• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !

Започната от jommy, 20.07.2007 18:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jommy

Стартиране на нов аквариум.
Във връзка с проблемите който създадох при стартирането на моя аквариум главно от нетърпение и незнание се амбицирах да изчета където каквото намеря. Информацията надолу е своеобразен микс на информация от този форум, отговори на мой въпроси, статии и публикации прочетени в различни сайтове. Не претендирам за изчерпателност, последователност и т.н. Може да съм допуснал и грешки в последователността и някой обяснения да не са изчерпателни, но мисля че ще насочат всеки тръгнал по моя път в правилната посока.

1. Заредете аквариума - грунд, вода филтър. Филтъра е необходимо да работи постоянно. Грунда е необходим защото върху него се полепват бактериите който унищожават NO2 и т.н
2. Посадете растенията. Колкото повече толкова по добре. В началото си вземете главно бързо растящи растения. Растенията може да засадите на 2рия 3тия ден. През тези първи 2-3 дни филтъра не се спира и температурата трябва да е в границите 25-28 градуса. Бързо растящите растенията засадете на разстояние едно от друго, да не се крият едно от друго от светлината Усмивка. Растенията  оказват значително влияние бързо стартиращият цикъл на аквариума ви и спомагат както се пише в една публикация за неговото тихо преминаване.
3. Пуснете предвиденото осветление (среден минимум 0,3 - 0,5W на литър), стартирайте с СО2 система било то готова, било то с таблетки или DIY.
4.Купете си най необходимите тестове: pH, gH, kH, NH4/NH3, NO2. Правете измервания всеки ден показателя за азотният цикъл е NO2 в началото, ще имате ниски стойност който постепенно ще почват да се покачват в един момент ще стигнат токсичната си стойност и след това ще почнат да намаляват. Като си правите тези измервания може да си чертаете крива от стойностите на измерването по дни кривата в началото може и да играе в момента в който кривата се стабилизира (след като NO2 вече е минало през токсичните си стойности тоест преминал е пика на кривата стойностите са намалели до безвредни такива и кривата се е стабилизирала в границите на безвредни стойности). В различните публикации казват, че токсичните стойности се достигат между 10 и 14тия ден.
5. Започнете да заселявате постепенно аквариума(моята грешка е била именно тук) - В началото започнете с рибки който ядът примерно водорасли и за устойчиви като Анциструс например. В началото може да пуснете и данио - била една от устойчивите рибки но препоръките са ако имате търпение, не сте сигурно дали даниото което ще вземете е здраво по добре не го подлагайте на този стрес. Това първоначално заселване трябва да стане най-рано 2 седмици след стартирането на аквариума. Накрая на втората седмица ако кривата за която говоря по горе се е стабилизирала преди да пуснете рибките спокойно може да смените до 20% от водата с нова престояла и де хлорирана
6. Няколко дни до седмица по късно може да започнете да пускате и останалите рибки но отново постепенно за да не се получават резки сътресения в биологичната среда. Ако например първите рибки който сте пуснали от т.4 са анциструси в началото без да се притеснявате може 3-4 дена да не ги храните.
7. Не бързайте с течните торове, таблетки и т.н за подхранване на растенията. Препоръките по статиите са да се започне някъде от 4тата седмица и то постепенно с дози 1/2 от препоръчителните.

Важни моменти който трябва да запомните при стартиране на аквариум:
1. Задължително стартирайте с филтър и грунд, дори и да не предвиждате да правите растителен аквариум: Полезните бактерии който спомагат за неутрализирането на NO2 се заселват по грунда и във филтъра и много малка част от тях остава във водата.
2. Стабилизирайте температурата преди да засадите растенията за тях също е от значение.
3. Аерирайте аквариума
4.Правете измервания
5. Препоръчително е филтъра да работи постоянно. (Не използвам думата задължително защото не я харесвам).
5. Имайте търпение

