• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Хелат-желязо в достъпна форма за аквариумните растения

Започната от evgeni200, 31.01.2014 20:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evgeni200

Хелат-желязо в достъпна форма за аквариумните растения

Един от големите проблеми в растителния аквариум, е да се достави нужно количество желязо в достъпна форма.Неговия излишък бързо води до хлороза и разрушаване на листата на растенията.Този процес е необратим! Разрушените листа не могат да се възстановят.Растенията получават микроелементи чрез листата ,както и с кореновата система. И в двата случая микроелементите трябва да бъдат свързани с вещества, които растенията могат да разградят и да използват микроелементите за храна.Микроелементите не могат да остават във водата в свободна форма, защото се окисляват и стават недостъпни за растенията. Процеса да станат достъпни се извършва в грунда и то при подходящи условия за това. Желязото Fe в богата на кислород вода или грунда, преминава в железеноксид и железенхидрооксид, като тези форми са недостъпни за растенията.Корените на растенията могат да въстановят Fe3 до Fe2 , но само при подходящи условия в грунда. Микроелементите, които трябва да са хелатинирани подобно на желязото Fe2+(това е достъпната форма за растенията) Магнезий Mn2+ ,Цинк Zn2+ , Мед Cu2+ ,Молибден Mo?.Микроелементите Fe,Mn,Mo,Cu,Zn трябва да бъдат свързани с вещества, като хелатори или комплексони за да бъдат достъпни за растенията.
Проблемите с желязото в аквариума, се дължат основно на бързото окисление и неустойчивостта на хелатите поради по-високо Ph от нормалното.Например ,Fe-EDTA при рН 7.0 за два часа се разпада с 50%.Има и по-устойчиви хелатори, които могат да запазят желязото достъпно до три дни, но пък те са по-трудно усвоими и от самите растения.Колкото е по-високо нивото на рН, по-малко е времето, в което желязото остава свързано с хелата.Останалите хелатинирани елементи (Mn,Cu,Zn,Mo) свързани дори с най-слабия хелатор(EDTA) са стабилни до рН 10-12.

Така че избор на хелат касае единствено желязото!
За растителен аквариум, изборът на хелати се свежда до тези, които са устойчиви на рН до 7,5 DTPA(pH 1,5-7,5) ,HEDTA , HEEDTA (pH 1,5-7,0) много силни хелатори са EDDHSA,EDDHA (pH 3,0-10,0) EDDHMA (pH>9,5.) Тези хелатори силно оцветяват водата затова не се използват.
Двувалентно желязо
За да изключим, като липса желязото от нашия аквариум, трябва да се избере и хелатор отговарящ на рН в нашия аквариум.
Другия важен момент за бързо справяне с проблема е и да внесем желязо с хелатор, който е най-лесно усвоим за растенията, а това именно е железен глюконат. Глюконата е много слаб комплексон и се разпада за три часа, но неговата висока ефективност се дължи на това, че Fe2+ е свързано с органична молекула глюкоза, която лесно се усвоява от растенията, тъй като глюкозата е междинен продукт в метаболизма на растенията.По тази причина доставя повече желязо отколкото синтетичните хелатори.Другата причина е, че тук желязото е свързано с комплексон(органична молекула) и за растениета е по-лесно да извлекат желязото.
Хелатите на желязото на основа EDTA,DTPA и други синтетични не се срещат в природата и от растенията се изисква повече енергия да усвоят желязото.
Проблема със синтетичните хелатори е, че връзката е много по-силна и за растенията е сложно и се иска много повече време да извлекат желязото.Органичните комплексони създават по-слаба връзка с желязото и растенията много по-лесно извличат желязото от него.При използване на желязо с EDTA хелат по-дълго време с измерване на тест, може да се наблюдава концентрация на желязо във водата, като същевременно растенията да консумират много по-малко от това, което им е нужно.
Но не следва глюконата да се счита за панецея и че той ще реши всички проблеми! Да,  растенията ще получат много достъпно желязо.Ако се използва  вода с кН 4-6 при концентрация СО2-30ррm рН, ще бъде в границите 6,6-7,0 , което ще е достатъчно за растенията да използват дори слаб хелатор като EDTA т.е във вода  с рН 6,6-7,0 глюконата няма особени преимущества.

Решението е при твърда вода, в допълнение към микро елементите на слаб хелатор, като EDTA да се внася не глюконат на желязото, а по-устойчив Fe-DTPA устойчив до рН 7,5 .По-високия разход на енергия необходима за разграждането на хелатора, може да се компенсира с по-силно осветление и по-висики стойности CO2.

Tropica Master® grow (Tropica PLANT NUTRITION liquid)

Tropica Master® grow на база Tenso™ coctail (Норвегия)

Tenso™ coctail - 18.23 г
MgSO4 x 7H2O - 39.4 г 
K2SO4 - 17.7 г
Дестилирана вода - 1000 мл

Источник Amania


Similar topics (5)

39806

Публикации: 2
Прегледи: 3107

52951

Започната от kaloqn_0998


Публикации: 4
Прегледи: 4199

8857

Публикации: 17
Прегледи: 8801

29919

Публикации: 2
Прегледи: 3737

28854

Публикации: 9
Прегледи: 6750