• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 18:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Тор от калифорнийски червей.

Започната от kuvert, 12.02.2014 08:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kuvert

Здравейте,колеги!
Някой има ли идея как може да бъде внесен тор от калифорнийски червей в действащ аквариум?
Идеята е да не се разваля нищо в него.

zariio

Навлажняваш го и го замразяваш във форма за лед.После кубчетата директно под субстрата и готово.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

kuvert


anasarka

Цитат на: kuvert - 12.02.2014 08:56
Пробвал ли си така?
Това е често използван метод, пробвай. :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

kuvert

Ще пробвам.

Mod Edit Лора:
Като стане, знаеш процедурата. Обява, описание, снимки.

crazzzy

Колеги някой знае ли от къде в София или Перник мога да намеря тор от калифорнийски червей

Лора

Би трябвало в цветарските и агро магазините да има. Моя съм си взела от всичко по 1лв. :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

wwladoo

Цитат на: kuvert - 12.02.2014 08:56
Пробвал ли си така?
Аз съм,съм слагал така--е не голямо количество изведнъж,но доста пъти съм подхранвал и е нямало проблеми, а и други колеги са ползвали този метод :-) *DRINK*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

cardin

Цитат на: crazzzy - 12.02.2014 14:45
Колеги някой знае ли от къде в София или Перник мога да намеря тор от калифорнийски червей
Аз съм купувал от Практикер-в частта дето продават цветята.

crazzzy

Когато стартирах моя аквариум обиколих всички цветарски магазини и центрове, които съм видял или съм се сетил, ефект никакъв, на повечето места ме гледаха все едно ги питам дали продават мусака :) , но виж в практикер не съм се сетил да проверя, ще пробвам и там :) , благодаря

DerWallfahrer

Преди време си бях взел от една агроаптека, само че във Варна. Отсипаха ми хората колкото си поисках. Номера със замръзяването се получава, действай само бързичко със заравянето на торта в грунда.
Поздрави! 
Краси Иванов  *DRINK*

Caxapa

Дано да е читава торта, че по-миналото лято купувах уж такава от цветарски магазини. Едната която намерих бе читава но имаше една която по етикет пак пишеше Тор от калифорнийски червей но такава бела ми направи със саксийните растения и разсади, че  :duvar: си изпоразболях де що  бях насадил.

kuvert

И в тая работа има технология.Не става просто да хвърлиш тор на червейте или обратно-червейте в торта и да чакаш. Няма да стане тор.

Caxapa

Цитат на: kuvert - 13.02.2014 06:28
И в тая работа има технология.Не става просто да хвърлиш тор на червейте или обратно-червейте в торта и да чакаш. Няма да стане тор.
Ако разбираш от такава тор, може да споделиш на аудиоторията как да разпознава читавата калифорнийска тор и да няма нежелани последствия нито в аквариумите, нито по саксиите.

kuvert

За определяне на качествените параметри на торта се прави химичен анализ и се издава сертификат на съответният производител/партида.На външен вид-трябва да е еднородна смес без никакви примеси-най-често ситни зрънца (това са екскрементите на червейте).Цвят-от кафяв до черен, в зависимост от това с какво са захранвани червейте и какво е процентното съдържание на вода.
Наличието на калифорнийски червей в едно торище не означава,че торта е годна за употреба.
Червейте живеят в най-горният 10 сантиметров пласт на торищата.В долните слоеве остава гниеща маса,която не е преработена. Технологията за отглеждане и производство изисква да се добавя периодично и равномерно тор в леглата-на всеки 15 дни по около 10-15 см. сурова тор. Ако се добави по-голямо количество-долните слоеве не се обработват и си остава чист гниещ боклук. Доста производители не се съобразяват с този факт и директно пълнят лехите (леглата) с тор и хвърлят червейте вътре. Тази грешка видях в една нова ферма до Враца. От там качествена тор няма да излезе!!! На пазара ще излезе заразена с болести и бактерии гниеща маса!Вероятно на такава тор е попаднал и Сахара!
Най-качествена тор се получава от конски екскременти.
Други фактори,които влияят върху производителността на червейте е киселинност на суровият тор,влагата в леглата.
Прясната тор от животните задължително трябва да престои около 2-3 месеца,преди да се вложи, за да изчезне амоняка. Червейте не обичат киселинни изпражнения. Ако прясната тор е кисела се обработва с гасена вар. Влагата в леглата с червей трябва да е около 80%. Червейте не гризат екскрементите. Те ги смучат.
В едно торище с червей протичат 2 процеса-гниене и производство на тор от червейте. Вторият процес е много по-бърз от първият,ако са създадени всички правилни условия на червейте.Те са толкова лакоми,че ако им хвърлиш труп-и него ще изядат.Така първият процес-ГНИЕНЕ не съществува!Но ако по някаква причина червейте спрат да се хранят се получава гнила оборска тор,която внесена в саксий с растения или градина ще създаде хиляди проблеми.
Всеки уважаващ себе си производител,който търгува на пазара торта си притежава и сертификат от лаборатория.Същият сертификат би следвало да е изписан и на опаковката на продукта. Сертификата се вади всяка година за всяка партида (тор се вади веднъж годишно в края на март,когато температурите се задържат около 18-20 градуса през деня). Тогава се вадят и нови легла за нови лехи. Торта се суши до 55% влажност,пресява се (от фракцията и примесите се определя цената) и тогава излиза на пазара!
Ето една ферма,в която няма нито един изкуствен елемент. В БГ леглата се правят от полиетилен. А този човек е плел плет след плет,по три пръта преплитал....

Similar topics (5)

3059

Започната от pasev_25


Публикации: 3
Прегледи: 2212

56692

Публикации: 14
Прегледи: 5826

49420

Публикации: 0
Прегледи: 2095

54060

Публикации: 9
Прегледи: 5684

46683

Публикации: 1
Прегледи: 2486