Относно заселението с рибоци. Не подбирайте рибите по миролюбивост това не е най-важното. Подбирайте ги по еднородна среда за поддържане и живеене на съответните видове рибоци. Например може да си направите проблем от съчетанието на гупи молинезии и неони . Защо ? Споделям опит на начинаещ унищожител на рибоци. Пример от живота отивате в избрания от вас магазин и си купувате гупи и молинезии нищо чудно да ви кажат сложете няколко лъжици сол тази препоръка я обосновават така  - хората който отглеждат и развъждат живородки много често ги отглеждат в вода с добавена сол и ако това например няма да навреди на гупите и молинезиите много е вероятно да не се хареса на неоните. Естествено трябва да се направи и селекция и по миролюбивост и т.н. На много места по форумите са дали пример за съжителство на губи и скаларии например казват че ако се вземе една двойка скаларии например и живеят от малки заедно с гупите има голяма вероятност да не се закачат същото важи и за неони например. Именно заради това започнах обяснението с селекция по скоро в зависимост от средата на живеене.

Извинявам се предварително ако съм допуснал някъде граматични или правописни грешки. Публикацията ще я  редактирам и обновявам с личния си опит и натрупване на информация.

Първа добавка информация:

Това което е в началото е Амония NH3. При контакт с водата се получава Амониев хидроксид. Амонията е токсична за рибите, но нейната токсичност зависи също така от pH. Колкото по алкално е pH толкова по отровна е Амонията.

Какво се случва с амонията и защо се препоръчва голямо аериране в началото случва се следното:
2 NH3 + 3 O2 -> 2 HNO2 + 2 H2O + Енергия

NO2(Нитрити) е проблем и то какъв не само за рибити но и за растенията. Какво се случва с NO2:
2 HNO2 + O2 -> 2 HNO3 + Енергия

NO3(нитрати) вече не е особен проблем освен, че е храна за алгите(водораслите) и може да помогне за тяхното ранно образуване. Затова препоръчват и ще видите в ръководствата на всички големи фирми да се засадят растенията още в началото нитратите се консумират от тях. Казват , че растенията също се явяват и добър консуматор и регулатор на амонията.

Полезните бактерии който се заселват в грунда и филтъра тоест на места с по малко светлина се грижат за процеса от тук нататък, защо защото нитратите при липса на кислород отново могат да преминат в нитрити.

Да добра практика е да се използва грунд или вода от работещ стар аквариум и то най вече грунд, но трябва да сте сигурни, че е от здрав аквариум. Друга хитринка която има е да се вземат гъбите от филтъра на работещ аквариум изплаквате ги хубаво в аквариума вода за да се махне мръсотията от тях докато спрат да пускат мътилка след което правите няколко изплаквания директно в новият аквариум.

По принцип колонията от полезни бактерии се заселва без да е нужна някаква външна намеса - необходима им е някаква органична материя затова и във всички ръководства се препоръчва засаждането на растения още в началото 2-3 ден. През цялото време говоря за общ аквариум с растения. Мисля, че при аквариумите без растения за отглеждане на цихлиди например в началото може да се пуснат някой по устойчиви рибета(анциструс, калихт, данио),  но това ще кажат хората от форума който са правили такива аквариуми



Emsi

Първо браво, положил си труд.
Сега върху грешките, какъв е този тест NO4 ?  :-) Найстина това е минума за осветление, но виж веднага да подаваш CO2 е безмислено, изчаква се малко да се стабилизират нещата, после постепено се започва с торене и CO2 като всичко е свързано(за растежа на растенията, CO2, микро, макро елементи, светлина).
За издръжливоста на анциструсите мога да кажа, че има далеч по издръжливи риби за начало.
Аерирането на аквариума е доста ненужно, пък и се получава леко страно хем да искаш да подаваш CO2 пък да го гониш с аериране. Аериране може да има да речем нощем когато растенията не освояват CO2 и той може да се натрупа в големи концентрации.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

jommy

NO4 грешката поправена !

