• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тор как да го използвам?

Започната от kaloqn_0998, 27.05.2014 12:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kaloqn_0998

Здравейте! Днес си купих течен тор за аквариума. Досега не съм използвал тор и не знам точно как. Човекът каза 1/2 от капачката на 20л. вода. Моят аквариум е 60л. той каза че една капачка стига. Въпросът ми е през колко време да слагам от този тор? И той каза ако слагам от тора да сменям редовно част от водата. По-колко вода да сменям и колко често?

Торът е ето такъв.

Барбарон

Торенето се прави според:
-вида на растенията и нуждите им;
-вида и силата на светлината;
-подава ли се или не Со2;
-не е задължително, но ако си начинаещ едни тестове за вода могат да ти дадат отправна точка.

Не си написал нищо по горните точки, затова не очаквай конкретни отговори. Най-общо написано - тори се само тогава, когато има нужда. Ако ще е заради торенето, водата се смяна веднъж на 7-10 дена, зависи как ториш (какво се натрупва във водата). Натрупаните във водата елементи (от торта) се явяват излишни, с течение на времето е възможно да блокират усвояването на други елементи, а това е добра причина (най-общо казано) за поява на водорасли. Затова е прието да има частична смяна на водата през около седмица.

kaloqn_0998

Растенията са прости бързо растящи и средно растящи.
Въглерод не подавам.
Светлината не я знам обаче не е много слаба, но не е и силна.
Мисля че имат нужда от торове в предишната тема за охлювите, където бях писал ми казаха че имат нужда от торове, защото липсват елементи и затова загниват и опадат листата. Предложиха ми тази тема http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=25 и по това разбрах че имам проблем с елементите. Липсва им калий,магнезий, но най вече липса на фосфор.

petko

В този тор няма фосфор.Дай една снимка.
С такова описание е труден отговора.

Барбарон

Бутилката с тор, която си купил няма ли етикет с описание на български? Или продавача явно не те е консултирал правилно. Това, което си купил е тор, който не съдържа фосфати (нормално е). По принцип почти всички торове не съдържат нитрати и фосфати. Трябва да си ги набавиш допълнително, като вариантите са два - бъркаш си пропорцията сам или си купуваш готов продукт, примерно EasyLife Fosfo. Имай предвид, че ако нямаш нитрати в аквариума, растенията няма да консумират фосфатите.

Както ти написах и по-горе, дай точни данни - размер на акавариума, литри вода, вид и сила на осветлението. В противен случай ще получиш отговори от сорта на "сипвай малко, ама не много", което е адекватно на твоето "Светлината не я знам обаче не е много слаба, но не е и силна.".

kaloqn_0998

Еми значи осветлението е доколкото прочетох на аквата 230V лампа. Размера е 60л. На опаковката пише следното: (Директно се абсорбира от листата и осигурява необходимите микроелементи за правилното развитие на растенията в аквариума. Съдържа хелатирано желязо, йод и витамин B. Не съдържа нитрати и фосфати.)Дозировката пише 1/2 от капачката на 20л вода. Това е, което пише. Ще пише за лампата че е 220-230W температура 65 градуса по целзи. Доколкото знам нитратите се отделят  от рибите, а в моя аквариум те са доста дори предостатъчно.

kaloqn_0998

Искам само да попитам с дадения тор по-горе колко често да торя, купих и един продукт на същата фирма Aquili Water Conditioner. Пише че в него има йод, магнезий и всички витамини от група В. Та въпросът ми е, колко често да торя. Аз торя веднъж седмично с дозировката, която е дадена на шишето. И да попитам кога е по-добре да торя след смяна на част от водата или преди?

Similar topics (5)

18868

Публикации: 33
Прегледи: 29696

8885

Публикации: 3
Прегледи: 3154

45738

Публикации: 4
Прегледи: 5202

3214

Започната от Pac


Публикации: 37
Прегледи: 19358

3299

Публикации: 55
Прегледи: 24480