• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 04:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Добавки в грунда - малко споделен опит

Започната от Longanlon, 25.05.2005 20:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

всъщност сигурнили сти че става въпрос за болест,в смисъл бактерии,зарази,вируси и прочие,че чак и грунта да се заразява- тогава би трябвало да има някакви отрови и вируси :roll:

аз винаги съм мислел че криптокориновата болест е реакция на тъканите на листата срещу рязкото изменение на киселинноста на водата- нещо като физикохимична реакция,а не болест в епидемиологичния смисъл.

това е все едно да попариш или да изгориш лист от растение с киселина ,и започва реакция на тъканта докато стигне до зраво или докъто умре целият лист.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Когато тази издънка се случи при мен, в аквариума имаше три храсталака криптокорина от различни видове. Засегната беше само и единствено апоногетифолиата. Така или иначе тя не е особено ценна за мен, растеше като плевел и затова я метнах в кофата без много да му мисля.

Тук навлизам малко в сферата на фантастиката, но ето моето предположение защо това се случва:
Мисля, че причината за тази болест не е в някаква бактерия или вирус, демек това не е болест. В моя случай предполагам, че откъсването на листата е довело до отделяне на накакви вещества от растението във водата. Това вещество служи като "сигнал" само за растенията от вида, че е "време" да се хвърлят листата - може би подготовка за сух или студен сезон. Демек цялата тази болест е естествен за този вид процес, иницииран от неизвестен за нас фактор. Вероятно - според наблюденията ни - фактора е рязка смяна на химичния състав на водата, осветеността или механично увреждане на растението (както беше в моя случай).

Това най-добре може да се види ако се проследят условията на водата и жизнения цикъл на растението в естествената му среда на обитание. По снимки съм виждал, че криптокорините не растат напълно потопени. Повечето са в плитки потоци с бързо течение на водата. Дръжките на листата стигат почти до повърхността на водата. Листата стоят на повърхността полупотопени и "изпънати" по течението. И толкова :-) Повече информация за водоемите не съм виждал.

За финал - ако предположението ми за химическия "сигнал" е вярно, пресаждането на растението в чист грунт и чиста вода би трябвало да прекрати гниенето.

Ето ти и снимка на криптокорините, които махнах. Повредените листа се виждат добре:
http://free.hit.bg/vax/Crypt_apono.jpg

abaro

http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Longanlon

Мдам, интересна теория, но като нищо може да е вярна.

Не виждам за какво да се заям, даже бих добавил, че от всички криптокорини май апоногетифолията (която е най-честият страдащ и при мен) е най-малко пригодена да понася засушаване - листата й са тънки и лесно изсъхват, поради което е вероятно, ако има истина в тази теория, именно затова да се отървава от тях.

Имаше една тема скоро за това, където съм изказал личното си предположение (то даже хипотеза не е), че криптокориновата болест е нещо като алергична, прекомерна реакция на промяна в условията. Бих достигнал в лудите си фантазии да предполагам, че при промяна на рязка рН на водата криптокорините се предпазват, като се покриват със слуз, образувана от разпадането на част от епителната тъкан на листата. А алергията (която, както знаем по същество е ненужно силен вариант на нормалната реакция на организама на някакъв дразнител) на някои криптокорини да води до цялостното им разпадане.

Естествено, последният абзац няма каквато и да е практическа доказуемост за момента, така, че не го вземайте навътре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Joro Vn

За да не отварям нова тема, ще постна в тази. Днес закупих около 1 литър от следната керамика на гранули: http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=7010&AlbumId=24122 Казват и зерамик. На опаковката има надпис HUDRO KORRELS, производство е на VAM- Холандия. Дават я като химична и бионеутрална. Мисля да направя опити дали може да се ползва като субстрат, който може да се накисне с течни торове и да се слага в корените на растенията. От предната седмица имах няколко топчета от нея. Едно от тях го държах в дестилирана вода до сега, но от първоначалното си потъване до около 3/4 във водата повече не потъна- явно вода не поема. Затова пък няколко от тях, с които се сдобих като материал за аранжировка, са били в ароматизатор, който се усеща вече няколко седмици. Явно омокрящите свойства на течността са от значение. Структурата и е силно пореста, но връзката между порите е почти затворена, не е тунелна. Но това може да е предимство- за бавно отдаване на торта.
 Предлага се и хелирано Fe, което свърши точно пред мен. На вид и цвят е почти като на калиев перманганат /сух/, но частиците са много по-дребни. Цена за 100 гр. сух продукт- 5,70 лв. Интересува ме някой ползвал ли го е в този вид?

abaro

Joro не се отваря албумчето, а ме заинтригува темата.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (1)

2299

Публикации: 11
Прегледи: 7562