За СО2-то да трябва да се опише точно алгоритъма ако може така да се нарече при ползване на СО2 система и аерирането на водата.

Например да се ползва и тест за СО2 и при високи концентрации да се пуска или увеличава аерирането на водата. Иначе отностно изчакването в няколко публикации по чужди сайтове включването на подобна система препоръчват точно на този етап от стартирането на аквариума - засаждане на растения, правилно осветление, СО2 система. Като уточнение ще напиша, че споменах и включването на СО2 система като съм се съобразил с прочетеното заради факта, че аз закупих такава, но още не съм я стартирал и доста време търсих информация кога е добре да се стартира. Аз ще изчакам защото при мене се получи една голяма каша :( Както съм написал и по горе написаното е в резултат от кашата която съм си създал. Въпросите който съм имал и отговорите който съм намерил.

Barbus

Браво.Личи си че си осъзнал грешките които си допуснал.Сега остава лесната част-да ги поправиш.И аз допуснах и продължавам да правя грешки но чета и питам и с времето знанията се увеличават а грешките намаляват.
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

Desmoria

Браво! Чудесен пост. Вярвам, че ще е от полза на много начинаещи, а защо не и на напреднали.  ;-)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

77

аз бих препоръчал минимален обем на съда от 80 литра и задължително използване на бактерии при стартиране на аквариума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Violeta

Хубаво е, че си споделил опит. Но на тази тема не й е тука мястото. Може би е по-подходящо в Направи сам. Нека Лонги прецени дали да оформи поста като статия и да го добави към останалите.
Ще падне обаче доста редакция ;-)
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

jommy


biol

има доста неща да се оправят в писанията
първо да поправя NO2 е проблем но не такав
общо взето се получава когато Азотния цикъл е стартирал вече и бързо преминава в NO3 но и двете се усвояват от растенията ако е високо – растенията са малко

това което е в началото е амоняк NH3 тои е опасното и неговото намаляване показва че цилъка работи
Бактериите се развиват в грунда но най активно в филтъра (пълнежа).
Най-добре е при стартирането на аквариума е да се сложи
вода и грунд от стар  стабилизиран аквариум
те носят микрофлората, така най бързо влиза в цикал аквариума и могат да се сложат рибите,
За тестовете освен изброените е хубаво да има за PO4
ако много се вдигне концентрацията на фосфати тръгват водораслите за това е хубаво да се добавя NO3 за да се усвои бързо от растенията

Мое наблюдение е ако има добро осветление,  торенето (минерали) и добавянето на NO3 може да започне още втората седмица- обикновенно в акавариума в началото рибите са малки  и не  много засметка на растенията  -(всичко това за обикновен аквариум)

eventer

Цитат на: 77 - 21.07.2007 18:31
аз бих препоръчал минимален обем на съда от 80 литра
И с над 80 литра може да се направи поразията. По скоро бих казал - карантина при добавяне на нови рибки. При мен проблемите идваха от новите попълнения.
А че с малките аквариуми трябва да се внимава повече - да, така е.

Цитат на: biol - 22.07.2007 01:09
Най-добре е при стартирането на аквариума е да се сложи
вода и грунд от стар  стабилизиран аквариум
те носят микрофлората, така най бързо влиза в цикал аквариума и могат да се сложат рибите,
*THUMBS UP* Eto това е разковничето! Бих добавил и работил филтър да повърти в началото, заедно с новия.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

}|{opukc

Цитатима доста неща да се оправят в писанията
първо да поправя NO2 е проблем но не такав
NO2/нитрит/ е проблем-и то какъв!!!!!!!Усвоява го филтъра.
NO3/нитрат/ е проблем, но не такъв. Усвояват го растенията.

jommy

Ами ако нямате абсолютно нищо от стар аквариум ?

