• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 09:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Третиране на синьо-зелените водорасли с антибиотик

Започната от Longanlon, 11.08.2006 09:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Предупреждение: химическата борба с водораслите е опасно и неблагодарно занимание, което НЕ Е ЗА НАЧИНАЕЩИ! Методът в тази статия следва да се ползва САМО от опитни акваристи, които много добре съзнават какво правят!



Третиране на синьо-зелените водорасли с антибиотик

Т.н. синьо-зелени водорасли са всъщност цианобактерии, които по-трудно се поддават на конвенционалните методи за борба с водораслите. Веднъж появили се, тя се размножават бързо, но ако бъдат премахнати окончателно, в общия случай не се развиват пак.

Автор:
https://aquariumbg.com/forum/images/avatars/gallery/Fish47.gif
Deep



Не знам дали повечето форумци си спомнят , но аз имах проблем дълго време със синьо -зелените водорасли скоро след като стартирах аквариума си с дискуси. Два месеца след пускането се появиха и започнаха да набират скорост като плъзнаха по грунда. Опитах се да ги боря с конвенционални средства като ги сифонирах през ден /падат много лесно/, почти не хранех дискусите си, водата беше кристална , но тези гадове не се махаха, за два дни плъзваха отново. И така два месеца.

Тогава реших да пробвам по-радикални мерки, използвах Алго стоп фикс на Тетра, специализиран продукт за синьо зелени водорасли. Опаковката струваше 10 лв. за 10мл аки не се лъжа. Както и да е, дозирах според предписанията и за 3-4 дни всичко се изчисти. Имаше обаче проблем, а именно с дискусите. Всичките се отпеснаха, изпокриха се в растенията и спряха да се хранят, определено третирането не им хареса. Синия неон и рамирезите не дадоха признаци , че нещо не им допада. След като смених 30 % нещата се оправиха. На растенията не повлия по никакъв начин. Проблема е че аквариума остана чист само за месец и тази гадост се завърна с нова сила. Третирах отново с Алго стоп фикс на Тетра, отново всичко се изчисти, дискусите обаче този път бяха по-зле, а една рамиреза умря. Резултата беше отново 1 месец чист аквариум и завръщането на синьо зелените водорасли.

Тогава реших да третирам с еритромицин, както е препоръчано в сайта. В аптеката нямаха , но ми дадоха неговия заместител - ЕРИТРАН. Струваше 3 лв. В аптеката обясних за какво ми трябва и там ми изчислиха колко съответно еритран трабва да сложа в аквариума съобразено с третирането с еритромицин. Еритрана беше на прах и с него се прави водна емулсия, тоест смесва се с вода. Смесих по рецептата и изсипах разтвора в аквариума. Всичко веднага побеля, водата стана като мляко, а неразтворени кристалчета паднаха по дъното. Направо ми стана лошо и си казах че с дискусите е свършено.  Да - ама не. След третирането с Еритрана, въпреки ужасно обезпокоителния бял цвят на водата, дискусите си плуваха и имаха апетит през цялато време на третиране от 4 дни, тоест препарата не им повлия ама грам. Отделно след тома третиране, до ден днешен синьо зелените водорасли ги няма вече близо година.

Е напоследък тръгна брадица въпреки редовните смени на вода и хигиената в аквариума, но нищо сериозно. Надявам се да съм помогнал на някого, защото знам аз как се мъчих с тази гад.

Наскоро реших да купия Еритран от същата аптека, казаха ми , че това лекарство е спряно и вече не се продава, исках да имам за всеки случай. Но уви........ Ако някой намери, да се обади, убедих се колко е ефективно, безвредно за риби и растения.


Допълнение от
https://aquariumbg.com/forum/images/avatars/48.gif
Raven


с Macropen става без грешка.
тези антибиотици които са дадени в старата литература отдавна са спрени от производство защото щамовете са резистирали към тях и вече не вършат работа.
най близкото до Еритромицин от групата на Макролидите е Макропен,аз сложих две вечери подред в съотношение 0.25 мг. на всеки 100 литра вода и всичко се изчисти моментално ,още на първият ден,а не забелязах нищо да е пострадало,всички риби растения и дори скаридите са ОК.
според мен всеки антибиотик става ,стига да е слаб.
просто отиваш в аптеката и искаш наи слабият " детски" антибиотик.



