тор на друга фирма - след 1-2 месеца твърди че хванал всякакви водорасли и обвинява тора... Според мен в този случай ако му сменя опаковките и докарам цвета на тора няма да може да познае кой е Сера и кой е другия - психологическа нагласа е това... Опита на човек в тази област се натрупва бавно... Процесите са бавни, ако сложиш тор може и да видиш резултат, но не след 10-15 минути, а след дни или седмици... Да не забравяме още един фактор - повтаряемостта при производството му. Факт е че известни фирми, които произвеждат някакъв продукт в различни партиди е различно "сполучлив".
Така че, аз лично класифицирам така факторите за качеството на един тор:
1. съставки (специфични добавки на определен производител, съотношения на съставките)
2. качество на съставките. (Ако отидеш до Валерус и си купиш KNO3 наприер или K2SO4 ще видиш едни български опаковки с ксероксиран етикет, напечатан от тях. В действителност това е преопакован химикал. Как могат да твърдят, че това е ЧЗА или химически чист??? Той от доста време не е такъв... За обикновем юзър може и да е.... но за един химик - едва ли...)
3. повтаряемост на продуктите, качествено съхранение, транспортиране и правилна употреба....

дълга тема... :))) Отклоних се доста - сорри...

dido

Това добре, ама аз не съм видял известен фирмен тор с точната рецепта на гърба. Няма такова нещо просто. Качеството на съставките също е неизвестно. Повтаряемост, съхранение, прочее - няма данни. Как тогава преценяваш качеството на хаген плант гро примерно след като нямаш грам инфо по твоята система за него?

hyp

Цитат на: "dido"В ЕДТА има две аминни групи, оттам N, предполагам. Виж http://www.chm.bris.ac.uk/motm/edta/edtah.htm

Точно така - има една картинка там...кажете една химическа програмка да напиша :)))

dido


hyp

Цитат на: "dido"Напиши  :D
а де... дай туул-а

dido

Тул за какво искаш - ей ти на бриколажа наблизо  :D

hyp

Цитат на: "dido"Тул за какво искаш - ей ти на бриколажа наблизо  :D
за писане на хим формули...

hyp

Цитат на: "dido"Тул за какво искаш - ей ти на бриколажа наблизо  :D
Дидо, няма ли да спиш бе, утре как ще станеш....
Btw тествал ли си случайно някой от новите MSP-та... Разширяват гамата на 16MHzовите и LCD версиите - минават над 64KB вече :)))??? Мисля да поръчам някоя мостра скоро... Ако имаш интерес ти...

hyp

Цитат на: "dido"Това добре, ама аз не съм видял известен фирмен тор с точната рецепта на гърба. Няма такова нещо просто. Качеството на съставките също е неизвестно. Повтаряемост, съхранение, прочее - няма данни. Как тогава преценяваш качеството на хаген плант гро примерно след като нямаш грам инфо по твоята система за него?

За хаген плант нямам инфо наистина и не съм преценил за него... Само предполагам...

Btw тук изчезнаха няколко поста ми се струва ;PPpp

dido

Ще спа утре  :D

Интересни са ми MSP430F1610/11/12.
Къде ги видя тия с над 64 К адресно?

Similar topics (4)

20973

Публикации: 1
Прегледи: 2893

34918

Публикации: 0
Прегледи: 2261

18903

Публикации: 4
Прегледи: 3645

21020

Публикации: 5
Прегледи: 3600