NO CARRIER

Цитат на: jommy - 22.07.2007 10:35
Ами ако нямате абсолютно нищо от стар аквариум ?
Никога до сега не съм ползвал химии при стартиране на аквариум. Просто оставям водата 2 седмици, като задължително има тук там някое растение и филтрите работят на макс.
Да, когато мога, ползвам "стара вода" от работещ аквариум. Тогава става още по-лесно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jommy

Цитат на: 77 - 21.07.2007 18:31
аз бих препоръчал минимален обем на съда от 80 литра и задължително използване на бактерии при стартиране на аквариума.

Моят аквариум е 84 литра и стартирах първите 10 дена с nitrivec по описание и пак направих белята :)


Цитат на: biol - 22.07.2007 01:09
има доста неща да се оправят в писанията
първо да поправя NO2 е проблем но не такав
общо взето се получава когато Азотния цикъл е стартирал вече и бързо преминава в NO3 но и двете се усвояват от растенията ако е високо – растенията са малко

това което е в началото е амоняк NH3 тои е опасното и неговото намаляване показва че цилъка работи
Бактериите се развиват в грунда но най активно в филтъра (пълнежа).
Най-добре е при стартирането на аквариума е да се сложи
вода и грунд от стар  стабилизиран аквариум
те носят микрофлората, така най бързо влиза в цикал аквариума и могат да се сложат рибите,
За тестовете освен изброените е хубаво да има за PO4
ако много се вдигне концентрацията на фосфати тръгват водораслите за това е хубаво да се добавя NO3 за да се усвои бързо от растенията

Мое наблюдение е ако има добро осветление,  торенето (минерали) и добавянето на NO3 може да започне още втората седмица- обикновенно в акавариума в началото рибите са малки  и не  много засметка на растенията  -(всичко това за обикновен аквариум)


Това което е в началото е Амония NH3. При контакт с водата се получава Амониев хидроксид. Амонията е токсична за рибите, но нейната токсичност зависи също така от pH. Колкото по алкално е pH толкова по отровна е Амонията.

Какво се случва с амонията и защо се препоръчва голямо аериране в началото случва се следното:
2 NH3 + 3 O2 ----> 2 HNO2 + 2 H2O + Енергия

NO2(Нитрити) е проблем и то какъв не само за рибити но и за растенията. Какво се случва с NO2:
2 HNO2 + O2 ----> 2 HNO3 + Енергия

NO3(нитрати) вече не е особен проблем освен, че е храна за алгите(водораслите) и може да помогне за тяхното ранно образуване. Затова препоръчват и ще видите в ръководствата на всички големи фирми да се засадят растенията още в началото нитратите се консумират от тях. Казват , че растенията също се явяват и добър консуматор и регулатор на амонията.

Полезните бактерии който се заселват в грунда и филтъра тоест на места с по малко светлина се грижат за процеса от тук нататък, защо защото нитратите при липса на кислород отново могат да преминат в нитрити.

Да добра практика е да се използва грунд или вода от работещ стар аквариум и то най вече грунд, но трябва да сте сигурни, че е от здрав аквариум. Друга хитринка която има е да се вземат гъбите от филтъра на работещ аквариум изплаквате ги хубаво в аквариума вода за да се махне мръсотията от тях докато спрат да пускат мътилка след което правите няколко изплаквания директно в новият аквариум.

По принцип колонията от полезни бактерии се заселва без да е нужна някаква външна намеса - необходима им е някаква органична материя затова и във всички ръководства се препоръчва засаждането на растения още в началото 2-3 ден. През цялото време говоря за общ аквариум с растения. Мисля, че при аквариумите без растения за отглеждане на цихлиди например в началото може да се пуснат някой по устоичиви рибета(анциструс, калихт, данио),  но това ще кажат хората от форума който са правили такива аквариуми
: 22.07.2007г 10:10ч

Similar topics (5)

357

Публикации: 0
Прегледи: 12118

1731

Публикации: 0
Прегледи: 4398

2107

Публикации: 34
Прегледи: 18303

22291

Публикации: 76
Прегледи: 64237