Предупреждавам - антибиотиците не са играчка за начинаещи! Без необходимите правилни грижи за аквариума от тях няма да има полза, а само вреда - те не са някакво магическо средство! При дозирането и употребата им трябва да се внимава много!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Stas

Моя курс на лечение срещу синьо-зелените бе с антибиотик Retarpen - заместител на бензацилин.
(По съвет на Евгени Младенов.)

Третирах 3 вечери като междувременно се препоръчва спиране на осветлението и канистъра. За канистъра е ясно, а осветлението разграждало антибиотика.

Дозировка: 2 400 000 единици за 240 л вода.

След това се сменя 30-40% вода и се презапуска филтъра, т.к. всички бактерии са щателно изтребени! :)
Хубаво е за няколко дни да се сложи и активен въглен в канистъра, за да доизчисти лекарството.

Предупреждение: възможно е след третирането с антибиотик през следващите 1-2 седмици да се получи по-сериозно образуване на зелени точки по стъклата. Това е поради все още не добре работещата филтрация, но с времето се оправя. Добавянето на бактерии под формата на Ferplast Biostarter или Sera Nitrivec помага.

Забележка: Естествено е антибиотика да влияе на бактериите, а не на рибите и растенията. Така че бих казал, че растенията се чувстват прекрасно след третиране с антибиотик, а рибите са доволни, т.к. и да са имали някаква бактериална инфекция, то след третирането е малко вероятно да е останала. Всъщност единствения отрицателен ефект от антибиотика е избиването и на полезните бактерии, осигуряващи баланса в аквариума.

Longanlon

Цитатсъотношение 0.25 мг. на всеки 100 литра

поглеждаш в листчето на антибиотика колко мг има от него във всяко хапче и съобразно литража на аквариума си изчисляваш колко хапчета/част от хапче да сложиш във водата
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

d256h

Ето моя опит. Преди години имах две майки-рекордьорки и хвърляха хайвер през месец, цяла година. С толкова много личинки и малки рибки се сдобих, че нямаше къде да ги гледам. Естествено при пренаселване започват проблеми и болести. С антибиотиците нещата се развиха така: Най-подробна информация за антибиотиците в ихтиологията има в руските книги (съветските). Като се чете за даден антибиотик трябва, да се гледа и неговата органична формула и да се види, кой е активния радикал, с който действа! Това е важно, защото много от старите антибиотици не се произвеждат, но елементи (радикали) от тях се използват в новите продукти. За да се прави добър подбор трябва, да се сдобиете с Лекарствен справочник за антибиотици (не е лошо и сулфамиди). Аз намерих такъв, най-лесно в руска книжарница. После четете - на кои групи организми действа антибиотика, гледате имената на чуждестранните аналози и все накрая изскача нещо, което ви е познато и го има в аптеките. Съвета ми е първо да се търси във ветеринарните аптеки! Експерименти си правих с Бензацилин, Пеницилин, Гентамицин, Бензилпеницилин и др. Колкото и да е странно по-добри резултати има с неразтворимите във вода антибиотици. Накъсо казано това е така, защото по-бавно се разграждат и имат по-продължително действие. Дозирането е дадено в справочниците. Принципно антибиотиците вършат работа, но...!  Ако имате двойки риби, от които очаквате поколение, по-добре ги извадете в отделен съд. При харацидите и данио, ако концентрацията на антибиотика е близка до максимално допустимата, може да се наблюдава увреждане на гръбнака, забелязват се и увреждания на нервната система. При поставянето на антибиотика, братушките препоръчват покачване на температурата в аквариума с 3-4 градуса, което пък ускорява разграждането на антибиотика, но действа ударно на микроорганизмите. След приключване на лечебното третиране с антибиотик, освен частичната подмяна на водата трябва, да се продължи още известно време с намалена доза, а като спрем и нея трябва, да продължим известно време с обикновено Метиленово синьо, за да не се допусне след спирането на антибиотика да се развият на "освободеното място" бактерии или др.организми. Добре е преди да се третира с антибиотик, да се извади от грунда "закваска" защото тя ще бъде силно повлияна от лечението и обикновено се наблюдават смущения в нитрификацията...
.
В един от аквариумите си имах охлюва Меланиа ..., където така преораваха грунда, че никога не е имало и следа от синьо-зелено водорасло. Но с тези охлюви карайте внимателно, защото могат да убият някои по-капризни растения ...

Similar topics (4)

3957

Публикации: 9
Прегледи: 4889

1406

Публикации: 2
Прегледи: 6816

201

Публикации: 17
Прегледи: 19458

1428

Публикации: 4
Прегледи: 7195