• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 07:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Айнщайна на рибките

Започната от AbaddoN, 19.06.2009 10:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

AbaddoN

http://dsc.discovery.com/news/2009/06/17/fish-intelligence.html

Ако някой може нека да я преведе, че при мен липсва време.

Стоян Михов

31.01.2013 11:17 #1 Last Edit: 04.02.2013 00:35 by Стоян Михов
,,Гениална риба" създава стратегии подобно на хората

Jennifer Viegas, Discovery News
http://dsc.discovery.com/news/2009/06/17/fish-intelligence.html

Юни 17, 2009 – Рибата деветигла бодливка (Бел. Прев. Става въпрос за вида Pungitius pungitius,  близък до вида Pungitius paltygaster, който се среща в България и носи същото българско име), може да се окаже Айнщайн на рибният свят, твърди ново изследване, което показва, че тази европейска рибка притежава необичайно голям капацитет за обучение, което все още не е убедително документирано за никое друго животно, освен човека.
Тази непретенциозна рибка с малка глава доказва, че малките мозъци може да имат "изненадващи когнитивни способности", според ръководителят на проекта Джеръми Кендъл, чийто екип откри, че бодливката може да се сравни поведението на други риби със собствения си опит, за да направи по-добър избор.
Този метод за учене, известен като "hill-climbing" , е необходимо условие за кумулативната култура и се смята, че е уникален за хората.
"Случаи като чупенето на орехи при шимпанзетата или използването на инструмент от враните от Нова Каледония, са потенциално в съответствие с такава стратегия, но това все още не е доказано недвусмислено (за тези животни)," казва Кендал, антрополог в Durham University, пред Discovery News.
За изследването, публикувано в списание Behavioral Ecology, той и колегите му уловили 270 деветигли бодливки в Лестър, Англия. Рибите са били разделени на експериментални групи. Тези групи се редуват като едните плуват свободно в аквариум с хранилки пускащи червеи, а другите са отделени  като "учащи се" в прозрачен, специално проектирани аквариум (Бел. прев. – от който виждат какво става при хранилките).
Една от двете хранилки пуска повече червеи от другата. Рибите бързо се насочват към тази "богата" хранилка. След като тези риби след това отидат в полукръглата част на аквариума за наблюдение, изследователите разменят хранилките. Новата група риби, които досега са били наблюдатели се насочват по най-краткия път към хранилката, пускаща повече червеи-награда.
Когато групата от наблюдаващите риби е пусната обратно в частта на аквариуа с хранилките, 75 процента са "умни" достатъчно, за да се ориентират от гледането на другите бодливки, че хранилките са били разменени, така че те не се разчитат само на собствения си опит с хранилките.
Допълнително изследване, проведено от същия екип от учени установява, че вероятността за копиране на поведението на някой друг, се увеличава със скоростта, с която този, другият се храни. Следователно рибите не се копират безсъзнателно помежду си. Вместо това те са "селективни за това, кой и кога да копират".
Kendal смята, че деветиглите бодливки може да са били "принудени да учат" тази доста комплексна стратегия, защото видът е много по-дребен, от  другите риби с анатомия, която не предлага значителна защита от хищници. Вместо да рискуват да бъдат изядени, докато търсят храна, тази стратегия им дава възможност да разберат точно къде са най-добрите източници на храна и да стигнат до тях по най-краткия и бърз начин.
"Възможно е, че вместо да се развиват, за да станат по-защитени, по-едри, за деветиглите бодливки да е енергийно по- ефективно да развият способността си да се възползват хранителната информация, осигурена от наблюдението на другите", обяснява той, като посочва, че при по-едрите и защитени триигли бодливки не изглежда да има такова ,,мозъчно" решение за хранителните предизвикателства.
Калъм Браун от университета на Единбург изследовател и редактор на книгата "Рибите- познание и поведение", заяви пред Discovery News, че изследването "показва, че рибите използват смесица от собствените си знания и ги пеценят ситуацията спрямо общата информация."
"В много отношения", каза Браун, "рибите са също толкова умни, както другите животни."
Докато повечето риби изглежда показват отделни проблясъци на психична дейност, стратегията на бодливката я приближава повече до човешките хай-тек възможности, вероятно защото рибните местообитания са много нестабилни.
"Голямо ограничение за рибите е, че околната среда може да се променя много бързо, така че информацията за мястото с добро хранене може да стане ненужна след кратък период от време", каза Кендъл. "Това нулира кумулативния процес и рибата трябва да започнете отново придобиването на информация."
"Това означава, че не може да се очаква грандиозна кумулативна културна еволюция, наблюдавана при хората," каза той, "но наблюдавайте този вид. Ние знаем толкова малко и постоянно се изненадваме от това, което бодливките могат да направят!"

Превод: Стоян Михов
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Георги