• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Германска система за торене

Започната от kraltchev, 05.09.2014 19:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

VDO,

Белтъчните прахчета са само добавки към нормалната храна. Рекламата им кара повечето хора да им приписват някакви чудодейни качества.  Също като и торенето с разни специални или специални смески торове.  Истината е че всеки аквариум е индивидуален и единственото нещо което може да се каже със сигурност е това че има общи правила кое е добре да се прави кое не. Да се поддържа аквариума на основата на торовете е като да вдигаш тежести и да ядеш само белтъчни прахчета.

Карнивор, хищник, животно, каквото и име да му измислят няколко хора седнали около кръгла маса с цел да правят пачка то пак си е прахче дето е само допълнение към истинското хранене.  Ето, тук, от години има един сайт който ти дава един милион избори как да ти забъркат белтъчно прахче. Има белтъци дето само на тоя сайт могат да се намерят.  Абсолютно гарантирано качество. Страхотна работа, а? Е, да ама, както и да го бъркаш то си е същото - добавка към храната, нищо повече.
http://truenutrition.com/p-1126-custom-mix.aspx

В света на културизма, тежкоатлетите и прочее вдигачи на тежести има много повече от четири крака дето поддържат масата стабилна.  Ядене, спане, възстановяване на нервната система, пречистване на бъбреци и дробове, цикли на всичко (не само хормони).  Някакви прахчета са само малка част от цялата картина.  Същата е работата и с аквариумите - торовете са на ума на всички главно поради голямата уста на Том Бар който като незавършил още образованието си изфантазира метода на приблизителните показатели през 2005. Тъй като растителното аквариумно хоби имаше голяма нужда от някакви ориентири то късогледия подход на добавяне на излишество торове стана много популярен.  Днес Том е голям гуру и всеки проблем с който се сблъскваш е твой собствен, не на великия метод. Всичко друго - филтрация, равновесие, движение на водата, органика, какво ли още не дори не се дискутира в детайли. Всеки иска вълшебно прахче и има винаги хора дето ще ти го предложат - за печалба или за собствено чувство на величие.

kraltchev

miTko,

Търсих, търсих и не намерих това домашно забъркано тестче за органика.  Имаш ли някакви спомени в каква тема беше или някаква ключова дума различна от "перманганат" и "органика"?

miTko

Помня, че качвах снимки на 2 чашки, в едната "чиста" вода, в другата аквариумна. В двете се капеха еднакъв брой капки концентриран р-р на калиев перманганат и се гледа оцветяването. Ако е розово - добре, ако вземе да кафенее - зле. Ще потърся и аз.

П.П. Намерих го, цитирам Коко:

Цитат на: NO CARRIER - 21.10.2008 11:12
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,1866.0.html темата и теста:
http://vitawater.ru/aqua/hydro/okisl.shtml
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Митко, МНОГО благодаря!

Отдавна съм разбрал че това аквариумистиката е тъмна работа и много неща се правят защото така се смята за правилно.  Но дори с малко усилия всичко може да се подобри ако на нещата се погледне от позицията на здрава, но не прекалена логика.  Едно от големите неща които не разбирам защо никога не се дискутира особено добре е филтрацията и как да се поддържа оптимална.  Ако неща като филтрацията работят добре на всички е ясно че аквариума рядко, или никога, няма да има проблеми.

В руската статия ми стана много интересен момента в края където казват че грунта не трябва да се сифонира прекалено често за да не се нарушават естествените процеси.  Този примитивен, но основан на стандартни и одобрени подходи, тест мисля че много би помогнал ако наистина се науча да го чета добре.

Благодаря много, много!

--Николай

kraltchev

Разровил съм се тия дни да търся какви ли не работи за темата която толкова мразя - торовете.  Тази немска система и препарати сигурно е трудно да се отрече че работи на практика, но ето какво може да се прочете на сайта на забравения Наман, който малко или много отдавна е дал отговор на повечето върпоси относно растителните аквариуми:
http://www.amania-110.ru/Tech/liqfert-main.html

Според него (и сериозните източници на информация които са приведени) силните хелати като ЕДТА и ДТПА общо взето те лъжат че в аквариума има достатъчно желязо за растенията.  Те държат желязото във форма която е и по-трудно усвоима от растенията и по-здраво свързана с хелата.  Тоест след добавянето им 2-3 дена в аквариума може да се отчете желязо, но то не е лесно усвояемо.  От друга страна евтиния и бързо разпадащ се глюконат за 1-3 часа в аквариума успява да храни растенията много по-добре с желязо поради това че то е в по-усвояема форма и е по-слабо свързано с хелата.  И в допълнение глюконата е вещество което по някакъв начин се усвоява от растенията и всъщност води до по-бързо навлизане на желязото в клетките.  Просто погледнато е нещо като да се пие алкохол със захар - алкохола по-бързо ще влезе в кръвта.

Общо взето от Намановската сериозна информация и от немската система на торене която надали може да се отрече може да се каже че една проста на вид джунджурия продавана от Денерле има май голям смисъла - Денерле Дозатор.  То е не-електрическа помпа за много бавно и стабилно добавяне на торове в аквариума.  Работи на осмозен принцип, има различни мембранки за различни обеми аквариуми и струва към 12 Евро.


Представям си че има смисъл да се добавя железен глюконат по такъв начин - хем цял ден ще има доставка на желязо, хем ще е в лесно усвояема форма.

Един въпрос който имам към всички начини на добавяне на желязо е защо винаги се смесва с микроелементи.  Ако искам да увелича количеството желязо надали винаги ми трябват 8-10 други вещества, па макар и минимална доза.  Това ми прилича на глупавата идея да се смеси Азот/Фосфор/Калий и да се ползва за тор - нещо или ще е в недостиг или в излишък.

zariio

Според мен количеството желязо което се добавя в комплексните торове е винаги доста занижено с цел да се избегнат рискове.
Всяка една фирма освен комплексните предлага и желязото отделно.Не че някога съм ползвал така желязо де.Винаги го добавям от комплексен тора като слага над предписаната доза.Седмична смяна на 50-60% вода и веднъж месечно супер подмяна и няма никога да има проблем с натрупване.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

miTko

В крайна сметка, статията за какъв аквариум се отнася, не разбрах? Бърз, бавен, нормален, с много риба, с малко риба...?
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Статията на Руслан (Наман), както и целия му сайт е за аквариуми с много светлина и с въглероден двуокис. Още в началото някъде отписва всички други системи.

Гледах още информация за този самоделен тест за органика.  Струва ми се че може да се направи доста точен дори в домашни условия. Благодаря ти пак за информацията!

Similar topics (5)

35703

Публикации: 8
Прегледи: 5250

21231

Публикации: 8
Прегледи: 6968

12009

Започната от iek


Публикации: 28
Прегледи: 27332

21020

Публикации: 5
Прегледи: 3561

56417

Започната от Вал


Публикации: 2
Прегледи: 4146